arnold 23.08.2004 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Witam wszystkich forumowiczówChcę kupić działkę z rozpoczętą budową i mam kilka pytań.1.Na co mam zwrócić uwagę przy kupnie działki?2.Gdzie i co mam załatwić?3.Jak mam załatwić prąd który jest już na działce?(umowa z elekrownia??)4.Jak przechodzi budowa na moje nazwisko?Byłbym wdzięczy za wszelkie informacje jak to ma wyglądać.Może coś jeszcze dopowiecie? Arnold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arnold 23.08.2004 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Czyżby wszyscy budowali od podstaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 23.08.2004 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Arni to są podstawowe pytani i mało komu z forum chce się je wałkować po raz 100 musisz przeszukać forum i podłączyć się pod jakiś istniejący temat - tam chętniej lidzie odpowiadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arnold 23.08.2004 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Witam woprz!!! Nic nie znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbapis 23.08.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Witam!Troszkę było w tym temacie: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=25191&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 23.08.2004 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 spradź czy działka nie ma zajętej hipoteki w księdze wieczystej,czy pozwolenie na budowę wraz z uzgodnieniami przyłączy jest aktualne- jesli minęło 2 lata i nic się tam nie działo to wszystko zaczynasz od nowa,prąd na działce jak załatwisz formalności z działką poprzedni właściciel wystapi do ZE i przepisze na Ciebie,z aktem notarialnym i aktualnym pozwoleniem na budowe idziesz di organu który je wydał i wystepujesz o przepisanie pozwolenia na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 23.08.2004 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Za dużo to na forum chyba faktycznie o tym nie było.Poczytaj dziennik budowy Ivoneski, ona kupowała z fundamentami.Resztę może podpowiedzieć dobry notariusz albo pośrednik nieruchomości (jesli kupujesz przez pośrednika i jest on uczciwy i zaangażowany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 23.08.2004 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 oj było było - może nie koniecznie stricte na temat rozpoczętej budowy ale na temat zakupu domu ssz (a przecież bardzo podobny temat) lub działki budowlanej ale nie ma teraz czasu szukać Arni musisz trochę poszukać zdobyć podstawową wiedzę przejrzeć dostępne dokumenty zbywcy i zadać szczegółowe pytania nie liczył bym na to, że ktoś teraz napisze ci elaborat na temat zakupu domu w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 23.08.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 ten temat jest praktycznie co chwilę opisywany w któryms z miesięczników budowlanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 23.08.2004 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Arni zadaj precyzyjne pytanie a na pewno ktoś postara sie na nnie odpowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 23.08.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 to jest chyba dokładnie tak jak z kupowaniem mieszkania - chodzenie do dostawców mediów i kolejne przepisywanie na ciebie mediów, dziennika budowy,sprawdzanie księgi wieczystej, etc.Sprawdź np. w gminie czy właściciel płaci podatki od gruntów - żebyś nie odziedziczył jakiegoś makabrycznie wysokiego podatku do zapłacenia no i nie zapomnij żeby ktoś do kogo masz zaufanie - konstruktor, budowlaniec, sprawdził budowę, czy nie ma tam fuszerek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 25.08.2004 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Cesja pozwolenia na budowę!!! Ja tak kupowałam i przy podpisywaniu aktu notarialnego wziełam od sprzedawcy oświadczenie, że ceduje na mnie prawa i obowiązki wynikające z decyzji - pozwolenie na budowę nr... z dn.... Do tego moje oświadczenie, że te warunki pozwolenia przyjmuję i UM nie ma prawa odmówić mi przeniesienia na mnie pozwolenia. Chyba art. 50 albo 51 prawa budowlanego dokładnie nie pamiętam. W ZE podpisuje się noramlnie umowę, tylko trzeba mieć protokół zdawczo-odbiorczy ze stanem licznika, podpisany przez obie strony. Poza tym sprawdzenie wszystkiego, o czym pisali przedmówcy. Aha, do wodociągów wystapiłam o przeniesienie na mnie warunków podłączenia i też nie było problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arnold 02.09.2004 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 To znowu ja Mam mały problem z prądem na działce.Sprzedajacy zgubił (zawieruszył??????)umowę z energetyką jak to załatwić? Może wystarczą rachunki za prąd i kopia umowy która jest w ZE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 02.09.2004 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 To znowu ja Mam mały problem z prądem na działce.Sprzedajacy zgubił (zawieruszył??????)umowę z energetyką jak to załatwić? Może wystarczą rachunki za prąd i kopia umowy która jest w ZE? I tak musisz zawrzeć nową umowę. Zmieniła się przecież jedna ze stron starej umowy. Poprzedni właściciel winien wypowiedzieć a Ty zawierasz nową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 03.09.2004 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 W ogóle Ci jest jego umowa niepotrzebna. Spisujecie protokół zdawczo-odbiorczy z numerem licznika i stanem. ZE na podstawie tego protokołu rozwiązuje umowę z Twoim sprzedawcą, a TY podpisujesz nową dokładając im jeszcze tytuł prawny do nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A-TOM 06.09.2004 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 czesc ja mialem taki przypadek że z zonka kupilismy dzialke z fundamentami i piwnicami domu poprzednich wlascicieli ktorzy zacieli sie w budowie - jesli chodzi o pozwolenie na budowe to jest mozliwosc kontynuacji budowy na starym pozwoleniu jesli przerwa w budowie nie trwala wiecej niz jak pamietam 2 lata - wystepuje sie do urzedu i wydaja przenbiesienie decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arnold 07.09.2004 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 Dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts