Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za drogę!!? czy 8k to dużo, czy mało?!!

koks

Recommended Posts

Właściciel działki zaśpiewał nam 8k za udział w drodze dojazdowej do działki, którą chcemy kupić. Czy to dużo, czy mało? Ile płaciliście kupując działkę? Nie jest to służebność drogi koniecznej, tylko współwłasność całej drogi (ca. 100 mkw) w 1/24 (wraz z właścicielami pozostałych działek).

Podzielcie się doświadczeniem, please! :(

koks

To zależy ile płciłeś za m2 Twojej działki. Ale moim zdaniem to dużo - ja w okolicach Poznania płaciłam za 1m2 nieuzbrojonej ziemi 65 pln a udział w drodze wewnętrznej (ok 600m2 dzielona na 8 właścicieli działek, do których dochodzi) dostałam w cenie dziełki czyli gratis. Jeśli np. w Twojej okolicy ziemia kosztuje 80 pln a ty płacisz 30 to warto zapłacić i za drogę, bo i tak "jesteś do przodu" :wink: (nawiasem mówiąc w dzisiejszych czasach niw wierzę już w takie okazje). Ale jeżeli kupujesz ziemię poprostu po przeciętnej cenie rynkowej, to uważam że to przesada tzn. moim zdaniem droga powinna być w cenie działki. Pozdrawiam!

Muszę jeszcze jedno uściślić:

jedna osoba jest właścicielem działki, a inna (znajoma tej pierwszej) właścicielem drogi. Ta pierwsza załatwia sprawy, ale umowę sprzedaży (akt notarialny) mamy zawrzeć z obydwiema. Właściciel działki nie sprzeda jej bez drogi, a podejrzewam, że własc. drogi chce na tym zarobić (i to sporo!)...

Okolica niestety nie należy do najtańszych (wybraliśmy ją m.in. ze wzgl. na możliwości dojazdu) - działki po 100-130zl/mkw (z częściowym uzbrojeniem) nie należą tu do rzadkości... Ta jest sporo tańsza (80zł/mkw, media w drodze),ale ta droga... :cry:

koks

Havkmoon,

też coś mi się tu nie zgadza. Sprzedający tłumaczy, że to nie jest służebność drogi koniecznej (zyli prawo do korzystania z cudzej własności) tylko współwłasność (czyli inni bedą musieli mnie pytać o zgodę np. na przejazd - oczywiście poza pozostałymi współwłaścicielami)...

Nie mam pojęcia, jak to ugryźć...

koks

Jeśli masz udział 1/24 w drodze o powierzchni 100 m kw to oznacza, że jesteś właścicielem 1/24 każdego metra kwadratowego tej drogi - współwłaścicielem :roll: . Może 8 tys. zł to cena 24/24 drogi, bo jeśli każdy musiałby zapłacić 8 tys. za 1/24 to oznacza, że facet ściągnie od wszystkich prawie 200 000 zł!!!!!! za 100 m :o :o :o

Po Twoim opisie jestem prawie pewna, że Pan od działki i Pan od drogi są w zmowie i chcą na Was po cichu zarobić. Niby m2 działki po 80 pln więc chętnych do oporu a o drodze to najchętyniej powiedzieliby dopiero "tak przy okazji i małym druczkiem" u notariusza. Rozumiem, że nie jest to droga gminna, czy tak ? Niestety nie masz wielu możliwości manewru: jeśli działka Ci się podoba to pewnie zabulisz tyle ile chcą, chyba że pójdziesz vabank i dasz im ultimatum np. połowa ceny za drogę albo się rozmyślam. Tak czy siak sprawdziłabym tą drogę w gminie, jak jest wyrysowana na mapie i do kogo naprawdę należy :-? Może to ich jakiś trick negocjacyjny ? Współczuję, wiem co to znaczy bo sama nie mogłam długo przeżyć ceny zapłaconej za moją działkę...do dzisiaj jak widzę tego gościa to odstrzeliła bym bez namysłu :evil: tym bardziej, że mydlił nam oczy "że wszystkie media" będą w ciągu roku, a tu ani widu, ani słychu - w najlepszym razie prąd będzie za rok a woda może za 2, dlatego musimy kopać studnię... Zgroza

Muszę jeszcze jedno uściślić:

jedna osoba jest właścicielem działki, a inna (znajoma tej pierwszej) właścicielem drogi. Ta pierwsza załatwia sprawy, ale umowę sprzedaży (akt notarialny) mamy zawrzeć z obydwiema. Właściciel działki nie sprzeda jej bez drogi, a podejrzewam, że własc. drogi chce na tym zarobić (i to sporo!)...

Okolica niestety nie należy do najtańszych (wybraliśmy ją m.in. ze wzgl. na możliwości dojazdu) - działki po 100-130zl/mkw (z częściowym uzbrojeniem) nie należą tu do rzadkości... Ta jest sporo tańsza (80zł/mkw, media w drodze),ale ta droga... :cry:

koks

mi się wydaje Koks, że namieszałeś, tak że nikt nie rozumie co i za ile. Po mojemu ta droga ma 2400m2, co daje w sumie 192tyś zł, a Twoja część to tylko 100m2 za którą chce właściciel 8tyś zł, czyli 80zł za m2 a jak piszesz , że działki u Was chodzą po 100-130zł za metr to znaczy, że "jest jeszcze po Bożemu" i tak strasznie nie zdzierają

Alison,

droga jest własnością prywatną (dziś czytałem księgę wiecz., więc przekrętu nie ma), a działka niestety bardzo nam się podoba i sama w sobie jest najlepszą ofertą - jedna z najtańszych i najlepiej położonych w okolicy, która nam b.odpowiada (a kilkadziesiąt już zwiedziliśmy)... :(

Już zdążyliśmy zauważyć, że ceny ziemi ostatnio b.skoczyły...

Jezier,

to jest droga wewnętrzna (utwardzona) podzielona na dwa wąskie pasy: jeden należy do wspólnoty, a ten drugi, przylegający do działek jest własnością prywatną...działki są dosyc wąskie, więc akurat na 24 parcele wystarczy...

Chyba spróbuję to jeszcze jutro przedyskutować... Może uda mi się coś urwać z ceny...

koks

Aj, aj :oops: :oops: :oops:

Jezier i mdzelewscy! Jasne, że macie rację! Przecież jeśli "moja" działka ma ca.20 m szerokości, to te 100 metrów przypada na drogę przed tą właśnie działką! A my tu już z żona z bólem głowy chodzimy...

Tak to jest, jak się słucha znajomych, którzy mowią, że drogo, a się dobrze nie zastanowi!

Facet mówił, że metr drogi kosztuje tyle samo, co metr działki. Drogo, ale płacimy za miejsce, dostęp do mediow, komunikacji itp.

Uff!!! Wielkie dzięki jeszcze raz :D i wybaczcie głupotę, ale jesteśmy mocno zdenerwowani, bo "wielki dzień stania się posiadaczami ziemskimi" nadchodzi...

koks

Droga na współwłasność to też w pewnym stopniu mina - poszukaj postów na ten temat.

Do poprowadzenia mediów w tej drodze będziesz potrzebował zgody właściciela drogi - czyli tutaj wszystkich współwłaścicieli. I niech Ci jeden wyjedzie za granicę, albo wpadnie pod samochód..

Jeżeli już musisz kupić udział w takiej drodze to walcz o to, żeby już aktem notarialnym zakupu wpisać w księdze wieczystej służebność na poprowadzenie wszelkich mediów i przyłączy w tej drodze - wtedy nie będziesz już musiał nikogo pytać o zgodę.

Z tymi zgodami to prawda. Poza tym takie zgody to też koszty. 23 działki to nawet 46 współwłaścicieli albo i więcej. Poświadczenie jednego podpisu u notariusza kosztuje kilkanaście zł. Jeśli będziemy zbierać podpisy dla różnych mediów osobo to koszty rosna jeszcze bardziej. Umówić się z nimi jaki kłopot. A zgód potrzebuje każdy. Więc trzeba też jeździć i podpisywać innym współwłaścicielom.