Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam nadzieję że masz rację :) , bo ostatnio przekonywałem żonę, żeby wszystkie wyłączniki zrobić na 80 cm.

Ona chciała tylko niektóre, "tam gdzie będzie dziecku potrzebne". Ale ponieważ trudno było jednoznacznie stwierdzić gdzie jeszcze dla dziecka, a gdzie już nie trzeba, to prościej jest wszystko na dole.

Tylko dzwonek do drzwi i wył. w garażu mam wyżej.

Do mojego wzrostu /173/ OK. Gorzej byloby z moim mężem /ma 195cm/.

Dzieci na odmianę i tak muszą zginać rękę, aby dostac do wyłacznika.

Nie widzę sensu. 8)

Gość M@riusz_Radom
Prawie wszędzie są wyłączniki do światła wysoko Ja od kilkunastu lat w moich mieszkaniach instaluje je nisko. Uważam że poza tradycją nie ma przeciwskazań. Czy nie tak?

Przy moim wzroście (199cm) byłoby to z deka niewygodne, no chyba, że chcesz mnie zmusić do klękania przed wyłącznikiem ;)

Na wysokości opuszczonej ręki najwyzszego domownika same zalety.

Wchodzisz ręce masz zajęte bo coś niesiesz to włączasz kolanem a nie szukasz go brodą. 8) Wszyscy dosięgają. a poza tym coraz więcej osób prowadzi instalacje w wylewce przy ścianie (mniej kucia w ścianach zewnętrznych= lepsza izolacja termiczna)

Jedyne obostrzenia przy instalacji wyłączników to odpowiednie strefy w łazienkach, pralniach itp.

Po za tym to czasami zapominamy, że to nam powinno być wygodnie w domu i niektóre urządzenia instalujemy tak jak będzie to dla nas wygodnie.

Słyszałem że można niżej ,ale pomyślalem że tak ogólnie każdy jest przyzwyczajony do wysokosci okolo 130cm ,ciekawe jak by wyglądały ściany w miejscach gdzie były włączniki (chodzi o szukanie ich w tradycyny sposób) ja z czasem widzę tylko ciemne plamy!
Na wysokości opuszczonej ręki najwyzszego domownika same zalety.

Wchodzisz ręce masz zajęte bo coś niesiesz to włączasz kolanem a nie szukasz go brodą. 8) Wszyscy dosięgają...

A jak kolana masz zajęte to włączasz zaletą (u nas drogi T. to inaczej nazywają :wink: )

przyjąłem 105cm dla właczników i jak na razie jestem z tego zadowolony. kiedys dawałao się wyżej ale powód był prosty: budując duzy wiezowiec z 100 mieszkań prowadziło sie instalacje do właczników z puszki pod sufitem: wyżej właczniki - mniej kabla potrzeba było.

Zmiana wysokości to czesto potrzeba walki i przekonywania co bardziej tradycjonalistycznie nastawionych domowników - do czasu az zaczna to sami stosować. Potem jedynym kłopotem jest zapalanie światła u innych :)

• 2 years później...

Witam

My też mamy nisko 85cm, i jest super, budujemy teraz dom i też bedzie nisko, jest to wygoda.Tylko znajomi pytają się czemu tak nisko, ale mówię że krasnale nas odwiedzają i musi być nisko :lol:

• 4 weeks później...
Każdy robi gdzie mu wygodniej... jednak jak fajnie będą wyglądały scianay jak będa przychodzili gości o różnych prezyzwyczajeniach. Okopane na dole bo ktoś włącza nogą, inni będą mieć wyklepane na 80 cm bo im wygodniej w domu a zostaje eszcze cała masa posrednich wysokości... 8) Kurcze... tak najwygodniej to chyba zrobić sterowanie głosem i po kłopocie.