Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego zrobić ściankę w kuchni

Recommended Posts

Witam!

To mój pierwszy post na forum więc z góry przepraszam jeśli nie tu dodałem temat.

Teraz pytanie ;)

Kupiłem mieszkanie, trochę je przerabiam.

W kuchni jest wnęka która chce zlikwidować robiąc przy tym samym jednolitą ścianę na szafki stojące (z blatem roboczym) oraz wiszące.

Pytanie co lepiej zrobić? Przykręcić płyty OSB 22mm + płyta gipsowo-kartonowa potem oczywiście farba.

Czy może lepiej płyta wiórowa 22mm i ja od razu malować? (bo słyszałem że tak można i to będzie wyglądać dobrze)

Płyta musi być solidna aby wytrzymała ciężar wiszących szafek.

Cena ma dla mnie znaczenie ale oczywiście wszystko musi być zrobione "zgodnie ze sztuką"

Jakie propozycje?

płyta wiórowa do kuchni? wilgoć ?

Korpusy mebli kuchennych są w 99% przypadków wykonane właśnie z laminowanej płyty wiórowej i trwają latami o ile woda się bezpośrednio na nie nie leje. Pytanie jak ta ściana ma być wykończona; jeżeli tylko farba to płyta wiórowa/osb będzie miała inną strukturę niż tynkowane ściany obok i będzie to widoczne, nawet po kilkukrotnym malowaniu. Poza tym może pękać w miejscach łączenia z wnęką. Można się ratować naklejając na całość pas tapety z włókna szklanego na całość i potem można śmiało malować.

Jeżeli wykończenie ma być płytkami / taflą szkła / blachą etc. rodzaj płyty ma moim zdaniem drugorzędne znaczenie; najważniejszy będzie stelaż we wnęce który zapewni odpowiednią nośność dla szafek wiszących.

Ja osobiście, dwa mieszkania temu miałem podobną sytuację; rozwiązałem to w ten sposób że w miejscu wnęki dałem głębszy blat (doklejka z odpadu) i głębszą szafkę wiszącą. Lina całej kuchni była jednolita a dodatkowe miejsce na blacie można fajnie wykorzystać na jakieś półki lub trzymanie tam większego "miksera".