viper111 03.11.2016 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 (edytowane) Witam, zmieniam źródło ogrzewania wody w istniejącym starym budynku - z pieca węglowego na kocioł gazowy z zasobnikiem - zestaw Viessmann Vitodent 100-W 26kW z zasobnikiem 100L. Dotychczasowa instalacja CO była grawitacyjna otwarta - teraz będzie oczywiście z obiegiem zamkniętym. Pytanie czy taki schemat jak załączam jest prawidłowy oraz czy umiejscowienie naczynia przeponowego jest prawidłowe tj. na zimnej wodzie CWU tuż przy zasobniku wody? Czy na obiegu CO nie powinno być naczynia przeponowego - czy jest w piecu wbudowane? Czy poza naniesionymi zaworami odcinającymi należałoby nanieść jeszcze jakieś elementy do schematu? Podłączenie zamierzam wykonać z rur polipropylenowych wzmacnianych AL (ponoć dużo tańsze od miedzi). Nie wiem tylko jaka średnica rur powinna być do samego przyłącza - różnie instalatorzy mi mówią i czy jeszcze gdzieś jakieś zawory powinny być (nie mam projektu samej kotłowni więc nie wiem jak dokładnie to powinno być więc nie wiem co powinienem wyegzekwować od instalatora). Edytowane 3 Listopada 2016 przez viper111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viper111 03.11.2016 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Dzięki za odpowiedź. Na obiegu CO dałem naczynie przeponowe ponieważ obieg szacunkowo ma 200-300 litrów więc naczynie wbudowane w kocioł mogłoby być za małe jak sądzę? Dodałem zawory zwrotne na obiegach zimnej wody. Co do projektu to nie mam proj. samej kotłowni. I żaden z instalatorów z którym rozmawiałem nie zaproponował mi projektu tylko od razu wykonanie instalacji. I właśnie dlatego chcę ustali jak to powinno wyglądać aby moc zweryfikować instalatora. Pytanie jeszcze o rury czy PP z AL czy musi być miedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viper111 03.11.2016 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Jakiej wielkości Vitodens 100-W ma naczynie przeponowe ? I jak dobiera się wielkość naczynia względem wielkości (pojemności) układu? Czy można przyjąć że naczynie przeponowe powinno mieć objętości około 8-10% objętości układu? Poprawiłem filtry i zawory odcinające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 05.11.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Rur polipropylenowych nie używamy w zamkniętych instalacjach, nie zapewniają szczelności tlenowej. Poprawnie będzie użyć rury wielowarstwowej typu PEX lub rur miedzianych. Co do projektu, to hmm... W takich małych instalacjach co tu projektować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 07.11.2016 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Należy policzyć czy ten kocioł nie jest przewymiarowany - my bardzo często liczymy takie rzeczy, dla własnego dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viper111 26.11.2016 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 (edytowane) Czy ostatecznie ktoś mi napisałby co z moim schematem, czy dodatkowe naczynie przeponowe na CO powinno być na zasilaniu (czerwone) czy na powrocie (niebieskie)? Wykonawca namawia mnie na PP wzmacniany AL, nie chce mu się robić w miedzi i celowo zawyża koszty materiałów miedzianych. Zastanawiam się w tej sytuacji czy zastosowanie rur PEX 20 lub PEX 25 mm na złączach skręcanych (nie zaciskanych) zdałoby egzamin? Czy jeśli PEX to tylko zaciskane? Załączam ostatecznie zmodyfikowany schemat. Zgodnie z uwagami poza forum, zawory zwrotne na obiegu CO i CWU z wiszącymi kotłami są zbędne. Tak samo nie ma sensu filtra na obiegu CWU bowiem jest juz filtr na zasilaniu do zasobnika. Podsumowując, każdy obieg ma zawór odcinający (zawór kulowy), filtr jest na zasileniu do zasobnika oraz na zasilaniu (powrocie) CO. Na powrocie CO jest również dodatkowy zbiornik przeponowy z uwagi na wielkość układu. Tak samo jest zbiornik przeponowy na zasilaniu zasobnika. Grupa bezpieczeństwa (zawór zwrotny oraz zawór bezpieczeństwa) jest na zasilaniu zasobnika. p.s. rury CO dochodzące do kotłowni są stalowe 5/4 cala. Pytanie na jaki rozmiar powinno przejść CO do kotła? Jakie podłączenie CO ma Vitodens? Edytowane 26 Listopada 2016 przez viper111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 27.11.2016 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 To gdzie umieścisz naczynie nie ma znaczenia. PP wzmacniane AL będzie na 90% miało warstwę AL perforowaną, czyli nieszczelną. Nadają się na przykład Wavin Ekoplastik Therm http://www.bauservice.com.pl/index.php/oferta/therm Złączki PEX skręcane trzeba czasem dokręcać, bo zaczynają cieknąć. A co do średnicy to 25(26) albo 32mm. Filtry w obiegu CO montujesz na powrocie z zasobnika i instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viper111 30.11.2016 23:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Czy jest zasadne dawać naczynie przeponowe PRZEPŁYWOWE na zasilaniu wodą zbiornika CWU skoro polskie przepisy tego nie wymagają a sodam, że zasilanie wodą CWU jest z wodociągu gminnego więc ciśnienie ustalone jest wg wodociągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 01.12.2016 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Moim zdaniem naczynie przeponowe ma sens bo moze eliminowac sytuacje niebezpiecznego wzrostu cisnienia w instalacji w wyniku rozszerzalnosci cieplnej lub zdarzen typu water hammer.wydaje mi sie tez ze lepiej to zrobic na zasilaniu zimna niz przy samym bojlerze bo i tak mamy do czynienia z insa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viper111 01.12.2016 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 A czy naczynie dla CWU musi być przepływowe? Generalnie wszędzie sprzedają nie przepływowe? I ile BAR powinno mieć naczynie ? Widzę, że sa 6, 8, 10 bar... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 01.12.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Naczynie ma być przeponowe, nie przepływowe. Przyjmij około 7-8% pojemności zasobnika. Dla 100L wystarczy naczynie 8L. Później dochodzi kwestia ciśnienia w naczyniu, w uproszczeniu ciśnienie w naczyniu powinno wynosić: ciśnienie w rurociągu z zimną wodą + 0,2 Bara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viper111 01.12.2016 23:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Naczynie ma być przeponowe, nie przepływowe. Przyjmij około 7-8% pojemności zasobnika. Dla 100L wystarczy naczynie 8L. Później dochodzi kwestia ciśnienia w naczyniu, w uproszczeniu ciśnienie w naczyniu powinno wynosić: ciśnienie w rurociągu z zimną wodą + 0,2 Bara. A to oznacza, że zawór bezpieczeństwa też powinien mieć ciśnienie takie samo jak naczynie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 02.12.2016 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Nie, zawór kup na 6 Barów. Jeśli masz wyższe ciśnienia z sieci, to dołóż reduktor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viper111 04.12.2016 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Załączam skorygowany schemat - dodano filtr do gazu za zaworem, zmieniono położenie zaworu na powrocie CO. 1. Co sądzicie o zaworach kulowych z filtrem, dobra alternatywa do rozwiązania osobny zawór i osobny filtr? Instalacja byłby zgrabniejsza i mniej miejsca potrzeba. 2. Jednak rury CO stalowe dochodzące do kotłowni mam 1 cal czyli bezpośrednio z nich jak przejdę na miedziane 22 mm to będzie chyba ok? Nie będzie szumu wody oraz efektu "uderzenia"? 3. Jaką średnicę zastosować do zasilania CWU w sytuacji kiedy CWU w budynku i w przyłączu w kotłowni jest na rurach stalowych 1/2 cala. 4. I ostatnie, załączam zdjęcia zestawu przyłączeniowego jaki dostałem z kotłem. Zawór żółty to do gazu zapewne. Dwa miedziane króćce to zapewne do CO. A do czego służą dwa pozostałem zawory (nie rozpoznaję ich zastosowania) - czy są to zawory bezpieczeństwa regulowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 04.12.2016 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Jak dla mnie jest elegancko. Przesunąłbym tylko zawory odcinające wężownicę zasobnika tuż pod kocioł i dodał filtr na powrocie z wężownicy. Za filtrem na powrocie z CO (bliżej kotła) też musisz mieć zawór (żebyś mógł wyczyścić sam filtr bez spuszczania wody).2. Średnice rur ok, tylko daj łuki zamiast kolan.3. 1/2 cala = 25 PP 4. Miedziane króćce masz chyba do zasobnika, a zawory są do CO. Tak czy inaczej ja najczęściej nie korzystam z tych gotowych przyłączy tylko skręcam sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viper111 04.12.2016 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 (edytowane) Jeszcze podrążę temat - a rury zaciskane miedziane (złączki zaciskane zaciskarką/praską) będą odpowiednie, będą trzymały przez lata? p.s. jeśli robie instalacje na miedzi 22mm to zawory, filtry jakiej średnicy powinienem zastosować aby nie zwężać przepływu - 3/4 cala? p.s. 2. a znasz jakiś dobry sklep ze złączkami zaciskowymi CU? Edytowane 4 Grudnia 2016 przez viper111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 04.12.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 1. tak, zaciskane (pex/miedź) są pewne2. tak3. nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viper111 05.12.2016 00:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 (edytowane) Czy naczynie przeponowe może być zainstalowane w poziomie zamiast w pionie? I nie do końca rozumiem jedna kwestię, jeśli naczynie przeponowe CWU ma mieć 10 bar (graniczna wartość) to czemu zawór bezpieczeństwa wody użytkowej ma mieć 6 bar? To by oznaczało, że zawsze najpierw otworzy się zawór bezpieczeństwa zanim naczynie przeponowe "skompresuje" wyższe ciśnienie w układzie? Edytowane 5 Grudnia 2016 przez viper111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 05.12.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 1. Tak2. Naczynie przeponowe masz mieć 8-12 litrowe, a nie 8-12 barowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viper111 05.12.2016 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 (edytowane) Planując położenie rur wyszło mi kolejne pytanie. Czy naczynie przeponowe w obiegu CO, zainstalowane na powrocie CO, może być wpięte między zaworem kulowym z filtrem a kotłem? Na załączonym schemacie mam wpięte przed zaworem i filtrem i taki układ powoduje że zanieczyszczenia z obiegu CO (z grzejników i rur) mogą osadzać się w naczyniu przeponowym a gdyby naczynie było za filtrem wówczas zbierała by się tam przefiltrowana woda. Przypomnę tylko że instalacja CO jest stara na rurach stalowych więc spodziewam się sporo zanieczyszczeń Edytowane 5 Grudnia 2016 przez viper111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts