Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie okna są lepsze: drewniane czy plastiki?

Recommended Posts

jak już wyżej napisałem w drzwiach balkonowych z Thermoplastu

będziemy mieli ruchomy próg, nazywa się to chyba HTS, jest to

za dopłatą, ale jak otwierasz drzwi to nie ma progu, ramy-

po prostu nie ma do czego kopnąć. Ile to kosztuje i czy nazwa

tego ustrojstwa jest prawidłowa napiszę ewentualnie jutro.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 207
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

"Wkończeńówka" domu w przeważającej ilości przypadków budowy domu wiąże się z "wykańczaniem" kasy i inwestora, dlatego często inwestor kupuje wyposażenie z niższej półki w tym okna PCV. Niektórzy Forumowicze mówią że nigdy nie zrezygnują ze swoich marzeń i chwała im za to, tylko prawdopodobnie nie stanęli przed problemem że mieszkanie sprzedane w nowym domu jeszcze nie da sie zamieszkać ale jest na tyle dużo wyposażenia że strach zostawić i wtedy zapadają decyzje na materiały z niższej półki cenowej i ekipy "szybkie" nie koniecznie najlepsze, to jest proza budowania systemem gospodarczym. Okna PCV są dobre i można spotkać tanie, koniec.

NIE NIE i jeszcze raz NIEPRAWDA że nie mogą reklamować tych okien z naklejonymi szprosami. Mogą to zrobić i powinni bo naklejane szprosy na szyby w sytuacji gdy szyb nie dzieli wewnętrzna aluminiowa ramka [taka jaka jest na obwodzie szyb] grozi tym, że szyba się wygnie i pozostanie tak już na stałe [wygnie od spęczniałego od wilgoci szprosa]

Pozatym MAJEWSKI nie ma certyfikatu a w świetle Prawa Budowlanego taki certyfikat musi mieć. I chociażby z tego powodu można to reklamować - jest to istotny punkt zaczepienia.

Co do uszczelek to wszystkie są w porządku [uszczelek nie da się podrobić]. Tak samo szyby - tu też nie ma podróbek.

Gorzej jest z lakierami bo tu producenci mogą "oszczędzać" i nie dadzą np. impregnacji drewna [musi być] i podkładu pod lakier nawierzchniowy [też musi być]. Trudno to sprawdzić.

Tak samo jest problem z drewnem meranti [popularny mahoń] bo tu jest jego multum gatunków o gęstości od 300 do 800 kg/m3.

Ten 300 nadaje się do kominka [na pieczenie kiełbasek].

Dlatego okna meranti trzeba kupować u uznanego producenta a "klejonka" czyli fryzy muszą pochodzić od producenta co ma certyfikat np. DLH.

• 2 weeks później...
rzeczywiście w zimę nieźle dmucha.moje kurczą się strasznie szczególnie gdy mróz trzaska.

Trzeba było kupić okna pożądnej firmy, a nie polskie podróby to miałbyś szczelne i dźwiękochłonne zarówno w zimie jak i latem. Ja mam belgijskie już 8 lat i są jak nowe - ani raz nie musiałem malować itp jak to bywa z deszczanymi :lol:

andzag, czytam, że jesteś zadowolony ze swoich okien . Napisz ,proszę, jakie są te okna, z jakiej firmy.

Są to okna z profili firmy DECEUNICK. Szyba panelowa podwójna. Mam je zamontowane już prawie 8 lat (w tym 7 zim) i naprawdę są bez zarzutu. Kolorek jak był śnieżnobiały - taki jest nadal - nie ma nawet śladu zżółknięcia (o rany ale trudne słowo!).

Poza tym idealnie izolują od wszelkich hałasów (w obie strony) i bardzo dobrze izolują termicznie. Nie wymieniałem nawet uszczelek bo są OK.

Bardzo prosty montaż - sam wykonałem. Jak dotąd nie ma żadnych śladów wypaczania itp. W ogóle chce mi się śmiać jak ludzie piszą o wyginaniu się profili czy wręcz i pękaniu szyb w oknach plastikowych. Ja miałem drewniane przez 15 lat i już nigdy bym podobnych nie założył.

Przy PCV cała konserwacja polega na okresowym umyciu ram i szyb, a okna są jak nowe.

pozdrawiam wszystkich

• 3 weeks później...

Sam produkuje okna drewniane, ale w swojej ofercie mam też okna z PCW.

Mogę powiedzieć, że zarówno drewniane jak i plastikowe mają swoje wady i zalety.

To czy będą to okna dobre czy złe, zależy tylko i wyłącznie od producenta danych okien. Ale niestety na rynku jest dużo firm, które co innego pokazują na wystawie, a co innego przywożą do klienta.

Dlatego moją radą dla wszystkich kupujących może być tylko, żeby dana firma lub przedstawiciel podał wam kilka adresów klientów, do których robił okna w twojej okolicy. Jeśli tego nie będzie chciał zrobić, to są 2 możliwości dlaczego nie. 1.: Boi się pokazać swoje wyroby u klienta (wiadomo dlaczego). 2.: Nie robił w tym regionie. (Jeśli trafiłeś do niego to znaczy że jest znany w twoim regionie, chyba że dopiero zaczął produkcję)

PS: Gratulacje dla pchelek, za znajomość branży okiennej. (Mam nadzieję, że klientom w rzeczywistości też tak doradza, a nie tylko na forum)

A ja to widze tak:

- każdy materiał ma swoich zwolenników, dlatego nie sposób odpowiedzieć na pytanie który jest lepszy...

- jeśli chodzi o różnicę co do ceny to wygląda to tak: okno PCV (białe) powinno być tańsze od drewnianego o około 25%. Okno PCV (białe/kolor) powinno mieć porównywalną cenę do okna drewnianego. Okno PCV(kolor 2 stronny) powinno być droższe od okna drewnianego o około 15%. Tak to wygląda z "kosztowego" punktu widzenia.

Zauważcie, że w przeciągu ostatnich 2 - 3 lat ceny okien PCV generalnie drastycznie spadły. W głównej mierze dlatego, iż pojawiło się multum producentów stolarki PCV. Niski poziom cen sprowadza się do poszukiwania oszczędności - i tak po kolei producenci zaczynają oszczędzać na wszystkim- profilu, zbrojeniu, okuciu, klamkach, uszczelkach, itd... Stąd bierze się mizerna jakość okien PCV.

Wiem jedno - w moim domu będzie drewienko...

Czołem (w glebę)!

Jestem specjalistą w zakresie systemów ciepłowniczych niestety nie okiennych. Przeczytałem wszystkie posty i ............ moje wnioski:

1. Grzyb i roszenie szyb - zła wenylacja i mostki termiczne w nadprożach

2. Drewniane - tak, ale nie białe i te uszczelki z silikonu wyglądają tragicznie a na zewnątrz to prawdziwie "brudna" tragedia

3. Plastiki - tak ale których producentów i jeśli to 2 kolorowe

4. Jeśli plastiki to ile profili

5. Na dach VELUX, ROTo, czy FAKRO?

Co wiem?

Wiem tyle że plastik kolorowy jest do 45% droższy od standardu i z pewnością cena nie jest tutaj wyznacznikiem doboru okien. Z dziada pradziada moja rodzina to stolarze i cóż, oprócz fachowej roboty do dobrego okna potrzebny jest dobry materiał tzn. przygotowany (suszony, impregnowany itd) w odpowiedni sposób z ZACHOWANIEM CZASU który jest niezbędny do tego typu prac.

Tak jak można zobaczyć okno i określić sumienność rzemieślnika tak materiał ocenimy po paru latach.

Co do PCV nie mam bladego pojęcia!!!!!1

Moje lenistwo nie pozwala mi na kupno drewnianych, zatem tylko dlatego pewnie wybiorę PCV.

A pro po

czy znacie okna OKNO PLAsT z systemem profili S8000 IQ prod. GEALAN, ewentualnie KOMALUX czy Thyssen?

Pozdrawiam 8)

• 3 weeks później...

andzag - gwoli ścisłości.

Nie są to okna belgijskie tylko system DECEUNINCK jest belgijski.

Profile są tłoczone w Jasinie Swarzędzu k/Poznania.

Okna wyprodukowała polska firma. Zastosowała polskie szyby, polskie uszczelki z AiB z Knurowa i polskie okucia na licencji WINKHAUS lub ROTO.

Okna masz dobre bo w porządku była firma co to wszystko złożyła do kupy.

Plastik kolorowy jest droższy o ok. 10 % bo tyle kosztuje foliowanie.

Okna w kolorze są droższe bo producenci odbijają sobie więcej kosztów.

Cena okien z PVC stoi w miejscu [pomimo wzrostu EURO] bo zmniejsza są do granic absurdu koszty produkcji.

KOMALUX jest producentem.

GEALAN IQ 8000 to taki mercedes klasy S.