Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi sosnowe od stolarza - małe pytanie

Recommended Posts

Witam.

Będę zamawiał drzwi od stolarza. Drzwi prawdopodobnie jak na zdjęciu albo coś podobnego

Schowek02.jpg

Mnie osobiście podoba się taki kolor, ale żona chce, żeby były jasne. I teraz pytanie - czy warto robić drzwi na zamówienie i malować je na jasno? Bo wtedy nie widać słojów ani jakoś w ogole mi się nei wydaje, że ładnie wyglądać mogą... A przecież nie każe zrobić przykładowych drzwi..

Czy może, jesli już miałyby być jasne, to lepiej zrobić fornirowane??? Dzięki za podpowiedzi...

Pewnie kartony najpierw ;P

Ale nie o to chodzi, że ja chce malować - mnie chodzi o trwałość. Sosne też trzeba przebejcować , a potem pomalować jakimś lakierem. Na pewno nie chce malować białą farbą, bo to bez sensu jest oczywiście...

Ja mam z żoną rózne gusty. Ona wszystko jasne, ja przynajmniej, żeby miało kontrast jakiś w koło - jak ściana jasna, to nie drzwi. Mnie się podobają kolory ciemne...

Czyli jakbym chciał fornir, to co, ramiak normalny pewnie i potem fornir... Ale to pewnie będzie to samo, co i ze sklepu jakbym sobie kupił.. .

Stalowe wewnętrzne? bo ja tutaj o wewnętrznych chciałem...

Aaaaa sorry przeoczyłem.

Mam wewnętrzne sosnowe z marketu, sam malowałem natryskowo.

Wyprowadzenie tego pod lakier dość pracochłonne było, bo takie sobie były, natomiast jest to lite drewno i nawet lekkie podtopienia im nie straszne.

"Prawdopodobnie" jak na zdjęciu.. no właśnie - to jest cała prawda o stolarzach. Zrobią to co zechcesz, albo to co im wyjdzie :)

Z kolorami poprzednicy dobrze podpowiadają: żonie się musi podobać:)

Lata temu załatwiłem kuzynowi drzwi od miejscowego stolarza sosnowe klejonka z ościeżnicami regulowanymi.I....wstyd mi było jak zobaczyłem te drzwi bo płakać mi się chciało tak spieprzone były drzwi a kuzyn był zadowolony i chodził dumny że ma ręcznie robione drzwi drewniane a nie płytę.Takze kto co lubi.Problem ze stolarzami jest taki że płacisz za coś co zobaczysz w dniu montażu a wtedy bywa różnie.

Zależy jaki stolarz, jaki ma sprzęt itp.

Ojciec robi drzwi, schody. Robi tanio bo nie ma maszyn nowoczesnych tylko takie sprzed lat, nie inwestuje bo pracuje sam, mnie nie ciągnie drewno. Roboty ma full. Ale drzwi zamawiałem zew. od stolarza z Kolna, ma ludzi, sprzęt z polecenia to samo źródło drewna co ojciec.

• 2 weeks później...