zloty 23.08.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 WitamMoja babcia ma mieszkanie w bloku lokatorskie.Ja jestem u niej zameldowany ale mieszkam gdzie indziej.Pytanie mam następujące:Co trzeba zrobić aby w przypadku śmierci babci mieszkanie było na mnie?W tej chwili wykup na własnościowe nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tuasia 01.09.2004 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 spółdzielcze lokatorskie prawo nie przechodzi na spadkobierców, ale po ustaniu członkowstwa (np.śmierć członka spółdzielni) będzie Ci przysługiwać roszczenie o przyjęcie do spółdzielni i zawarcie umowy o ustanowieniu spółdzielczego lokatorskiego prawa do lokalu (przysługuje osobą bliskim zamieszkałym z członkiem spółdzielni).Teoretycznie jeżeli jesteś tam zameldowany na stałe to powinnieneś tam mieszkać. Spółdzielnia może domagać się przedstawienia świadków (sąsiadów) że tam rzeczywiście mieszkałeś. Jak nikt na Ciebie nie doniesie to powinieneś dostać mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts