BK 03.09.2004 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 1300 PLN? ja dałam 400 a można było jeszcze pewnie stargować zadzwoń na uniwerek na wydział geologii, na pewno jest tam ktoś kto zrobi takie badania taniej niż firma (np. korzystając ze sprzętu uczelnianego... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBQ 04.09.2004 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 Po przeczytaniu opisu zdarzenia rozumuje ze lawy sa zbrojone i wykonane poprawnie i nie pekają.NAtomiast problem jest ze scianami fundamentowymi ktore pekaja czy tak?W zwiazku z tym moje pytanie jak wygladaja rysy. Rowne na calej wysokosci scian fundamentowych (chodzi mi o szerokosc) czy tez maja wyglad klina. Jesli tak to z ktorej strony sa szersze z dolu czy z gory?Poza tym piszesz ze sciany byly juz popekane przed zasypaniem i zageszczeniem zasypki wewnatrz. A co z zasypka na zewnatrz? A moze po jej wsypaniu i zageszczeniu pojawily sie rysy?Jesli wykonawstwo jak piszesz jest OK i bez zarzutu to wszystko wskazuje na slabosc gruntu tym bardziej jesli podobne rzeczy maja miejsce na sasiednich budowach.Szkoda tylko ze nie pomyslales o badaniach gruntu przed wykonaniem fundamentow, a juz zupelnie dziwnie podszedl do tego projektant i kierownik skoro jak sadze takie rzeczy maja miejsce na tym terenie to trzeba bylo albo szybciej zadysponowac badania gruntowe albo przynajmniej sprawdzic grunt na budowie w trakcie wykonywania wykopow.Przeciez jesli grunt nierownomiernie lub nadmiernie osiada to wystarczylo byc moze zrobic albo szersze lawy, albo moze plyte fundamentowa jesli w guncie mamy jakies torfy, nasypy lub wysoka wode.A tak niepotrzebne nerwy, nie wiadomo co dalej bo niekonieczne dodatkowy wieniec nad murem fundamentowym musi zakonczyc sprawe (choc moze).Bede sledzil post. Ciekaw jestem co wykarza badania gruntowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek 04.09.2004 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 Zauważyłem na mojej inwestycji, że wymurowane fundamenty z bloczków M6 w niektórych miejscach pękają ( sytuacja ta jest w 3 miejscach na czystej ścianie )lub zarysowują się . Nie są to szczeliny ale coś się dzieje. Czy powyższe zjawisko jest niepokojące, i jakie kroki należy ewentualnie podjąć > peknięcia są przez szerokośc ściany tj np.; 25 cm i rysują się od ław fundmaentowych do samej góry. Proszę o wasze spostrzeżenia i uwagi . Z góry dziękuję. One question: czy dawałeś chudziaka pod ławy, czy lałes beton prosto w grunt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 05.09.2004 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 Badania gruntowe w przyszłym tygodniu. Pękania są równomierne ( bez żadnych klinów ) Ława nie naruszona, jednakże stwierdzono przy analizie wstępnej że woda gruntowa jest na głębokości o,40m pod lawami fundmaentowymi. Grunt glinisaty na wysokości 0,80cm ( włacznie z wysokością ław )a potem woda zaczyna sie pokazywać. Okoliczności wskazuja na koniecznośc podchwycenia ław fundamentowych. Ja nie jestem fachowcem w tym względzie jednakże jeżeli ktoś może napisać mi co to znaczy to prosiłbym o to. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBQ 05.09.2004 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 Podchwytywanie law to najprosciej robienie odpowiedniego fundamentu pod niewlasciwym fundamentem. Sprawa dosc pracochlonna a co za tym idzie dosc kosztowna. Mozna poszerzac lawy dolewajac i dozbrajajac istniejaca lawe, mozna podmurowywac odcinkami robiac najpierw wykop a pozniej murujac szersza lawe z cegly pelnej na zaprawie cementowej, starannie podbijajac ostatnia warstwe.Wlasnie dlatego dziwie sie ze projektant a pozniej kierownik nie przestrzegali Ciebie o sytuacji ktrora sie zdarzyla skoro znaja jak sadze okoliczny teren. A nawet jesli nie znaja to wystarczylo popytac sasiadow przed wylewaniem law lub nakazac budowlancow wykopanie dolka na 2,0 m. Zreszta zastanawia mnie fakt czy grunt byl idealny na poziomie wylewanych law? Czy czasami nie bylo tak ze glina byla na tym poziomie plastyczna? Wtedy kierownikowi powinna sie zapalic lampka.Tak wiec ponownie okazuje sie ze lepiej wybulic troche wiecej ale spac spokojnie (tu mysle o badaniach gruntowych). Zreszta w ogolnym rozrachunku wyjdzie drozej niz gdyby najpierw zrobic badania, potem wlasciwe fundamenty.Mimo wszystko zycze powodzenia i zazegnania problemowi, no zadnych problemow z konstrukcja pozniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBQ 07.09.2004 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 A jaka jest szerokosc lawy nad ktora peka sciana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 08.09.2004 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 szerokośc ław to 0,60m. badania gruntu w trakcie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 08.09.2004 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 U mnie ława pod pęknięciem ma 70 cm i wysokość 50 cm. Przekrój jest taki na długości 11 m (najdłuższa ściana budynku) i pęknięcie powstało dokadnie w połowie tej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 14.04.2006 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Badanie gruntu ok. Prawdopodobnie wada materiałowa lub wykonawcza sprawę tą mógłby rozwiazać tylko sąd i to nie wiadomo po której stronie by stanął. Napewno wieniec jest niezbędny na bloczkach. Związał wszystko, że aż jestem pod wrażeniem zresztą teraz wiem dlaczego często projektuje sie go - niestety wykonawcy często omijają to zagadnienie jako zbędne uważam że są w błędzie . Domek już stoi od tego czasu i jest ok. pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filipek 14.04.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Piotr nie napisałeś jakiej wysokości jest fundament z bloczków.Jak policzysz jaki to jest nacisk na cm2 ławy to wyjdzie bardzo mała wartość. Może bloczki są słabe. Na jaką zaprawę były murowane? pozdrfilipek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 16.04.2006 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 Dlatego tez mówię że wykonawca nawalił albo materiał, teraz już nie ma tematu gdyż zastowany wieniec na górnej warstwie bolczków wysokość nienca około 25 cm Beton B15 spiął wszystko o to chodziło, żadnych problemów nie ma. A pamietajcie wine trzeba udowodnić, wiec zarówn wykonawca jak i sprzedawca swojego broni, Malo tego bloczki betonowe należy zawsze brac od dobrej i sprawdzonej firmy tak jak beton ma być atest itp. bo inaczej nie wiadomo co Cie czekać bedzie. U mnie bloczki raczej byly ok, wykonawca zrabał sprawę prawie na 90 %. ale to juz moja i jego sprawa. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 16.04.2006 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 ps Ława przewidywała okreslone obciazenie dla róznych rozwiazań które zostały u mnie zastsowane, nawet z naddakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts