Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pellet vs Ekogroszek duży Dom

Jakub002

Recommended Posts

Witam!

Chciałbym poruszyć temat który był już poruszany wiele razu aczkolwiek stoję przed wyborem pieca i dopuszczam tylko pellet lub ekogroszek. Wszędzie dużo wątków na ten temat lecz nigdzie nie mogę znaleść nic konkretnego , a wiec moje pytanie brzmi jak duże jest spalanie ekogroszku a jak duże pelletu przy domu o powierzchni ogrzewalnej 250m2 , być może ogrzewa ktoś duży dom i przybliży mi koszty spalania któregoś z paliw , styropian 20cm i poddasze ocieplone wata 20cm , okna 3szybowe. Garaż i piwnica nie ogrzewalna . Oczywiście znam zalety tego i tego paliwa interesuje mnie bardziej spalanie .Piec jaki chce zastosować do pelletu do heiztechnik daspell i bufor ciepła 400l , a ekogriszek piec DEFRO. Proszę o wasze opinie w tej sprawie może ma ktoś podobny dom o podobnych parametrach ocieplenia i coś powie . Z góry dzięki za wszystkie opinie.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Witam!Chciałbym poruszyć temat który był już poruszany wiele razu aczkolwiek stoję przed wyborem pieca i dopuszczam tylko pellet lub ekogroszek. Wszędzie dużo wątków na ten temat lecz nigdzie nie mogę znaleść nic konkretnego , a wiec moje pytanie brzmi jak duże jest spalanie ekogroszku a jak duże pelletu przy domu o powierzchni ogrzewalnej 250m2 , być może ogrzewa ktoś duży dom i przybliży mi koszty spalania któregoś z paliw , styropian 20cm i poddasze ocieplone wata 20cm , okna 3szybowe. Garaż i piwnica nie ogrzewalna . Oczywiście znam zalety tego i tego paliwa interesuje mnie bardziej spalanie .Piec jaki chce zastosować do pelletu do heiztechnik daspell i bufor ciepła 400l , a ekogriszek piec DEFRO. Proszę o wasze opinie w tej sprawie może ma ktoś podobny dom o podobnych parametrach ocieplenia i coś powie . Z góry dzięki za wszystkie opinie.
Pasuje Ci opinia,że tego typu dom powinien zużyć energii na ogrzewanie od 10000kWh do 20000kWh ? Przelicz sobie to na kg pelletu i ekogroszku i jak nie przeszkadza Ci róznica 100% w oszacowaniu to łykaj obojetnie co :DA nie łaska zrobić sobie OZC tylko bawić się w czarnoksięznika ?Wiesz od czego zależy spalanie paliw stałych ? I,że już w tym róznica w koszcie wytworzenia 1kWh może się wahać też do 100% ?Paliwa stałe to rosyjska ruletka :D Edytowane przez Arturo72

Grzeje ekogroszkiem coś koło 240 m2 ( ponadto w przyziemiu garaż w bryle budynku i inne pomieszczenia , których nie grzeję) .

Sezon zimowy spalam ok. 3 tony ekogroszku - koszt ok. 2100 zł. http://czp.pl/cieplnik/

Z pewnością pelletem będzie drożej ale za to o wiele czyściej w kotłowni i to by było tyle :)

Ps.

Na forumowych troli po prostu nie zwracaj uwagi !!!!

Jeżeli zależy Ci na ogrzaniu dużego domu to warto stosować coś bardziej energetycznego niż pellet czy ekogroszek. Dobrym rozwiązaniem będzie węgiel orzech, który jest chyba najlepszym materiałem opałowym do takiego zastosowania. Z tego co wiem to bardzo dobrej jakości mają w [spam] i w całkiem dobrej cenie. Na pewno uda Ci się zaoszczędzić na ogrzewaniu. Edytowane przez Elfir

Witam!

Chciałbym poruszyć temat który był już poruszany wiele razu aczkolwiek stoję przed wyborem pieca i dopuszczam tylko pellet lub ekogroszek. Wszędzie dużo wątków na ten temat lecz nigdzie nie mogę znaleść nic konkretnego , a wiec moje pytanie brzmi jak duże jest spalanie ekogroszku a jak duże pelletu przy domu o powierzchni ogrzewalnej 250m2 , być może ogrzewa ktoś duży dom i przybliży mi koszty spalania któregoś z paliw , styropian 20cm i poddasze ocieplone wata 20cm , okna 3szybowe. Garaż i piwnica nie ogrzewalna . Oczywiście znam zalety tego i tego paliwa interesuje mnie bardziej spalanie .Piec jaki chce zastosować do pelletu do heiztechnik daspell i bufor ciepła 400l , a ekogriszek piec DEFRO. Proszę o wasze opinie w tej sprawie może ma ktoś podobny dom o podobnych parametrach ocieplenia i coś powie . Z góry dzięki za wszystkie opinie.

A widziałeś może kocioł na pellet od Viessmanna ?

Kocioł Easypell łączy wysoką wydajność i trwałość z prostotą konstrukcji. Dzięki temu jest niezawodny i bezpieczny oraz pozwala stworzyć prosty i wygodny w obsłudze system centralnego ogrzewania. Zapłon, odpopielanie tacy palnika oraz transport pelletu drzewnego są automatyczne. Elektroniczny regulator kotła z ergonomicznym programowaniem pozwala łatwo uzyskać pożądaną temperaturę ogrzewania i ciepłej wody użytkowej.

Tutaj możesz zapoznać się z jego danymi technicznymi.

Pozdrawiam !

Powiem jedno nie istotne jaki dom jakie ocieplenie jaki kocioł i inne parametry

Jedno jest pewne ;peletu jeśli chodzi o tony trzeba w tych samych warunkach 2x tyle co węgla pomijając inne szczególy

Tego nikt nie zmieni

Powiem drugie..

Wręcz odwrotnie, to są ważne szczegóły. A dobrze zgrana instalacja z typowym peleciakiem powinna spalić max do 50% więcej niż węgla.

Powiem jedno nie istotne jaki dom jakie ocieplenie jaki kocioł i inne parametry

Jedno jest pewne ;peletu jeśli chodzi o tony trzeba w tych samych warunkach 2x tyle co węgla pomijając inne szczególy

Tego nikt nie zmieni

Tak strzelasz z teorii zasłyszanej czy z praktyki ?Bo mi bez regulatora pokojowego tylko na histerezie pieca wychodzi takie samo spalanie w porównaniu do śmieciucha i temperaturze takiej samej przez całą dobę a nie przez pół dnia. W tych dyskusjach pomija się fakt samorozpalania pieca peletowego a często afiszuje kalorycznością.Jeśli spojrzymy tylko na ten parametr to nic tylko brać piec na ekogroszek .A ile modeli tych ekogroszków rozpala się samoczynnie ?Duża większość po osiągnięciu temp .w domu czy piecu dalej spala paliwo na podtrzymaniu i kiszeniu .

Tak Wayna spalanie jest na poziomie około worka ale piec jedzie wg. histerezy kotła czyli mam ciepło w domu a on się odpala aby sam siebie zagrzać ,druga sprawa palnik jest niewyregulowany bo widzę po temp. spalin że nie osiąga maksimum. Także jak przyjedzie serwisant będziemy szukać przyczyny tego stanu rzeczy .Trzecia sprawa można kupić pelet w całkiem dobrej jakości w cenie 600-750 zł/t.Także mój piec dobrze wyregulowany powinien spalać około 0.5-0.8 worka a teraz puśćmy wodzy fantazji . Jakie źródło ciepła wybrałbyś w domu gdybyś miał do wyboru przy założeniu że nie płacisz za kupno jego i użytkowanie ? Czy ekogroszek może? Poprzednio w domu miałem śmieciucha Galmeta w którym po sezonie drzwiczki odpadły( złe rozwiązanie spawów) robiłem za palacza i nikt nie płacił kotłownia i garaż zakurzone i wiele więcej utrudnień teraz jest lepiej ale niedoskonale .Ja osobiście bym się nie zdecydował na ekogroszek większy syf za trochę mniej pieniędzy .Jak wykończy się mój piec na pelet to jak Pan Bóg pozwoli będzie pompa ciepła.Trochę nie rozumiem ludzi którzy kupują duże domy a później nie stać ich na ogrzewanie.Pomijam tych którzy dostali w spadku lub kupili okazjonalnie .Tak samo z autami to taka polska specjalność.

Jasne że darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda.

Tylko nie można mówić o tym że jak się dobrze wyreguluje to będzie spalał mniej. Jakbym miał czujnik wylotu spalin to też mógłbym spalać mniej przez osiągnięcie wyższej sprawności, ale to tylko mógłbym.

Masz kocioł na pellet i widzisz jakie ma zużycie opału itd.

Do swojego kotła po pierwszym sezonie nie miałem nic do zarzucenia.

Ja palę miałem i eko i że trochę w kotłowni się kurzy to akurat mi nie przeszkadza. Nawet jak robi się to umiejętnie to syfienie można zredukować do minimum.

Barliniak ; A mnie spala worek najgorszego miału za 250 zł T na 450m2 pomieszczeń 21C i z termostatem pokojowym A nie na 70m2

Jeśli chodzi o automatyczne rozpalanie to idę z palnikiem gazowym we wrześniu lub pazdzierniku i odpalam

potem idę za rok znowu we wrześniu Bo gaszę w maju

Tak u mnie działa autamat do rozpalania

Wez sobie przelicz cenę wegla a peletu porównaj kalorie i wez sobie małą poprawkę na te obliczenia samo ci wyjdzie

Pelet to pelet - drewno papier i nie wiadomo co A jak to się pali to każdy wie Ja także bo paliłem nie tylko węglem

Edytowane przez Adik50

Pytania w stylu: "mam dom xx metrów, ile spalę pelletu a ile ekogroszku?" mnie śmieszą, choć sam kilka lat temu takie zadawałem i rozumiem absolutnie rozterki inwestora. Nikt nie poda precyzyjnie, bo to czym grzejemy (a więc samo paliwo) to tylko drobny element całej układanki którą nazywamy - ogrzewaniem. Spieprzona instalacja z przewymiarowanym piecem na ekogorszek może być mniej ekonomiczna od zoptymalizowanej i dobrze skonfigurowanej instalacji na pellet.

Podstawowy błąd to stawianie pelletu jako alternatywy dla ekogroszku. Wychodząc z takiego założenia, dyskusja nie ma sensu.

Temat ogrzewania przerabiałem w teorii już jakieś dwa lata przed podjęciem finalnej decyzji o źródle ogrzewania i też miałem ten sam dylemat. Kocioł z podajnikiem na ekogroszek czy piec z palnikiem na pellet.

Dziś wiem, że to nie jest alternatywa. Jeśli ktoś patrzy z punku widzenia wyłącznie ekonomii, to niech bierze węgiel w ciemno. Przymknie wówczas oko na syf w kotłowni, konieczność pozbywania się dużej ilości popiołu, nieekologiczne podejście do sprawy.

Jeśli jednak ktoś buduje nowoczesny dom i wywala kupę kasy na ciepłe okna, docieplenia etc. i chce mieć komfort i wygodę, to nie będzie przeliczał czy za opał w danym miesiącu dał stówę w tą czy w drugą stronę.

Dlatego jeśli ktoś mieszka w wielkim słabo docieplonym domu i wiem, że tak czy inaczej będzie miał duże zużycie opału, to jak najbardziej polecam ekogroszek. Na pewno będzie taniej, a im większe roczne zużycie, tym różnica będzie większa. Natomiast w przypadku nowoczesnego budownictwa, które co do zasady skupia się na dobrej izolacji, a domy nie są przerośniętymi pałacami, zawsze staram się namawiać na pellet w przypadku tego rodzaju dylematu.

Będzie drożej, ale na pewno nie jakoś drastycznie. Będzie czysto, prawie bezobsługowo i wygodnie.

Wybierać między pelletem i ekogroszkiem to jakby musieć zadecydować co jest lepsze: motocykl czy samochód. Może dość śmieszne porównanie, ale do tego się to sprowadza. Każdy woli co innego i każde ma swoje plusy i minusy, ale nie stanowią dla siebie alternatywy. Pelletowi pod względem kosztów i wygody stosowania bliżej do gazu, a ekogroszkowi do pieca zasypowego na paliwa stałe.

Truskawkowy dobrze napisałeś i ja się pod tym podpisuję . Ekogroszek jest dla tych co liczą każdą stówę , mają pałace ale nie stać ich na ogrzewanie ,obsługują sami te piece bez udziału żony lub mają babochłopy ;) do obsługi tego pieca , mają gdzie wywalać duże ilości popiołu.

Ile może kosztować tona trocin na pellet ? Zastanawia mnie skąd cena 600, 700, a nawet 800 za tone pelletu . Podobnie z brykietem . Jak można zapłacić za brykiet 600 czy 700 zł za tone skoro tona drewna gotowego do palenia kosztuje 250 zł.

Lolson produkcja peletu to złożony proces do którego są potrzebne różne skomplikowane maszyny , do produkcji trocin potrzebna jest tylko piła. Ogólnie jest to dobry pomysł dla Ciebie na biznes wyprodukujesz za 300 a ja zapewnię Ci zbyt każdej ilości.Spalałem węgiel i brykiet i widziałem różnicę w węglu dostawałem kamienie gratis i bardzo lotny popiół przy brykiecie tego nie było.

Barliniak ; A mnie spala worek najgorszego miału za 250 zł T na 450m2 pomieszczeń 21C i z termostatem pokojowym A nie na 70m2

Jeśli chodzi o automatyczne rozpalanie to idę z palnikiem gazowym we wrześniu lub pazdzierniku i odpalam

potem idę za rok znowu we wrześniu Bo gaszę w maju

Tak u mnie działa autamat do rozpalania

Wez sobie przelicz cenę wegla a peletu porównaj kalorie i wez sobie małą poprawkę na te obliczenia samo ci wyjdzie

Pelet to pelet - drewno papier i nie wiadomo co A jak to się pali to każdy wie Ja także bo paliłem nie tylko węglem

Adik możesz zaprezentować zdjęcia ,filmiki z uzupełniania , czyszczenia pieca i składowania paliwa? Wg. mnie są to istotne rzeczy dla wielu niezdecydowanych osób .Propozycja kusząca sezon za kilka stówek brzmi nieźle .
Jasne że darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda.

Tylko nie można mówić o tym że jak się dobrze wyreguluje to będzie spalał mniej. Jakbym miał czujnik wylotu spalin to też mógłbym spalać mniej przez osiągnięcie wyższej sprawności, ale to tylko mógłbym.

Masz kocioł na pellet i widzisz jakie ma zużycie opału itd.

Do swojego kotła po pierwszym sezonie nie miałem nic do zarzucenia.

Ja palę miałem i eko i że trochę w kotłowni się kurzy to akurat mi nie przeszkadza. Nawet jak robi się to umiejętnie to syfienie można zredukować do minimum.

Niestety Wayne od regulacji pieca i jakości peletów zależy spalanie są to takie zależności których nie zmienisz przez pisanie że to nie ma znaczenia.Czujnik temperetury spalin nie jest dawany dla bajeru ale do z optymalizowania procesu spalania. Edytowane przez Barliniak

A może by tak kupić hybrydę na eko i pel oczywiście trzeba mieć dostęp do taniego peletu 550-650zł/t znajomy tak pali i sobie chwali.Palenie drogim peletem w takim piecu nie ma ekonomicznego sensu. Jeśli się nie spodoba przejdziemy sobie na ekogroszek bo jak czytam jakie cuda robią użytkownicy palący w ekogroszkowych piecach to włos się jeży.Jakieś przerabianie pieców dokładanie woreczków do komór załadunkowych,zrywanie zawleczek itp. Wywalić kilka tyś. i jeszcze takie problemy.W spalaniu też widzę niezły rozstrzał w tematach które przeglądałem .Fakt pieca nie spakujesz w karton i nie odeślesz producentowi bo gdyby tak było to może by się coś zmieniło w tym temacie a tak użytkownik męczy się z tym piecem i pyta na forum.