Cezarr 24.08.2004 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 witamwłasnie,podobno nie wszyscy stosuja izolacje pod murłatę. Czy jest ona konieczna, czy bez niej drewno będzie nasiąkać wilgocią?Jak jest u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 24.08.2004 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 To jest jak ABC budowania. Dawac bezapelacyjnie. PozdrawiamJankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 24.08.2004 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 jak Ci wykonawca mówi by nie izolowac to podziękuj mu dawaj papę pod murłate i każdą krokiew na łączeniu z murem owijaj papą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 24.08.2004 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 Pamietrj że beton ma (choć małą) kapilarność a drewno "raczej" nie lubi wilgoci.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 24.08.2004 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 WIesz, nie wszyscy też dają izolację na ścianie fundamentowej. To wolny kraj (ponoć) i każdy może robić jak chce.Ale ja dałem i w przyszłości też będę dawał i doradzał dawanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubin23 24.08.2004 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 Coście wszyscy tacy chetni do dawania ? Ja nie będę dawał,i już to uzasadniam dlaczego. Skoro będę ocieplał ściany styr.12 strop 15 ocieplę też murłatę,to jaka wilgoć się dostanie od muru do murłaty skoro nie będzie żadnego mostka ? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 24.08.2004 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 Coście wszyscy tacy chetni do dawania ? Ja nie będę dawał,i już to uzasadniam dlaczego. Skoro będę ocieplał ściany styr.12 strop 15 ocieplę też murłatę,to jaka wilgoć się dostanie od muru do murłaty skoro nie będzie żadnego mostka ? pzdr. Niby wydaję się logiczne to co mówisz...o ile spadek dachu pozwoli ci na to, aby głęboko i dokładnie w tym skosie to zabezpieczyć... Z drugiej strony, można odnieść wrażenie że ty po prostu napisałeś tego posta post factum...a jedynie próbujesz się upewnić że nie zrobiłeś aż "tak dużego błędu...", bo czym uzasadnić taką obronę przed położeniem kilku metrów papy o szer. 15 cm?? Co może będzie kosztowało ze 100 zł!!?? Dziwne to trochę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.08.2004 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Cezarr nie ma co sie wdawac w dyskusje - NALEZY DAC POD MURLATE IZOLACJE i bastatak jak nalezy drewno zabezpieczyc tak jak nalezy dac izolacje pozioma i pionowa sciantak jak cegly muruje sie z przewiazaniem itd itd itd.....................to juz nie ABC budowaniato przedszkole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 25.08.2004 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 ok, dam tę izolację, bo trzeba ją dać, nie chodzi przeciez o te 100zł, choć wczoraj rozmawiałem z majstrem -on mi nie odradza, ale mówił, że jak rozbierali 6cio letni dom, to w miejscu gdzie zabrakło papy pod murłatą-drewno było jakby połozone dzień wcześniej, natomiast tam gdzie była papa - brzydkie i mokre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 25.08.2004 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Dobrze, to przy okazji pytanie: jak powinna wyglądać "wzorcowa" izolacja z papy pod murłatę ? Sama papa ? Podwójna papa ? Papa + ... [co ?] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibicwikla 25.08.2004 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Czy wy nie przesadzacie? Koszt jakieś 15zł a Wy marnujecie czas. Już za ten czas połączenia w necie miałbyś tę izolację....POZDROWIONKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 25.08.2004 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Czy wy nie przesadzacie? Koszt jakieś 15zł a Wy marnujecie czas. Już za ten czas połączenia w necie miałbyś tę izolację.... POZDROWIONKA Bardzo trafnie. Po drugie jeżeli ktoś szuka oszczędności to nie w tym miejscu - pod murłtą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 25.08.2004 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 ale przecież nie chodzi o oszczędności, (dziwne, że niektórzy tego nie rozumieją), chodzi o celowość-przeczytajcie raz jeszcze mój ostatni post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.08.2004 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 witam własnie,podobno nie wszyscy stosuja izolacje pod murłatę. Czy jest ona konieczna, czy bez niej drewno będzie nasiąkać wilgocią?Jak jest u Was? nie jest konieczna - murłate mozna kłaść na podkładkach z desek na sciance kolankowej czy wieńcu wtedy izolacje daje sie pod podkładki drewno nie styka sie w takim przypadku z betonem szczególnie nie polecam folii, jako izolacji pod murłate ... o ile juz, to papę ale z posypką ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 25.08.2004 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Parafraza pytania: A czy dodawaliście cement do zaprawy? Znajomy majster mówił, że w średniowieczu stawiano ściany bez cementu i do tej pory stoją. Sam widział. To może nie dawać? Zawsze jakaś oszczędność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.08.2004 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Parafraza pytania: A czy dodawaliście cement do zaprawy? Znajomy majster mówił, że w średniowieczu stawiano ściany bez cementu i do tej pory stoją. Sam widział. To może nie dawać? Zawsze jakaś oszczędność albo można tak sparafrazowac "dam bo tak jest w projekcie" ale po co ... z tym juz problem ... nie słyszałes ze drzewo owiniete czy opatulone butwieje szybciej niz to na powietrzu ? :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasieńka 25.08.2004 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 szczególnie nie polecam folii, jako izolacji pod murłate ... Dlaczego nie folie? -właśnie idę kupić izolację pod murłatę i miałam zamiar nabyć właśnie folię, bo ponoć "papa to przeżytek". Czy ktoś może mi powiedzieć co będzie najlepiej spełniało rolę izolacji pod murłatę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1 25.08.2004 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 papę pod murłatę dawać i się nie zastanawiać. Poradźcie mi co zrobić jeśli tuż po wylaniu wieńca spadł obfity deszcz i ma on teraz chropowatą powierzchnię (wypłukało beton). Jak położę na to papę i murłatę, to prawdopodobnie się poprzebija na chropowatościach. Co zrobić w takim przypadku ? Czy dać podwójną warstwę papy, czy np wyrównać powierzchnię zaprawą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 25.08.2004 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Generalnie u mnie wszędzie papa (izolacja pozioma fundamentów i pod murłatę) jest kłądziona podwójnie. Nieco drożej, ale śpię spokojniej. Może i papa to przeżytek, ale mi budziła większe zaufanie niż folia.Ale nie wiem dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1 25.08.2004 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Bard, kurde, przecież na tych zdjęciach to Manuela Ja też buduję Manuelę. W sumie raczej popularny projekt - osobiście widziałem w ciągu ostatniego roku jakieś 15 takich domów. GRATULUJĘ wyboru. Jak na razie nie żałuję wyboru projektu. Właśnie zaczynam robić dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts