Góris 11.12.2003 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Witam, montuję okna okna od 5 lat i naprawdę widzę rzeczy których użytkownicy nie widzą. Powiem tylko że sobie zakładam PCV. Kwestie kurczliwości materiału w przerażającej większości są spowodowane błędami montażu. Przyzwoite okno właściwie osadzić i spokój na wiele lat.Pozrawiam Góris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.12.2003 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2003 drewniane czy plastik ? a do czego? jeśli do bloku w kolorze białym - plastik , domek , kolor( wszelkie lazury)- drewniane . tak jest ekonomicznie uzasadnione. jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rosol 14.12.2003 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2003 Ja mam problem z wentylacja? Kupilem 4 letnie mieszkanie, 2-poziomowe. I u gory i u dolu, gdzie jest kuchnia polaczona z salonem poca sie okna. Pomaga otworzenie ich na kilka minut, ale to nie rozwiazuje sprawy. Mam jakies okna PCV na dole, na gorze okna typu Velux, drewniane. W oknach PCV mam okucia firmy Ferco. Tyle odczytalem. Zadnych innych oznaczen na oknach/drzwiach. Zastanawiam sie nad zla cyrkulacja powietrza w mieszkaniu. Sama wentylacja wydaje sie, ze dziala sprawnie, tzn cug jest.Meczy mnie jednak to pocenie sie okien/drzwi.Macie jakis pomysl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 15.12.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2003 "Pocenie" się okien jest możliwe w dwu przypadkach:1. Kiedy temperatura szyby jest zbyt niska2. Kiedy wilgotność powietrza wewnątrz jest zbyt wysoka Pkt.1 w przypadku okien o przyzwoitym wsp U (1.1) nie wystąpi - więc pewno ciebie nie dotyczy bo okna 4 letnie to okna "nowe" Pkt.2 występuje w przypadku niewystarczającej wentylacji. Napisałeś że "cug jest" - pewno miałeś na myśli cug w wywiewnym kominie wentylacyjnym. Zgaduję, że:a) nie masz wentylacji nawiewnej, i/lubb) masz za mało kanałów wywiewnych Na dzień dobry radziłbym trzymać jakieś okno rozszczelnione. Najlepiej na dole, najdalej od kuchni i łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 02.01.2004 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 niestety nawet jak szyba ma 1,1 to przy ramce będzie to 1,8 - 2 na ramie ok. 2,0 i wilgoć będzie się rosić. Jedyny sposób to usprawnienie wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 03.01.2004 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2004 Które lepsze... ??? Życzę wszystkim aby dla WAS najlepsze były te, które zamontujecie we własnych domach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vardo 04.01.2004 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efendi 10.01.2004 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 założyłem okna plastikowe - zdecydowała o tym cena, sposób wykonania, gwarancja producenta i jego montarz. Jestem zadowolony - żadnych nieszczelności, kolor stabilny, łatwa i bezproblemowa obsługa. Zasadniczą wadą okien drewnianych jest konieczność bardzo częstego ich odnawiania. Jeśli tego się zaniedba - wygląd będzie nie estetyczny i zalęgą się szkodniki techniczne drewna. Załatwią wam okno w 2 - 3 lata. Jestem na końcowym etapie budowy, jestem już bardzo zmęczony potrzebą dokonywania trudnych wyborów (przecież to moje trudno zarobione pieniądze), niesolidnością ekip, złą jakością materiałów budowlanych itd. Chcę choć trochę pomieszkać bez remontów, po 2 latach budowania gdzieś się zapodział mój entuzjazm budowlany. Serdecznie pozdrawiam wszystkich budujących, życzę wam wytrwałości efendi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rethman 30.03.2004 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Drewniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qura 30.03.2004 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Drewniane. Jednak tylko w dwóch przypadkach bym polecił: gdy ma się dużo czasu i samozaparcia aby je co kilka lat przeszlifować (te wszystkie zakamarki, rowki itp!!!) i polakierować; gdzy ma się tyle kasy aby komuś za to zapłacić!!! W innym przypadku tylko plastiki. Cała reszta różnych wywodów i tłumaczeń mija się z celem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GregD 31.03.2004 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 A ja mam drewniane bo lubię ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wociek 01.04.2004 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Drewniane (ale dobrego gatunku i wykonawstwa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALINKA 01.04.2004 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Drewniane (ale dobrego gatunku i wykonawstwa) Poproszę konkrety - które są tego dobrego gatunku i wykonawstwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qura 01.04.2004 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Drewniane (ale dobrego gatunku i wykonawstwa) Poproszę konkrety - które są tego dobrego gatunku i wykonawstwa? Wejdź w temat "szukam dobrych okien", tam znajdziesz odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek63 08.04.2004 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 Tylko plastik. 1. Jestem leniwy i nie lubię malować. 2. Jestem oszczędny. Pozdrawiam fanów drzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek123 09.04.2004 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Zgadzam się w 100% z Japanem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomstan 09.04.2004 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Ja stawiam na okna drewniane. Na koniec rok będę takie montował u siebie w domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARETE 09.04.2004 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Lepsze plastiki, ale drewniane ładniejsze, a więc lepsze. Zawsze gdy myślałem o zakupie okien, to byłem przekonany do plastikowych. Gdy sobie jednak pomyślałem, że chata będzie stała na wsi, oblicówka będzie drewniana, płot jest drewniany, podłogi drewniane, boazeria drewniana... więc okna nie mogą być plastikowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qura 10.04.2004 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 A ja zgadzam się z tomkiem 123 i z ARETE. Każdy ma tu rację, choć nie każdy ją mieć musi. Dla fanatyków drewna jedna rada. Znajdźcie gdzieś stare drewniane okna z odchodzącą farbą (do końca kwietnia zapraszam do siebie), otwórzcie je, spójrzcie i wyobraźcie sobie, że co ok 5 lat trzeba będzie je wszystkie przeszlifować i pomalować. Ja tak zrobiłem i mimo początkowych chęci na drewno (na pewno są ładniejsze) wybrałem plastik. Za drewnem przemawiają dwa argumenty: estetyka i trudniej coś popsuć przy wstawianiu, no i ... jeszcze gusta jak u ARETE; to trzy argumenty. Całą gatkę o naturalności drewna, ekologiczności, jego oddychaniu itp. wsadziłbym do kosza. W zasadzie cała reszta przemawia za plastikiem. ____________________Pozdrawiam wszstkich szukających odpowiedzi i tych którym wydaje się, że już ją znaleźli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zofija 10.04.2004 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Mieszkam w bloku wybudowanym w 1998 roku, okna wstawiono latem 1998, Sokółka, myślę, że jakieś klasyczne i proste ale DREWNIANE. Szczęsliwie mamy wiosnę 2004 a ja nawet nie myślę, żeby je malować, czy robić przy nich jakieś zabiegi. Fakt, w niektórych miejscach nakleiłam gumowe uszczelki, bo nie znoszę jak wieje. Zastanawiam się nawet czy nie wziąć Sokółki do domu, który będę budować. Nawet nie widzę byjakoś zżółły. Wierzcie mi: kolor okiem i ścian jest identyczny. Aha, nie wiem czy to ma wpływ na okna, ale w naszym domu nie pali się papierosków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts