riot 03.11.2016 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Witam, otrzymałem sprawozdanie z badań geotechnicznych z którym w przyszłym tygodniu jadę do wykonawcy. Podczas odwiertów okazało się, że na działce znajduje się nasyp niebudowlany o głębokości od 1,3 m do 2,2 m, poniżej nasypu jest grunt rodzimy gliny i piaski. Fakt występowania nasypu trochę mnie zaniepokoił, tym bardziej, że nie jest on na równej głębokości przy całej powierzchni pod zabudowę. Dom miał być postawiony na płycie fundamentowej, jak to się ma do w/w nasypu, który jest opisany jako grunt nienośny ? Załączam fragment opracowania odwiertów. Wiercenia 1 i 2 wykazały nasyp na głębokości 1,3 i 1,5, metra, natomiast wiercenie 3 - na głębokości 2 metry. Ogród i taras na południe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 03.11.2016 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Witam, otrzymałem sprawozdanie z badań geotechnicznych z którym w przyszłym tygodniu jadę do wykonawcy. Podczas odwiertów okazało się, że na działce znajduje się nasyp niebudowlany o głębokości od 1,3 m do 2,2 m, poniżej nasypu jest grunt rodzimy gliny i piaski. Fakt występowania nasypu trochę mnie zaniepokoił, tym bardziej, że nie jest on na równej głębokości przy całej powierzchni pod zabudowę. Dom miał być postawiony na płycie fundamentowej, jak to się ma do w/w nasypu, który jest opisany jako grunt nienośny ? Załączam fragment opracowania odwiertów. Wiercenia 1 i 2 wykazały nasyp na głębokości 1,3 i 1,5, metra, natomiast wiercenie 3 - na głębokości 2 metry. Ogród i taras na południe [ATTACH=CONFIG]371926[/ATTACH] to nawet lepiej że płyta - tak mi się wydaje zerknij w mój dziennik, miałem ok 1,5m średnio z tym że w jednym miejscu też wyszło prawie 2 m wymianę i nierówno bo był też nawieziony grunt nienośny. Oczywiście wszystko do wymiany aż do gruntu nośnego/rodzimego. Przy ławach co niektórzy twierdzą że wtedy masz mniej wymiany bo nie ruszają tego pod podłogą/chudziakiem, ale to nie jest fachowa robota, więc i tym przypadku czekałaby cię wymiana gruntu całego Niestety wiadomo i roboty i kasy trochę na to pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 03.11.2016 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Trza najpierw załączyć te odwierty, żeby zobaczy jakie to są grunty w tym nasypie, czy jest to humus, piasek z gruzem etc..i jakie jest zageszczenie tego nasypu - > nasyp to do konca nic strasznego jak jest w miare dobrze zageszczony - > zawsze jakaś nośność ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riot 03.11.2016 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 W załączeniu opis odwiertów jaki może być przypuszczalny koszt wymiany gruntu na tym terenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.11.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 (edytowane) Dom miał być postawiony na płycie fundamentowej, jak to się ma do w/w nasypu, który jest opisany jako grunt nienośny ? [ATTACH=CONFIG]371926[/ATTACH] Jaki był powód zaprojektowania płyty fundamentowej ? Jakiej konstrukcji jest Twój budynek? Ile kondygnacji? Ten nasyp niebudowlany nN nie musi być "nienośny" Istnieje możliwość posadowienia na tym nasypie po odpowiednim "wzmocnieniu" lub nawet bez. Do tego "dzieła" potrzebny jest geotechnik specjalizujący się w takich nasypach. Edytowane 3 Listopada 2016 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riot 03.11.2016 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 teren objęty jest II kat. szkód górniczych - stąd ta płyta fundamentowa. Dom w konstrukcji szkieletowej parter + poddasze użytkowe, całość 110 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 03.11.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 ^^Z łupka przywęglowego robi się nasypy pod kolej, drogi itp .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.11.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Jak chcesz robić inaczej niż masz projekcie to skonsultuj się ze swoim projektantem konstrukcji i ewentualnie poszukaj odpowiedniego geotechnika.Projektant konstrukcji pewnie ma doświadczenie w "szkodach górniczych" ? Dom w konstrukcji szkieletowej parter + poddasze użytkowe, całość 110 m2 Projekt indywidualny czy typowy? dostosowany do "szkód górniczych" ?Szkielet stalowy, żelbetowy czy drewniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riot 04.11.2016 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Projekt typowy z adaptacja na konstrukcje szkieletowa drewnianą. Dzwonił wykonawca z informacją że będzie nowa wycena na fundament w związku z nasypem. W przyszlym tygodniu poznam szczegóły, zaznaczył już że wyjdzie znacznie drożej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paypal 04.11.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Jeśli możesz podziel się proszę kwotą za fundament.Ja u siebie mam 3mWg konstruktora - wymienić metr pod, zagęścić i na to płyta zaprojektowana w oparciu o badania geotechniczne - ma byc dobrze.Tyle tylko że ja nie do końca w to wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riot 05.11.2016 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 szczegóły techniczne i kwotowe poznam w przyszłym tygodniu więc wtedy będę w stanie napisać coś więcej. Wykonawca nie widzi problemu w postawieniu budynku, kwestia tylko w tym, czy nas na to stać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paypal 05.11.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Problemu nigdy nie ma tylko właśnie o koszty chodzi.Mnie za wymianę gruntu na 3m - łącznie do nasypania i zagęszczenia 450m3 zaś do wybrania 600m3 zaśpiewali :52000zł netto bez wywozu i 61000zł netto z wywozem ziemiOpcja z wymianą 1m i płyta 35000zł nettoMikropale 30000zł netto plus 4000zł projekt plus zwykła płyta.Oczywiście gdyby o koszty nie chodziło wybrałbym opcję nr 3 ale że chodzi...Jestem ciekaw jak będzie u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.11.2016 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Jak chcesz robić inaczej niż masz projekcie to:- skonsultuj się ze swoim projektantem konstrukcji i - poszukaj odpowiedniego geotechnika który przeanalizuje możliwość posadowienia na nasypie i ewentualnego wzmocnienia podłoża bez wymiany nasypów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paypal 07.11.2016 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Nie wiem czy to do mnie info czy do autora wątku.Jeżeli do mnie : - konsultacja była, adaptujemy projekt typowy, projektant jako najlepszą opcję wskazał wzmocnioną płytę plus wymiana gruntu na wysokość 1m z zagęszczeniem. - poszukałem, wskazał 3 opcje - wymiana całkowita, wymiana częściowa i płyta a trzecia - mikropale.Oboje jako numer 1 wskazali opcję z wymianą 1m i płytą - tyle tylko że ja nie mam do tego przekonania. Nikt też nie pokazał mi oblićzeń że to wszystko rzeczywiście wytrzyma i w tym jest cały problem choć projektant twierdzi że płyta będzie musiała być zaprojektowana zupełnie od nowa typowo pod moje warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riot 09.11.2016 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 rozmawiałem z projektantem.Zaskoczył go mocno ten 2 metrowy nasyp niebudowlany, bo w planach była tylko wzmocniona płyta fundamentowa i na tym konstrukcja domu.Jedyne co zaproponował to wybranie 2 metry gruntu i postawienie "skrzyni fundamentowej na ławach"Wybrać 2 metry gruntu, zrobić "poduszkę" z podsypki 50 cm, na tym chudy beton, wylane ławy, a na nich wymurowane ścianki lub wylane w formie "skrzyni " po obrysie i pod ścianami nośnymi na wysokość 1,5m od ław, tak żeby wyjść na równo z gruntem. Przestrzenie wypełnione zagęszczonym piaskiem, na to chce zrobić coś w formie płyty fundamentowej. Całość chce spinać jeszcze wzmocnieniami w związku z terenem szkód górniczych... Przeraża mnie tylko to, że wykonawca wycenia to wstępnie na 60 tys zł, przy 90 m2 pow. zabudowy, a przecież płyta fundamentowa miała być droższa - gdzie mieliśmy wycenę na wzmocnioną wersję za 40 tys. Z czego mogą wynikać takie koszta ? nie posiadam na tyle wiedzy, żeby zweryfikować to co zostało mi zaproponowane, ale kwota jest dla mnie spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paypal 10.11.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Czyli zaproponował Ci zrobienie "piwnic" które zasypiesz piachem (tylko po co na to plytę?) - najdroższe z możliwych rozwiązań.Od razu Ci dopowiem że te 60 tys zł nie wystarczy - przerabiałem u siebie choć dom ma pow zabudowy 140m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 10.11.2016 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 rozmawiałem z projektantem. Zaskoczył go mocno ten 2 metrowy nasyp niebudowlany, bo w planach była tylko wzmocniona płyta fundamentowa i na tym konstrukcja domu. Jedyne co zaproponował to wybranie 2 metry gruntu i postawienie "skrzyni fundamentowej na ławach" Wybrać 2 metry gruntu, zrobić "poduszkę" z podsypki 50 cm, na tym chudy beton, wylane ławy, a na nich wymurowane ścianki lub wylane w formie "skrzyni " po obrysie i pod ścianami nośnymi na wysokość 1,5m od ław, tak żeby wyjść na równo z gruntem. Przestrzenie wypełnione zagęszczonym piaskiem, na to chce zrobić coś w formie płyty fundamentowej. Całość chce spinać jeszcze wzmocnieniami w związku z terenem szkód górniczych... Przeraża mnie tylko to, że wykonawca wycenia to wstępnie na 60 tys zł, przy 90 m2 pow. zabudowy, a przecież płyta fundamentowa miała być droższa - gdzie mieliśmy wycenę na wzmocnioną wersję za 40 tys. Z czego mogą wynikać takie koszta ? nie posiadam na tyle wiedzy, żeby zweryfikować to co zostało mi zaproponowane, ale kwota jest dla mnie spora. Zapytaj się czy Pan konstruktor sfinansuje Tobie ten błyskotliwy pomysł? A tak na poważnie pisałem, że nasypy pod drogi robi się łupku przywęglowym i dodatkowo na szkodach górniczych. Najlepiej zacząć od ponowienia badań geotechnicznych tylko tym razem z zaznaczeniem, żeby geotechnik wyznaczył nośności tego nasypu - trza jakiegoś konkretnego znaleźć - najlepiej jakby siatka badań była dość gęsta, to pozwoli kumatemu konstruktorowi tak dobrać parametry gruntu żeby policzyć płytę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paypal 10.11.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Czyli obstawiasz dla kolegi zeby budował na nasypie zwykłą płytę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.11.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Kwestia danych technicznych odnośne tego "nasypu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paypal 10.11.2016 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Kwestia danych technicznych odnośne tego "nasypu" Zerknij zatem na te dane techniczne jeśli możesz : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts