trach 24.08.2004 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 Witam! Jak wiadomo w ścianie jednowarstwowej szczególne kłopoty sprawiają mostki termiczne w miejscach nadproży i wieńców, bo całe ich docieplenie musi się zmieścić w grubości ściany. Problem u Wienerbergera (POROTHERM) załatwiają kształtki systemowe. U Jopka (POROMUR) nie znalazłem w ofercie żadnych takich elementów a przy wysokości cegły 22 cm i doliczając grubość spoiny trafia się z wysokością nadproża przy standardowym oknie 151 cm akurat w pół elementu. Wienerberger ma inną wysokość systemową (24 cm), różnica poziomów wychodzi zupełnie inna i nie mogę zastosować od niego nadproży. Jak sobie radziliście - jeśli ktoś stosował ten system? A czy wzmacnialiście jakoś naroża? Wienerberger ma w ofercie dodatkową cegłę o ułamkowej długości 3/4 dla ukształtowania narożnika; fachowcy którzy robią od lat z Porothermu przekonują mnie że ściana zakończona zwykłą połówką będzie za słaba bo ta połówka (około 12cm) nie będzie się trzymać tak jak 3/4 (19 cm) i w ogóle nie podjęli się postawienia takiej ściany! Prawdopodobnie nie jestem z tymi pytaniami pierwszy i gdzieś istnieją już takie tematy na Forum - niestety, mam za mało czasu żeby przeglądać wszystko. Jeśli ktoś już komuś raz odpisywał, proszę o link do tamtego tematu, żeby się nie powtarzać. Pozdrawiam!Andrzej (trach) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22283-poromur-jopka-44cm-jakie-nadpro%C5%BCa-i-naro%C5%BCniki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 24.08.2004 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 Ja w zasadzie nie w tej sprawie, ale troche na temat: Zrezygnowalem z Jopka po obejrzeniu scian i samych bloczkow: zauwaz, ze są wypukle, tak jakby po uformowaniu a przed wypaleniem lezaly i pod wlasnym ciężarem scianki sie osunęły. Niby nie wplywa to na wytrzymalosc, ale powoduje nierownosci na scianie i konieczność bardzo grubego tynkowania. Te elementy na pióro i wpust też maja szczeliny - nie da sie idealnie dostawić do siebie 2 bloczków.Rozważ porowatą ceramike firmy Leier - jest cenowo podobna do Jopka, a dużo dokladniej wykonana. Jopek w ogole ma niespecjalną reputacje - u mojego ojca stoi płot z klinkieru - ok. 10-15% cegiel po 8 latach odłupuje sie wierzchnia warstwa. Ja sam oglądałem cegły na plot - i u Jopka ryflowane cegły maja malutkie pekniecia na powierzchni - jak tam sie dostanie woda, to tez będzie sie rozwarstwiać.Generalnie - Jopek wydaje mi sie prymitywną polską manufakturą Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22283-poromur-jopka-44cm-jakie-nadpro%C5%BCa-i-naro%C5%BCniki/#findComment-391217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 24.08.2004 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 Witaj!Ja murowalem z porotonu, ktory jest konkurencja ( tansza ) dla porothermu. Chcielismy nadproza systemowe wziac od Wienerbergera, ale akurat ich nie bylo w hurtowniach, Wiec wzielismy l-ki i zostawilismy do ocieplenia 12 cm przestrzeni z przodu. Wydaje mi sie , ze nadproza systemowe wcale nie sa takie cieple W, jak mowi producent. W koncu to tylko ksztaltka i tak wypelniona betonem ze zbrojeniem. Przy 44 cm ceramiki poryzowanej na reszcie sciany, tu bedziesz mial tej ceramiki pewnie w calosci 10-15cm. Reszta to beton. Wiec nadproze sila rzeczy bedzie "przepuszczac" wiecej ciepla. Moze wiec wez l-ki i zostaw od frontu ( zewnatrz sciany ) miejsce na styropian, tak jak ja. A co do tych ulamkowych cegiel, to nie bardzo rozumiem pytanie, badz watpliwosc. PozdrawiamJankes Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22283-poromur-jopka-44cm-jakie-nadpro%C5%BCa-i-naro%C5%BCniki/#findComment-391277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundzia 04.11.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Witam!!!! Właśnie się wczytuję w to co piszecie o Jopku, nie tylko w tym poście... i troche sie zaczełam smucic... mam juz kupiona całą ceramike wlasnie u Jopka... łącznie z dachówką karpiówka, poromur 44 P+W i działowe tez z pustaków... zaczne budowac (mam nadzieje) na wiosne... ale teraz to juz nie wiem czy czasem nie popelnilismy błędu ze kupilismy Jopka... choc kusiła oczywiście cena moze nie bedzie tak krzywo strasznie i z mostkami termicznymi... ah... trach, jesli bedziesz miał juz rozwiązane nadproża to prosze Cie berdzo o info.... a może bedzie trzeba docieplic po prostu wełną mineralna 5 cm i potem tynk?? ah... zeby sie ten domek po 10 latach nie rozpadł... pozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22283-poromur-jopka-44cm-jakie-nadpro%C5%BCa-i-naro%C5%BCniki/#findComment-453895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundzia 04.11.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Witam!!!! Właśnie się wczytuję w to co piszecie o Jopku, nie tylko w tym poście... i troche sie zaczełam smucic... mam juz kupiona całą ceramike wlasnie u Jopka... łącznie z dachówką karpiówka, poromur 44 P+W i działowe tez z pustaków... zaczne budowac (mam nadzieje) na wiosne... ale teraz to juz nie wiem czy czasem nie popelnilismy błędu ze kupilismy Jopka... choc kusiła oczywiście cena moze nie bedzie tak krzywo strasznie i z mostkami termicznymi... ah... trach, jesli bedziesz miał juz rozwiązane nadproża to prosze Cie berdzo o info.... a może bedzie trzeba docieplic po prostu wełną mineralna 5 cm i potem tynk?? ah... zeby sie ten domek po 10 latach nie rozpadł... pozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22283-poromur-jopka-44cm-jakie-nadpro%C5%BCa-i-naro%C5%BCniki/#findComment-453897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts