Dulaj85 02.11.2016 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 (edytowane) Witam, proszę o pomoc. W projekcie mojego domu jednorodzinnego mam ściany działowe na poddaszu użytkowym z GK. Chciałbym jednak zamienić na Porotherm 11,5 o wysokości ściany ok. 2,5m. Strop mam już wylany z betonu B-20 na Teriva 4,0/1 firmy Stropex z pustakiem dwunastokomorowym. Długość belek w świetle to 4,5mb, a przez środek żebro rozdzielcze. W miejscu pod projektowanymi ścianami działowymi wstawiłem podwójne belki i dodatkowo przy ich stopce betonowej dowiązałem wzdłuż pręt zbrojeniowy fi 12. Na to wszystko poszła jeszcze siatka podporowa P-1. Wyczytałem, że ciężar takiej ściany Porotherm 11,5 z tynkiem to jakieś 175kg/m2 ściany czyli jakieś 437kg/mb przy jej projektowanej wysokości.Do tego dojdzie jeszcze ciężar posadzki. Czy mogę na tak wzmocnionych belkach swobodnie stawiać ścianę z porotherm 11,5 bez obawy że strop będzie przeciążony? w załączeniu projekt stropu i poddasza. Edytowane 7 Listopada 2016 przez Dulaj85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolajwdomu 04.01.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Chłopie... Zależy od rozpiętości tego stropu ale szacuję, że jeśli masz belki nie dłuższe niż 6m, to dając podwójne belkowanie, i jeszcze dodatkowo w podstawie stropu wiążąc dodatkowy pręt, i jeszcze na to siatkę P-1.... to masz tam jakieś 7-8 kN. Możesz na tym postawić nawet ścianę z 25cm bloczka fundamentowego i tak się nic nie stanie... a może się przydać jak teściowa wpadnie w odwiedziny- nie będziesz musiał słuchać jej chrapania lub gadania przez sen. Tak czy inaczej, nośność stropu 4Kn to nominalna dla długości 7,2m, obliczeniowa dla Stropexu jest około 5kN. Dla każdej mniejszej jest większa, dodatkowo wzmacniając strop podwójnym belkowaniem jesteś daleko powyżej tej nośności. Tak więc śpij spokojnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts