Tuasia 23.08.2004 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 chcę kupić działkę rolną z możliwością budowy siedlska. Czy ktoś może już przez to przechodził, ponieważ mam wiele wątpliwości??? Nie chciałabym takiej działki odrolniać (koszty). Czy w związku z tym będę musiała zacząć prowadzić działalność rolniczą??? Czy jest jakieś ograniczenie co do wielkości działki pod którą można wybudować siedlisko??? Sprzedający powiedział że chyba minimum 1 ha musi mieć działka rolna pod siedlisko, ale w planie zagospodarowania nie znalazłam takiej informacji.Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 23.08.2004 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 po pierwsze upewnij się w gminie czy maja aktualny plan zagospodarowania terenu. Czy na pewno można sie tam budować. teoretycznie zostaniesz rolnikiem, nie znaczy to że musisz przejść do KRUSu. Możesz zostać w zusie, jeśli jestes vatowcem to musisz (od 01.10 04) Będziesz musiała płacić podatek gruntowy liczony od hektara przeliczeniowego- zależy która klasa gleby.Co do budowy musisz miec min 1 ha nie wiem tylko czy faktyczny czy przeliczeniowy. Dowiedz sie jakie jakie sa warunki zabudowy w planie np rodzaj zabudowy, czy można budować sie na całej działce (u mnie tylko w pasie 150 m od drogi), najlepiej jak będziesz mogła przeczytać całość planu odnośnie twojej okolicy. A jeszcze - teraz musisz spełniać pewne warunki aby kupić ziemie rolną np wykształcenie rolnicze lub wyższe- gdzieś o tym było na forum - musi być wniosek do agencji rolnej czy nie chce kupić tej ziemi -maja pierszeństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 23.08.2004 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 W kwestii odrolnienia ważna jest klasa ziemi: od I do III koszty są bardzo wysokie (i decyduje chyba ministerstwo rolnictwa), od IV do V kosztów nie ma (lub są stosunkowo niskie) i decyduje chyba gmina (więcej jest w dzisiejszym dodatku do Rzeczpospolitej). Pozdrowienia, ALison Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tuasia 23.08.2004 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 dzięki za pomoc,plan czytałam i nic w nim nie było o tym w jakiej części działki można budowć.Więc mam nadzieje że nie ma żadnych ograniczeń. Było tylko napisane że można tam wybudować siedlisko. Trochę mnie zmartwiłeś z tym 1 ha bo chciałam kupić 0,5 ha. Wykształcenie na szczęście mam wyższe (bo nie rolnicze), a agencja rolna na 99,99% nie będzie zainteresowana kupnem tej ziemi. Gdzieś w ustawie dotyczącej ubezpieczeń rolniczych wyczytałam że aby się ubezpieczyć trzeba mieć 1 ha przeliczeniowy lub faktyczny. Więc pewnie z budową siedliska będzie tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalapan 23.08.2004 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Chcieliśmy kupić dom do remontu - wszystko załatwione z właścicielami - tylko remontować : ale ..... okazuje się , że prawo pierwokupu ma Agencja Nieruchomości Rolnych - i w efekcie : najpierw umowa notarialna tzw. warunkowa - aż Agencja Rolna Skarbu Państwa - odpisze, że z prawa pierwokupu nie chce korzystać !!! A to niestety trwa I kosztuje !!! W razie wątpliwości , lub jakichś innych wiadomości podaję link :http://www.awrsp.gov.pl/pl/aktualnosci/stanowiska_krn.htm Jeżeli ktos się z takim tematem spotkał - proszę napiszcie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 24.08.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 Buduję siedlisko i przeszedłem przez całą procedurę - od pyskatego "nie można" w gminie aż po prawomocne pozwolenie na budowę. Żeby nie Forum nie dostałbym pozwolenia - za co jestem niezmiernie wdzięczny tym którzy mi pomogli. Najprościej klinąć na górze "SZUKAJ" wybrać forum "Prawo i pieniądze" i wpisać "siedlisko" - znajdziecie mnóstwo informacji już tu podanych. Jak tak sobie czytam czasem to mam wrażenie że jedni mają jakby wstręt do poszukania a inni radośnie piszą bo coś tam im się kiedyś obiło o uszy - w ten sposób nie pomagamy sobie wcale za to mętlik powstaje coraz większy w głowach. Przede wszystkim - urzędnicy poruszają się w swoich decyzjach w granicach obowiązującego prawa, można jedynie czasem uzyskać coś tak bezcennego jak ŻYCZLIWOŚĆ w załatwieniu Twojej sprawy - ale to rzadko. Dlatego zachęcam aby samemu czytać ustawy i rozporządzenia - przeze mnie np gmina wysłała kierownika referatu na szkolenie bo zgłosiłem u burmistrza że nie zna obowiązującego prawa i odmawia mi decyzji opierając się na starym. Jak się wie więcej niż oni to da się uzyskać co się chce - byle grzecznie. To co mogę to wyprostuję bo miesza się tu stare z nowym, konkrety i fantazje. po pierwsze upewnij się w gminie czy maja aktualny plan zagospodarowania terenu. Czy na pewno można sie tam budować. Nawet jeżeli nie mają to można się budować, co do siedliska to tak jest nawet lepiej. Co do budowy musisz miec min 1 ha nie wiem tylko czy faktyczny czy przeliczeniowy. To akurat jest już nieaktualne, w dodatku każda gmina ustalała własną miarkę siedliska i nie zawsze był to 1ha. najlepiej jak będziesz mogła przeczytać całość planu odnośnie twojej okolicy. Plan jest dostępny dla wszystkich i zawsze można go przeczytać, podobnie jak studium i inne dokumenty. najpierw umowa notarialna tzw. warunkowa - aż Agencja Rolna Skarbu Państwa - odpisze, że z prawa pierwokupu nie chce korzystać !!! A to niestety trwa I kosztuje !!! mają max miesiąc - odpisują np u mnie dużo szybciej (10 dni) jak nie odpiszą - tym lepiej i tak kupujesz. Co do kosztów - połowa notariuszowi przy warunkowej, druga przy ostatecznej - w sumie nie kosztuje to nic więcej tylko notariusz ma trochę więcej pracy Gdzieś w ustawie dotyczącej ubezpieczeń rolniczych wyczytałam że aby się ubezpieczyć trzeba mieć 1 ha przeliczeniowy lub faktyczny. Więc pewnie z budową siedliska będzie tak samo. Kwestie ubezpieczeń reguluje ustawa o ubezpieczeniu społecznym rolników natomiast kwestię budowy - ustawa o zagospodarowaniu przestrzennym z 2003 roku. Odsyłam do odpowiednich Dzienników Ustaw. Jednego z drugim nie ma co łączyć bo to tylko Wasza radosna twórczość i "wishfull thinking". W kwestii odrolnienia ważna jest klasa ziemi: od I do III koszty są bardzo wysokie (i decyduje chyba ministerstwo rolnictwa), od IV do V kosztów nie ma (lub są stosunkowo niskie) i decyduje chyba gmina Gruntów pod siedlisko się nie odralnia - pozostają rolne, muszą tylko wszcząć i umorzyć postępowanie w tej sprawie. ufff a to się rozpisałem... no ale sporo tu było niejasności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 24.08.2004 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 Dokładnie jest tak jak napisał KaiM co do siedliska gmina nie ustala ile to ma być hektarów tylko w każdej gminie inaczej wylicza się średnie gospodarstwo rolne. Może to być 10 hektarów, a może 20. Wystarczy zadzwonić do gminy i się dowiedzieć, bo każda gmina ma to wyliczone. Dawniej trzeba było mieć powyżej hektara przeliczeniowego, a to znów zależało od klasy ziemi - IIIkl miała około 1,2. Z tego wynika, że teraz nie jest prostą sprawą budować na siedlisku.Co do ARR to tym bym się nie przejmowała jest to droższe o sporządzenie umowy wstępnej (około 500zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 24.08.2004 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 DO Kaima Fantazje fantazjami a zycie pokazuje co innego! prosciu napisał: po pierwsze upewnij się w gminie czy maja aktualny plan zagospodarowania terenu. Czy na pewno można sie tam budować. Nawet jeżeli nie mają to można się budować, co do siedliska to tak jest nawet lepiej. guzik prawda : u mnie nie można teren w poprzednim planie nie był przeznaczony pod zabudowę(wręcz nie wolno było, nawet pod szklarnie czy domek letniskowy - nic ), nie spełnia zasady przylegania do innych zbudowań, itd. Czekam więc na nowy plan! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 24.08.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 co do ilości ha zgadzam sie nie byłem do końca pewien tej informacji co znalazło wydżwięk w mojej wypowiedzi. prosciu napisał: najlepiej jak będziesz mogła przeczytać całość planu odnośnie twojej okolicy. Plan jest dostępny dla wszystkich i zawsze można go przeczytać, podobnie jak studium i inne dokumenty. A czy ja napisałem że jest niedostępny? i że trzeba go czytać w konspiracji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 24.08.2004 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 ależ drogi Prościu Prościuteńko już się tłumaczę że nie miałem zamiaru deprecjonować Twoich informacji tylko wskazać co jest aktualne a co już nie i podac źródła, po Prościu bez urazy osobistej, chodzi przecież o to aby osiągnąć cel tzn pomóc kolejnemu siedliskowemu budowniczemu - naprawdę nic do Ciebie nie mam - Prościej nie mogę co do planu lub jego braku, napisałem że czasem łatwiej - otóż kiedy łatwiej - kiedy nie ma planu to można się wybudować obok istniejącego siedliska, a jeżeli jest ale nie przewiduje takiej zabudowy to sie nie da - dlatego czasem łatwiej. Co do definicji "sąsiedztwa" - zostało już o tym sporo napisane na tym Forum - polecam poszukać. Co do średniej pow. w gminie - faktycznie zwalnia ona z warunku zabudowanego sąsiedztwa i w każdej gminie jest inaczej - w Urzędzie wiedzą ile to u nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tuasia 24.08.2004 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 po długim szukaniu i dzwonieniu powiem Wam co się dowiedziałm.Gmina miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego ma. W planie jest napisane że na gruntach rolnych można budować siedliska. W planie nic więcej na ten temat nie ma. Jak zadzwoniłam do gminy to nie potrafili mi powiedzić ile minimum musi mieć działka żeby na niej wybudować siedlisko. Natomiast w starostwie dowiedziałam się, że aby wybudować siedlisko na ziemi rolnej (jeżeli jest plan a w nim zgoda na taką budowę) to trzeba spełnić standardowe warunki zabudowy (art. 61). Jeżeli siedlisko przekracza średnią powierzchnię gospodarstwa rolnego w gminie to nie trzeba spełniać ust.1 pkt 1 w art.61 czyli sąsiednia działka nie musi być zabudowana.Czyli wynika z tego że budowanie siedliska na ziemi rolnej nie różni się zbytnio od budowania domu na działce budowlanej. To po co budować domy na drogich działkach budowlanych jak można budować siedliska na tanich działkach rolnych?????O ile oczywiście jest plana zagospodarowania i zgoda na budowę siedlika. Może są jakieś błędy w moim rozumowaniu lub nie wiem jeszcze o wszystkich problemach jakie mogę spotkać???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 24.08.2004 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 Gmina miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego ma. W planie jest napisane że na gruntach rolnych można budować siedliska. W planie nic więcej na ten temat nie ma. Po pierwsze - to dobrze ze tak mają w planie. Po drugie, to co najmniej dziwne że nic więcej tam nie ma - plan składa się z części opisowej i rysunkowej i na mapach powinno być naniesione GDZIE przewidują zabudowę siedliskową. Jak zadzwoniłam do gminy to nie potrafili mi powiedzić ile minimum musi mieć działka żeby na niej wybudować siedlisko. Tak jak pisałem wcześniej, już nie ma wymogu powierzchni minimalnej więc to już nie gra roli. Natomiast w starostwie dowiedziałam się, że aby wybudować siedlisko na ziemi rolnej (jeżeli jest plan a w nim zgoda na taką budowę) to trzeba spełnić standardowe warunki zabudowy (art. 61). Jeżeli siedlisko przekracza średnią powierzchnię gospodarstwa rolnego w gminie to nie trzeba spełniać ust.1 pkt 1 w art.61 czyli sąsiednia działka nie musi być zabudowana. Zgadza się - to wszystko jest w ustawie o zagospodarowaniu przestrzennym z lipca 2003r. Łatwe do odszukania w internecie. Czyli wynika z tego że budowanie siedliska na ziemi rolnej nie różni się zbytnio od budowania domu na działce budowlanej. To po co budować domy na drogich działkach budowlanych jak można budować siedliska na tanich działkach rolnych?????O ile oczywiście jest plana zagospodarowania i zgoda na budowę siedlika. Może są jakieś błędy w moim rozumowaniu lub nie wiem jeszcze o wszystkich problemach jakie mogę spotkać???? nie każdy ma pomysł jak zagospodarować hektar ziemi, nie każdy chce mieszkać na wsi, wreszcie nie każdy w ogóle wie że taka możliwość jak siedlisko istnieje. Ja jestem bardzo wdzięczny ludziom którzy to zrealizowali i pokazali mi kierunek, dalej trzeba walczyć samemu. Mimo wszystko budowa na gruncie rolnym jest lekko "nietypowa" np nie mogłem znaleźć kredytu na kupno takiej ziemi - wszystkie banki sie wycofywały słysząc że to grunt rolny ew. proponowali kredyt jak na telewizor. Moim zdaniem warto te parę przeszkód spróbować pokonać aby cieszyć się potem swobodą u siebie. Ominą Cie wtedy może chociaż te posty o fantastycznych "sąsiadach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 24.08.2004 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 Siedlisko to nie jest taki rarytas jakby wydawało się na początku. Ja kupiłam grunt rolny i oczywiście mogłam wybudować się jako siedlisko. Nie miałam tyle ziemi bo było to tylko 13 ar dostałam jednak wz, ponieważ za mnie wystąpił agent nieruchomości (miał odpowiednią ilość ziemi). Myślałam o dokupieniu ziemi (do hektara przeliczeniowego), bo wtedy problem by zniknął. Lecz byłam w błędzie, ponieważ nawet jakbym dokupiła (koszt około 10 tyś) to sąsiad zobaczył w wz budynek na płody rolne i zaskarżył (nie wiedział co to znaczy może myślał, że świnki będe hodować). Trwało to pół roku w tym czasie weszło nowe prawo i mogłam wybudować się na gruncie rolnym (spełniam wszystkie warunki - no oprócz III kl ziemi, ale to przeszło pozytywnie). W mojej gminie aby wybudować się na siedlisku trzeba mieć 14 hektarów. Hektar kupisz za około 6 tyś., więc co tu się opłaca. Jeżeli masz III kl grunt orny to jeszcze musisz coś tam robić, bo nie możesz zostawić ugoru. Chyba, że to III kl łąka to trawka może rosnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rena-B 31.08.2004 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 A jak sprawa przedstawia się z wykształceniem? Trzeba mieć wykształcenie rolnicze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steve74 01.09.2004 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 A jak sprawa przedstawia się z wykształceniem? Trzeba mieć wykształcenie rolnicze? Ustawa o kształtowaniu ustroju rolnego http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0592.htm mówi: art. 6 pkt 3 "Uważa się, że osoba fizyczna posiada kwalifikacje rolnicze, jeżeli: 1) uzyskała wykształcenie rolnicze co najmniej zasadnicze lub wykształcenie średnie lub wyższe, lub 2) osobiście prowadziła gospodarstwo rolne lub pracowała w gospodarstwie rolnym przez okres co najmniej 5 lat" Czyli czytając łopatologicznie, jeżeli masz dowolne wykształcenie wyższe lub średnie to już masz kwalifikacje rolnicze. Ustawowy knot, ale obowiązuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rena-B 01.09.2004 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Steve74, Bardzo Ci dziękuję za szybką odpowiedź. Wygląda na to, że nie ma przeszkód, żeby kupić ziemię rolną. PozdrówkoRenata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedod 01.09.2004 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Ja mam gospodarstwo o powierzchni wyzszej niz srednia gminy, siedlisko z rozpadajaca sie chalupa, moja gmina nie ma planu zagospodarowania, opieszalosc urzednicza (niestety na gebe) doprowadzila budynki do kompletnej ruiny do tego sasiad i PARK KRAJOBRAZOWY.Macie jakis sposob na to???Mnie opadly juz rece.Pozdrawiam Kedod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steve74 02.09.2004 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 a konkretnie jaka opieszałość?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rena-B 02.09.2004 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Kedod, napisz coś więcej o trudnościach jakie sprawia gmina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedod 02.09.2004 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 a konkretnie jaka opieszałość?? teksty typu-to sie nie da, to i tak nie mozna, co pani chce tam wybudowac palac itp, itd. Sciaganie sprawy do zmiany przepisow na mniej korzystne, a przede wszystkim nie powiadamianie o jakichkolwiek zmianach w planie zagospodarowania czy planach budowy sieci elektrycznej, telefonicznej, wodociagowej. Caly czas wszystko na gebe bez mozliwosci uzyskania czegokolwiek na pismie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts