Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie okna są lepsze: drewniane czy plastiki?

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 207
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U siebie wybrałem plastikowe. Nie wyobrażam sobie co dwa lata biegania z pędzlem po to by zaimpregnować aby zimą się nie odkształciły i malować aby latem ładnie wyglądały. Koszmar. Od 6 lat mam dobre okna z PCV i wyglądają jak nowe. Nie zauważyłem aby coś się skurczyło i odbarwiło. Natomiast u mojego sąsiada co ma drewniane to po 6 latach mówi że musi wymienić na nowe. Jedyne co muszę u nich robić to dwa razy do roku umyć. Obecnie okna z PCV mają takie kolory i faktury, że z odległości meta ciężko jest odróżnić jakie to jest okno. W cenie kiepskich drewnianych mam dobre antywłamaniowe z PCV, a co zaś się tyczy oddychania, to jak słyszę wątek dotyczący ścian to nieźlę się przy tym bawię, ale oddychające okna rozbawiły mnie do łez.

Ivonesca, jeżeli nadal szukasz okien drewnianych to zerknij na tą stronę http://www.stolarka-wojcik.pl/. Ja się na nich zdecydowałem.

Nieprawdą jest, że okna drewniane różnych producentów niewiele się od siebie różnią, bo wszyscy kozystają z tych samych maszyn.

Diabeł tkwi w szczegółach a przede wszystkim w materiale i jego przygotowniu, staranności obróbki, OKUCIACH ! i jakości pokrycia. Z powyższych wypowiedzi wynika że większość styka(ła)

się z oknami kiepskiej lub bardzo kiepskiej jakości. Drewniane okno w podobnej cenie co z PCV ? Nigdy bym się na takie nie zdecydował - wolałbym juz PCV. Na pewno nie jest niezbędne malowanie okien co dwa lata ! Opalanie ? Skrobanie okien ? Nie rozmawiamy chyba o tych samych oknach...

pozdrawiam

• 4 months później...

co tu duzo gadac - bede mowictym samym glosem co wszyscy - DREWNIANE!!! Tak, tak i jeszcze raz tak. Koniec, kropka.

Tylko takie male ale - przeciez okna z PCV niekoniecznie musza byc biale, moga byc zblizone kolorem do drewna...

A tak a' propos kurczenia sie drewnianych w zimie - moze trzeba bylo wybrac lepsze drewno. No i tu wtedy wylazi to, ze PCV sa tansze.

• 2 weeks później...
Jeśli kogoś stać na wymianę wszystkich okien co pare lat -to drewniane,drewno to drewno zawsze się odkształaca i powstają szpary,a po za tym po procesie obróbki twardego drewna są wydzielane jakoweś szkodliwe substancje-także z ekologią takie okna nie maja wiele wspólnego ,więc powoływanie się na argument mniejszej szkodliwości niż PCV jest błędnym.Są ładniejsze-na pewno ,ale mniej trwałe,droższe no i co tu dużo mówić-ogołacamy naszą planetę z drzewostanu :smile:A drzewo rośnie długo ,i ile musi minąć czasu aż zapełni nasze otwory okienne :smile:

Ciekawa dyskusja na temat okien, o ile traktowac ja w kategoriach zupelnie lokalnych, krajowych.

Gdyby zaproponowac podobna argumentacje, preferujaca zdecydowanie plastik, naszym bogatszym sasiadom zza zachodniej granicy, to pewnie bylaby ona dla nich wielkim uproszczeniem.

Trzeba sobie , szanowni grupowicze powiedziec jasno, ze na bardziej wymagajacych rynkach niz nasz, gdzie ciagle jest mowa oszczednosciach, nie ma wiele miejsca dla pcv.

Argumenty typu: wiecznie biale ramy, trwale mnie nie przekonuja, bo skad mozna wiedziec, jak dlugo okna z pcv beda utrzymywac nieskazitelna biel, gdy dopiero przed kilkoma laty przestalismy kupowac w spoldzielniach koszmarnej jakosci okna dreniane a po pojawieniu sie pierwszych okien z plastiku narod uznal je za spelnienie marzen o idealnych oknach ?

Podobnie jest z dyskusja na temat pokryc dachowych w alternatywie blacha vs. ceramika.

Granice mamy otwarte, jest sie na czym wzorowac a narod i tak ulega rodzimym marketingowcom, mknacych w fiatach seicento po polskich drogach, nie przestrzegajac przy tym podstawowych zasad kultury jazdy :smile:

Do jakze blednych wnioskow moga prowadzic proste zabiegi specow od pcv, moze swiadczyc cyt.:

"Jeśli kogoś stać na wymianę wszystkich okien co pare lat -to drewniane,drewno to drewno zawsze się odkształaca i powstają szpary,a po za tym po procesie obróbki twardego drewna są wydzielane jakoweś szkodliwe substancje-także z ekologią takie okna nie maja wiele wspólnego ,więc powoływanie się na argument mniejszej szkodliwości niż PCV jest błędnym."

Swoja droga, autorka takiego tekstu moze byc tylko kobieta :smile: :smile:

Pozdrawiam

Zbyniu

Zgadzam się ze Zbyniem całej szerokości i długości jego wypowiedzi.

"Jeśli kogoś stać na wymianę wszystkich okien co pare lat -to drewniane,drewno to drewno zawsze się odkształaca i powstają szpary,a po za tym po procesie obróbki twardego drewna są wydzielane jakoweś szkodliwe substancje-także z ekologią takie okna nie maja wiele wspólnego ,więc powoływanie się na argument mniejszej szkodliwości niż PCV jest błędnym.Są ładniejsze-na pewno ,ale mniej trwałe,droższe no i co tu dużo mówić-ogołacamy naszą planetę z drzewostanu A drzewo rośnie długo ,i ile musi minąć czasu aż zapełni nasze otwory okienne"

Z tym stwierdzeniem Agnes zupełnie się nie zgadzam: i te szpary, i ta szkodliwość i ta ekologia są baaardzo mocno naciągane.

Agnes do produkcji okien nie trzeba wycinać Puszczy Białowieskiej, można zasadzic sosnę, która rośnie dosyć szybko. Czy sądzisz, że produkcja plastiku jest tak ekologiczna, potem często takie plastikowe wysłużone okno ląduje np w lesie...

Chociaż w dalszym ciągu twierdzę, że jedne i drugie okna mogą być dobre, lub spartaczone. Dużo zależy od producenta.

Pozdrawiam

[ Ta wiadomość była edytowana przez: krzyszt17 dnia 2003-01-23 18:47 ]

ja mam zrobione okna drewniane bardzo dobrze wykonczenie robione na zawowienie przez stolarza wiem ze dobrze robi bo widzialem jego prace juz wczesniej nie robi na akord tylko jakosc okna 1.1 juz standart bylem nawet kilka razy w jego zakladzie i widzialem na oczy jak robi Okolice Opola moge dac adres juzeli ktos chce Pozdrawiam ryszard acha robi tez schody okolo 400zl za stopin pelny i drzwi debowe 1100zl ze wstawieniem bardzo masywne zadna postka w srodku czy jakies tam wiora ...

Brawo Zbyniu!!!

Gratuluję kultury dyskusji. Komentarz na temat tego kto musi być autorem takiego czy innego tekstu, chyba nie wnosi nic do dyskusji. A tak nota bene zauważyłam, że takie wstawki są właściwe dla zakompleksionych mężczyzn.

Pozdrawiam

Dzieki dla ciebie Klaudio za tak wnikliwe spostrzezenia w kwestii okien.

Zachecam jednak do przeczytania mojego watku od poczatku do konca a nie tylko ostatniego zdania.

Wowczas, zapewniam, dojdziesz do wniosku, ze istnieje jednak jakis przyczynek "zakompleksionego" mezczyzny do tej ciekawej acz miejscami wyjatkowo kobiecej dyskusji.

Pozdrawiam

Zbyniu

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Zbyniu dnia 2003-01-24 08:37 ]

On 2003-01-23 17:14, Zbyniu wrote:

Ciekawa dyskusja na temat okien, o ile traktowac ja w kategoriach zupelnie lokalnych, krajowych.

Gdyby zaproponowac podobna argumentacje, preferujaca zdecydowanie plastik, naszym bogatszym sasiadom zza zachodniej granicy, to pewnie bylaby ona dla nich wielkim uproszczeniem.

Trzeba sobie , szanowni grupowicze powiedziec jasno, ze na bardziej wymagajacych rynkach niz nasz, gdzie ciagle jest mowa oszczednosciach, nie ma wiele miejsca dla pcv.

Argumenty typu: wiecznie biale ramy, trwale mnie nie przekonuja, bo skad mozna wiedziec, jak dlugo okna z pcv beda utrzymywac nieskazitelna biel, gdy dopiero przed kilkoma laty przestalismy kupowac w spoldzielniach koszmarnej jakosci okna dreniane a po pojawieniu sie pierwszych okien z plastiku narod uznal je za spelnienie marzen o idealnych oknach ?

Podobnie jest z dyskusja na temat pokryc dachowych w alternatywie blacha vs. ceramika.

Granice mamy otwarte, jest sie na czym wzorowac a narod i tak ulega rodzimym marketingowcom, mknacych w fiatach seicento po polskich drogach, nie przestrzegajac przy tym podstawowych zasad kultury jazdy :smile:

Do jakze blednych wnioskow moga prowadzic proste zabiegi specow od pcv, moze swiadczyc cyt.:

"Jeśli kogoś stać na wymianę wszystkich okien co pare lat -to drewniane,drewno to drewno zawsze się odkształaca i powstają szpary,a po za tym po procesie obróbki twardego drewna są wydzielane jakoweś szkodliwe substancje-także z ekologią takie okna nie maja wiele wspólnego ,więc powoływanie się na argument mniejszej szkodliwości niż PCV jest błędnym."

Swoja droga, autorka takiego tekstu moze byc tylko kobieta :smile: :smile:

Pozdrawiam

Zbyniu

Oj Zbyniu,Zbyniu tchniesz jadowitym szowinizmem a realia Polski należy rozpatrywać trochę po innym kątem .Dochód gospodarstw domowych jest jednym z najniższych w Europie i kwestia oszczędności jest tu naprawdę ważna,weź pod uwagę również bezrobocie które niestety wzrasta i wzrastać będzie,a jeśli chodzi o odkształcanie się drewna nie wyssałam tego z rękawa tylko z praktycznych obserwacji.Moi znajomi mają okna drewniane dwa lata,nie podam nazwy firmy ,i zaczyna przez nie dmuchać ,tak samo i drzwi zewn,również zrobiła się szpara na dole i niestety wieje. A dasz sobie głowę uciąć za nietoksyczność okien drewnianych-wiadomo,że pewne skutki wychodzą dopiero po latach,tak samo może być w przypadku PCV-nie neguję ,tylko trzeba myśleć a widzę ,że Ty chyba reklamujesz okna drewniane bo akurat na przekonujacy argument Cię nie stać .Mój kumpel był budowlańcem w Austrii i właśnie tam gł.bogaci zakładają okna drewniane,a ci biedniejsi PCV /no akurat do Austrii to nam daleko i długo daleko będzie/ .Wybór zależy od nas a dyskusja co jest lepsze a co gorsze i obrażanie przy tym innych jest niedopuszczalne.PISZESZ O KULTURZE JAZDY NIE ZNAJĄC KULTURY SŁOWA?I Z TAKIMI POLSKA PCHA SIĘ DO UNII,NAJPIERW NALEŻAŁOBY CIĘ WYSŁAĆ NA KURS SAVOIRE VIVRE ,nie bedę używać tu takich argumentów typu:"tylko mężczyzna mógłby tak napisać-gdyż obrażałabym innych mężczyzn-którzy są w porządku "ale ja w przeciwieństwie do Ciebie-kulturę wyssałam z mlekiem matki :smile:

A tak po za tym to skąd się urwałeś?

Dajcie sobie spokoj z klotniami.

Nie pochwalam dodatku Zbynia o kobietach (sorki Zbyniu), ale naprawde sens wypowiedzi Agnes jest co najmniej dziwny. Rozumiemy wszyscy co mialas na mysli, ale niestety troche sie zapetlilas.

A tak powaznie - mieszkam od 5 lat w bloku na 4 pietrze. Po roku wymienilem okna na drewniane - niezlej jakosci, cena standard czyli drozsze od PCV. Moi rodzice w miedzyczasie budujac dom kupili okna PCV. Patrzac od strony kolorystyki rzeczywiscie moje okna maja sie blizej ku malowaniu niz rodzicow. Od strony wentylacji to uwazam ze to juz kwestia rozszczelniaczy i calego systemu wentylacji mieszkania. U mnie to niestety zawodzi (blok ma niestety juz 28 lat). Nie ulega watpliwosci ze najwiekszy wplyw na zakup okien ma ich cena. Wymieniajac okna w bloku musialem zaplacic za 3 okna + 1 balkonowe. Ile tego bedzie w domku wole nawet nie myslec. Jezeli ktos mysli o oknach drewnianych to powinien na starcie rozejrzec sie za naprawde dobrym producentem ktory zagwarantuje jakosc podkladow i farb uzytych do malowania ram. Wowczas moze nie bedzie trzeba tak szybko ich znowu malowac.

Nie zdazylem jeszcze przeczytac artykulu w Muratorze wiec wiecej moze powiem niedlugo.

Pozdrawiam

Adamski