pstawik 12.12.2017 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Na wełnę nic już nie dawałeś? Jak się rozpręży to dojdzie do membrany i nie będzie wentylacji i może powstać wilgoć... O ile na styro, tak jak pisałeś, nie trzeba siatki i kleju, to wg mnie w jakiś sposób pasowało zabezpieczyć wełnę. PS. Super, że już zamykasz przed zimą. Chciałby mieć to samo za rok u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 12.12.2017 06:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Skoro jest 37 cm miejsca a styropian i welna zajmuje 35 cm to coś tam miejsca jest.Niby czym wełnę zabezpieczyc?Jak robi się poddasza w GK to też w krokwie 16 cm wklada się 15cm welny aby był luz 1cm, więc u mnie powinno być też ok. Strasznie cieszy budowa i zauważyłem iż zaczynam.rozglądać się za nastepnymi etapami.Byłem w kilku sklepach z płytkami wybór ogromny ale nic mi nie podeszlo.Szukając tanich plytek do kotlowni znalazłem plytki które podobały by mi się w łazience ....Doppio brown w cenie ok 26 zł.....kurcze jak się zdecyduje to będę miał wypasioną kotlownie W jednym ze swoich oddziałów wypatrzylem piękne gresy na podłogę niestety zastanawia mnie cena, w detalu gres 50x50 cena 59 zl, to chińskie plytki i mam pewne obawy choć wyglądały by na podłodze cudnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.12.2017 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 (edytowane) Wiedziałem że przy zabudowie KG wykonawcy rozciągają sznurek pomiędzy krokwiami (powstaje taki zygzak) 2-3 centymetry od górnej krawędzi krokwi, tylko że tam wełna jest kładziona od spodu, więc łatwiej to wykonać.A powiedz mi jeszcze jak masz umiejscowiona murłatę- na środku wieńca czy zlicowaną ze ścianą? Edytowane 12 Grudnia 2017 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 12.12.2017 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Zadajesz trudne pytania:-)Nie mam pojecia jak jest położona murlata ale oczywiście jutro sprawdzę, raczej wielkiego pola manewru nie ma bo scianka 18 cm a murlata 14 cm.Dziś byłem z żoną złożyć podanie o przyłącz pradu docelowego, za miesiąc ma przyjść umowa z datą przyłączenia, tak nie oficjalnie to ok 9 miesięcy ale wpisalismy w podaniu I kwartał 2018 choć to nie wiele zmieni.Zresztą wrzesień/październik jest ok.Koszt niecałe 1100-zł platne po podlaczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 12.12.2017 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Przeglądam zdjecia sprzed ocieplenia i ze stanowczością stwierdzam iż murłata jest zlicowana ze skosem czyli od elewacji jest ok 4cm jeszcze miejsca.Nie wnikalem w takie szczegóły z uwagi na wykonawce który w ostatnich latach 50% budów robi w taki sposób, a w dodatku kierownik budowy na etapie dachu był 3razy i nie miał żadnych zastrzeżeń zwłaszcza że wie jak mi zależy na szczelności i energooszczędności.W późniejszym czasie polecił tylko dokladne ocieplenie wieńca na strychu wełną oraz dodatkowe ocieplenie ściany szczytowej na stryszku od środka(czyli styropian od zewnątrz 20-25 cm oraz tak samo od środka minimim 5 cm choć stwierdził że pewnie przykleje więcej:-)Jutro jadę sprzątać budowę i jak ktoś potrzebuje więcej zdjęć to mogę zrobić ale najlepiej wysłać na maila bo tu wiele zdjęć nie da się wrzucać.Więc ogólnie z wykonawcy jestem bardzo zadowolony w odpowiednim momencie wpiszę go.w białą listę choć wczoraj mi powiedział że na przyszły rok odmówił już 4 domy w najbliższy możliwy termin to 2019.Jak się umie robić i nie szaleje z cenami to roboty nie brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.12.2017 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Sory, że się tak wypytuje, ale zależy mi na dobrym wykonaniu analogicznej roboty u mnie, a skoro Twoja ekipa w lanych skosach jest obeznana chciałbym jak najwięcej podpatrzeć U nas w mazowieckim tego nie robią, znalazłem ekipę przyjezdną, która co prawda robi takie rzeczy od lat, ale mieć porównanie nie zaszkodzi. Wyślę Ci na priv mojego maila - jeśli to nie problem to przyjmę dowolną ilość zdjęć z budowy lanych skosów, ich ocieplenia itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 12.12.2017 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Dawaj, zawale Cię zdjeciami:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.12.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Super, mail poszedł na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 13.12.2017 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 (edytowane) To zdjęcie potwierdza, że wybór tej działki był znakomitym wyborem.Siadłem dziś sobie na balkonie i zgadnijcie co usłyszałem......ciszę ....usłyszałem ciszę....cudowną ciszę, żadnych samochodów, pisków czy awantur sąsiadów. Czasami na działkę przywędruje sarna czy bażant co potwierdza że jest tu dzicz. Schodzę z chmur....znów ekipa się opier......pomału robi...dziś mieli kłaść dachówkę a tu dopiero okna dachowe wstawiają. Nigdy nie mialem okien dachowych ale u mnie moje są strasznie wysoko, podłożyłem styropian aby uzyskać wysokość właściwą podlogi i kurcze strasznie wysoko jest okno, otworzyć się da ale obrócić już ciężko. Dziś byłem swiadkiem jak szef ekipy sam niósł skrzydło 3 szybowego veluxa aby wpiąć go w ościeżnice i jak zobaczyłem jak nim rzuca po dachu aż ciary mnie przyszły i stwierdziłem że jadę do domu bo nie mogę na to patrzeć, a on sam się śmiał że to tylko z boku tak strasznie wygląda. Edytowane 13 Grudnia 2017 przez maciuspala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 14.12.2017 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 (edytowane) Dostałem dziś dlugo wyczekiwaną wycenę pompy ciepla z podlogowka od miejscowego polecanego przez Atlantica instalatora.....do tej pory ręce mi się trzęsą.....52 tyś za pompę i podlogowkę, sama podlogowka 118 zl m2.Ja nie wiem czy gość ma za dużo roboty czy urwał się z kosmosu.Na Śląsku wycenili mi tą samą robotę na 30-34 tyś i to jest akceptowalne ale bez przesady.....Dziś chyba kiepski dzień bo gość od WM odmówił mi roboty i muszę radzić sobie sam.Ech nie będę wnikał z jakich powodów ale mam podejrzenia.Umówiłem się z miejscowym instalatorem byle nie wyskoczył z ceną jak gość za pompę.I daj tu zarobić miejscowym. Edytowane 14 Grudnia 2017 przez maciuspala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 17.12.2017 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Wczoraj majstry skonczyli dach....jest, jest stan surowy.....brakło 2 gasiorów i mają drabinki przeciwsniegowe założyć i dach jest gotowy.Wyszedł pieknie, dachówka mimo iż betonowa wyglada cudnie.Z wrażenia zapomniałem telefonu i zdjęć brak.Dziś na budowie był hydraulik oglądać robotę, wodę i kanalizacje oraz podlogowkę.Jutro pomiar okien i nowy gość od WM ma pojawić się na wycenę.Trzeba wszystko planować z duzym wyprzedzeniem bo terminy bardzo odległe.Jak.hydraulikowi powiedziałem że wodę i kanalizacje potrzebuje koło marca to stwierdził że nie ma mowy bardziej wrzesień.Stanęło iż to co pilne przed tynkami.w marcu a reszta później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 17.12.2017 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Wczoraj majstry skonczyli dach....jest, jest stan surowy.....brakło 2 gasiorów i mają drabinki przeciwsniegowe założyć i dach jest gotowy.Wyszedł pieknie, dachówka mimo iż betonowa wyglada cudnie.Z wrażenia zapomniałem telefonu i zdjęć brak. Dziś na budowie był hydraulik oglądać robotę, wodę i kanalizacje oraz podlogowkę.Jutro pomiar okien i nowy gość od WM ma pojawić się na wycenę.Trzeba wszystko planować z duzym wyprzedzeniem bo terminy bardzo odległe.Jak.hydraulikowi powiedziałem że wodę i kanalizacje potrzebuje koło marca to stwierdził że nie ma mowy bardziej wrzesień.Stanęło iż to co pilne przed tynkami.w marcu a reszta później. Cieszę się że Ci się udało przykryć przed właściwą zimą. Spokojnych Świąt zatem:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 17.12.2017 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Dzieki Artur, również życzę spokojnych Świąt:-)Jak dogram okna, hydraulike to budowa staje do lutego.W lutym prąd, w marcu hydraulik, okna oraz częściowo tynki.No ale żeby za wesoło nie było to po 10 stycznia skladam wnioski o kredyt, pasuje żeby był na wiosnę zastrzyk gotówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 18.12.2017 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Widok z okna masz rzeczywiście sielski. Co do okien dachowych - przy takiej ściance kolankowej, lanych skosach i grubości ocieplenia nic dziwnego, że są wysoko. Ale to nie problem, a piszę to jako użytkownik okien dachowych:) Światło wpuszczają, otworzyć się da Korzystając z okazji gratuluję dachu i życzę Wesołych Świąt i pomyślności, nie tylko na placu budowy, w Nowym Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 18.12.2017 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Dziękuję bardzo również życzę Wesołych Świąt, i wytrwałości w budowie.Ta bardziej widowiskowa część jest już gotowa, reszta mniej spektakularna i pochłaniająca mnóstwo pieniedzy przede mną.Jutro robią scianki działowe z pozostałości materialu, po świętach dowiozę resztę i czas na zimowy odpoczynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 20.12.2017 05:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 No i są zdjęcia dachu:-) Jeszcze tylko dojedzie 2 brakujące gąsiory i dach będzie na cacy:-) Dziś ścianki działowe robią, więc przed świętami można już będzie po pokojach chodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 20.12.2017 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 [ATTACH=CONFIG]403500[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]403501[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]403502[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]403503[/ATTACH] No i są zdjęcia dachu:-) Jeszcze tylko dojedzie 2 brakujące gąsiory i dach będzie na cacy:-) Dziś ścianki działowe robią, więc przed świętami można już będzie po pokojach chodzić Hej. Piękny Ci domek wyszedł Jaki masz model i średnicę tego kominka wentylacyjnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 20.12.2017 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Kominek wentylacyjny to fi150 z Wirplastu, miał być do odpowietrzania kanalizacji a prawdopodobnie będzie jako ozdoba lub znajdę mu przeznaczenie., jest zamontowany luzem więc coś wymyślę żeby go wykorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 20.12.2017 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Kominek wentylacyjny to fi150 z Wirplastu, miał być do odpowietrzania kanalizacji a prawdopodobnie będzie jako ozdoba lub znajdę mu przeznaczenie., jest zamontowany luzem więc coś wymyślę żeby go wykorzystać Możesz go wykorzystać jako wyrzut z rekuperacji;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 20.12.2017 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Przyjmuje taką opcję gdyż kominek jest wsadzony koło komina i dokładnie nad pionem przygotowanym dla wentylacji.na razie pełni funkcję ozdobną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts