Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykładzina dywanowa w sypialni - kto ma?

Dokker

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 months później...
Ja mam prośbę o informacje na temat wykończenia wykładziny przy ścianach. Też będziemy mieli wykładziny w sypialniach te z dłuższym włosem i nie chcę dawać do tego na wierzch listew przyściennych. Czy są jakieś listewki, których nie będzie widać "na wierzchu" żeby zabezpieczyć krawędzie wykładziny przy ścianach przed strzępieniem się?

Ja mam prośbę o informacje na temat wykończenia wykładziny przy ścianach. Też będziemy mieli wykładziny w sypialniach te z dłuższym włosem i nie chcę dawać do tego na wierzch listew przyściennych. Czy są jakieś listewki, których nie będzie widać "na wierzchu" żeby zabezpieczyć krawędzie wykładziny przy ścianach przed strzępieniem się?

Niech ci dotną 5 centymetrowy pasek tej samej wykładziny i go obrobią. Przykleja się go do ściany taśmą dwustronną.

P1010002.JPG

Tak wygląda moja grubaśna wykładzina w sypialni. Z ciekawostek podam, że mam pod nią ogrzewanie podłogowe:)

• 1 month później...
  • 3 months później...
mam całą "górę" w wykładzinach łącznie ze schodami i jest przyjemnie - założenie: góra prywatna, dół publiczny (prawie bez ścian działowych)

panelom mówię stanowcze nie - niecierpię rzeczy które udają coś czym nie są ;)

Tylko że wykładziny mają taki ubogi wybór kolorów i wzory też.

z drugiej strony podłoga to chyba nie jest najlepsze miejsce żeby poszaleć z kolorami;)

;)drewno też ma mały "wybór" kolorów;)

Nie o to mi chodziło

Wykładziny w hotelach i biurowcach fajnie wyglądają ale nie wszystkie pasują do domku jednorodzinnego.

Kto jeszcze ma wykładziny w sypialniach i jakie ma doświadczenia.

W sypialni mamy jaśniutką, mięciutką wykładzinę na podłogówce, w pokojach dziecięcych mniej miękką i cieńszą.

Mieszkamy prawie 1,5 roku.

Plusy w sypialni - jest faktycznie milusio pod stopami.

Minusy - zabiera prawie 2st. C ciepła, dlatego wymieniamy ją na płytki (!) - ciepło pokoju jest dla nas ważniejsze od ciepła pod stopami, a zupełnie przy łóżku zawsze można położyć mały dywanik lub chodniczek - coś wymyślimy; jaśniutka również już nie jest, mimo, że zdejmowaliśmy i nadal prawie zawsze zdejmujemy papcie przed wejściem do pokoju (ale jest to upierdliwe), a pod ścianą, zupełnie przy listwach przypodłogowych jest po prostu bardzo brudna.

Wykładzina w pokojach dziecięcych jest bardziej szorstka, mało przytulna, nie widać brudu i kurzu (ale wiemy, że on tam jest). Jak tylko dzieci nieco podrosną, również zamienimy na płytki lub panele.

witam, obecnie mam w sypialni parkiet korkowy z Merkurego, przyklejony bezpośrednio na płyte osb

wogóle sie nie sprawdza,jedyny plus to piękny kolor, miało być ciszej a jak się chodzi to podłoga dudni

chciałabym kiedyś położyć wykladzine dywanową, jak to zrobić?położyć na korek?jak to wygląda od str technicznej?

Niech ci dotną 5 centymetrowy pasek tej samej wykładziny i go obrobią. Przykleja się go do ściany taśmą dwustronną.

P1010002.JPG

Tak wygląda moja grubaśna wykładzina w sypialni. Z ciekawostek podam, że mam pod nią ogrzewanie podłogowe:)

hmmm...listwy chronią także ścianę, np. przy odkurzaniu, kryją wszelkie krzywizny, ukrywają kable. Moim zdaniem powinny być, jeśli nie wykładzinowe, to np. drewnopodobne jak do desek i paneli.

witam, obecnie mam w sypialni parkiet korkowy z Merkurego, przyklejony bezpośrednio na płyte osb

wogóle sie nie sprawdza,jedyny plus to piękny kolor, miało być ciszej a jak się chodzi to podłoga dudni

chciałabym kiedyś położyć wykladzine dywanową, jak to zrobić?położyć na korek?jak to wygląda od str technicznej?

Połóż bezpośrednio na podłogę korkową, przyklejając wykładzinę specjalnymi dwustronnymi taśmami. Nie musisz kleić jej na całej powierzchni, chyba że jest cieniutka, ale takiej nie ma sensu kupować.

Przy 2 warstwach będziesz miał idealnie ciepło i cicho. Problem może być jedynie z drzwiami. Może nie wystarczyć dołożenie specjalnych nakładek na zawiasy, by je podnieść, a nie zawsze drzwi można przyciąć. Musisz to sobie przemyśleć, decydując się na konkretną grubość wykładziny.

Edytowane przez joliska
Nie mnóż postów

Sądzę, że wykładziny sprawdzają się w pokojach maluchów. U mojego 7-latka zamierzam zrobić w przyszłym roku (już pojutrze :-) ) drewnianą podłogę.

W mojej sypialni również mam wykładzinę i nie żałuję.

Kupowałam w komforcie. Mają chyba największy wybór.

Wielokrotnie kupowałam w Komforcie, z montażem ( zawsze ten sam miły pan, szybko, sprawnie, równiutko, w życiu nie bawiłabym się z tym sama, choć to niby takie proste :) )

Wybór bardzo duży, bo jest przecież mnóstwo wykładzin na zamówienie.

Połóż bezpośrednio na podłogę korkową, przyklejając wykładzinę specjalnymi dwustronnymi taśmami. Nie musisz kleić jej na całej powierzchni, chyba że jest cieniutka, ale takiej nie ma sensu kupować.

Przy 2 warstwach będziesz miał idealnie ciepło i cicho. Problem może być jedynie z drzwiami. Może nie wystarczyć dołożenie specjalnych nakładek na zawiasy, by je podnieść, a nie zawsze drzwi można przyciąć. Musisz to sobie przemyśleć, decydując się na konkretną grubość wykładziny.

dziękuję za odp, jest wyczerpująca:) zastanawiam się dlaczego od początku nie zdecydowaliśmy się na wykładzine, no ale na razie musi zostać tak jak jest

co do drzwi to zdaje sobie z tego sprawe bo nawet teraz drzwi "wiszą" klika mm nad podłogą, jedyna opcja jaką w tym momencie widzę to rzeczywiście przycięcie

dziękuję za odp, jest wyczerpująca:) zastanawiam się dlaczego od początku nie zdecydowaliśmy się na wykładzine, no ale na razie musi zostać tak jak jest

co do drzwi to zdaje sobie z tego sprawe bo nawet teraz drzwi "wiszą" klika mm nad podłogą, jedyna opcja jaką w tym momencie widzę to rzeczywiście przycięcie

Jeżeli chcesz dodatkowo wygłuszyć to proponuję zastosowanie " Pianomatu " ( http://www.pokrycia-podlogowe.pl/oferta/akcesoria/62 ) - wygłuszy i dodatkowo będzie miękko i przedłuży żywotność wykładziny .

Pozdrawiam