Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie okna są lepsze: drewniane czy plastiki?

Recommended Posts

Agnes

Z tym paczeniem się wszystkich okien drewnianych trochę przesadziłaś. Jeśli przecytasz moją wcześniejszą wypowiedź to dowiesz się, że jestem właśnie takim nieszczęśnikiem, który kupił okno z PCV z podobno dobrych profili - rehau - i po pewnym czasie okazuje się, że właśnie przez to okno wieje bo się powyginały profile. Uważam, że i jedne i drugie okna mają zalety a o ich stosowaniu decyduje przede wszystkim estetyka - wg mnie plastikowe wyglądają lepiej w nowoczesnych wnętrzach (nie będę tu dyskutował o cenie bo masz rację, że jesteśmy raczej biedni, ale może Niemcy są bogatsi bo nie dają się tak łatwo naciągać na byle co :wink: ). Wg mnie nie ma okien lepszych i gorszych pod względem materiału, są producenci dobrzy i źli. Np. okna z Sokółki są w ostatnim okresie beznadziejne (wiele osób się nabrało bo firma jest znana a nikt nie bierze pod uwagę, że jakość produktu nie zależy od renowy ale wręcz odwrotnie, tylko że rynek wolno reaguje na bniżkę jakości)

• Odpowiedzi 207
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

BUTZBACH to solidna firma ich system KOMMERLING też i też pozwala na tak duże okna [te przesuwne]. Ale jakieś pół roku temu ktoś się na BUTZBACH skarżył za niedotrzymanie terminu obmiaru okien i na ustawiczne zwlekanie.

URZĘDOWSKI ma tę wadę, że jego okna są wykonywane w technologii suchego szklenia od wewnątrz - uszczelki zamiast silikonu co jest błędem. Każde inne okna drewniane [innych producentów] można uwzględniać.

Masz poważny problem - plastik czy drewno - jak duże okna, na parterze, antywłamaniowe to raczej te z drewna. Jak z PVC to na wzmocnionych ramach - podaj szczególy tych okien to może coś Ci na forum doradzimy.

Z dziwactw i niespotykanych tzw. zachcianek musimy w okno tarasowe wstawić obydwie szyby conajmniej bezpieczne gdyż posiadamy dość duże pieski, ktore czasem zapominają, że są duże.

A tak poważnie to oprócz drzwi tarasowych potrzebujemy jeszcze 8 okien w tym jedno 150/300 i jedno 150/250 i jedno wyjście na taras 90/220 z kuchni. Kilka okien jest tzw.Fix nie otwierany gdyż będzie wentylacja wymuszona a takie okna są tańsze. Dom będzie parterowy. I jeszcze pytanie na temat profilu Ideal Intertec 6000 Aluplastu.

Dodam, że budujemy w okolicach Pruszkowa :smile:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Bordoś dnia 2003-04-03 14:34 ]

:grin: Roma - TRAS ma poważne kłopoty finansowe - wiesz co może być. Chociaż okna ma dobre.

BUDVAR - nie mam do niego zaufania. Jest nieetyczny.

Może to nie ma związku z jakością okien [są dobre] ale etyczność też jest ważna. Osobiście nie korzystałbym z jego usług.

:grin: Bordoś - skrorzystaj z usług firmy MARKBUD z Łomianek na ul. Kopciuszka 5 - będziesz zadowolony. Np. z systemu SCHUCO CORONA AS a jak chcesz mieć luxus to z SCHUCO CORONA CT 70. Ta firma jest pewna i nigdy mnie nie zawiodła.

W ALUPLAST 6000 też możesz to zrobić ale w okolicach Warszawy nie mają producenta - najbliższy jest DOBROPLAST z okolic ZAMBROWA - niedrogi.

zgadzam się z Kodim żeby zamknąć wątek. My kupiliśmy okna

plastikowe z Thermoplast Royal dlatego,że biały jest biały,

profil jest w miarę ładny i łatwy do mycia, jest 5-cio komorowy

i wcale nie jest najtańszy, ale nam się podoba(żonie, ja raz myłem okna :wink:).Bo według mnie z oknami to tak jak z samochodami

wszystko zależy od gustu i portfela, dlatego nikt ze zwolenników

drogich drewnianych i tanich plastikach nie będzie miał problemu

przekonać mnie, że prawie każdy samochód jest lepszy od mojego FSO, który jest drogi w użytkowaniu, psuje się jak nasza 15-to

letnia młodzież, ale ma jedną zaletę, przewozi ok. tony mat. bud.

(przyczepka+tylne siedzenie+przednie od pasażera).Na koniec pozdrawiam wszystkich wstawiających okna słowami Jurka Owsiaka

"róbta co chceta".Obyśmy wszyscy byli szczęsliwi i zadowoleni ze

swojego wyboru.

Pchelek byliśmy w MARKBUDZIE - okna są bardzo ładne szczególnie ten profil Schuco CT 70, ale mam jeszcze jedno pytanie o profil Salamander 5-cio komorowy co o nim sądzisz i gdybyś miał mi poradzić to co powinnam wybrać biorąc oczywiście pod uwagę to moje okno tarasowe: Aluplast 6000, Schuco CT 70, Thermoplast Royal czy Salamander 5-cio komorowy. Z góry dziękuję za radę bo z mężem to juz się chyba pogryziemy o te okna :smile: Agata

:grin: jak będziecie się gryźć to namiętnie ALE przy ZAMKNIĘTYM OKNIE [sąsiedzi].

Kolejność jest taka:

- SCHUCO CORONA CT 70 i Salamander 5-komorowy ze wskazaniem na SCHUCO bo dobra firma i SALAMANDER - bo mocna biel i gładkie powierzchnie

- drugie miejsce THERMOPLAST - ale on jest drogi [ponadto ma bardzo wysokie ramy {rama + skrzydło to prawie 16 cm} z tym, że ma z kolei ładne wyprofilowania.

- trzecie ALUPLAST 6000

Moja rada = poproście o próbki profili - każdy ma inną biel i inną gładkość - porównacie.

Pomierzcie ile ma wysokość każdego z tych systemów [rama plus skrzydło]. W THERMOPLAST np. jest to aż 16 cm - w przypadku drzwi balkonowych próg jest bardzo wysoki. Zależy od tego wielkość przeszklenia.

Ja bym wybierał ten pierwszy - raczej [firma z tradycjami] - ale nic nie sugeruję.

SCHUCO ma super rolety.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: pchelek dnia 2003-04-11 11:10 ]