Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyta fundamentowa - 2 metry nasypu

riot

Recommended Posts

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

z opisu, który otrzymałem to:

- prace ziemne

- koparko ładowarka

- materiał zasypowy

- podejścia wod - kan

- hydroizolacja

- zbrojenie - bez zbrojenia rozproszonego

jeżeli o to pytasz

czy ktoś jest w stanie polecić jeszcze jakąś firmę, która podjęła by się budowy na takim terenie ? Nasyp + szkody górnicze - Śląsk

do każdego zapytania dołączam opinię z badań geotechnicznych i widzę, że podejście jest bardzo różne. Nie wiem czy wynika to z faktu, że większość firm nie przegląda nawet tych badań i liczy, że złapię się na cenę, a później przeliczą dokładniej ?

zastanawia mnie fakt, że w opini geotechnicznej mam punkt z zapisem :

"Odsłonięte w wykopie gliny należy chronić przed drganiami (np. na skutek pracy

zagęszczarki), przed przemakaniem i przemarzaniem, gdyż pod wpływem tych

czynników znacznie obniżają swoje parametry geotechniczne.

a mimo tego, połowa firm piszę w wycenie, że wymiana gruntu z zagęszczaniem mechanicznym...

Edytowane przez riot

Z tego co ja podpytałem i zaobserwowałem to zależnośc jest troche inna.

Znaleźć firmę która Ci to zrobi to nie jest problem.

Problemem jest aby wykonała to zgodnie z projektem a największym problemem jest aby ten projekt był wykonany dobrze i pewnie.

Ja tradycyjny fundament odpuściłem - mam obecnie przeliczany i robiony fundament dla mojego budynku na nowo - typowo dla moich warunków i typowo pod mój budynek którego projekt mam. Co z tego wyjdzie ? Zobaczymy.. W grę wchodzą tylko kolumny żwirowo betonowe - zbrojone, studnie lub sama płyta z 1-no metrową wymianą gruntu.

Na pewno napiszę na co się zdecydowaliśmy.

u mnie sytuacja równie dynamiczna. Obecnie pojawił się temat pogłębienia wykopu o jakieś 20 - 30 cm i zrobienia piwnicy.... ściany albo lane w całości, albo w drugiej opcji - płyta dolna, wymurowane ściany z bloczka i na to druga płyta górna. .... Chcieliśmy startować na wiosnę, ale powoli widzę, że będzie to nierealne i bardziej zaczynam się martwić o to, czy kiedykolwiek tam coś stanie...

Nie wiem kto wymyślił bloczki na piwnicę, no ale nagroda janusza roku mu się należy.

Bez płyty pod piwnicą ..bym się nawet nie wychylał, ławy niczemu nie służą - poza problemami z uszczelnieniem..

ale chyba "chłopska logika" zawodzi projektantów..i proponują ... jakąś "tradycję" tradycja jest dobra np na Święta Bożego Narodzenia..

a nie w budownictwie. Później potrzeba spoinować bloczki, tynkować .. bez sensu ..a i tak to nie jest - lany żelbet.

Nie jestem inżynierem budownictwa, ale też te bloczki mi nie pasowały. Na mój "chłopski rozum" - możliwość nierównych bloczków, tynkowanie, inne parametry spoiny, a inne bloczków i pewnie wiele innych problemów o których nie wiem z racji braku wiedzy w tym temacie.

Czekam na wycenę lanego żelbetu w systemie - dół płyta żelbetowa, do tego lane ściany z żelbetu na szalunkach systemowych i górna płyta żelbetowa.

W międzyczasie doszkalam się we własnym zakresie z budowania na szkodach i może za chwilę okaże się, że i powyższy pomysł na fundament jest kiepski...

To może i coś ode mnie...

Przejrzałem już chyba cały internet i zadałem miliony zapytań. Otrzymałem tez przeróżne odpowiedzi. Od studni, poprzez pale i na podbudowie z geosysntekami, geokratami kończąc....

Osobiście zastanawiam się właśnie nad ostatnim rozwiązaniem, gdyż daje ono możliwość zachowania ciągłości izolacji pod płyta. Rozmawiałem z kilkoma konstruktorami takich "tworów" i każdy stwierdził, że będzie to najtańsza z najdroższych opcji. Oczywiście wszystko muszą po przeliczać, ale to dopiero w chwili zdecydowania się na wykonanie projektu.

U mnie są słabe grunty oraz torf, do tego wysoka woda gruntowa więc całkiem do d..py.

Jednak jeśli mogę coś powiedzieć w kwestii nasypów właśnie, to rozmawiałem z jednym inwestorem/deweloperem który już od kilku lat posadawia swoje budynki właśnie na nasypach i stosuje on tylko poduszki/materace wzmocnione geowłókniną. Twierdzi , że jest to najlepszy/najłatwiejszy/najtańszy sposób na posadowienie na takim terenie... Projektuje mu to konstruktor ze Szczecina (bayerprojekt) u którego zresztą tez byłem porozmawiać i stwierdzam, że gość wie co mówi...

Dzis rozmawiałem też z konstruktorem ze Śląska (ppkonstruktor) i również stwierdził że podbudowa na geotworze będzie najlepszym rozwiązaniem w takim terenie jak u mnie.

riot co to za firma od której otrzymałeś ofertę ??

Ja wysłałem z ciekawości zapytanie do legaletu i za podobna usługę jak Ty podałeś wyliczyli mi około 74.000+8% VAT za 214m2 płyty plus do tego

− wytyczenie geodezyjne

− podsypka

− praca koparko-ładowarki

− opaska drenarska (o ile jest wymagana Czyli pewnie plus około 20.000 za wszystko

Odnośnie ofert to jest tak jak piszesz podają po prostu wstępne informacje nie przeliczając niczego dokładnie, bo jest to jednak trochę pracy i nikt nie chce siedzieć nad tym za darmo aby podać tobie informacje a ty się na pięcie odwrócisz i nie skorzystasz z ich usługi.

Jeśli chodzi o

"Odsłonięte w wykopie gliny należy chronić przed drganiami (np. na skutek pracy

zagęszczarki), przed przemakaniem i przemarzaniem, gdyż pod wpływem tych

czynników znacznie obniżają swoje parametry geotechniczne

Wspomniany wcześniej deweloper tez mówił mi właśnie, aby wszelkie prace ziemne wykonać od razu a nie np dziś wykopać i zostawić to na tydzień później znów coś zrobić i zostawić. Nie należy narażać gruntów na oddziaływanie warunków, deszczy, mrozu itp. Tak samo z zagęszczaniem. Trzeba to zrobić odpowiednim sprzętem dobranym przez konstruktora np. walcem a nie walić zagęszczarką aż sąsiednie budynki będą się trzęsły. Nie jeździć po nich ciężkim sprzętem itp aby nie naruszyć ich "oryginalnej" struktury.

Edytowane przez _arek_

Hej robię co mogę aby w końcu coś wybrać i staram się już nie zwariować :)

Tamto forum już chyba też się poddało :p

Te 200kPa to chodzi o to w środkowej części ?? Nie wiem czy nikt tego nie zauważa, czy o co chodzi, ale jeśli pytam o osiadanie to faktycznie wspominają o tym ale jest mi to przedstawiane w zakresie kilku cm... Twierdą , że grunty są słabo nośne, ale płyta oraz podbudowa maja rozłożyć ciężar i nie przekroczyć tych zalecanych 50kPa/m2

Naprawdę nie wiem co mam sobie już myśleć o tych wszystkich propozycjach, każdy zapewnia że wszystko musi być OK.

Edytowane przez _arek_

ale płyta oraz podbudowa maja rozłożyć ciężar i nie przekroczyć tych zalecanych 50kPa/m2
ale to nie uniesie 50 kPa..

w tym problem.. będzie siadać .. przecież to jest 0,2 MPa sztywności podłoża - bez mała przynajmniej - 5 razy za mało.. aby coś można było dźwigać.

Nie mniej nie więcej .. wpadłem na pewien pomysł .. najwyżej stracę trochę czasu.. ale to moje ryzyko.. ;)

No to ja w takim razie nie rozumiem osób z którymi rozmawiałem lub pisałem... Dlaczego twierdzą, że bedzie ok przecież jako konstruktor ponosi odpowiedzialność za to co robi czy podpisuje....

Karzdy właśnie z kim rozmawiałem kieruje się tymi 50 kPa...

wpadłem na pewien pomysł .. najwyżej stracę trochę czasu.. ale to moje ryzyko..

Ja równierz podziwiam za wytrwałość ;)

Nie wiem kto wymyślił bloczki na piwnicę, no ale nagroda janusza roku mu się należy.

a zapytam jako laik, dlaczego nie robić ścian piwnicy z bloczków ?

Dostałem do porównania wycenę na piwnicę w systemie: dolna płyta żelbetowa, ściany murowane z bloczka wzmacniane rdzeniami i słupami żelbetowymi i u góry strop żelbetowy nad piwnicą.

Różnica w cenie między całością z żelbetu to ok. 15 tys. zł.

Ma na tym stanąć dom w konstrukcji szkieletowej drewnianej, więc lekka konstrukcja.

Będę się ubiegał o zwrot części kosztów za fundament z kopalni ( za żelbet powinno wyjść tego więcej, ale i nakład początkowy większy)

Póki co, skłaniam się przy dołożeniu do żelbetu na całość, ale nie ukrywam, że 15 tys. zł. mógłbym przeznaczyć na inne tematy