dana0606 06.11.2017 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Masz rację lepiej dodać trochę kasy i mieć lepsze materiały niż budować aby udowodnić, że w 200tys. się zmieścisz bo to absurd by był. W sumie my sami budowaliśmy to dlatego udało nam się pomimo drogich i dobrych materiałów, bo zaoszczędziliśmy na fachowcach, a oni są bardzo drodzy przecież. Na tynki w sumie wydaliśmy więcej niż najpierw zakładaliśmy, bo po pierwsze zmienilismy koncepcję co do kolorystyki i więcej elementów zrobiliśmy z mozaiki, a ona droższa i poszło jak na razie o 6 wiader więcej tego tynku, czyli około 1000zł więcej. Tynk jasny się kładzie i zobaczymy czy wystarczy tych wiaderek 15sztuk zakupionych czy też trzeba będzie dokupić, ale to drobiazg z tym ile by nas skasowali fachowcy za położenie tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.11.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Reasumując jakbym musiał się zmieścić w 200 tyś to kupiłbym raczej najtańsze materiały i pewnie bym się zmieścił nawet powiedzmy pod klucz bez wyposażenia. Nie obraź się ale takie "założenia" są bez sensu i po prostu głupie ... Dom buduje się dla siebie i dla rodziny i buduje się na lata i często są w nim różne "fanaberie" i różne rzeczy które by się chcialo mieć i podobają. Cena jest ważna ale przecież to nie dom na sprzedaż aby patrzeć ile można zaoszczedzić .. Mozna na wielu rzeczach zaoszczędzić , ale trzeba zachować umiar , bo nie na wszystkim warto oszczędzać ... Ja miałem pewne założenia w ilu chce się zmieścić i udało się bez problemu .. Mam znajomego dewelopera i wiem jak się "oszczędza" jak robi się na sprzedaż dom ... Jak ? U mnie płyta z prętów di12 , styropian EPS200. U dewelopera z siatki fi8 i styropian EPS100 ... U mnie beton B25 i 25cm grubość , u dewelopera jakiś B20 i 20cm grubość... U mnie cała kanalizacja "ziemna" na rurach ziemnych (pomarańczowe) i dużo z nich to rury fi160. U dewelopera wszystko na rurach fi110 i to szarych .. Styropian u mnie grafit , u dewelopera najtańszy dostepny. U mnie sporo słupów zbrojonych , murłata lana , część nadprozy też u dewelopera zero słupów zbrojonych , nadproża z kształtek z gazobetonu tak samo jak murłata ,, beton jakiś tam zalany I wiele , wiele innych "oszczedności" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 06.11.2017 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Znam mnóstwo ludzi co mieszka w nowych domach co lazieka farbą wymalowana bo na plytki kasy nie ma.Takie życie, że nie kazdy może sobie pozwolić na to co mu się podoba tylko na co go stać....Wiem można powiedzieć skoro nie masz kasy to po co dom budujesz....niektórzy muszą klecic cokolwiek byle być na swoim.Ja nie mam bogatych rodziców ani teściów wyszystko co robię zawdzięczam sobie i każdą wydaną złotówkę oglądam 3 razy.Wybierając materialy nie patrzę ile kosztują teraz ale ile zapłacę za coś co pozwoli mi mieć niskie koszty eksploatacji w przyszłości.Ci co nie muszą liczyć kosztów to szczęściarze, choć jeśli to wszystko na ogromny kredyt to raczej głupcy.Jakoś to będzie ważne żeby dom był przytulny i tani w eksploatacji.Wypatrzyłam sobie piekny kamień na klatkę schodową już widzę jak pieknie wyglada na scianie ale koszt 8000 zł mocno studzi mój zapał.Nie można mieć wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.11.2017 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Jakoś to będzie ważne żeby dom był przytulny i tani w eksploatacji. Wypatrzyłam sobie piekny kamień na klatkę schodową już widzę jak pieknie wyglada na scianie ale koszt 8000 zł mocno studzi mój zapał.Nie można mieć wszystkiego. Widzę że nie do końca mnie zrozumiałeś ... Dlatego ważne aby nie wpadać ze skrajności w skrajność ... U mnie też dom był sztuką ko kompromisów. Były rzeczy jakie mi się podobały i podobają ale nie stać na nie nas było ... W dom można "utopić" każdą kasę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 06.11.2017 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Widzę że nie do końca mnie zrozumiałeś ... Dlatego ważne aby nie wpadać ze skrajności w skrajność ... U mnie też dom był sztuką ko kompromisów. Były rzeczy jakie mi się podobały i podobają ale nie stać na nie nas było ... W dom można "utopić" każdą kasę ... Akurat to nie bylo do Ciebie personalnie:-) Dla tego jedni w wykonczenie wkładają dziesiatki a inny grube setki. My jesteśmy prości ludzie, dom ma być dla nas, nie potrzebujemy opływać w luksusach, na podlodze bedziemy mieć panele, za kuchnie nie mam zamiaru wydać wiecej niż 15-17 tyś z agd. Na szczęście całe rtv i drobne agd mamy kupione większość nowe czeka na nowy dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 07.11.2017 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 A w okna lepiej zainwestować troszkę (choć nie bez przesady), jak będzie wentylacja mechaniczna to parametry okien i szczelności sa ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 13.11.2017 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Dzień 10-11 był dniem zamykania budowy i sprzątania. Przymierzyłem jakby wyglądała elewacja gdyby było na niej 25 cm styropianu....wcale nie jest źle. Na budowę pojechał trochę drogich materiałów i trzeba było zamknąć aby nie dostało nóg.W czwartek majstry biorą się za dach więc musiałem dowieść styropian i wełne na ocieplenie. Po zabiciu otworów okiennych zrobiło się okropnie ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 13.11.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Nie pozostaje nic innego tylko życzyć dobrej pogody. Zaplanowałeś jakieś zabezpieczenie ocieplania skosów dopóki nie pojawi się membrana, czy będziecie równolegle kleić styropian i robić krycie wstępne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 13.11.2017 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 W czwartek zaczynają właśnie dzwonili z tartaku że więźba właśnie wyjechała i będzie za 40 minut. Jak postawią więźbę to mają kleić styropian, a na to pójdzie wełna i szybko membrana aby nie zamoczyło wełny. jeśli będzie lało to w tym czasie będą ścianki działowe robić. Wykonawca wraz z kierownikiem stwierdzili że jeśli idzie wełna na styropian to nie trzeba styropianu zaciągać siatką i klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 14.11.2017 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Powiedz jaki jest Twój plan na ocieplenie skosów? Najpierw styro (jaka grubość, lambda) na skosy betonowe bez siatki, potem więźba i potem na styro i między krokwie wełna (jaka gruba)? Nie chciałeś dawać też między krokwie styro i uszczelniać pianką? Nie boisz się zawilgocenia z czasem wełny i utraty właściwości izolacyjnych? Będziesz czymś zaciągał wełnę, czy tylko membrana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wykona 14.11.2017 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Nie obraź się ale takie "założenia" są bez sensu i po prostu głupie ... Dom buduje się dla siebie i dla rodziny i buduje się na lata i często są w nim różne "fanaberie" i różne rzeczy które by się chcialo mieć i podobają. Cena jest ważna ale przecież to nie dom na sprzedaż aby patrzeć ile można zaoszczedzić .. Mozna na wielu rzeczach zaoszczędzić , ale trzeba zachować umiar , bo nie na wszystkim warto oszczędzać ... Ja miałem pewne założenia w ilu chce się zmieścić i udało się bez problemu .. Mam znajomego dewelopera i wiem jak się "oszczędza" jak robi się na sprzedaż dom ... Jak ? U mnie płyta z prętów di12 , styropian EPS200. U dewelopera z siatki fi8 i styropian EPS100 ... U mnie beton B25 i 25cm grubość , u dewelopera jakiś B20 i 20cm grubość... U mnie cała kanalizacja "ziemna" na rurach ziemnych (pomarańczowe) i dużo z nich to rury fi160. U dewelopera wszystko na rurach fi110 i to szarych .. Styropian u mnie grafit , u dewelopera najtańszy dostepny. U mnie sporo słupów zbrojonych , murłata lana , część nadprozy też u dewelopera zero słupów zbrojonych , nadproża z kształtek z gazobetonu tak samo jak murłata ,, beton jakiś tam zalany I wiele , wiele innych "oszczedności" ... No do końca nie jestem przekonany. Wszystko zależy od budżetu, a 99% kupujących kieruje się ceną końcową i nie dopuszcza do siebie, że energooszczędność lub związana z nią czasochłonność kosztuje. Wszelkie powyższe wyliczanki bezpośrednio wpływają na cenę końcową m2. Budując "dla siebie" pływamy w kosztorysie raz na "+", a raz na "-". Te na "+" przy samodzielnym budowania zazwyczaj wynikają w angażowaniu kolejnych ekip bez VAT-u, VAT-u z usługą, niekończących się terminów, odwlekania wykonanych prac, angażowania rodziny czy siebie. Szumnie nazwany "developer" nie może sobie na to pozwolić, bo to prosta droga do kontroli UKS czy PIP-u. ps. Przytaczany przykład użycia lepszego betony czy prętów ma służyć czemu? Chyba tylko udowodnieniu, że jesteśmy lepsi od konstruktora z uprawnieniami i współczynnikom bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 14.11.2017 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Dziś podobno stawiają więźbę, murłaty mają podnieść na klinach aby weszło 20 cm styropianu. Styropian daje 2x10 cm Termoorganika Galaxy 0,033, a między krokwy 15 cm Toprock 0,035 z Rockwoola. .Jeśli będzie jeszcze jakiekolwiek miejsce to każę upchnąć jeszcze jakąś wełnę 5 cm aby było na ścisk. Między krokwie daje wełne bo idzie ją idealnie dopasować a styropian jednak jest blokiem, i trzeba by było dużo pianki dawać. Zresztą wszystko wyjdzie w praniu, mam spory zapas styropianu oraz jeszcze większy zapas wełny....nic się nie zmarnuje. Na wełnę pójdzie membrana 200 gramów i na to dachówka.Membranę mam z paskami klejącymi, dodatkowo mam kilka rolek taśmy do membrany więc raczej powinno być szczelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 14.11.2017 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Dziś udało mi się porozmawiać z bardzo miłym doradcą technicznym z firmy Atlantic,a rozmowa dotyczyła powietrznej pompy ciepła.Przedstawił mi wszystkie plusy i minusy pompy, zalety swojego produktu oraz czym.przewyższają konkurencję.Bardzo dobrze wypowiadał się o Panasonicu i jego pompach aczkolwiek opowiedział mi czym wyróżnia się ich pompa wobec konkurencji.Widać że to bardzo kompetentna osoba i polecił mi kilka firm które mają duże doswiadczenie w montażu pomp a wśród nich polecał najlepszego instalatora który montował pompę u niego.Akurat to jest firma ktora znajduje się 24 km od mojej budowy i jako jedyni byli u mnie na budowie i mają przygotować ofertę pod konkretny dom a nie ogólną wycenę.Dzwoniłem dziś do faceta ale prosił żeby dać mu jeszcze 2-3 dni.Mam nadzieje że oferta bedzie konkurencyjna, nie musi być najtańsza byle nie była droższa niż 2-3 tyś od konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 14.11.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Pisz na priv jak Ci odpisze bom ogromnie ciekaw;-)A z grubsza to czym się wyróżnia Atlantic zdaniem Pana doradcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 14.11.2017 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Malym buforem który służy do rozmnażania, bardziej to.widoczne jest przy kaloryferach które bez buforka przez czas rozmrazania stają się zimne a przy akumulacji w wylewce ma mniejsze znaczenie, no i bufor zmniejszy ilość startów więc wydłuża trwałość pompy.O Panasoniku wyrażał się że to tej samej klasy sprzęt.Dzwoniłem dziś do Solarde i gość chetnie montuje Atlantiki bo mają wg niego rewelacyjne sterowanie, oraz bardzo latwe strojenie.Na ofertę muszę jeszcze poczekać.Jakby co to mam jeszcze polecanego instalatora z Rybnika:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 14.11.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Wypatrzylem ciekawą rzecz. Atlantic'i jednowentylatorowe są katalogowo głośniejsze od dwuśmigłowych o ok.8 decybeli. To moim zdaniem coś dużo. Mowa o poziomie hałasu jednostki zewnętrznej. Ciekawe, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 14.11.2017 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 (edytowane) Nie wiem gdzieś to wypatrzyl bo ja znalazłem że z5,6 i 8 kW ma malutką jednostkę zewnętrzną 41 dB, 10 kW ma pojedynczą ale większą jednostkę i 47dB a 13 i16 kW są jednostami dwusmiglowymi gdzie 13 daje 47 dB,a 16kW 48 dB.Ja za to.zauważyłem że w wersji lodowkowej jednostka zewnetrzna jest dużo cichsza bo 5,6 kW ma 38 dB, 8 kW 41 dB a to znaczy że jest sporo cichsza od zwyklej.Ciekawe skąd taka różnica Edytowane 14 Listopada 2017 przez maciuspala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 14.11.2017 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 (edytowane) Nie wiem gdzieś to wypatrzyl bo ja znalazłem że z5,6 i 8 kW ma malutką jednostkę zewnętrzną 41 dB, 10 kW ma pojedynczą ale większą jednostkę i 47dB a 13 i16 kW są jednostami dwusmiglowymi gdzie 13 daje 47 dB,a 16kW 48 dB. Ja za to.zauważyłem że w wersji lodowkowej jednostka zewnetrzna jest dużo cichsza bo 5,6 kW ma 38 dB, 8 kW 41 dB a to znaczy że jest sporo cichsza od zwyklej.Ciekawe skąd taka różnica Atlantic 10kW http://grzejemy.pl/pl/p/-Pompa-ciepla-powietrze-woda-ATLANTIC-Extensa-10-10-kW-/1701 47dB Atlantic 11kW http://grzejemy.pl/pl/p/-Pompa-ciepla-powietrze-woda-ATLANTIC-Excelia-TRI-11-11-kW/1704 39dB a tutaj masz rację że wersje z wbudowanym zasobnikiem wg katalogu mają cichszą jednostkę zewnętrzną. To ci jaja;-) Atlantic 10kW Duo http://grzejemy.pl/pl/p/Pompa-ciepla-powietrze-woda-Atlantic-EXTENSA-DUO-10-10kW/2205 42dB Edytowane 15 Listopada 2017 przez Tulisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 16.11.2017 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Na wełnę pójdzie membrana 200 gramów i na to dachówka.Membranę mam z paskami klejącymi, dodatkowo mam kilka rolek taśmy do membrany więc raczej powinno być szczelnie. Będziesz miał zapewnioną szczelinę wentylacyjną nad wełną? Wg mnie powinna być taka między wełną a membraną i potem oczywiście między membraną a pokryciem (dachówka, blacha). Jak nie dasz szczeliny wentylacyjnej miedzy wełną a membraną, to Ci wełna prędzej czy później zgnije... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 16.11.2017 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Krokwy mają wymiar 16 cm, welna bedzie 15 cm wiec dylatacja bedzie tak jak przy normalnym stropie.1-cm jest teraz standardem.Dawniej dawano krokwy 18 cm i dylatacja była 3 cm teraz w większości projektów jest 16cm i myślę że to wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts