Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom w mieście - projekt dopasowany do potrzeb;)

Recommended Posts

Co jeszcze się dzieje poza 4 postami powyżej?

Organizujemy budowę zjazdu z drogi gminną na 'naszą' drogę wewnętrzną, a także wjazd na działkę; zamówiliśmy okna FENETRA ( z polecenia znajomego, od lat zajmującego się sprzedażą i montażem okien) na parter i piętro. Antracyt na zewnątrz i w środku na dole, na poddaszu okna będą białe od wewnątrz (tak jak dachowe). Zdecydowaliśmy też zamontować żaluzje fasadowe na parterze w salonie,kuchni, łazience i pokoju gościnnym. W garażu i pomieszczeniach gospodarczych - rolety.

Oglądaliśmy bramy garażowe, ale na to trzeba poczekać dopóki nie zrobimy wylewki. Jeśli ktoś chce 'namacalnie' porównać Wiśniowski i Hormann to salon Bingo posiada ekspozycję. Oprócz bram posiadają w ofercie również drzwi. Sami prawdopodobnie zdecydujemy się na bramę Wiśniowski PRIME, ale ostatecznej decyzji jeszcze nie ma.

Na chwilę obecną możemy zamontować tylko zewnętrzne tylne, dlatego je zamówiliśmy. (PREMIUM Wikęd)

Jeśli chodzi o drzwi frontowe - doradzono nam aluminiowe- a konkretnie 'lepiej słabszy model ale aluminiowe, niż najlepsze stalowe'. Posiadacie, któreś rozwiązanie? Czy faktycznie aluminiowe są sporo cieplejsze? I jeszcze tak z damskiego punktu widzenia - podobają mi się drzwi w kolorze - np zieleń lub błękit. Możecie pochwalić się swoimi realizacjami? Trochę się boję, że może mi się taki kolor znudzić. A jak wiadomo drzwi frontowe są dosyć drogie.

Edytowane przez Miłosiak

Czy ktoś z Was ma dachówkę Koramic Orea 9? W projekcie mieliśmy Creaton Domino, ale zdecydowaliśmy się na zmianę. Jakoś większy format bardziej nas przekonał. Co prawda teoretycznie bardziej widać na nim krzywizny, ale dla nas jest na odwrót. Przynajmniej na tym etapie,

Witam,

u mnie na dachu jest Koramic Orea 9 szary. Też wolałem większy format dachówki i niezaokrąglony spływ u dołu. Widzę że wasza dachówka jest dużo prostsza niż u mnie - mi się trafiło dużo krzywych. Ale po jakimś czasie człowiek nie zwraca na to uwagi... Zastosowaliście spinki Sturmfix?

Jeśli chodzi o bramy - nie wiem czy warto inwestować w Prime, wszystkie z tych bram są "przewiewne" więc termoizolacja nie ma aż tak dużego znaczenia. Różnica cenowa między Prime a Unitherm jest znaczna... a to głównie osłony na prowadnice i stelaż :)

Edytowane przez MayekMM

Ha! Dobre pytanie;) Wiem tylko , że spinki zakładane są co trzecią dachówkę. Nasz dekarz jest mocno decyzyjny - raz, że jest to dla nas wygodne, dwa że ma niezachwianą wiarę w swoją rację. I jak do tej pory ją ma;) Tak to przynajmniej dla nas wygląda. Co do dachówki - faktycznie są dość proste - pomimo propozycji nie zdecydowaliśmy się na tzw'gorszy sort' (chociaż wyszedłby duuużo taniej). Nie wiem czy to kwestia szczęścia i jest to dobra partia czy w jakimś stopniu ma na to wpływ hurtownia.

Jeśli chodzi o bramę - zastanawiamy się jeszcze. Czy zaoszczędzonych pieniążków nie zainwestować w lepsze drzwi wejściowe (aluminium a nie stal). Samo uszczelnienie nas aż tak bardzo nie kręciło jak właśnie osłony i staranniejsze wykonanie/wygląd. Ale różnica jest tak duża, że raczej nie warto.

A jak montowaliście drzwi do domu i do pomieszczenia gospodarczego oraz bramę garażową? Chodzi mi o to co jest na progu pod ościeżnicą. Generalnie mamy ułożone pustaki porotherm, ale doradzono nam zdjęcie pustaków, wstawienie bloczków np. ISOMUR i zastosowanie poszerzenia podprogowego jako dużo cieplejsze rozwiązanie. Robiliście coś takiego?

• 4 weeks później...

W jaki sposób zabezpieczaliście okna po zamontowaniu? Szczególnie te białe od wewnątrz? Po prostu folia i taśma? Musimy to zrobić przed zimą i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.

Dach jest już dokończony, zostało ewentualnie pomalowanie dociętych dachówek - czekamy aż przyjedzie farba. Jeśli ktoś chce obejrzeć dach dwuspadowy z dachówki ceramicznej, płaskiej - zapraszamy. Jesteśmy zadowoleni z efektu. Szczególnie, że nie wymagało to od nas codziennego nadzoru, ponaglania i nerwów. Dużo dało przekonanie się wcześniej jak taki dach wygląda - że nie jest idealnie równy, bo nie ma idealnych dachówek. Chociaż i tak to co mamy na własnym podwórku wydaje się prostsze niż dachy, które widzieliśmy wcześniej.

Czekamy na pozwolenie na zajęcie pasa drogowego w celu budowy zjazdu. Niesamowite ile papierków należy przerzucić, żeby to zorganizować;) Na szczęście dość blisko mamy do ZDIUMu i pracownicy są pomocni;)

Planowane rozpoczęcie prac - koniec miesiąca. Zobaczymy;p

W następnym tygodniu spodziewamy się też dostawy okien na parter oraz doprowadzenia kabli od skrzynki do domu. I na tym skończymy w tym roku. Czas zacząć szukanie dalszych ekip. Zajęcie w sam raz na długie zimowe wieczory:D