Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Agrowłóknina do mulczowania

Recommended Posts

Kupiłam agrowłókninę P50 czarną wg. przeznaczoną do mulczowania - niestety nie jest ona przepuszczalna dla wody - woda wylana na powierzchnię nie przesiąknąła - kałuże utrzymały się do następnego dnia. Czy trzeba wykonać jakieś czynności powodujące, że woda będzie przesiąkała?

przyznam ze tytul mnie zaintrygowal bo nie znalem terminu "mulczowanie" ale od czego jest google?

znalazlem ciekawostke:

"Ciekawostka

Mulczowanie

Producenci kosiarek oferują modele wyposażone w specjalny system do mulczowania, co oznacza ten termin?

Niektóre modele kosiarek wyposażone są w specjalny system do mulczowania, czyli rozdrabniania pokosu, dzięki któremu można go pozostawiać na trawniku. Za pomocą specjalnych noży, trawa jest mielona kilkakrotnie - aż do całkowitego rozdrobnienia, po czym wbijana jest w podłoże. Drobno skoszona trawa jest niewidoczna i szybko się rozkłada, nawożąc jednocześnie trawnik. Tego typu ściółka ogranicza parowanie wody z trawnika. System ten przyśpiesza koszenie aż o jedną trzecią, bo nie traci się czasu na grabienie trawy, ani opróżnianie pojemnika."

w ciekawostce jest opisane mulczowanie ale za ciekawostke nie ma nic o jakiejs agrowlokninie.......

sprobuj ja przelozyc na druga strone... moze jest tak zrobiona ze przepuszcza tylko w jednym kierunku?

No to faktycznie problem. Ja chcę zrobić opaskę wokół domu z drobnych kamyczków, a pod nimi ułożyć geowłókninę, żeby chwasty nie wyrastały. Jeden warunek geowłóknina musi przepuszczać wodę w obie strony.

Może są różne, a Twoja jest z tych nie przepuszczających.

Czy ktoś coś wie na ten temat?