zyhu 03.11.2016 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Witam,Jako że elektryk ze mnie słaby, prosiłbym o opinię. W podbitce planuje halogenki 230V. Z przodu chałupy podłączone szeregowo 5 sztuk.Z tyłu, ze względu na układ okapu 2 sztuki szeregowo i 3 sztuki. Wszędzie dałem kabel szeregowo, przekrój 1,5 mm. Czy taki przekrój jest ok dla tych 5 sztuk łącznie, a jeśli nie, to jakiego halogena szukać, aby był OK. Byłem przekonany, że jestem nienormalny myśląc o 2,5 mm ale może nie wiem wszystkiego. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 03.11.2016 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 1,5 to aż nad to ale też bym nie oszczędzał i 1,5 zostawił. No i zrób na ledach a nie zwykłych halogenach - szybko sie zwrócą. No i na markowych bo te tanie to szybko padają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 03.11.2016 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 super. dzięki.chodzi mi tylko, żebym chałupy nie spalił, bo przecież kable są blisko krokwi dziękiŁukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.11.2016 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Nie szeregowo, tylko równolegle.Przewód 3-żyłowy i zgodnie z przepisami o przekroju nie mniej niż 1,5 mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 03.11.2016 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 a czemu nie szeregowo ? wiesz ile kabla pójdzie ? do każdej coraz dalej oddalonej lampki przewód od źródła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 03.11.2016 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 a czemu nie szeregowo ? wiesz ile kabla pójdzie ? do każdej coraz dalej oddalonej lampki przewód od źródła ? https://pl.wikipedia.org/wiki/Po%C5%82%C4%85czenie_szeregowe https://pl.wikipedia.org/wiki/Po%C5%82%C4%85czenie_r%C3%B3wnoleg%C5%82e Kabel może być od lampki do lampki i być nadal równolegle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.11.2016 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 a czemu nie szeregowo ? wiesz ile kabla pójdzie ? do każdej coraz dalej oddalonej lampki przewód od źródła ? He, he, było się na wagarach w czasie lekcji fizyki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 04.11.2016 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 ok, nie jestem mocny w prądzie. połączyłem tak, że kabel w miejscu halogena kończy się a zaczyna drugi i w miejscu halogena sobie wiszą dwa. rozumie, że szwagier elektryk będzie wiedział jak to podpiąć równolegle jak mu tak powiem. dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts