koks 23.08.2004 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Właściciel działki zaśpiewał nam 8k za udział w drodze dojazdowej do działki, którą chcemy kupić. Czy to dużo, czy mało? Ile płaciliście kupując działkę? Nie jest to służebność drogi koniecznej, tylko współwłasność całej drogi (ca. 100 mkw) w 1/24 (wraz z właścicielami pozostałych działek). Podzielcie się doświadczeniem, please! koks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 23.08.2004 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 To zależy ile płciłeś za m2 Twojej działki. Ale moim zdaniem to dużo - ja w okolicach Poznania płaciłam za 1m2 nieuzbrojonej ziemi 65 pln a udział w drodze wewnętrznej (ok 600m2 dzielona na 8 właścicieli działek, do których dochodzi) dostałam w cenie dziełki czyli gratis. Jeśli np. w Twojej okolicy ziemia kosztuje 80 pln a ty płacisz 30 to warto zapłacić i za drogę, bo i tak "jesteś do przodu" (nawiasem mówiąc w dzisiejszych czasach niw wierzę już w takie okazje). Ale jeżeli kupujesz ziemię poprostu po przeciętnej cenie rynkowej, to uważam że to przesada tzn. moim zdaniem droga powinna być w cenie działki. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koks 23.08.2004 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Muszę jeszcze jedno uściślić: jedna osoba jest właścicielem działki, a inna (znajoma tej pierwszej) właścicielem drogi. Ta pierwsza załatwia sprawy, ale umowę sprzedaży (akt notarialny) mamy zawrzeć z obydwiema. Właściciel działki nie sprzeda jej bez drogi, a podejrzewam, że własc. drogi chce na tym zarobić (i to sporo!)... Okolica niestety nie należy do najtańszych (wybraliśmy ją m.in. ze wzgl. na możliwości dojazdu) - działki po 100-130zl/mkw (z częściowym uzbrojeniem) nie należą tu do rzadkości... Ta jest sporo tańsza (80zł/mkw, media w drodze),ale ta droga... koks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 23.08.2004 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Udział 1/24 za 8k zł? To znaczy kupujesz 4 m kw? Czyli 1 m kw kosztuje 2 k zł? Ktoś chce was orżnąć. I to mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koks 23.08.2004 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Havkmoon, też coś mi się tu nie zgadza. Sprzedający tłumaczy, że to nie jest służebność drogi koniecznej (zyli prawo do korzystania z cudzej własności) tylko współwłasność (czyli inni bedą musieli mnie pytać o zgodę np. na przejazd - oczywiście poza pozostałymi współwłaścicielami)... Nie mam pojęcia, jak to ugryźć... koks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 23.08.2004 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 za metr drogi nie powinieneś więcej zapłacić niż za średni metr działki w tej okolicy. Czyli max 130zł za m2. Więcej to bandyctwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 23.08.2004 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Jeśli masz udział 1/24 w drodze o powierzchni 100 m kw to oznacza, że jesteś właścicielem 1/24 każdego metra kwadratowego tej drogi - współwłaścicielem . Może 8 tys. zł to cena 24/24 drogi, bo jeśli każdy musiałby zapłacić 8 tys. za 1/24 to oznacza, że facet ściągnie od wszystkich prawie 200 000 zł!!!!!! za 100 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 23.08.2004 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Po Twoim opisie jestem prawie pewna, że Pan od działki i Pan od drogi są w zmowie i chcą na Was po cichu zarobić. Niby m2 działki po 80 pln więc chętnych do oporu a o drodze to najchętyniej powiedzieliby dopiero "tak przy okazji i małym druczkiem" u notariusza. Rozumiem, że nie jest to droga gminna, czy tak ? Niestety nie masz wielu możliwości manewru: jeśli działka Ci się podoba to pewnie zabulisz tyle ile chcą, chyba że pójdziesz vabank i dasz im ultimatum np. połowa ceny za drogę albo się rozmyślam. Tak czy siak sprawdziłabym tą drogę w gminie, jak jest wyrysowana na mapie i do kogo naprawdę należy Może to ich jakiś trick negocjacyjny ? Współczuję, wiem co to znaczy bo sama nie mogłam długo przeżyć ceny zapłaconej za moją działkę...do dzisiaj jak widzę tego gościa to odstrzeliła bym bez namysłu tym bardziej, że mydlił nam oczy "że wszystkie media" będą w ciągu roku, a tu ani widu, ani słychu - w najlepszym razie prąd będzie za rok a woda może za 2, dlatego musimy kopać studnię... Zgroza Muszę jeszcze jedno uściślić: jedna osoba jest właścicielem działki, a inna (znajoma tej pierwszej) właścicielem drogi. Ta pierwsza załatwia sprawy, ale umowę sprzedaży (akt notarialny) mamy zawrzeć z obydwiema. Właściciel działki nie sprzeda jej bez drogi, a podejrzewam, że własc. drogi chce na tym zarobić (i to sporo!)... Okolica niestety nie należy do najtańszych (wybraliśmy ją m.in. ze wzgl. na możliwości dojazdu) - działki po 100-130zl/mkw (z częściowym uzbrojeniem) nie należą tu do rzadkości... Ta jest sporo tańsza (80zł/mkw, media w drodze),ale ta droga... koks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 23.08.2004 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Koks. Jak to możliwe, że droga dojazdowa do 24 działek ma tylko 100m2 U mnie droga dla 26 działek ma 4160m2 i na jedną działkę przypada 160 m2. Za udział w drodze zapłaciłem 3 tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 23.08.2004 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 mi się wydaje Koks, że namieszałeś, tak że nikt nie rozumie co i za ile. Po mojemu ta droga ma 2400m2, co daje w sumie 192tyś zł, a Twoja część to tylko 100m2 za którą chce właściciel 8tyś zł, czyli 80zł za m2 a jak piszesz , że działki u Was chodzą po 100-130zł za metr to znaczy, że "jest jeszcze po Bożemu" i tak strasznie nie zdzierają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koks 23.08.2004 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Alison, droga jest własnością prywatną (dziś czytałem księgę wiecz., więc przekrętu nie ma), a działka niestety bardzo nam się podoba i sama w sobie jest najlepszą ofertą - jedna z najtańszych i najlepiej położonych w okolicy, która nam b.odpowiada (a kilkadziesiąt już zwiedziliśmy)... Już zdążyliśmy zauważyć, że ceny ziemi ostatnio b.skoczyły... Jezier, to jest droga wewnętrzna (utwardzona) podzielona na dwa wąskie pasy: jeden należy do wspólnoty, a ten drugi, przylegający do działek jest własnością prywatną...działki są dosyc wąskie, więc akurat na 24 parcele wystarczy... Chyba spróbuję to jeszcze jutro przedyskutować... Może uda mi się coś urwać z ceny... koks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koks 23.08.2004 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Aj, aj Jezier i mdzelewscy! Jasne, że macie rację! Przecież jeśli "moja" działka ma ca.20 m szerokości, to te 100 metrów przypada na drogę przed tą właśnie działką! A my tu już z żona z bólem głowy chodzimy... Tak to jest, jak się słucha znajomych, którzy mowią, że drogo, a się dobrze nie zastanowi! Facet mówił, że metr drogi kosztuje tyle samo, co metr działki. Drogo, ale płacimy za miejsce, dostęp do mediow, komunikacji itp. Uff!!! Wielkie dzięki jeszcze raz i wybaczcie głupotę, ale jesteśmy mocno zdenerwowani, bo "wielki dzień stania się posiadaczami ziemskimi" nadchodzi... koks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 23.08.2004 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Droga na współwłasność to też w pewnym stopniu mina - poszukaj postów na ten temat. Do poprowadzenia mediów w tej drodze będziesz potrzebował zgody właściciela drogi - czyli tutaj wszystkich współwłaścicieli. I niech Ci jeden wyjedzie za granicę, albo wpadnie pod samochód.. Jeżeli już musisz kupić udział w takiej drodze to walcz o to, żeby już aktem notarialnym zakupu wpisać w księdze wieczystej służebność na poprowadzenie wszelkich mediów i przyłączy w tej drodze - wtedy nie będziesz już musiał nikogo pytać o zgodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 23.08.2004 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Z tymi zgodami to prawda. Poza tym takie zgody to też koszty. 23 działki to nawet 46 współwłaścicieli albo i więcej. Poświadczenie jednego podpisu u notariusza kosztuje kilkanaście zł. Jeśli będziemy zbierać podpisy dla różnych mediów osobo to koszty rosna jeszcze bardziej. Umówić się z nimi jaki kłopot. A zgód potrzebuje każdy. Więc trzeba też jeździć i podpisywać innym współwłaścicielom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts