Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno działki z rozpoczętą budową

arnold

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów

Chcę kupić działkę z rozpoczętą budową i mam kilka pytań.

1.Na co mam zwrócić uwagę przy kupnie działki?

2.Gdzie i co mam załatwić?

3.Jak mam załatwić prąd który jest już na działce?(umowa z elekrownia??)

4.Jak przechodzi budowa na moje nazwisko?

Byłbym wdzięczy za wszelkie informacje jak to ma wyglądać.

Może coś jeszcze dopowiecie?

Arnold

spradź czy działka nie ma zajętej hipoteki w księdze wieczystej,

czy pozwolenie na budowę wraz z uzgodnieniami przyłączy jest aktualne- jesli minęło 2 lata i nic się tam nie działo to wszystko zaczynasz od nowa,

prąd na działce jak załatwisz formalności z działką poprzedni właściciel wystapi do ZE i przepisze na Ciebie,

z aktem notarialnym i aktualnym pozwoleniem na budowe idziesz di organu który je wydał i wystepujesz o przepisanie pozwolenia na budowę

oj było było - może nie koniecznie stricte na temat rozpoczętej budowy ale na temat zakupu domu ssz (a przecież bardzo podobny temat) lub działki budowlanej ale nie ma teraz czasu szukać

Arni musisz trochę poszukać zdobyć podstawową wiedzę przejrzeć dostępne dokumenty zbywcy i zadać szczegółowe pytania

nie liczył bym na to, że ktoś teraz napisze ci elaborat na temat zakupu domu w budowie

to jest chyba dokładnie tak jak z kupowaniem mieszkania - chodzenie do dostawców mediów i kolejne przepisywanie na ciebie mediów, dziennika budowy,

sprawdzanie księgi wieczystej, etc.

Sprawdź np. w gminie czy właściciel płaci podatki od gruntów - żebyś nie odziedziczył jakiegoś makabrycznie wysokiego podatku do zapłacenia

no i nie zapomnij żeby ktoś do kogo masz zaufanie - konstruktor, budowlaniec, sprawdził budowę, czy nie ma tam fuszerek

Cesja pozwolenia na budowę!!! Ja tak kupowałam i przy podpisywaniu aktu notarialnego wziełam od sprzedawcy oświadczenie, że ceduje na mnie prawa i obowiązki wynikające z decyzji - pozwolenie na budowę nr... z dn.... Do tego moje oświadczenie, że te warunki pozwolenia przyjmuję i UM nie ma prawa odmówić mi przeniesienia na mnie pozwolenia. Chyba art. 50 albo 51 prawa budowlanego dokładnie nie pamiętam. W ZE podpisuje się noramlnie umowę, tylko trzeba mieć protokół zdawczo-odbiorczy ze stanem licznika, podpisany przez obie strony. Poza tym sprawdzenie wszystkiego, o czym pisali przedmówcy. Aha, do wodociągów wystapiłam o przeniesienie na mnie warunków podłączenia i też nie było problemu.

• 2 weeks później...
To znowu ja :oops:

Mam mały problem z prądem na działce.Sprzedajacy zgubił :evil: (zawieruszył??????)umowę z energetyką jak to załatwić?

Może wystarczą rachunki za prąd i kopia umowy która jest w ZE?

:roll:

I tak musisz zawrzeć nową umowę. Zmieniła się przecież jedna ze stron starej umowy. Poprzedni właściciel winien wypowiedzieć a Ty zawierasz nową.

czesc ja mialem taki przypadek że z zonka kupilismy dzialke z fundamentami i piwnicami domu poprzednich wlascicieli ktorzy zacieli sie w budowie - jesli chodzi o pozwolenie na budowe to jest mozliwosc kontynuacji budowy na starym pozwoleniu jesli przerwa w budowie nie trwala wiecej niz jak pamietam 2 lata - wystepuje sie do urzedu i wydaja przenbiesienie decyzji