Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elewacja frontowa - decyzja gminy ...

majki

Recommended Posts

Witam

Będę gdzieś za tydzień odbierał plana zagospodarowania przestrzennego dla mojej działki. Wiadomo, jest tam określone parę rzeczy i między innymi jest zapis, że : "szerokość elewacji frontowej ma być w granicach od 11 do 13 m.

Dla nas to zdecydowania za mało, bo planujemy ( planowaliśmy ? :( ) budowę domu parterowego - D24. Szerokość od frontu to ma około 16 m.

Mamy działkę 24 m szerokości, czyli nie najgorsza, dom po małych zmianach wchodzi bez problemu, a tu się nagle okazuje, ze mamy tzw. wąską działkę :o

Teraz pytanie : co uważamy za elewację frontową ? A konkretnie : jeśli z budynku wystaje garaż ( kształ domu ogólnie w formie "leżącej" litery T ), to elewacją frontową jest ściana "wystającego" garażu, czy cała ilość ścian od frontu działki. Nie wiem czy łapiecie o co pytam, mam nadzieję, ze wytłumaczyłem dobrze...

Po prostu czy dla nas el. frontową jest cała ściana, te 16 m, czy tylko ściana garażu tak ze 6 m. Bo to ściana garażu jest bardziej "wysunięta" niż dom.

Pomóżcie jak możecie, doradźcie coś.

Pozdrawiam i dzięki, Majki

Jeśli chodzi o szerokość frontu domu to dziwne mi się wydaje, że jest to w planie zagospodarowania przestrzennego. Wiem jednak, że jak występujesz o Warunki Zabudowy to podajesz jaki budynek chcesz budować. Jest też możliwość zmiany szerokości frontu załatwia to się w gminie. Ja mam podobny problem, ponieważ wpisałam na WZ 13 a teraz chce mieć 16. Zobacze czy dostane pozwolenie na budowe jak dobudowałam wiate na garaż. Powodzenia.

Właśnie : ja nie podawałem szerokości na wniosku bo tego ode mnie nie żądali, tylko, że budynek jednorodzinny, parterowy z garażem, itd...

Co się dowiedziałem : ano podobnież jak są plany zagosp. przestrz. to nie ma takich ograniczeń. Teraz w mojej gminie ich nie ma, ale na początku przyszłego roku powinny być ... Czyli wyjście ew. jest takie, ze teraz na podstawie tej decyzji o war. zab. robię sobie wjazd, prąd, itp. A z projektem czekam do przyszłego roku i heja ...

Dodatkowo - nie ma podobnież jednoznaczej interpretacji co uważamy za el. frontową, czy jest to suma wszystkich ścian od frontu, czy np. tylko do jakiegoś załamania. Podobnież o interpretacji decyduje tylko osoba zajmująca się w starostwie wydawaniem decyzji... 8)

Ale jakbyście wiedzieli coś więcej z chęcią się jeszcze czegoś dowiem, może macie jakieś doświadczenia w tym temacie ?

Pozdrawiam, Majki

• 4 years później...

Witam

Ja rowniez mam ten sam problem, elewacja frontowa max. 18m. I pytanie o definicje ściany frontowej, bo ściana ganku ma np. 4m. Ale calosc 25m. A moze sciana frontowa to ta od ulicy, wjazdu. Wtedy obracam domek i się mieszczę w tych 18. Czy moze ktoś rozwiać te wątpliwości. W wniosku o WZ zaznaczylem ze chce elewacje frontowa 26m skoro dali 18m to nie wiem czy odwolanie tu cos da.