Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty - zarysowania i p?kni?cia

Recommended Posts

Zauważyłem na mojej inwestycji, że wymurowane fundamenty z bloczków M6 w niektórych miejscach pękają ( sytuacja ta jest w 3 miejscach na czystej ścianie )lub zarysowują się . Nie są to szczeliny ale coś się dzieje. Czy powyższe zjawisko jest niepokojące, i jakie kroki należy ewentualnie podjąć > peknięcia są przez szerokośc ściany tj np.; 25 cm i rysują się od ław fundmaentowych do samej góry.

Proszę o wasze spostrzeżenia i uwagi . Z góry dziękuję. :roll: :roll: :o

Witaj. Nie napisales,, czy masz juz cos powyzej scian fundamentowych. czy na razie tylko to. Poza tym, czy juz wypelniles obrys fundamentu podsypka?

Pytam, bo jeden z forumowiczow opisal przypadek, ze jego ekipa tak solidnie ubijala podsypke, ze sciany fundamentowe popekaly.

Generalnie najwazniejsza sprawa, to niech twoj kierownik budowy to obejrzy i konstruktor od projektu najlepiej tez.

Pozdrawiam

Jankes

Grunt nie ciekawy, wymaga drenażu. :roll:

Bardzo czesto wykonawcy robot gdzie nie sa kontrolowani przez kierownikow budow nie podbieraja gruntu zamulonego po opadajacym deszczu. Nastepnie podsypuja zwirem zamiast minimalna warstwa chudego betonu 10 cm czesto jest ona mniejsza okolo 6- 7 cm. Nie sprawdzona rozpietosc strzemion na calej dlugosci lawy za duze na oko robione rozstawienie oraz zastosowana inna srednica pretow w samej lawie lub nie dodana wlasciwa ilosc pretow tak jak wskazuje projekt. Bardzo czesto projektant wskazuje 6 pretow a wykonawca daje tylko 4 prety. Dodatkowym ignoranctwem jest nie poziomowanie lawy juz od samego chudego betonu oraz na gorze lawy betonowej co najczesciej daje mniejsze przekroje pionowe/ wysokosc lawy / samej lawy. Posadowienie na takiej lawie wlasciwego fundamentu np. z bloczkow nie daje stabilnosci calemu fundamentowi/ bloczki pracuja kazdy oddzielnie/ i jak przypuszczam jest to powod owych pekniec. Lawa betonowa pracuje a ze jest w niej zbrojenie wiec wygina sie jak belka bo do tego jest stworzona i pekniec na niej nie bedzie . I to jest powod ze bloczki musza pod wplywem sil nacisku pekac.Teraz peka fundament a po zimie beda pekac sciany. Fundament jak sama nazwa wskazuje powinien byc wykonany solidnie. Nalezy poprosic innego kierownika budowy aby poogladal fundamenty - mysle ze jego decyzja wskaze na podbicie fundamentow dodatkowa lawa wykonana juz prawidlowo.

Gość M@riusz_Radom
My opiliśmy i obsikaliśmy.

Podobno pomaga.

Może masz miękką glinę i dom powoli osiada?Może to trwać nawet kilka lat.

Pytałem, czy kolega opił ;)

A co do osiadania.Khmmm, czy aby nie za szybko?? W takim tempie, to za dwa lata parter zszedłby mu do piwnicy..

Warunki gruntowo wodne okeślały :

warstwa ziemi roślinnej 40 cm

poniżej na głębokości wykopów grunty piaszczyste tj do 1.30m

zwierciadło wody występuje poniżej wykopów

Zarysowania nie powiększają się, a są widoczne bo bloczki pomalowane są zaprawą uszczelniającą ( na czarno ). Obok powstają również inne inwestycje i stwierdziłem też podobne mankamenty, przy grubości ściany nawet 38 cm.

U mnie wykonana praca jest pod ciągłym nadzorem kierownika, przy zachowaniu danych z projektu, więc nie ma mowy o fuszerce wykonawcy w tym wzgledzie. ŁAwy były poziomowane już od samego poczatku. Nie wiem czy warstwa chudego betonu nie została zmniejszona , choć wg projektu to 7 cm. a ilośc zastsowanego zborojenia zgodna z wymogami projektu. tj 4 x pręt główny + strzemiona co 30 cm

:( :(

pozdrawiam ludzi którzy mają problemy budowlane

Ja miałem odwiert studni do 12m więc wiem co tam jest. Jeśli u innych jest podobnie to może coś jest niżej poniżej 1,3m - soczewki albo co gorsza pokład torfowy - najgorsza cholera. Na takim czymś to najlepiej budować płytę fundamentową. U mnie w gruncie dość gliniastym woda się wachała od 2m do 0,4m i czasami zalewała piwnicę przez 5 lat a żadnego pękania ani rysowania fundamentu nie było. Ława miała 40cm wysokości a leli ją w wodę bo podeszła.

A mnie się wydaje że pęknięcia są naturalnym procesem który wcześniej czy później każdego inwestora dopadnie tylko albo tego nie zauważy albo mu to nie będzie przeszkadzać. Ja też mam zrobione zgodnie z projektem i też jest parę rysek ale jak się ma na dachu 10 ton oraz ściany następne parę ton że nie wspomnę o stropie betonowym to cóż wciska w ziemię i rysy powstają bo muszą.

U mnie pęknięcie skończyło się zrobieniem nieprzewidzianego w projekcie wieńca na fundamencie. Ale nie żałuję, kosztowało to mnie dodatkowo dokładnie 3500 zł a mam teraz święty spokój bo wieniec spiął wszystko jak marzenie :)

Trochę o pęknięciach fundamentów już było, choćby tu:

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=372658&highlight=#372658

Pozdrawiam!

No i stało się po oględzinach, muszę robić wieniec na bloczkach co jest niezbędne. Oraz wykonać badania gruntu od tego należy zacząć. Jeżeli ktoś z was ma namiary na wykonwaców do wykonania badań geotechnicznych to proszę o nie. Miejsce badań to Psarskie koło Śremu :cry:

Nie przejmuj się Piotr Marmurowicz, jest nas tu na forum kilku z dodatkowymi wieńcami na fundamencie z powodu pęknięć. U mnie, podobnie jak u Ciebie, dołożono, jak oceniam, wszelkich starań i fundamenty zrobiono zgodnie ze sztuką oraz projektem. A mimo to pękły (konkretnie jedna pionowa rysa na środku najdłuższej ściany fundamentowej). Jak pisałem koszt wieńca nie jest jakiś przerażający.

Mnie zastanawia tylko, co w przypadku dalszego, nierównomiernego osiadania fundamentu. Teoretycznie ten zbrojony wieniec również może się ugiąć a ściana wymurowana na nim RÓWNIEŻ POPĘKAĆ....

Sprawdzałem niwelatorem poziom na wieńcu zaraz po jego zrobieniu. Ponowne sprawdzenie zrobię po jakichś 2 m-cach i zobaczymy co wyjdzie.

Panowie i Panie chciałem zrobić jeszcze badania dodatkowe geotechniczne gruntu. Jakie ceny szok od 1300 zł za 3 male odwierty szokkkkkk :evil: a później sie dziwią że nie wszyscy to robią.

Jestem dobrej myśli robię wieniec i idę dalej pod wielkim okiem kierownika budowy i trzech konstruktorów, najwyżej bedziemy podchwytywać ławę fundamentową, lub bedą mysleć o innych rozwiazaniach, tak ze sztuką budowlaną. Zobaczymy . Śledzie tenm temat bo myślę że to nie koniec . Pozdrawiam :wink: