Jasiu 25.08.2004 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Rozumiem, że przestrzegasz przed wylewaniem ścian z miksokreta i natychmiastowym ich dwustronnym ocieplaniem styropianem. Słusznie - popieram Jasiu, wiedziałem, mogłem się założyć, że tematem oddychających ścian wyciągnę cię do tablicy! Ale tym razem jak widzisz zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 25.08.2004 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Styropian jest również bardzo lubiany przez gryzonie,ptaki i owady.Widziałem kiedyś w TV program o tym.Kamerą termowizyjną? "przejechali" po ścianie ocieplonej styropianem.Ludzie,to był labirynt,miasto całe zamieszkałe przez myszy,nornice,osy i czort wie co jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 25.08.2004 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Uwaga: wiekszosc rozmowcow myli pojęcia "oddychanie ścian" z "wysychaniem ścian". Sens stosowania wełny jest taki, że umożliwia ona obsychanie zewnętrznej warstwy sciany w razie skraplania sie tam pary wodnej z powietrza (na przykład przy duzym spadku temperatury - nad ranem). Nie ma sensu wałkować tematu oddychania, czyli przenikania z wnętrza, bo jest to proces bardzo znikomy, dodatkowo zahamowany już wewnątrz przez farby akrylowe - powszechnie stosowane do malowania ścian. Wszystko, o co sie rozchodzi to cykliczny proces zawilgacania zewnetrznych warstw ściany - i to też w niektorych warunkach - przy cienkiej warstwie izolacji, gdzie punkt rosy znajduje się blisko powierzchni. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GAZOBETON 25.08.2004 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Wełna ma jeszcze jeden plus w stosunku do styropianu, a mianowicie lepiej tłumi hałas. PozdrawiamGazobeton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 28.08.2004 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 Jasiu - bardzo łdna wypowiedz. Nic dodać nic ująć. To nasz umysł jest słby a ... mury twarde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 28.08.2004 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 Styropian jest również bardzo lubiany przez gryzonie,ptaki i owady.Widziałem kiedyś w TV program o tym.Kamerą termowizyjną? "przejechali" po ścianie ocieplonej styropianem.Ludzie,to był labirynt,miasto całe zamieszkałe przez myszy,nornice,osy i czort wie co jeszcze. Przed tym wszystkim można się zabezpieczyć: listwy startowe, siatki z włókna szklanego zatarte klejem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sam Gamgee 28.08.2004 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 Styropian jest również bardzo lubiany przez gryzonie,ptaki i owady.Widziałem kiedyś w TV program o tym.Kamerą termowizyjną? "przejechali" po ścianie ocieplonej styropianem.Ludzie,to był labirynt,miasto całe zamieszkałe przez myszy,nornice,osy i czort wie co jeszcze. Przed tym wszystkim można się zabezpieczyć: listwy startowe, siatki z włókna szklanego zatarte klejem ... Szpaki, które zrobiły sobie gniazdko w moim styropianie, nie wiedziały o tym, że siatka go zabezpiecza. Próbowałem je wykurzyć stukaniem w ścianę, głośną muzyką itd. Ale one mnie cierpliwie przetrzymały, a ja je zaakceptowałem i teraz co roku na wiosnę słyszę piękne trele wokół mojego domu. Można i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 28.08.2004 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 Szpaki, które zrobiły sobie gniazdko w moim styropianie, nie wiedziały o tym, że siatka go zabezpiecza. Próbowałem je wykurzyć stukaniem w ścianę, głośną muzyką itd. Ale one mnie cierpliwie przetrzymały, a ja je zaakceptowałem i teraz co roku na wiosnę słyszę piękne trele wokół mojego domu. Można i tak. A gdybyś położył na zatarty klej jeszcze tynk to nie byłoby takiego problemu ale zawsze brakuje kasy na coś tam jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 28.08.2004 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 Bardzo prosze o podpowiedź: -podanie kolejno warstw ocieplenia domu : od maxa - do tynku tj. klej, styropian, siatka, tynk? ile kosztuje m2 przy grubości 12cm. oraz -max-wełna ? również przy grubości 12cm? Dziękuję ( ewentualnie jakby ktoś był tak miły - producenci) - o ile ma to wielkie znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 28.08.2004 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 Nie powiem ile ale na pewno z wełną będzie drożej. Gdzieś na forum są podawane te ceny. Jednocześnie też uważam że "oddychanie" ścian, okien drewnianych (szczególnie tych warstwowo klejonych) itp. to bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 28.08.2004 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 Bardzo prosze o podpowiedź: -podanie kolejno warstw ocieplenia domu : od maxa - do tynku tj. klej, styropian, siatka, tynk? ile kosztuje m2 przy grubości 12cm. oraz -max-wełna ? również przy grubości 12cm? Dziękuję ( ewentualnie jakby ktoś był tak miły - producenci) - o ile ma to wielkie znaczenie ja mam tak ( albo bede mial bo na razie mam 90 % zrobione z tego ) - od wnetrza -farba ( tego jescze nie mam ) -gips ( sie konczy ) -tynk -gruntowanie -siporex 24 -gruntowanie -klej -styropian 7cm -klej -styropian 7cm "przesuniety w fazie" -klej -siatka -klej -i takie cos tylko nie wiem co - zabezpieczenie powloki -tynk ( tego jeszcze nie mam ) o kurcze ale tego wyszlo ... calosc ocieplenia wyszla mnie ( bez tynku na zewnatrz ) 44,5 zł/m2 jest to koszt m2 scian z ociepleniem przyziemia ( tam jest tylko jedna warstwa styropianu 7cm ) i bez odliczania otworow okiennych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 28.08.2004 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 Senser, tyle samo wełny co styropianu, nie ma tu żadnej istotnej różnicy jeśli chodzi o ciepełko - 12cm i tyle. Pozostałe właściwości to już inna sprawa kaloszy. Sprawdziłeś ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 29.08.2004 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 Człowiek oddycha ustami, a po częsci także przez skórę (co ujawnia się dramatycznie w wypadku rozległych oparzeń)Dom "oddycha" przez wentylację, wietrzenie, a w małej części przez ściany. Ściana "oddycha" (t.zw.bzdura) przez dostęp swojej powierzchni do powietrza zewnętrznego, dzięki czemu może się osuszać. Ten dostęp jest możliwy przez warstwę paroprzepuszczalnej wełny, utrudniony przez styropian. Jakość życia w domu ocieplonym styropianem do pewnego momentu jest taka sama jak wełną. Na skutek popełnionych błędów w czasie budowy, czy zaniedbania wentylacji, czy zacieków wody z dachu, może dojść do zagrzybienia ścian.A to już nie jest bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 29.08.2004 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 ...1. Znowu bzdurny temat o oddychaniu ścian. 2. A ceramika to chyba udusi się pod styropianem... ...Wełna na Maxie? Zbędny wydatek pieniędzy ale to jest tylko moja opinia... Dwa miesiące temu robiłem wylewki miksokretem. Przez ten czas leżało na nich parę niewykorzystanych płyt styropianowych a w innym miejscu parę płyt lamelkowej wełny mineralnej. W zeszłym tygodniu ekipa przeniosła styropian i wełnę w inne miejsce. Tam gdzie leżał styropian są wyraźnie widoczne wilgotne ciemne ślady, natomiast tam gdzie leżała wełna nie ma żadnej różnicy w kolorze wylewek. Wilgoć spod wełny całkowicie odparowała. Wiesz już na czym polega tzw. "oddychanie ścian"? Grzegorz,podpisuje sie pod Twoim postem obiema rękami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts