Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyta fundamentowa - 2 metry nasypu

riot

Recommended Posts

Witam,

otrzymałem sprawozdanie z badań geotechnicznych z którym w przyszłym tygodniu jadę do wykonawcy.

Podczas odwiertów okazało się, że na działce znajduje się nasyp niebudowlany o głębokości od 1,3 m do 2,2 m, poniżej nasypu jest grunt rodzimy gliny i piaski.

Fakt występowania nasypu trochę mnie zaniepokoił, tym bardziej, że nie jest on na równej głębokości przy całej powierzchni pod zabudowę.

Dom miał być postawiony na płycie fundamentowej, jak to się ma do w/w nasypu, który jest opisany jako grunt nienośny ?

Załączam fragment opracowania odwiertów. Wiercenia 1 i 2 wykazały nasyp na głębokości 1,3 i 1,5, metra, natomiast wiercenie 3 - na głębokości 2 metry.

Ogród i taras na południe

Bez tytułu.jpg

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

otrzymałem sprawozdanie z badań geotechnicznych z którym w przyszłym tygodniu jadę do wykonawcy.

Podczas odwiertów okazało się, że na działce znajduje się nasyp niebudowlany o głębokości od 1,3 m do 2,2 m, poniżej nasypu jest grunt rodzimy gliny i piaski.

Fakt występowania nasypu trochę mnie zaniepokoił, tym bardziej, że nie jest on na równej głębokości przy całej powierzchni pod zabudowę.

Dom miał być postawiony na płycie fundamentowej, jak to się ma do w/w nasypu, który jest opisany jako grunt nienośny ?

Załączam fragment opracowania odwiertów. Wiercenia 1 i 2 wykazały nasyp na głębokości 1,3 i 1,5, metra, natomiast wiercenie 3 - na głębokości 2 metry.

Ogród i taras na południe

[ATTACH=CONFIG]371926[/ATTACH]

to nawet lepiej że płyta - tak mi się wydaje

zerknij w mój dziennik, miałem ok 1,5m średnio z tym że w jednym miejscu też wyszło prawie 2 m wymianę i nierówno bo był też nawieziony grunt nienośny. Oczywiście wszystko do wymiany aż do gruntu nośnego/rodzimego.

Przy ławach co niektórzy twierdzą że wtedy masz mniej wymiany bo nie ruszają tego pod podłogą/chudziakiem, ale to nie jest fachowa robota, więc i tym przypadku czekałaby cię wymiana gruntu całego

Niestety wiadomo i roboty i kasy trochę na to pójdzie.

[ATTACH=CONFIG]371926[/ATTACH]

Jaki był powód zaprojektowania płyty fundamentowej ?

Jakiej konstrukcji jest Twój budynek? Ile kondygnacji?

Ten nasyp niebudowlany nN nie musi być "nienośny"

Istnieje możliwość posadowienia na tym nasypie po odpowiednim "wzmocnieniu" lub nawet bez.

Do tego "dzieła" potrzebny jest geotechnik specjalizujący się w takich nasypach.

Edytowane przez d7d

Jak chcesz robić inaczej niż masz projekcie to skonsultuj się ze swoim projektantem konstrukcji i ewentualnie poszukaj odpowiedniego geotechnika.

Projektant konstrukcji pewnie ma doświadczenie w "szkodach górniczych" ?

Dom w konstrukcji szkieletowej parter + poddasze użytkowe, całość 110 m2

Projekt indywidualny czy typowy? dostosowany do "szkód górniczych" ?

Szkielet stalowy, żelbetowy czy drewniany?

Problemu nigdy nie ma tylko właśnie o koszty chodzi.

Mnie za wymianę gruntu na 3m - łącznie do nasypania i zagęszczenia 450m3 zaś do wybrania 600m3 zaśpiewali :

52000zł netto bez wywozu i 61000zł netto z wywozem ziemi

Opcja z wymianą 1m i płyta 35000zł netto

Mikropale 30000zł netto plus 4000zł projekt plus zwykła płyta.

Oczywiście gdyby o koszty nie chodziło wybrałbym opcję nr 3 ale że chodzi...

Jestem ciekaw jak będzie u Ciebie

Jak chcesz robić inaczej niż masz projekcie to:

- skonsultuj się ze swoim projektantem konstrukcji i

- poszukaj odpowiedniego geotechnika który przeanalizuje możliwość posadowienia na nasypie i ewentualnego wzmocnienia podłoża bez wymiany nasypów.

Nie wiem czy to do mnie info czy do autora wątku.

Jeżeli do mnie :

- konsultacja była, adaptujemy projekt typowy, projektant jako najlepszą opcję wskazał wzmocnioną płytę plus wymiana gruntu na wysokość 1m z zagęszczeniem.

- poszukałem, wskazał 3 opcje - wymiana całkowita, wymiana częściowa i płyta a trzecia - mikropale.

Oboje jako numer 1 wskazali opcję z wymianą 1m i płytą - tyle tylko że ja nie mam do tego przekonania. Nikt też nie pokazał mi oblićzeń że to wszystko rzeczywiście wytrzyma i w tym jest cały problem choć projektant twierdzi że płyta będzie musiała być zaprojektowana zupełnie od nowa typowo pod moje warunki.

rozmawiałem z projektantem.

Zaskoczył go mocno ten 2 metrowy nasyp niebudowlany, bo w planach była tylko wzmocniona płyta fundamentowa i na tym konstrukcja domu.

Jedyne co zaproponował to wybranie 2 metry gruntu i postawienie "skrzyni fundamentowej na ławach"

Wybrać 2 metry gruntu, zrobić "poduszkę" z podsypki 50 cm, na tym chudy beton, wylane ławy, a na nich wymurowane ścianki lub wylane w formie "skrzyni " po obrysie i pod ścianami nośnymi na wysokość 1,5m od ław, tak żeby wyjść na równo z gruntem. Przestrzenie wypełnione zagęszczonym piaskiem, na to chce zrobić coś w formie płyty fundamentowej. Całość chce spinać jeszcze wzmocnieniami w związku z terenem szkód górniczych...

Przeraża mnie tylko to, że wykonawca wycenia to wstępnie na 60 tys zł, przy 90 m2 pow. zabudowy, a przecież płyta fundamentowa miała być droższa - gdzie mieliśmy wycenę na wzmocnioną wersję za 40 tys. Z czego mogą wynikać takie koszta ? nie posiadam na tyle wiedzy, żeby zweryfikować to co zostało mi zaproponowane, ale kwota jest dla mnie spora.

rozmawiałem z projektantem.

Zaskoczył go mocno ten 2 metrowy nasyp niebudowlany, bo w planach była tylko wzmocniona płyta fundamentowa i na tym konstrukcja domu.

Jedyne co zaproponował to wybranie 2 metry gruntu i postawienie "skrzyni fundamentowej na ławach"

Wybrać 2 metry gruntu, zrobić "poduszkę" z podsypki 50 cm, na tym chudy beton, wylane ławy, a na nich wymurowane ścianki lub wylane w formie "skrzyni " po obrysie i pod ścianami nośnymi na wysokość 1,5m od ław, tak żeby wyjść na równo z gruntem. Przestrzenie wypełnione zagęszczonym piaskiem, na to chce zrobić coś w formie płyty fundamentowej. Całość chce spinać jeszcze wzmocnieniami w związku z terenem szkód górniczych...

Przeraża mnie tylko to, że wykonawca wycenia to wstępnie na 60 tys zł, przy 90 m2 pow. zabudowy, a przecież płyta fundamentowa miała być droższa - gdzie mieliśmy wycenę na wzmocnioną wersję za 40 tys. Z czego mogą wynikać takie koszta ? nie posiadam na tyle wiedzy, żeby zweryfikować to co zostało mi zaproponowane, ale kwota jest dla mnie spora.

Zapytaj się czy Pan konstruktor sfinansuje Tobie ten błyskotliwy pomysł?

A tak na poważnie pisałem, że nasypy pod drogi robi się łupku przywęglowym i dodatkowo na szkodach górniczych.

Najlepiej zacząć od ponowienia badań geotechnicznych tylko tym razem z zaznaczeniem, żeby geotechnik wyznaczył nośności tego nasypu - trza jakiegoś konkretnego znaleźć - najlepiej jakby siatka badań była dość gęsta, to pozwoli kumatemu konstruktorowi tak dobrać parametry gruntu żeby policzyć płytę!