Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie okna są lepsze: drewniane czy plastiki?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 207
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki Alex, że napisałeś o tych farbach do PCV, dobrze wiedzieć. Już myślałam, że nie mam szans na zmianę koloru moich okien (a chciałabym kiedyś mieć jasnozielone).

Na początku chciałam tylko drewniane, ale dobre drewno kosztuje dużo i też nie wiadomo na co się trafi. Po wielu debatach doszliśmy do wniosku, że te drewniane okna z naturą mają już niewiele wspólnego (jak już ktoś wcześniej napisał), a jest wiele sympatyczniejszych zajęć od malowania okien.

Pozdrawiam. Jaga

• 2 weeks później...

A ja widziałem dom z nowymi oknami drewniamymi "przepuszczającymi powietrze" a na ścianach rosły sobie grzybki, na ościeżnicy zresztą też. Wentylację powierzmy nawiewnikom lub wentylacji mechanicznej, a nie ramom okiennym.

Zdecydowanie okna plastikowe!

Plastikowe to bede mial kosze na smieci a nie okna.

Jesli nie stac mnie na cos, to pisze wprost, ze nie mam kasy.

Bzdurne argumenty, ze cos tam widziales, co bylo be, wloz sobie do kieszeni.

Bezimienny (bo z plastiku) :smile:

:grin: taka dyskusja będzie trwała do końca świata i jeszcze dwa dni dłużej.

Ciekawe w sumie.

AGNES - pozdrawiam za naprawdę konstruktywną dyskusję - nie daj się tym sceptykom.

Faceci z oknami mają tyle wspólnego co czasami przez nie wyglądają.

To kobiety je myją, szorują, wieszają firanki, itp. itd.

Do kobiet należy też wybór okien - to moje wieloletnie obserwacje.

• 2 weeks później...

Agnes

Z tym paczeniem się wszystkich okien drewnianych trochę przesadziłaś. Jeśli przecytasz moją wcześniejszą wypowiedź to dowiesz się, że jestem właśnie takim nieszczęśnikiem, który kupił okno z PCV z podobno dobrych profili - rehau - i po pewnym czasie okazuje się, że właśnie przez to okno wieje bo się powyginały profile. Uważam, że i jedne i drugie okna mają zalety a o ich stosowaniu decyduje przede wszystkim estetyka - wg mnie plastikowe wyglądają lepiej w nowoczesnych wnętrzach (nie będę tu dyskutował o cenie bo masz rację, że jesteśmy raczej biedni, ale może Niemcy są bogatsi bo nie dają się tak łatwo naciągać na byle co :wink: ). Wg mnie nie ma okien lepszych i gorszych pod względem materiału, są producenci dobrzy i źli. Np. okna z Sokółki są w ostatnim okresie beznadziejne (wiele osób się nabrało bo firma jest znana a nikt nie bierze pod uwagę, że jakość produktu nie zależy od renowy ale wręcz odwrotnie, tylko że rynek wolno reaguje na bniżkę jakości)