Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto odpowiada za podlaczenie do inst. burzowej ??

Mareko

Recommended Posts

Witajcie,

Sytuacja wyglada nastepujaco:

Wodociagi kazaly mi do konca roku podlaczyc sie do instalacji burzowej , ktora znajduje sie w ulicy ale nie ma polaczenia z ulicy na moja posesje. Jest tylko glowna rura biegnaca srodkiem ulicy. Moje pytanie to kto ma wykonac ten kawalek od glownej rury burzowki do mojej posesji ??

Czy to moj obowiazek czy moze wodociagow a moze gminy, ktora jest wlascicielem drogi ?

Aktualnie zaczeli robic droge wiec nadarza sie swietna okazja zeby to zrobic ale kierownik budowy stwierdzil ze nie maja w planach budowanie zadnych odnog burzowki do posesji tylko zrobia odprowadzenie wody z ulicy czyli kratki sciekowe. Boje sie ze jak skoncza budowac droge to potem zeby podlaczyc sie do burzowki trzeba bedzie na nowo ja rozkopywac.

Co robic ? Poradzcie cos prosze.

Skoro nie ma zadnych odpowiedzi to zapytam inaczej bo wlasnie przyszedl mi do glowy inny pomysl.

Czy moge sobie po prostu puscic wode deszczowa z rynny do ogrodka na trawe ??

Czy taki manewr nie jest zabroniony ? Widzialem ze ludzie zbieraja deszczowke do roznych pojemnikow ale ja chce bezposrednio na trawe. Czy tak mozna ?

Wodociagi wydają informację nt możliwości podłączenia do sieci i raczej nie mają prawa "żądać", czy w ich piśmie masz wyraźny nakaz !?

Co do wszelkiego rodzaju przyłączy to ich wykonanie leży po stronie właściciela posesji ( no chyba że miasto/gmina jest tak bogata :lol: :lol: że robi to na swój koszt ! ) w tym również rozwiązanie problemu wody opadowej. Możesz zrobić np. zbiornik na deszczówkę i wykorzystywać do podlewania ogrodu, ale czy wtedy koszty nie będą wyższe niż przykanalik deszczowy ? Inne rozwiązanie to rynny podłączone do dołów chłonnych.

Pozdro

J

No dobra ale czy puszczanie deszczowki na trawke jest zabronione ?

Nie podam zadnego paragrafu ale tak na chlopski rozum to nie jest to zabronione.

Mam tak zrobione i jest OK

Zreszta chyba raczej napewno nie tylko ja tutaj u mnie

Inna sprawa ze niema tu kanalizy.Sa szamba albo POŚ.

Poza tym tam gdzie niema dachu to przeciez na ziemie leci i sie nikt tym nie martwi ;)

Mareko możesz na swojej posesji odprowadzić wodę na trawę. Wszystko jednak zależy od intensywności opadów, powierzchni dachu i chłonności gruntu. Odradzam prowizorki typu - wyprowadzenie na trawę. Musisz brać pod uwagę rozwiązanie dla stanów ekstremalnych. Na twoim miejscu w pierwszej kolejności zabiegałbym o podłączenie do istniejącej kanalizacji burzowej, w drugiej kolejności budowa studzienki na deszczówkę. :D

No nie tylko troche rury a kto mi zrobi wykop na 4 metry ? Przeciez tego lopata nie zrobie (trzeba najmowac jakas koparke) a poza tym teraz na drodze jest ekipa ktora ja buduje, klada krawezniki, montuja studzienki sciekowe (wlasnie do burzowki) i nie widze jak bym mial im sie wtracac do tej pracy to bym im wszystko rozwalil.

Najlepiej podagaj z tą ekipą od drogi jak montują studzienki i kładą krawężniki to pewnie mają jakiś sprzęt typu koparka sądzę że oni będą szczęśliwi że podłapali fuchę za parę złoty i tobie się to opłaci ja tym sposobem zrobiłem wiele rzeczy ja jestem happy i ci co robili też (a ceny wyszły rewelacyjne )