coulignon 29.12.2016 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 styropian 20cm i poddasze ocieplone wata 20cm , okna 3szybowe. Miałeś dane jak wyżej Widzisz, ja też się bawiłem w OZC. To teraz powiedz mi skąd wziąłeś rodzaj wentylacji, usytuowanie na strony świata, wielkość okien, grubość izolacji posadzki. Bo to dość istotny wpływ na wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 29.12.2016 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Arturo walczy z przewymiarowanymi kotłami dobiera bez znajomości budynku a sam u siebie przy zapotrzebowaniu 3,5 kW przy -20 wsadził 9 kW parowóz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.12.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 (edytowane) Arturo walczy z przewymiarowanymi kotłami dobiera bez znajomości budynku a sam u siebie przy zapotrzebowaniu 3,5 kW przy -20 wsadził 9 kW parowóz .Z "buforem" 56m3 betonu w postaci płyty fundamentowej i ten "parowóz" załącza się tylko w określonych przedziałach czasowych 2x na dobę nie zużywając przy tym dodatkowego paliwa na rozruch Miałeś dane jak wyżej Widzisz, ja też się bawiłem w OZC. To teraz powiedz mi skąd wziąłeś rodzaj wentylacji, usytuowanie na strony świata, wielkość okien, grubość izolacji posadzki. Bo to dość istotny wpływ na wynik.Aż takiego istotnego wpływu na obciążenie cieplne nie mają te czynniki,bardziej na zapotrzebowanie domu na ciepło ale o mocach rozmawiamy a nie o zuzyciu Edytowane 29 Grudnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.12.2016 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 zazdroszczę wielkiej wiary we własną nieomylność. pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.12.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Widzę że standardowo rozpoczeła się wojna ekogorszek-pelet-pompa a ... "pytający" sobie zapewne jaja robi ... Jakby był zainteresowany to włączył by sie do wątku a nie zadał pytanie i zniknął ... Czasami mam wrażenie że sami niektórzy zakładają "lewe konta" aby móc sami ze sobą podyskutować ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.12.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Czasami mam wrażenie że sami niektórzy zakładają "lewe konta" aby móc sami ze sobą podyskutować ...Ja od dawna mam takie wrażenie,żeby "zaakcentować" jakiś temat lub podnieść go w dyskusji i to jest niejako reklama i już o tym dawno mówiłem ale napotykają na mur konkretów Dlatego brak Moderatora wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekkolcon 29.12.2016 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Nie chcę tu wyjść na kompletnego ignoranta ale mnie cos się obiło o uszy, że dużo gorsze jest złe dobranie mocy palnika do mocy pieca. Tu prędzej widziałbym pewne problemy. Natomiast za mały piec będzie pracował stale a zbyt duży będzie "kosztował" przy rozpalaniu. Poprawnie powinien bowiem "schłodzić" się oddając ciepło do CW/CO. Mogę jednakże się mylić. Sądzę, że telefon do producenta palnika lub kotła to raczej obowiązkowa pozycja. Sam z czegoś takiego skorzystałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dwd89 28.01.2017 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Pkt 1. Dom 250m2 to nie jest duży dom. Duży dom jest liczony w tysiącach m2 pow. użytkowej. Pkt 2. Kotły na węgiel starczą na krótko ? Mój kocioł z podajnikiem szufladowym (tłok) 25kW jest z 2003 roku i ma dopiero 14 lat i ani grama rdzy, nigdy się też nie zepsuł zasilanie na dom to ~52C powrót ~40C. Na firmie Moderator 75kW jest z 2007 i też jest wszystko w porządku a często trafi się mokre drewno i nikt sobie z tego nic nie robi. Na kotle 60-70 stopni a powrót to 30 i tak już 10 lat i jest wszystko w porządku - moderator pracuje na ciągu naturalnym. Pkt 3. Co ma metraż do mocy kotła ... Moja rodzina grzeje obecnie ponad 400m2 kotłem 25kW spalając na sezon ~3 tony groszku + kilka mp suchego drewna dębowego, instalacja to praktycznie amatorska prowizorka, absolutnie żadnych zaworów mieszających czy czegokolwiek. Jest tylko prosty termostat pokojowy w domu wpięty w zasilanie pompki na kostce elektrycznej za złotówkę i tyle. Dopóki nie ma dużych mrozów w domu jest ~21 st. C, grzejemy też tym CWU ale przy jednoczesnym CO i CWU ciepłej wody użytkowej jest bardzo mało - zbiornik 140l, przy dużych mrozach jak np. tej zimy widać iż kocioł ma za małą moc i nie wyrabia. Kotła nie gasimy przez cały rok, w lecie zasyp 150kg starcza na 1-2 miesiące - grzeje wtedy tylko CWU więc sobie tym głowy nie zawracamy. Bufor 1000L + drugi kociołek tym razem atmos 25kW na zgazowanie drewna czekają na podłączenie, pewnie poczekają jeszcze kilka miesięcy. W kotłowni w firmie spalamy trocinę, około 12m3 + 4mp suchego drewna tygodniowo, jak nie ma mrozów to tyle schodzi na 2 tyg, kupiłem tą zabawkę do sprawdzania temperatur, niestety jest tylko do 1050C wiec mierzy tylko przy rozpalaniu potem już zakres za mały, palnik z szamotu przetopił profil stalowy (dolot powietrza wtórnego) w czekoladę , stal rozgrzewa się do koloru białego ~1600-1700C jak w hucie - tak palą się same trociny z dużą dawką powietrza. Ciągle zastanawiam się po co ludzie kombinują z przerabianiem trociny na pellet, jest w tym jakaś zaleta prócz samych kosztów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts