netiarz 25.08.2004 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Witam!mam problem z kupnem drewna do kominka w toruniu i okolicach, dlatego zastanawiam się nad zakupem brykietów.czy ktos z forumowiczów podpowie mi jaki brykiet najlepiej wybrać i ile potrzebuje go na ogrzanie domu o powierzchni 130m2, wklad kominkowy 15kW. czy tona wystarczy na dwa miesiace, przy piecach akumulacyjnych?? czy ktoś z forumowiczów zna ceny takiego brykietu w toruniu i okolicach? pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 25.08.2004 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Zajżyj do gwarancji wkładu kominkowego czy możesz palić brykietem np. w Tarnawie nie można, tak jest w gwarancji i potwierdzałem to telefonicznie , a swoją drogą to czyżby żeliwo było gorszj jakości od innych wkładów, czy wina konstrukcji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 25.08.2004 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Zajżyj do gwarancji wkładu kominkowego czy możesz palić brykietem np. w Tarnawie nie można, tak jest w gwarancji i potwierdzałem to telefonicznie , a swoją drogą to czyżby żeliwo było gorszj jakości od innych wkładów, czy wina konstrukcji ? Co to za projekt masz w atawarze? jest dostępny w necie? Prosilbym o linka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 25.08.2004 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 co za projekt, w jakim atawarze? Czy ktoś mi to przetłumaczy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 25.08.2004 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 10kg kosztuje 9,90 zł wystarcza sam sprawdziłem na 2,3 dnie. Brykiety z węgla brunatnego maja atest do palenia w kominkach i piecach. PolecamPSNa rynku jest wiele producentów ale muszą mieć atest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czytelnik 12.10.2004 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Podnoszę wątek i dołączam się do pytania o brykiet drzewny z trocin. Też interesuje mnie Toruń lub okolice. Czy znaci ejakies miejsca gdzi ejest dostępny. Byłbym też zainteresowany namiarami na miejsce w okolicach Torunia gdzie można kupić drewno, choć na wysuszone chyba nie będzie już szans. Brykietami z trocin chyba w Tarnawie można palić co ? Jeszcze nie mam tego wkładu ale jak rozumiem zakaz, o którym mowa wyżej dotyczy brykietów z wegla brunatengo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 12.10.2004 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Podnoszę wątek i dołączam się do pytania o brykiet drzewny z trocin. Też interesuje mnie Toruń lub okolice. Czy znaci ejakies miejsca gdzi ejest dostępny. Byłbym też zainteresowany namiarami na miejsce w okolicach Torunia gdzie można kupić drewno, choć na wysuszone chyba nie będzie już szans. Brykietami z trocin chyba w Tarnawie można palić co ? Jeszcze nie mam tego wkładu ale jak rozumiem zakaz, o którym mowa wyżej dotyczy brykietów z wegla brunatengo ? W Hajduku wolno palic brykietami z wegla brunatnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czytelnik 13.10.2004 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 NA razie sam znalazłem sobie jedno miejsce gdzie je sprzedają, ale wydaje mi sie, że dośc drogie chcą 10 złotych za worek kostki dębowej o wadze 20 kg.Mam u znajomego kilka metrów drzewa ale jest całkiem mokre więc pożytku z niego nie będzie, a suchego nie dostanę. Wprowadzał się będę na pocżątku grudnia i palić będę musiał w kominku dość mocno (bo główne ogrzewanie jest elektryczne) i wietrzyć tez ostro ze wzgledu na wilgoć. Mam więc pytanie do osób, które paliły brykietami na ile dni palenia może wystarczać taki worek brykietów dębowych o wadze 20 kg. Wkład będzie Tarnawa 14 kw. Powierzechnia do ogrzania w szeregowcu około 100 metrów, dobrze ocieplonym. Domek jest zwarty wiec rozprowadzania DGP nie będzie (samo ciepłe powietrze ma iść do góry). Zastanaiwam sie też czy może lepiej byłoby mieszać te brykiety z tym mokrym drewnem. Może macie jakieś doswiadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 13.10.2004 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Ja dokładnie tak robiłam: brykiet trocinowy + drewno mokre (palący się brykiet osuszał nieco drewno), jak dla mnie taki układ - doskonały (zwłaszcza jak widzę sąsiada ciupiącego na rozpałkę ). Teraz palę chwilowo samym brykietem (bo mi się drewna nosić nie chce ), W zeszłym roku kupiałam 1 tonę za niecałe 300zł, w workach po 40kg. Worek starcza na ok. 2-3 palenia, może więcej, dokładnie nie liczyłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 13.10.2004 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Kupiliśmy brykiet z trocin z Żuromina (od Torunia patrząc jest to miasteczko za Golub-Dobrzyniem). Po 300zł za tonę z transportem. Zrzuciliśmy się w kilkoro sąsiadów. Worki pakowane po 25kg. Bardzo dobrze się pali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 13.10.2004 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 co za projekt, w jakim atawarze? Czy ktoś mi to przetłumaczy!!! Podejrzewam że to literówka, miało być "w awatarze". Awatar - to częsta nazwa zdjęcia poniżej nazwy urzytkownika (przy twoim poście poniżej twojego nicka - Patos). Prawdopodobnie koledze M@riusz_Radom spodobał się Twój projekt i chciał się czegoś więcej dowiedzieć.. Ale wracając do tematu. PANTHER - masz jakieś namiary na te brykiety? A jeśli będziesz w przyszłości zamawiał - to daj mi znać - chętnie się dołączę (też jestem spod Grodziska). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 13.10.2004 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Paliłem w tarnawie brykietami z trocin, kupowanymi po 10 złotych za 30 kg worek. Okolice Białegostoku, więc nie ten region, ale oni te brykiety i tak skądśtam przywożą, z daleka... Trociny chyba iglaste. Pali się toto ok, dużo dłużej niż drewno, tyle, że dają dużo popiołu... brykiet tonie w tym popiele i nie zawsze do końca się spala. Prócz tego brykiety w 10kg opakowaniach sprzedaje Leroy-Merlin, bodajże po 6 złotych. Hit na ostrą zimę. Do 16 kW tarnawy wchodzi tego 30 kg, po czym pali się toto 12 godzin, dając jasnożółty żar - UWAGA!!! Dogrzewało to do ponad +20 niewykończony jeszcze dom przy -20 na zewnątrz. Wkład wytrzymał za wyjątkiem blachy kierującej spaliny. Zmiękła i wygięła się w łuk. A co do gwarancji... jeszcze niedawno wolno było w tarnawach palić nawet węglem, dziś zabraniają i brykietu. Pewnie wolą na zimne dmuchać. A węgiel w tarnawie pali się źle. Próbowałem. Na pewno wkładu nie uszkodzi... bo powietrze wpada od góry, na powierzchni węgla zrobił się popiół i wstrzymał dalszy dostęp powietrza do spalania. Żarzyło się toto ze dwie doby nie dając prawie wcale ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 22.10.2004 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Witam, Wczoraj kupiłem brykiet z mieszanego drewna (iglaste+liściaste). Daje mnóstwo ciepła ale aby nie płonął gwałtowanie trzeba znacznie zredukować dopływ powietrza. Niestety brykiet daje więcej dymu niż tlące się drewno i po chwili mam za szybą czarno od dymu. Po nocnym paleniu szyba jest równo usmolona. Zastawiam się czy tak ma być w przypadku brykietu czy ten mój jest trefny ? [Tarnawa 14kW] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 22.10.2004 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Większe dymienie może wynikać z dodatku drewna iglastego, które samo w sobie zawiera dużo substancji smolistych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puśka 24.10.2004 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2004 Podnoszę wątek i dołączam się do pytania o brykiet drzewny z trocin. Też interesuje mnie Toruń lub okolice. Czy znaci ejakies miejsca gdzi ejest dostępny. Byłbym też zainteresowany namiarami na miejsce w okolicach Torunia gdzie można kupić drewno, choć na wysuszone chyba nie będzie już szans. Brykietami z trocin chyba w Tarnawie można palić co ? Jeszcze nie mam tego wkładu ale jak rozumiem zakaz, o którym mowa wyżej dotyczy brykietów z wegla brunatengo ? W okolicach Torunia można kupić brykiet w Gniewkowie ( trasa Toruń - Inowrocław - Poznań), jest to w połowie drogi z Torunia do Inowrocławia. Jest to brykiet z drewna bukowego, czuściutkie trociny. Pakują w worki chyba 20 kg. Przy zakupie 1 tony - cena 290 zł ( chyba jeszcze aktualna) Ale nie wiem, czy w tekscie odpowiedzi mogę podać nazwę producenta? Prozę podać swój mail, pozdrawiam Mój adres: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 18.11.2004 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 10kg kosztuje 9,90 zł wystarcza sam sprawdziłem na 2,3 dnie. Brykiety z węgla brunatnego maja atest do palenia w kominkach i piecach. Polecam PS Na rynku jest wiele producentów ale muszą mieć atest. Co 10 kg na 2,3 dni. Palilem rowniez ale nie potwierdzam tego-. No chyba latem zeby tylko tak troche podgrzac w zimne dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kinste 23.11.2004 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 Zajżyj do gwarancji wkładu kominkowego czy możesz palić brykietem np. w Tarnawie nie można, tak jest w gwarancji i potwierdzałem to telefonicznie , a swoją drogą to czyżby żeliwo było gorszj jakości od innych wkładów, czy wina konstrukcji ? Tarnawa nie ma nic w gwarancji przeciwko paleniu we wkładach kominkowych drewnem suchym (w tym także brykietami z drewna). Co innego to brykiety z węgla. Jest duża różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 23.11.2004 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 Podnoszę wątek i dołączam się do pytania o brykiet drzewny z trocin. Też interesuje mnie Toruń lub okolice. Czy znaci ejakies miejsca gdzi ejest dostępny. Byłbym też zainteresowany namiarami na miejsce w okolicach Torunia gdzie można kupić drewno, choć na wysuszone chyba nie będzie już szans. Brykietami z trocin chyba w Tarnawie można palić co ? Jeszcze nie mam tego wkładu ale jak rozumiem zakaz, o którym mowa wyżej dotyczy brykietów z wegla brunatengo ? W okolicach Torunia można kupić brykiet w Gniewkowie ( trasa Toruń - Inowrocław - Poznań), jest to w połowie drogi z Torunia do Inowrocławia. Jest to brykiet z drewna bukowego, czuściutkie trociny. Pakują w worki chyba 20 kg. Przy zakupie 1 tony - cena 290 zł ( chyba jeszcze aktualna) Ale nie wiem, czy w tekscie odpowiedzi mogę podać nazwę producenta? Wydaje mi sie że informacja jest na tyle dobra że warto podac dokładniejsze namiary. Gorzej gdybyś co tydzień podawął te namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj_s 23.11.2004 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 10kg kosztuje 9,90 zł wystarcza sam sprawdziłem na 2,3 dnie. Brykiety z węgla brunatnego maja atest do palenia w kominkach i piecach. Polecam PS Na rynku jest wiele producentów ale muszą mieć atest. w W-wie brykiet 10kg kosztuje 4,99PLN (Castorama Targowek) Przy okazji, moze ktos z okolic W-wy wie gdzie mozna byloby kupic wieksza ilosc tego brykietu ??? i w jakiej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 08.12.2004 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 woj_s Dzisiaj widziałem brykiet z trocin dębowych po 341zł /tona pakowane w worki po 33kg w Kobyłce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts