Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocena schematu prostej Instalacji CO i CWO oraz umiejscowienie naczynia przeponowego

viper111

Recommended Posts

1. Zawory od wężownicy zasobnika przenieś pod kocioł - będzie wygodniej w razie wymiany zasobnika kiedyś.

2. Naczynie do CO powinieneś umieścić tak, żeby nie dało się go odciąć zaworem, np. przed zaworem kulowym z filtrem 1" na powrocie CO, albo za zaworem 1" na zasilaniu CO.

Naczynie ma być przeponowe, nie przepływowe.

.

sa naczynie przeponowe przepływowe do wody. Montuje sie je w pionie i maja specjalne przylacze, oraz specjalną konstrukcje, aby woda w nich nie stała, tylko przepływała przez nie. Koszt samego naczynia jest taki sam jak zwykłego.

np. FLAMCO Airfix A lub D

Edytowane przez Slawko123

sa naczynie przeponowe przepływowe do wody. Montuje sie je w pionie i maja specjalne przylacze, oraz specjalną konstrukcje, aby woda w nich nie stała, tylko przepływała przez nie. Koszt samego naczynia jest taki sam jak zwykłego.

np. FLAMCO Airfix A lub D

Dzięki, zawsze warto dowiedzieć się czegoś nowego :)

1. Zawory od wężownicy zasobnika przenieś pod kocioł - będzie wygodniej w razie wymiany zasobnika kiedyś.

2. Naczynie do CO powinieneś umieścić tak, żeby nie dało się go odciąć zaworem, np. przed zaworem kulowym z filtrem 1" na powrocie CO, albo za zaworem 1" na zasilaniu CO.

Tak miałem na początku w schemacie tylko w samym obiegu CO zakładam, że będzie sporo zanieczyszczeń (pomimo płukania instalacji przed podłączeniem) bowiem są to stare rury i część obiegów na nowo będzie używana po kilku latach nieużywania, dlatego obawiałem się, że do naczynia Co mogą dostawać się zanieczyszczenia i dlatego umieściłem go za filtrem.

Ale jak to w życiu, nie wszystko sprawdziłem (wymiary króćców kotła i zasobnika) i musiałem dokonać korekty schematu - załączam zmodyfikowany.

Mam dwa pytania:

1. Natomiast mam inne ważne pytanie. Obecna moja instalacja CO po przerobieniu z otwartej na zamkniętą, nie ma odpowietrznika. Jak ją napełniam wodą to powietrze nie ma gdzie uciekać? Chyba że piec ma odpowietrznik?

Albo mam zamontować odpowietrznik w najwyższym punkcie instalacji (mam akurat takie miejsce z trójnikiem więc to nie problem)? Wydaje mi się że piec (Vitodens 100-W) powinien mieć odpowietrznik?

2. Czy są jakieś przeciwwskazania do używania do końcowego podłączenia gazu, elastycznego przewodu gazowego?

Instalacja kotłownia v2.jpg

Instalacja kotłownia v2.jpg

Edytowane przez viper111

Jeżeli kocioł nie jest najwyższym punktem w instalacji to odpowietrznik w nim nic nie pomoże, powinieneś założyć odpowietrzniki na górze każdego pionu zasilającego. Pewnie masz też odpowietrzniki na każdym grzejniku.

Elastyczne węże do gazu o ile wiem powinno się co 5 lat wymieniać, producenci nie gwarantują szczelności w dłuższym okresie, więc lepiej na sztywno.

• 3 weeks później...

Instalacja ukończona w fazie testów. Na dniach wrzucę zdjęcie kotłowni :) Za wszystkie porady bardzo dziękuję :)

Nie mniej mam pewne problemy. Otóż zawór bezpieczeństwa na zasilaniu wody z sieci do zasobnika, nie puszcza (nie dopełnia) wody do zasobnika jak zużyję pewna ilość wody z zasobnika. Musze ręcznie zawór bezpieczeństwa przekręcić do pozycji "środkowej" i przytrzymać aby napełnił się zasobnik wodą. Trochę to tak wygląda, że mimo iż woda ciepła z zasobnika jest zużywana to zawór przestaje puszczać zimną do jego napełnienia? Czy to może być wina samego zaworu, że ma zbyt wysokie ciśnienie otwierające albo inaczej woda w sieci ma zbyt małe ciśnienie i nie otwiera zaworu? Choć z drugiej strony, jak dopuszczam wodę do CO zaworem kulowym za zaworem bezpieczeństwa ( między zaworem bezpieczeństwa a zasobnikiem jest trójnik właśnie z zaworem kulowym do dopuszczania wody do CO) to wówczas zawór puszcza normalnie wodę i napełnia CO (oczywiście w sytuacji kiedy zasobnik jest napełniony).

Dodam, że niestety instalacja CO nie trzyma ciśnienia - po kolei stare grzejniki zaczynają ciec (na bieżąco wymieniam ale jeszcze nie mogłem dokładnie testować bo co jeden wymienię to kolejny puszcza :( - maja po 35 lat) i coraz dopuszczamy wody do CO.

Jak dokładnie działa zawór bezpieczeństwa - z tego co zauważyłem to chyba jak jest większa różnica ciśnień na wejściu i wyjściu to również nie przepuszcza wody?

Czyżbyś zamontował zawór bezpieczenstwa szeregowo "dosłownie" tak jak jest narysowane na schemacie ???????????:bash:

Z opisu dokładnie tak wynika. :)

Zawór bezpieczeństwa, to nie jest zawór przez który w normalnych warunkach użytkowania powinna płynąć woda. On ma zabezpieczyć przed nadmiernym wzrostem ciśnienia w razie np. awarii termostatu i zagotowaniu wody w zasobniku CWU, robi wtedy awaryjny zrzut wody żeby obniżyć ciśnienie i żeby np. nie rozsadziło ci zasobnika CWU.

Czyli na rurze prowadzącej wodę do zasobnika CWU już za zaworem zwrotnym montujesz trójnik, który łączysz z dolnym gniazdem zaworu (pokrętło u góry), a z bocznego gniazda zaworu wyprowadzasz rurę spustową nad podłogę (najlepiej w pobliżę wpustu podłogowego) albo nad zlew. I z tej rury nic ma nie lecieć, poza przypadkami, kiedy raz na jakiś czas ręcznie go uruchomisz, żeby sprawdzić czy działa, no i w przypadku jakieś awarii samoczynnie może puścić wodę, co nie powinno się zdarzyć.

Przy okazji, naczynie przeponowe Reflex jest do CO, powinieneś użyć naczynia Refix do CWU w połączeniu z armaturą przepływową Flowjet, jeśli trzymamy się tego producenta. Bo w takim układzie woda w tym naczyniu prawie się nie wymienia i mogą tam się namnożyć różne świństwa, które będą stopniowo dozowane do instalacji.

Edytowane przez SzymonKc

Niestety popełniłem błąd, a w zasadzie kompletnie nie zastanowiłem się na sensem zamocowania zaworu bezpieczeństwa. Aż mi wstyd bo oczywiste jest że źle go zamontowałem :( W takiej formie nie bardzo wiem jaką miałby pełnić role :D Na szczęście korekta tego rozwiązania to dołożenie tylko trójnika.

Natomiast naczynie przeponowe do CO mam Reflex (białe) a do CWU mam Reflex niebieskie model DE. Szukałem typowego przepływowego ale nie znalazłem - czyli np. Reflex DD (zielone). Czy do niebieskiego można zamontować wspomnianą armaturę przepływową Flowjet? Z tego co widzę to chyba nie bardzo...? Może lepiej dołożyć zawór kulowy ze spustem aby co jakiś czas spuścić wodę z naczynia?

zawor ze spustem.jpg

Czy do niebieskiego można zamontować wspomnianą armaturę przepływową Flowjet? Z tego co widzę to chyba nie bardzo...? Może lepiej dołożyć zawór kulowy ze spustem aby co jakiś czas spuścić wodę z naczynia?

Zawór spustowy jest bez sensu, musiałbyś go zamontować razem z odcinającym przed naczyniem, żeby mieć pewność, że z naczynia wodę spuścisz, a zaworu odcinającego naczynie być nie powinno. Ale cała koncepcja spuszczania wody z naczynia jest bez sensu.

Przecież ono pracuje wiele razy dziennie, każda zmiana ciśnienia w sieci i instalacji, np. odkręcenie kranu z ciepłą wodą, zmiana temp wody w zasobniku, itp powoduje, że naczynie wypuszcza część wody i później pobiera porcję świeżej. Więc naczynie pewnie szybciej samo wymieni tą wodę zanim sobie o tym przypomnisz, ale jednak będzie to trwało znacznie dłużej niż w naczyniu przepływowym.

Nie wiem czy można go podłączyć do tej armatury przepływowej. Możliwe, że ono niczym nie różni się od zielonego poza kolorem, może być z tych samych materiałów wykonane, producenta pytaj.

• 2 weeks później...
Załączam zdjęcia kotłowni.

Dojdzie jeszcze tylko filtr narurowy z wkładem zmiękczającym z żywicy Purolite C100E przez zaworem zwrotnym na zasilaniu wody.

Ja to się wstydzę pokazać swoją kotłownię, tych rurek to u mnie jest 2 razy mniej, nie mam się czym chwalić. Sam się dziwię, jak to może działać taka prostota, żeby nie powiedzieć prostactwo;).