Mjablo 26.08.2004 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Jakto po co rozbierali?Tak wspaniale byl zrobiony ze trzeba go bylo rozebrac!Moze jeszcze cos zapomnieli zaizolowac lub zazbroic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 26.08.2004 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Jakto po co rozbierali? Tak wspaniale byl zrobiony ze trzeba go bylo rozebrac! Moze jeszcze cos zapomnieli zaizolowac lub zazbroic... Np. zapomnieli zaizolować ściany fundamentowe. papa i lepik to przeżytek, folii akurat nie było a termin gonił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 26.08.2004 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Dawać, to zaden koszt a spać będziesz spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 26.08.2004 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 U mnie wczoraj położyli tą papę z posypką i wcale nie spię spokojnie. Jak faktycznie drewno od strony papy zrobi sie po jakims czasie mokre, bo nie ma dostepu powietrza, to nie bedzie fajnie. To, że jak ma dostep powietrza, to utrzymuje sie w suchości jest logiczne. No ale tą papę to sie chyba daje po to, żeby nie pobierało wilgoci ze ściany, ale znowu ta ściana jest odizolowana od fundamentów izolacją poziomą, więc podciaganie kapilarne nie wystepuje. Można zgłupieć i tak jest na kazdym kroku. Jedni mówia tak i podaja logiczne argumenty, drudzy mówia inaczej i tez podaja rzeczowe argumenty. Może prawda leży pośrodku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 26.08.2004 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 połowę zaizolować a połowę nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 26.08.2004 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 połowę zaizolować a połowę nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.08.2004 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 U mnie wczoraj położyli tą papę z posypką i wcale nie spię spokojnie. Jak faktycznie drewno od strony papy zrobi sie po jakims czasie mokre, bo nie ma dostepu powietrza, to nie bedzie fajnie. To, że jak ma dostep powietrza, to utrzymuje sie w suchości jest logiczne. No ale tą papę to sie chyba daje po to, żeby nie pobierało wilgoci ze ściany, ale znowu ta ściana jest odizolowana od fundamentów izolacją poziomą, więc podciaganie kapilarne nie wystepuje. Można zgłupieć i tak jest na kazdym kroku. Jedni mówia tak i podaja logiczne argumenty, drudzy mówia inaczej i tez podaja rzeczowe argumenty. Może prawda leży pośrodku ? widzisz Reniu jaka dziś mamy pogode ? dżysto i wilgoć w powietrzu ...drzewo w takich warunkach nawet to struganie i impregnowane ciśnieniowo "chwyta" wode jesli jest zaizolowane ...trudno mu ja oddac ...wyschnąc szybko zrobie takie porównanie - miałas kiedys zaparowane szkiełko od zegarka ? woda nie wiadomo jak łatwo tam wchodzi ... a jak Trudno ją stamtąd usunąć ... nie ma idealnych recet ..., szukamy tylko "złotego srodka" czasem troche lepiej czasem troche gorzej ... budujesz DOM na wiele wiele pokoleń ... solidnie i fachowo ja na Twoim miejscu usmiechnałbym sie ... bo zrobiłas o wiele wiele wiecej niz zrobiłby na Twoim miejscu mężczyzna ! a prawda ...tak ... Ona lezy posrodku ... serdeczne pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 27.08.2004 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 miałem odpowiedzieć dlaczego majster, który odradza kładzenie izolacji pod murłatę rozbierał 6cio letni dach. Otóż dach był po prostu przebudowywany i jak twierdzi na pewnym odcinku nie było papy i w tym miejscu murłata była sucha, natomiast wszędzie gdzie leżała na papie po prostu drewno było zbutwiałe. Beton na którym ona leży wg niego nie jest na tyle wilgotny, by oddawać wilgoć drewnu. Mi mówi, że zrobi tak jak ja chcę, decyzja należy do mnie. I co ja mam robić?Bądź tu mądry.Wiadomo, że nie chodzi o te kilkadziesiąt zł, ale murłata to chyba dość ważny element konstrukcyjny( ścianę mam 3w)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 27.08.2004 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 widzisz Reniu jaka dziś mamy pogode ? dżysto i wilgoć w powietrzu ...drzewo w takich warunkach nawet to struganie i impregnowane ciśnieniowo "chwyta" wode jesli jest zaizolowane ...trudno mu ja oddac ...wyschnąc szybko zrobie takie porównanie - miałas kiedys zaparowane szkiełko od zegarka ? woda nie wiadomo jak łatwo tam wchodzi ... a jak Trudno ją stamtąd usunąć ... budujesz DOM na wiele wiele pokoleń ... solidnie i fachowo ja na Twoim miejscu usmiechnałbym sie ... bo zrobiłas o wiele wiele wiecej niz zrobiłby na Twoim miejscu mężczyzna ! a prawda ...tak ... Ona lezy posrodku ... serdeczne pozdro Brzoza, pisałeś już o tej izolacji murłaty niedawno, o tych drewnianych podpórkach... ktoś skontrował, że murłata ma rozciągać ciężar na całej powierzchni muru, a nie punktowo....nie wiem dlaczego tak kazałam zrobić, chociaż korciło mnie żeby to drewno było oparte na gołym murze, bo jest dużo logiki w tym co piszesz. Dziekuję Ci za słowa otuchy, pewno tak jest, ale nie mogę się uśmiechać, jestem śmiertelnie zmęczona i za dużo we mnie jest strachu co dalej, czy podołam następnym etapom, czy zdrowie dopisze (nie miałam urlopu w tym roku na wypoczynek, tylko na doglądanie budowy, a i to kilkanaście dni tylko.) Może za dużo na swoje barki wzięłam, kto wie ? Czas pokaże. Miło mi czasem z Tobą pogadać, pozdrawiam równiez serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 27.08.2004 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Otóż dach był po prostu przebudowywany i jak twierdzi na pewnym odcinku nie było papy i w tym miejscu murłata była sucha, natomiast wszędzie gdzie leżała na papie po prostu drewno było zbutwiałe. Beton na którym ona leży wg niego nie jest na tyle wilgotny, by oddawać wilgoć drewnu. pozdrawiam Boże, po 6 latach już zbutwiało ??? Co będzie po 20 latach, a po 30 ??? Jestem teraz przerażona, ale popatrz ile osób na forum jest za kładzeniem papy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 28.08.2004 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 papę pod murłatę dawać i się nie zastanawiać. ... Jak się potrzebuje to się rymuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 28.08.2004 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 szczególnie nie polecam folii, jako izolacji pod murłate ... Dlaczego nie folie? -właśnie idę kupić izolację pod murłatę i miałam zamiar nabyć właśnie folię, bo ponoć "papa to przeżytek".... Folii się nie daje ze względu na możliwość jej podzizurawienia podczas dociskania murłaty do wieńca. Wieniec nigdy nie jest idealnie gładki i mogą wystające ziarenka porobić dziurki. Przy papie ona jest grubsza, bardziej eleastyczna i bardziej podatna na niewielkie rozciągania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 28.08.2004 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 ... Boże, po 6 latach już zbutwiało ??? Co będzie po 20 latach, a po 30 ??? Jestem teraz przerażona, ale popatrz ile osób na forum jest za kładzeniem papy Przy dobrze zrobionym dachu taka sytuacja jest niemożliwa. Albo dach był źle zrobiony i w tym miejscy zaciekało albo ... przesadzają. Ja w to niewierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 28.08.2004 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 Papa nawet najtańsza podkładowa na tekturze, koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 28.08.2004 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 A mi to cieśla nawet zalecił ta najtańszą, gładką, bez podsypki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 28.08.2004 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 Kurczę, niedługo będziemy owijać krokwie papą (albo folią nylonową). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 29.08.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 A mi to cieśla nawet zalecił ta najtańszą, gładką, bez podsypki. A dlaczego akurat gładką ? Uzasadniał to jakoś ? Mnie taki delikatny kartonik wcale nie przekonuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 29.08.2004 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 Specjalnie tego nie uzasadnił i dawał podwójnie złożoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 29.08.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 Głosuję za papą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts