jamles 11.04.2003 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 jak już wyżej napisałem w drzwiach balkonowych z Thermoplastubędziemy mieli ruchomy próg, nazywa się to chyba HTS, jest to za dopłatą, ale jak otwierasz drzwi to nie ma progu, ramy- po prostu nie ma do czego kopnąć. Ile to kosztuje i czy nazwatego ustrojstwa jest prawidłowa napiszę ewentualnie jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reginka 30.05.2003 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 31.05.2003 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 Dla ludzi, którzy nienawidzą malowania okien tak jak ja, TYLKO plastikowe...niestety:sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 01.06.2003 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2003 PCV - z powodów wskazanych wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.06.2003 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 On 2002-08-02 12:28, Alicjanka wrote: Mój sąsiad ma okna tej firmy trzeci rok - bez zarzutu. Welet jest postrzegany jako wyższa półka jakościowa, ale niestety i cenowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.06.2003 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 On 2002-08-02 12:28, Alicjanka wrote: Mój sąsiad ma okna tej firmy trzeci rok - bez zarzutu. Welet jest postrzegany jako wyższa półka jakościowa, ale niestety i cenowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.06.2003 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 "Wkończeńówka" domu w przeważającej ilości przypadków budowy domu wiąże się z "wykańczaniem" kasy i inwestora, dlatego często inwestor kupuje wyposażenie z niższej półki w tym okna PCV. Niektórzy Forumowicze mówią że nigdy nie zrezygnują ze swoich marzeń i chwała im za to, tylko prawdopodobnie nie stanęli przed problemem że mieszkanie sprzedane w nowym domu jeszcze nie da sie zamieszkać ale jest na tyle dużo wyposażenia że strach zostawić i wtedy zapadają decyzje na materiały z niższej półki cenowej i ekipy "szybkie" nie koniecznie najlepsze, to jest proza budowania systemem gospodarczym. Okna PCV są dobre i można spotkać tanie, koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 04.06.2003 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 NIE NIE i jeszcze raz NIEPRAWDA że nie mogą reklamować tych okien z naklejonymi szprosami. Mogą to zrobić i powinni bo naklejane szprosy na szyby w sytuacji gdy szyb nie dzieli wewnętrzna aluminiowa ramka [taka jaka jest na obwodzie szyb] grozi tym, że szyba się wygnie i pozostanie tak już na stałe [wygnie od spęczniałego od wilgoci szprosa]Pozatym MAJEWSKI nie ma certyfikatu a w świetle Prawa Budowlanego taki certyfikat musi mieć. I chociażby z tego powodu można to reklamować - jest to istotny punkt zaczepienia.Co do uszczelek to wszystkie są w porządku [uszczelek nie da się podrobić]. Tak samo szyby - tu też nie ma podróbek.Gorzej jest z lakierami bo tu producenci mogą "oszczędzać" i nie dadzą np. impregnacji drewna [musi być] i podkładu pod lakier nawierzchniowy [też musi być]. Trudno to sprawdzić.Tak samo jest problem z drewnem meranti [popularny mahoń] bo tu jest jego multum gatunków o gęstości od 300 do 800 kg/m3.Ten 300 nadaje się do kominka [na pieczenie kiełbasek].Dlatego okna meranti trzeba kupować u uznanego producenta a "klejonka" czyli fryzy muszą pochodzić od producenta co ma certyfikat np. DLH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 07.06.2003 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2003 Jamles, czekamy na obiecaną informację o ruchomym progu w drzwiach tarasowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 07.06.2003 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2003 Na pytanie czy drewniane, czy plastiki, odpowiedz jest jedna: ALUMINIOWE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzag 19.06.2003 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2003 rzeczywiście w zimę nieźle dmucha.moje kurczą się strasznie szczególnie gdy mróz trzaska. Trzeba było kupić okna pożądnej firmy, a nie polskie podróby to miałbyś szczelne i dźwiękochłonne zarówno w zimie jak i latem. Ja mam belgijskie już 8 lat i są jak nowe - ani raz nie musiałem malować itp jak to bywa z deszczanymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 20.06.2003 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2003 andzag, czytam, że jesteś zadowolony ze swoich okien . Napisz ,proszę, jakie są te okna, z jakiej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzag 20.06.2003 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2003 andzag, czytam, że jesteś zadowolony ze swoich okien . Napisz ,proszę, jakie są te okna, z jakiej firmy. Są to okna z profili firmy DECEUNICK. Szyba panelowa podwójna. Mam je zamontowane już prawie 8 lat (w tym 7 zim) i naprawdę są bez zarzutu. Kolorek jak był śnieżnobiały - taki jest nadal - nie ma nawet śladu zżółknięcia (o rany ale trudne słowo!). Poza tym idealnie izolują od wszelkich hałasów (w obie strony) i bardzo dobrze izolują termicznie. Nie wymieniałem nawet uszczelek bo są OK. Bardzo prosty montaż - sam wykonałem. Jak dotąd nie ma żadnych śladów wypaczania itp. W ogóle chce mi się śmiać jak ludzie piszą o wyginaniu się profili czy wręcz i pękaniu szyb w oknach plastikowych. Ja miałem drewniane przez 15 lat i już nigdy bym podobnych nie założył. Przy PCV cała konserwacja polega na okresowym umyciu ram i szyb, a okna są jak nowe. pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 20.06.2003 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2003 andzag, dzieki za szybką odpowiedż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekK 07.07.2003 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Sam produkuje okna drewniane, ale w swojej ofercie mam też okna z PCW.Mogę powiedzieć, że zarówno drewniane jak i plastikowe mają swoje wady i zalety. To czy będą to okna dobre czy złe, zależy tylko i wyłącznie od producenta danych okien. Ale niestety na rynku jest dużo firm, które co innego pokazują na wystawie, a co innego przywożą do klienta.Dlatego moją radą dla wszystkich kupujących może być tylko, żeby dana firma lub przedstawiciel podał wam kilka adresów klientów, do których robił okna w twojej okolicy. Jeśli tego nie będzie chciał zrobić, to są 2 możliwości dlaczego nie. 1.: Boi się pokazać swoje wyroby u klienta (wiadomo dlaczego). 2.: Nie robił w tym regionie. (Jeśli trafiłeś do niego to znaczy że jest znany w twoim regionie, chyba że dopiero zaczął produkcję) PS: Gratulacje dla pchelek, za znajomość branży okiennej. (Mam nadzieję, że klientom w rzeczywistości też tak doradza, a nie tylko na forum) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek_B 10.07.2003 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 A ja to widze tak:- każdy materiał ma swoich zwolenników, dlatego nie sposób odpowiedzieć na pytanie który jest lepszy...- jeśli chodzi o różnicę co do ceny to wygląda to tak: okno PCV (białe) powinno być tańsze od drewnianego o około 25%. Okno PCV (białe/kolor) powinno mieć porównywalną cenę do okna drewnianego. Okno PCV(kolor 2 stronny) powinno być droższe od okna drewnianego o około 15%. Tak to wygląda z "kosztowego" punktu widzenia.Zauważcie, że w przeciągu ostatnich 2 - 3 lat ceny okien PCV generalnie drastycznie spadły. W głównej mierze dlatego, iż pojawiło się multum producentów stolarki PCV. Niski poziom cen sprowadza się do poszukiwania oszczędności - i tak po kolei producenci zaczynają oszczędzać na wszystkim- profilu, zbrojeniu, okuciu, klamkach, uszczelkach, itd... Stąd bierze się mizerna jakość okien PCV.Wiem jedno - w moim domu będzie drewienko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docieplenia 10.07.2003 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 generalnie drewno jednak sa takie sytuacje gdzie plastik bardziej sie nadaje np. łazienka czy sauna na pewno w domach wolnostojących BEZAPELACYJNIE drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_Cholys 12.07.2003 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2003 Czołem (w glebę)! Jestem specjalistą w zakresie systemów ciepłowniczych niestety nie okiennych. Przeczytałem wszystkie posty i ............ moje wnioski: 1. Grzyb i roszenie szyb - zła wenylacja i mostki termiczne w nadprożach 2. Drewniane - tak, ale nie białe i te uszczelki z silikonu wyglądają tragicznie a na zewnątrz to prawdziwie "brudna" tragedia 3. Plastiki - tak ale których producentów i jeśli to 2 kolorowe 4. Jeśli plastiki to ile profili 5. Na dach VELUX, ROTo, czy FAKRO? Co wiem? Wiem tyle że plastik kolorowy jest do 45% droższy od standardu i z pewnością cena nie jest tutaj wyznacznikiem doboru okien. Z dziada pradziada moja rodzina to stolarze i cóż, oprócz fachowej roboty do dobrego okna potrzebny jest dobry materiał tzn. przygotowany (suszony, impregnowany itd) w odpowiedni sposób z ZACHOWANIEM CZASU który jest niezbędny do tego typu prac. Tak jak można zobaczyć okno i określić sumienność rzemieślnika tak materiał ocenimy po paru latach. Co do PCV nie mam bladego pojęcia!!!!!1 Moje lenistwo nie pozwala mi na kupno drewnianych, zatem tylko dlatego pewnie wybiorę PCV. A pro po czy znacie okna OKNO PLAsT z systemem profili S8000 IQ prod. GEALAN, ewentualnie KOMALUX czy Thyssen? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 28.07.2003 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 andzag - gwoli ścisłości.Nie są to okna belgijskie tylko system DECEUNINCK jest belgijski.Profile są tłoczone w Jasinie Swarzędzu k/Poznania.Okna wyprodukowała polska firma. Zastosowała polskie szyby, polskie uszczelki z AiB z Knurowa i polskie okucia na licencji WINKHAUS lub ROTO.Okna masz dobre bo w porządku była firma co to wszystko złożyła do kupy.Plastik kolorowy jest droższy o ok. 10 % bo tyle kosztuje foliowanie.Okna w kolorze są droższe bo producenci odbijają sobie więcej kosztów.Cena okien z PVC stoi w miejscu [pomimo wzrostu EURO] bo zmniejsza są do granic absurdu koszty produkcji.KOMALUX jest producentem.GEALAN IQ 8000 to taki mercedes klasy S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaa 29.07.2003 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 a co sądzicie o oknach drewnianych firmy FERNO z ? Robiliśmy rozeznanie wśród okien i chyba się na nie zdecydujemy. Słyszał ktoś coś pozytywnego lub negatywnego o ich oknach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts