cid 22.07.2002 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 adaptuję pomieszczenie 45m2 na mieszkanie (kiedyś to był garaż samochodu ciężarowego)w miejscu gdzie była brama wjazowa dawni "fachowcy" około 15 lat temu postawili ścianę zapomnieli tylko o "fundamencie" (dobrze że zostawili belkę nośną podtrzymującą strop)Fundament musi być jakoś zrobiony, czy jest jakiś prosty spoób czy trzeba rozebrać ścianę (strop będzie się wtedy opierał na bece nośnej "bramy garażowej" i od podstaw wylać ławę itd. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 22.07.2002 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 To na czym ta ściana stoi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 22.07.2002 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Fundamenty pod istniejące byty robi się tak, że robi się mniej więcej metrowe dziury z metrowymi przerwami i tam wzmacnia fundament, potem się zasypuje i robi się to samo tam, gdzie dotychczas się nie zrobiło. Tak mi przynajmniej tłumaczyli, jak się zastanawiałam, czy nie ratować walącej się części mojego dawnego domeczku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cid 23.07.2002 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2002 Dzięki Kasiek Spotkałem się z tą metodą, tylko nie wiem co będzie lepsze czy dłubać po metrze czy rozebrać ścianę strop zostawić wspary na belce która już tam jest i zrobić cały fudament ze zbrojeniem izolacją itp.Kończę podcinać stary zawilgocony mór na którym były wypryski soli tak, że wiem że jest to etapowa robota, a i wykuwanie nisko przy ziemi też nie należy do przyjemnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts