Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja pod mur?at?-dawa? czy nie?

Cezarr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Coście wszyscy tacy chetni do dawania ? Ja nie będę dawał,i już to uzasadniam dlaczego. Skoro będę ocieplał ściany styr.12 strop 15 ocieplę też murłatę,to jaka wilgoć się dostanie od muru do murłaty skoro nie będzie żadnego mostka ? pzdr. :D :lol:

Niby wydaję się logiczne to co mówisz...o ile spadek dachu pozwoli ci na to, aby głęboko i dokładnie w tym skosie to zabezpieczyć...

Z drugiej strony, można odnieść wrażenie że ty po prostu napisałeś tego posta post factum...a jedynie próbujesz się upewnić że nie zrobiłeś aż "tak dużego błędu...", bo czym uzasadnić taką obronę przed położeniem kilku metrów papy o szer. 15 cm?? Co może będzie kosztowało ze 100 zł!!?? Dziwne to trochę...

ok, dam tę izolację, bo trzeba ją dać, nie chodzi przeciez o te 100zł, choć wczoraj rozmawiałem z majstrem -on mi nie odradza, ale mówił, że jak rozbierali 6cio letni dom, to w miejscu gdzie zabrakło papy pod murłatą-drewno było jakby połozone dzień wcześniej, natomiast tam gdzie była papa - brzydkie i mokre.

witam

własnie,podobno nie wszyscy stosuja izolacje pod murłatę. Czy jest ona konieczna, czy bez niej drewno będzie nasiąkać wilgocią?Jak jest u Was?

nie jest konieczna - murłate mozna kłaść na podkładkach z desek na sciance kolankowej czy wieńcu

wtedy izolacje daje sie pod podkładki

drewno nie styka sie w takim przypadku z betonem

szczególnie nie polecam folii, jako izolacji pod murłate ...

o ile juz, to papę ale z posypką ...

pzdr

Parafraza pytania:

A czy dodawaliście cement do zaprawy?

Znajomy majster mówił, że w średniowieczu stawiano ściany bez cementu i do tej pory stoją. Sam widział.

To może nie dawać? Zawsze jakaś oszczędność ;)

albo można tak sparafrazowac "dam bo tak jest w projekcie" ale po co ... z tym juz problem ...

nie słyszałes ze drzewo owiniete czy opatulone butwieje szybciej niz to na powietrzu ?

:D:D:D

szczególnie nie polecam folii, jako izolacji pod murłate ...

Dlaczego nie folie? -właśnie idę kupić izolację pod murłatę i miałam zamiar nabyć właśnie folię, bo ponoć "papa to przeżytek".

Czy ktoś może mi powiedzieć co będzie najlepiej spełniało rolę izolacji pod murłatę???

papę pod murłatę dawać i się nie zastanawiać.

Poradźcie mi co zrobić jeśli tuż po wylaniu wieńca spadł obfity deszcz i ma on teraz chropowatą powierzchnię (wypłukało beton). Jak położę na to papę i murłatę, to prawdopodobnie się poprzebija na chropowatościach. Co zrobić w takim przypadku ? Czy dać podwójną warstwę papy, czy np wyrównać powierzchnię zaprawą ?