Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgoć na styku foli dylatacyjnej ze ścianą

tgrzebien

Recommended Posts

Witam, od zakończenia wylewek z mixokreta minęło ok 2-3 miesiące, wczoraj wziąłem się za przycinanie foli dylatacyjnej między wylewką a ścianami. W jednym miejscu w domu zauważyłem, że na styku foli ze ścianą są wilgotne plamy (plamy dokładnie takiej wielkości jak przylegała folia) i folia zarówno ta odcięta jak i ta, która została między wylewką a ścianą jest nasiąknięta wodą. Zauważyłem to tylko w tym jednym miejscu w domu. Pomieszczenie to kotłownia z małym oknem. Co może być przyczyną tej wilgoci? Możliwe, że wilgoć z wylewki jeszcze do końca z niej nie wyszła przez to, że była tam kiepska wentylacja? Co innego może być przyczyną i jak to sprawdzić?

Boję się, że któraś z rur z wodą pod wylewką może przeciekać, ale nie mam tego jak teraz sprawdzić.

A tak to wygląda.

IMG_20161031_122906.jpgIMG_20161031_123414.jpgIMG_20161031_123426.jpg

Nie napisałeś czy to dom z piwnicą, jakie umiejscowienie budynku itp, bo to może być nieciągłość w izolacji.

Zresztą, izolacja ławy ( a piwnica w gruncie na ławach być nie powinna) szczególnie kiedy jest woda w około.

Izolacja powinna się łączyć, tj z pod wylewki, z tą która jest między ławą a fundamentem, tak przypuszczam..

zobaczymy co się z tego wykluje.