Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Kansas -na przekór wszystkim spróbuje wybudować za 200 tys.

Recommended Posts

Nie widzę nic dziwnego w tym że mniejsza jednostka jest głośniejsza. Ma mniejszy wymiennik i musi przezeń więcej powietrza przewalić aby wyłuskać zbliżoną ilość energii --realizuje to większą prędkością wentylatora i przepływu. Stąd wersja na dwa śmigła jest cichsza pomimo dwóch pracujących wentyli, za to dmuchających z mniejszą prędkością w większy wymiennik.

Natomiast jaka jest różnica przy tych samych jednostkach to już zagadka. Może w zdjęciu, albo flakach, tj. cichsza ma większy wymiennik pod tą samą obudową.

• Odpowiedzi 652
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Byłem dziś na budowie doglądnąć robót i jestem bardzo zasowolony.No prawie bardzo bo oczywiście majstry nie przyszli jak obiecali w czwartek bo w środę miała przyjść blacha na inną budowę i mieli tam kończyć a potem do mnie.Jak na złość ta budowa jest po drodzę na moją i podjechalem zobaczyć czy kończą tam robić dach i.....rynny zamontowane, obróbki zrobiony a blachy jak nie było tak nie ma.Za to podpatrzylem jak wyglądają obróbki blacharskie robione przez moją ekipę i jeśli zrobią takie jak tam to będę zadowolony.

Na budowie pietro rozszalowane z desek i stempli, posprzatane i przyznam że wyglada rewelacyjnie, otwory na okna dachowe ogromne, pomieszczenia jasne i w miarę duże.

O dziwo myślałem że lane skosy będą miały 10 cm grubości a są nie wiele cieńsze od normalnego stropu.

Kurcze coraz bardziej mi się podoba mój dom.

Jak bedzie już przykryty to będę szczęśliwy.

Kurczę teraz to już wszystko bym robił, na raz a kasy brak. Już mam wizję wiatrołapu, już bym kupił płytki do kotłowni, a także szukam pomysłu na klatkę schodową.

Kombinuje aby jak najmniej tynków kłaść, już odpada kotłownia, łazienki, korytarze oraz garderoby. Na wiosnę jak będzie ciepło to potestuje różne rozwiązania, typu szpachlowanie klejem do elewacji z zatopioną siatką, spróbuje wyszpachlować ściany Seminem CE68 +ETS2 zobaczę jak będzie szło.

Moja ekipa wyznaje zasadę" Don't Worry By Happy" na wszystko mają czas.

W pracy mam mlyn nie mam kiedy na budowę podjechać więc nawet nie wiem czy cokolwiek więźby postawili.

Jak wszystko bedzie ok to po niedzieli wchodzą do mnie i już wszystko kończą.

Co za czasy majstrów trzeba się prosić, na składzie wszystko co mam wyprzedaje jak ciepłe buleczki, koniec sezonu a u mnie termin na HDS-a bite 3 dni.

No i wychodzi na to że w poniedziałek rusza dach.Ekipa zostawiła dziś rusztowanie i u mnie kończą sezon budowlany.

3dni ma trwać stawianie więźby,2 dni mury, 2 dni ocieplanie stropu i kilka dni kladzenie dachowki.Liczę że na święta bedzie dach i skończone scianki działowe.

Już się nie mogę doczekać.

Teraz na tapecie okna, elektryka i hydraulika aby w marcu zacząć robić tynki.

Drzwi do kotlowni czekają na montaż, główne jeszcze nie wybrane.

Przez zimę mam za zadanie kupić styropian na podłogę bo wtedy jest najtańszy.

No i muszę ogarnąć temat WM.

Bylem w sobotę na budowie, niestety szybko robi się szarowka i o 16,30 było już ciemno.Na dzień dzisiejszy więźba postawiona , krokwy przykryte plandekami aby strop i drewno nie mokło.W tym tygodniu mają ocieplać strop i jak pogoda pozwoli położyć membranę dachową.Niestety pogoda nie rozpieszcza.

Zrobiłem wycenę okien w firmie Oknoplus i jestem pod wrażeniem podejscia oraz wyposażenia okien przy bardzo dobrej cenie.

Ja chciałem skorzystać z zimowej promocji ale z promocją wychodzi drożej niż miesiąc wcześniej.Zajawilem się na oknoplusa bo cena niższa od Oknoplastu o 4 tyś, w standardzie ukryte zawiasy, 4 grzybki antywywazeniowe i ciepła ramka a w Oknoplascie za wszystko dopłata.U mnie 2 stronny orzech.

Okna potrzebne są mi na marzec bo część tynków mam zaplanowanych na wczesną wiosnę.