Maco 28.07.2002 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2002 Wystarczy je w zimie porządnie podgrzać. Farelką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 28.07.2002 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2002 Ocieplić! Tylko styropianem czy wełną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekD 30.07.2002 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 Pierwszy miot okien "plastikowych"... Widzę, że niektórzy mieli pecha lub źle wybrali kiedyś producenta. Ja mam trzy wieloletnie doświadczenia: 1. 10-cio letnie okna PVC wymienione w domu moich rodziców wykonane z niemieckich białych profili - są nadal jak nowe, śnieżno-białe, nie zmieniają wymiarów latem i zimą, uszczelki bez zarzutu - nic nie trzeba odnawiać czy remontować. 2. 8-letnie okna PCV już zastąpione nowymi w domu mojego wujka, były wykonane wtedy z polskich białych profili - szybko zżółkły, nie trzymały wymiarów, kiepskie uszczelki. 3. 4-letnie okna drewniane klejone warstwowo z tzw. potrójną szybą w domu moich znajomych - wiele reklamacji u producenta usterek, które objawiły się dopiero podczas użytkowania, skraplająca się i spływająca para wodna (oddychanie ) uszkodziła lakier i już były malowane - generalnie w czasie szybko spadła estetyka tych ładnych nowych okien. To tylko 3 przypadki z setek doświadczeń, bo tylu jest producentów - jednak mi pozwoliły już zdecydować. Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 30.07.2002 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 moje są z grupy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 31.07.2002 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 A moje mam nadzieję są z grupy czwartej: porządne i ładne okna drewniane, bez usterek.Choć bym miała malować te okna co jakiś czas i tak wolę je od plastikowych. Plastikowe mogę mieć w bloku, ale we własnym domu TYLKO DREWNIANE! Pozdrawiam,A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 31.07.2002 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Alicjanko-czy dobrze pamietam, ze masz Gebauera? I jak sie sprawuja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 31.07.2002 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Lepsze na pewno sa drewniane, nie ma co dyskutowac. Nie kurcza sie w zimie, nie odbarwiaja pod wplywem slonca. Wada (i moze zaleta) jest to ze trzeba odnawiac - ale za to ponownie beda wygladac jak nowe. Glowna zaleta plastikow jest cena - choc ostatnio producenci drewnianych tak spuscili ceny ze zaczynaja byc porownywalne z plastikami. Plastiki mozna kupic do mieszkania w bloku, do domu raczej nie widze sensu. BTW - macie jakies zastrzezenia do mahoniu meranti ? Jest ladny ale czy rownie wytrzymaly na zimno jak sosna ? D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 31.07.2002 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Dobrze pamiętasz. W tej chwili mają niewielki, kilkumiesięczny przebieg, ale sprawują się bardzo dobrze. Mogę ze spokojnym sumieniem polecić (w tym okucia i klamki Rotto)! A ciemno-oliwkowe klamki Rotto są absolutnie najładniejsze ze wszystkich klamek które są na rynku. Pozdrawiam,A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 31.07.2002 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Alicjanka popieram!!! Z ciemnymi oknami wyglądają prześlicznie i do tego wygodnie "leżą" Nasze nie były w zestawie ale jak je zobaczyłam to nie mogłam sie oprzeć i wywalczyłam zamianę (ostatnio uczę się walczyć o wszystko co się da ) A okna oczywiście drewnianie do tego ze szprosami (wewnętrznymi żeby było wygodniej myć). A cena dobrych plastików jest porównywalna z drewnianymi zwłaszcza jeśli kupuje się okna typowe co jest sporą oszczędnością. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: ewa dnia 2002-07-31 13:19 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 31.07.2002 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 dzieki Alicjanka, sklaniam sie coraz bardziej do Gebauera, tym bardziej ze oni maja rowniez okiennice, a takowez sa zaplanowane w moim domku. Co prawda mysle ze do okienic jeszcze bardzo daleko, ale jednak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 31.07.2002 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Okiennice mają też bardzo ładne. Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że cenowo (i jakościowo) są to okna z wyższej półki? Pozdrawiam i powodzenia!A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 01.08.2002 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 Tak do konca to jeszcze nie podjelam ostatecznej decyzji, poniewaz do okien jeszcze daleko, ale zaczynam sie rozgladac powoli.Jak dam do wyceny okna mi potrzebna to sie okaze. boje sie troche tego, ze wlasnie wtedy moze pasc Gebauer na rzecz tanszych. Alicjanko, a masz moze do polecenia jakies inne firmy od drewnianych w okolicach Wroclawia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 01.08.2002 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 Jestem z okolic Warszawy, więc nie mogę Ci polecić niczego w okolicach Wrocławia. Wszystkie te wybory przed Tobą. Wpłynie to na cały obraz Twojego domu. Ja już jestem trochę zmęczona budowaniem (a głównie wykańczaniem) i nie mogę się doczekać przeprowadzki! Życzę Ci trafnych decyzji!Alicja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 01.08.2002 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 Dobre i niedrogie okna drewniane robi we Wroclawiu Stolbud Wroclaw na Zakrzowskiej. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 01.08.2002 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 dzieki Dave Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia 01.08.2002 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 Nie wiem jak Wy, ale ja malowalam okna już trzy razy w życiu i dosyć, więcej nigdy!!!Przeczytałam w Forum, że pomalowane wyglądają jak nowe - niestety zawsze widać, że było odnawiane. Żeby dobrze pomalować trzeba je najpierw oczyścić, a takie obdzieranie okien np.przy pomocy opalarki lub skrobakiem , nie należy do moich ulubionych robót. I dlatego chcę plastiki, chyba, że wymyślą drewniane, których nie trzeba malować albo stać mnie będzie, żeby ktoś to zrobił (a po wybudowaniu domu raczej na to się nie zanosi).A może już takie "niemalowalne" wymyślili? Wiecie coś o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 02.08.2002 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 Dave- skad wiesz ze sa dobre, masz takie zamontowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 02.08.2002 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 Mam tam znajomych zajmujacych sie technologia. Wszystko robione jest na miejscu - ciecie, klejenie i malowanie drewna. Nie tak jak w przypadku wielu malych firm gdzie kupuja gotowe posklejane (z niewiadoma jakoscia) kawalki drewna, ktore pozniej tna na wymiar. Mozesz tez poogladac je na wystawie. Prawde mowiac wielkich roznic miedzy producentami i tak nie ma - wszyscy korzystaja z praktycznie takich samych maszyn. Roznice moga byc tylko w przygotowaniu drewna. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.08.2002 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 A co powiecie o Welecie . Jakie są w/g Was okna drewniane tej firmy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 02.08.2002 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 Mój sąsiad ma okna tej firmy trzeci rok - bez zarzutu. Welet jest postrzegany jako wyższa półka jakościowa, ale niestety i cenowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts