Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GASPOL - ceny po pierwszym roku

mfuchs

Recommended Posts

Witam!

Mam pytanie do korzystającyj z OFERTY TELEMETRYCZNEJ Gaspolu:

mam cenę gwarantowaną na sezon grzewczy (teraz do 31 sie 2005, dalsze okresy grzewcze to odpowiednio 01 wrzesień - 31 sierpień kolejnego roku).

W kolejnych latach cena gazu będzie ustalana na cały następny sezon.

1)

Jak Gaspol ustala "kolejne" ceny za m3 gazu?

Chodzi o to, czy cena za pierwszy sezon jest promocyjna, czy "normalna"

2)

Jak Gaspol ustala abonametn za zbiornik na kolejny sezon?

P.S.

moje wynegocjowane warunki to:

- abonament 48 zł z vat za zbiornik 2.700 l

- zwolnienie z abonamentu do końca 2005

- cena za m3 6,05 zł z vat (na sezon sie 2004 - sie 2005)

Zbiornik masz w litrach a gaz sprzedaja ci w m3??

Nieporozumienie:

- gaz propan dostarcza się w postaci płynnej, stąd jeżeli płacisz za tankowanie (BP, Progas, Orlen itp) to płacisz za litry.

- Gaspol rozlicza się z klientami za ZUŻYTE m3 (wg. stanu licznika gazu) a nie za zatankowane litry

- płacę co miesiąc za zużyty w danym miesiącu gaz

- umowę podpisałem na cenę za m3, a nie za litry.

Czy m3 = 1000l?? czyli caly zbiornik kosztuje cie 6,*2,7= ok 17 PLN :o ja tez tak chce :D

Podaję średni przelicznik:

1 kg = 2 l

1 m3 = 3,87 l (waha się to od ok. 3,5 latem do 4 z czymś zimą)

mfuchs - do września tego roku płacimy za 1m3 gazu płynnego 5,45 zł. Teraz Gaspol przesłał nam informację, że od września podnosi cenę 1 m3 na 6,58 zł :(

Pocieszę Cię:

sprawdź ceny u unnych dostawców: ok. 1,40 netto (min. w tym roku wynosiło podobno 1,35 np. w BP) - daje to ok. 1,7 zł brutto za 1l,

A jakie ceny będą zimą?

W Gaspolu to Cię nie interesuje :)

Licząc nawet Twoje 6,58 / 3,87 (średni stosunek m3/l) daje też 1,70, ale dopiero teraz.

Gdy płacący za dostawę bądą płacić ceny zimowe / przyszłoroczne, Ty bedziesz jeszcze wg. stawki 2004/2005.

Czyli w Gaspolu masz zawsze sezon "zysku".

Teraz Gaspol przesłał nam informację, że od września podnosi cenę 1 m3 na 6,58 zł :(

Aha - czyli jednak mam na pierwszy sezon cenę promocyjną. Ok.

Cena dzierżawy zbiornika się nie zmienia przez cały czas trwania umowy.

Dzięki.

mfuchs - a masz promocyjną i ciesz się bo zimą to wychodzą duuuuuuuuuże pieniążki. My zużywaliśmy tak 100 - 120 m3 (miesięcznie) gazu zimą i jakoś tak płaciliśmy 600-700 zł :( (bez dzierżawy) - latem zużywamy jakieś 10 m3/miesięcznie (woda) więc to nie są jakieś duże pieniążki ale teraz jeszcze dochodzi nam dzierżawa prawie 90 zł bo mamy zbiornik podziemny.

latem zużywamy jakieś 10 m3/miesięcznie (woda)

Dzięki za info - też zastanawiałem się ile to wychodzi.

ale teraz jeszcze dochodzi nam dzierżawa prawie 90 zł bo mamy zbiornik podziemny.

A to ciekawe - ja też mam podziemny - 2.700 l (przy telemetri nie ma sesu brać większego).

i dzierżawa wynosi 48 zł brutto / mies. (+ zwolnienie z dzierżawy do końca 2005)

mfuchs - może dzierżawę masz też w promocji. Zadzwonię do Gaspolu i ich wypytam skąd taka różnica.

Próbowałem uzyskać wpis w umowie, że abonament nie może zostać podniesiony ponad wskaźnik inflacji GUS, ale się nie udało.

Handlowiec twierdził, że praktycznie nie zdażało im się zwiększać cen abonamentu, szczególnie przy większych odbiorcach (szacuję zużycie na min. 4000 l, tzn ok. 1000 m3)

• 1 month później...
  • 5 weeks później...
  • 13 years później...
czy ktoś może wyjaśnić, o jakie nabijanie chodzi? Nie bardzo rozumiem.

spróbujcie wypowiedzieć umowę, a zobaczycie jak kolosalne kwoty do zapłaty, sam demontaż zbiornika 820 zł, niewykorzystane rabaty prawie 500 zł, ponadto nie daj boże zgubić książkę z udt, bo to kosztuje kolejne 300 zł. Złodzieje z gaspolu żegnam was, ale zanim to nastąpi zapewne zobaczymy się w sądzie !!!!!