Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt na budynek usługowo-mieszkalny

arek2342

Recommended Posts

Witam,

Proszę o podpowiedź w którą stronę pójść aby uzyskać kredyt na wykończenie budynku mieszkalno-usługowego.

Generalnie budynek jest już w stanie zamkniętym ze wszystkimi mediami. Jest to podpiwniczony dwu piętrowy budynek pow 360m2. Aktualnie stoję przed dylematem co do zmian w projekcie budowlanym który będzie zmieniany ze względu na duże różnice w stosunku do pierwotnego projektu. Zezwolenie na budowę jest na lokal usługowo-mieszkalny i zastanawiam się jakie projekty zrobić tj, czy zrobić projekty na całość mieszkalną tak aby uzyskać najtańszy dostępny na rynku kredyt hipoteczny a po uzyskaniu kredytu zmienić projekty i dostosować zgodnie z przeznaczeniem czyli 3/4 usługowa, czy robić od razu plany zgodne z przeznaczeniem? Z tego co udało mi się zorientować to banki niechętnie kredytują budynki których część usługowa stanowi powyżej 30%..

Powinieneś iść od razu w kierunku wydzielenia części usługowej. Zgodnie z wymogami umowy kredytowej powinieneś informować bank o wszelkich zmianach związanych z nieruchomością, która stanowi zabezpieczenie kredytu i teoretycznie bank taką zmianę może zablokować, gdyż nieruchomość w regulacjach danego banku nie będzie akceptowalna jako zabezpieczenie po tejże zmianie.

Maksymalna możliwa powierzchnia usługowa nie może przekraczać 50% całości budynku (w większości przypadków rzeczywiście 30%).

Dziękuje za odpowiedz i szczerze mówiąc też bym wolał od razu zrobić właściwy projekt i nie bawić się pózniej w zmiany ale obawiam się że żaden bank na przyzwoitych warunkach nie udzieli kredytu na budynek w którym większość stanowi cześć usługowa bo nie może się na niej zabezpieczyć. Dlatego opcja druga z częścią mieszkalną. Byłem w Pekao BP i nic nie słyszałem o możliwości zblokowania przekształcenia a uczciwie przedstawiłem sytuacje i co zamierzam zrobić. Mało tego otrzymałem sugestie że nie ja jeden a wielu inwestorów w ten sposób działa biorąc kredyt hipoteczny na cześć mieszkalną przekształca ją pózniej na użytkową. Nie wiem tylko czy przekształcenie występuje po otrzymaniu kredytu czy może dopiero po oddaniu budynku do użytku.

Byłem w Pekao BP i nic nie słyszałem o możliwości zblokowania przekształcenia a uczciwie przedstawiłem sytuacje i co zamierzam zrobić. Mało tego otrzymałem sugestie że nie ja jeden a wielu inwestorów w ten sposób działa biorąc kredyt hipoteczny na cześć mieszkalną przekształca ją pózniej na użytkową. Nie wiem tylko czy przekształcenie występuje po otrzymaniu kredytu czy może dopiero po oddaniu budynku do użytku.

Bawią mnie takie sugestie. A jak przyjdzie co do czego, to doradczyni w banku rozłoży ręce i powie "Przykro mi, ale czepliwy analityk się uparł i ja nic nie poradzę". Oczywiście nie mówię, że na pewno się taki manewr nie uda, ale należy to brać pod uwagę.

Do 50% powierzchni tak na dobrą sprawę na ten moment są 3 banki, które takiego kredytu udzielą, przy czym 2 z niezłą ofertą i jeden z bardzo słabą. Przy powierzchni komercyjnej do 30% całości opcji będzie więcej.

Edytowane przez Łukasz Zalewski

Rozumiem że wiele zależy od analityka ale koszt kredytu jest dużo niższy niż aktualna wartość budynku. Co do samego analityka to nigdy nie wiadomo czy kredyt zostanie udzielony czy nie ale zastanawia mnie czy w sytuacji kiedy bank udzieli kredyt na budynek mieszkalny może w praktyce zablokować jego przekształcenie w późniejszym czasie na mieszkalno-usługowy?? Co do banków to prześlij proszę te dwa z sensowną ofertą do 50% :)

Podesłać ofertę mogę, ale potrzebne są dodatkowe informacje:)

- kwota kredytu,

- wysokość wkładu własnego,

- ilość osób w gospodarstwie domowym,

- źródło dochodu i ramy czasowe obowiązywania,

- średni miesięczny dochód za ostatnie 3/6/12 miesięcy (w przypadku działalności gosp. dochód za rok ub. i rozliczone miesiące roku bieżącego),

- aktualne obciążenia kredytowe,

- okres kredytowania.

Mogą się pojawić oczywiście pytania dodatkowe:)