Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

plan zagospodarowania dzia?ki - kto wykonuje

Glob

Recommended Posts

Cześć wszystkim !!! Czy plan zagospodarowania działki oraz adaptacje typowego projektu pod względem budowlanym moze wykonac osoba mająca uprawnienia budowlane do kierowania robotami budowlanymi bez ograniczeń w specjalności konstrukcyjno-budowlanej. ??

Rozporządzenie w sprawie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie w prag.5 ust.2 zezwala na projektowanie w ograniczonym zakresie osobom z uprawnieniami o specjalności konstrukcyjno-budowlanymi. Mam człowieka z uprawnieniami do kierowania bez ograniczeń w tej specjalności - on nie może mi narysować planu zagospodarowania i adoptować projekt. ??

U mnie Górny Śląsk za plan zagospodarowania działki + nowy projekt garażu + załatwienie pozwolenia na budowę + załatwienie formalności w Zakładzie energetycznym gościu policzył 800 zł

Ewa

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: EDZIA dnia 2002-07-24 12:00 ]

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: EDZIA dnia 2002-07-24 12:00 ]

Ckwadrat, plan może sobie narysować każdy, ale nie każdy może go sobie zatwierdzić w gminie :smile:

Glob, uprawnienia ograniczone dostaje się w pokrewnej specjalności, ten paragraf dotyczy architektów, którzy robią uprawnienia konstrukcyjne ograniczone. Projekt zagospodarowania i adaptację może zrobić albo architekt z uprawnieniami swoimi pełnymi, albo konstruktor z upr. architektonicznymi ograniczonymi.

To rozporządzenie trzeba rozpartywać razem z rozdz. 2 Prawa Budowlanego, wtedy staje się zrozumiałe.