Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Kansas -na przekór wszystkim spróbuje wybudować za 200 tys.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 652
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Coraz ciężej znaleźć fachowca do wykończenia domu, fliziarz nie ma czasu oglądnąć roboty, gość od kuchni wie że dzwonie i nie odbiera, w 2 połowie marca tynki, u mnie na budowie szkolenie z firmy Knauf, szkolenie z zakresu tynków gipsowych, sporo ekip, szkolenie zakończone certyfikatem jakby ktoś był chętny znajdzie się miejsce. Szkolenie bardzo profesjonalne prowadzone przez szkoleniowca firmy Knauf.

Miał to być tani dom ale się nie da....znalazłem drzwi zewnętrzne, podobają mi się jedyna wada to cena....cena katalogowa 11 660 zl brutto.Firmy Stolpaw wersja Favorit model.58 Inox.Kosmos ale dębowe, z zamkiem listwowym Roto,antabą, szybą P4 oraz zamkiem na linie papilarne.Jeśli żona zaakceptuje wzór wpłacam zaliczkę i drzwi będą wybrane.Cena bardzo atrakcyjna na przeciw katalogowej choć i tak myślałem że dam za drzwi 1-1,5 tyś mniej.

Dziś dzwoniłem do gminy w sprawie dotacji do PV.I dowiedziałem się ze jak sobie sam nie kupię to nie będę miał:-)

Jest plan, ciągnie się od 2 lat, nikt nic nie wie, wiadomo ze się nie opłaca. Dotacja 60% ale cena pewnie z tych najwyższych, podatek trzeba zapłacić i w sumie dowiedziałem się że taniej wyjdzie kupić samemu. To jest nasza władza.Ale w mediach gmina rozwojowa, inwestuje dostaje dotacje.

Dziś dzien wolny więc przyszedł czas na porządki na budowie, majstry zakończyli roboty w grudniu i coś się cieplej zrobiło i wypadało by posprzątać.

Poukladalismy deski szalunkowe które wystawiłem do sprzedania a uzbierało się tego ok 6,5 m3, to samo stemple oraz kołki do zabijania fundamentu.

Zostało mi również 13 m2 dachówki i schowalem do garazu bo to "sprzydaś" gdzieś ją wykorzystam.

Korzystając z okazji z żoną pojezdzilismy po salonach z plytkami, oj ciężko bedzie jedynie co ustaliliśmy to że dolna lazienka w kolorze czarno-szaro-bialym, górna ciepła kremowo -brązowa.

Strasznie spodobały nam się wstawki kamienia kwarcytowego i chyba w dolnej łazience bedzie na 1 ścianie z ogromnym lustrem.

Dziś był objazd po salonach plytek, kuchni oraz sklepach rtv agd.

Nasz fliziarz polecił firmę Max-Fliz w Krakowie więc postanowiliśmy pojechać zobaczyć co jest trendy,niestety bardzo źle się tam czuliśmy, wystawki na pokaz dla nowobogackich którzy nie mają co z kasą robić a lazienki tylko do chwalenia się ile to nie kosztowały ale nie używać.Już wiem czemu niektórym brakuje 600 tyś na 150 m2-domu.

Więc plytki wybierzemy w lokalnym salonie w cenie max 60 zl.m2 co i tak nie jest najniższą ceną.

Spotkalismy się również po poludniu z fliziarzem i wszystkie nasze wizje szlag trafił.Widać że gość wie co robi, niestety ma swoje przyzwyczajenia oraz używa tylko najlepszych materiałów a to kosztuje.Niestety zażądał tynkowania ścian tynkiem wapienno cementowym, choć bez sufitów bo i tak bedzie je robił sam.

Na plus jest to że gość sam robi hydraulikę i elektrykę bo jak mu ktoś robi to i tak musi przerabiać.

Znam gościa od 20 lat wielu robił łazienki oraz kuchnie, tani nie jest ale wart swojej pracy.

Edytowane przez maciuspala

Mocno pracujący tydzień, deski sprzedane, kupujacy odbiera w następnym tygodniu na całą budowę za deski dałem: uzywane 1750 zl, nowe jakieś 1800 zł, za sprzedaż odzyskalem 1600 zł, desek u mnie weszło dużo ale miałem szalunki fundamentu, 2stropy, balkon oraz schody.

Dziś był na budowie elektryk, myślałem że przemyślelismy rozmieszczenie gniazdek a dziś wyszło że nie mielismy o tym pojecia.Do naszych punktów doszło drugie tyle.Dobrze że robi mi to kolega to mam nadzieje że nie zedrze.

Niestety zabezpieczenie pompy ciepła przed uszkodzeniem przepieciami bedzie kosztowało ok 1000 zl a gdzie reszta?.

W dodatku dowiedziałem się dziś że hydraulik wchodzi w.następny poniedziałek robić wodę i kanalizację.

W poniedziałek wchodzi hydraulik, znów wyszło że roboty jest sporo więcej niż na projekcie. Doszła woda do kostkarki w kuchni, kran na zewnątrz oraz pralka w kotłowni. Przy instalacjach pojawił się pierwszy zgrzyt co do silikatów 18 cm ciężko schować rury fi 110.

Coraz bliżej do montażu okien, a otwory nie przygotowane, mróz trzyma więc elektryka czeka na swoją kolej.

Jak będą okna, elektryka i tynki to prawie dom już jest:-)Gdyby nie ogrzewanie podłogowe to już robił bym wylewki i moża powoli przystępować do wykończeniówki.

Przeczytałem twój dziennik, oczywiście gratuluje osiągnięcia założonego celu. Bardzo miałeś tanich wykonawców u mnie to wyglądało o połowę drożej za robociznę ale to inna sprawa. Bardzo ciekawy dziennik z uwagi na założony cel budowa w 200tyś, co wydaje się dla mnie mało realne tym bardziej, że sam nie robisz za wiele ale widać, że nadrabiasz na materiałach. Co do materiałów i określenia ich jako górnej półki to rzecz raczej każdego dość subiektywna, bo można kupić tak jak ty styro Polstyr lamba 31, a można kupić KNAUF Therm PRO Fasada/Dach/Podłoga EPS 70 λ 38. Ja osobiście pomimo katalogowych danych technicznych biorąc w ręke knaufa czuje, że jest dobrze zbity i w mojej ocenie będzie lepszy niż polstyr lambda 31, który rozlatuje się w ręcach. Tak samo może być kruchy Leier, a może być porotherm wienerberger i dla 2 osób może to być górna półka. Ja osobiście życzę ci Powodzenia i oby więcej takich dzienników z poglądowymi kosztami dla przyszłych inwestorów. Edytowane przez adam1234567

Powodzenia w budowie, przy wykończeniach to się zacznie dopiero :D

Z tym Max-Fliz i nowbogackimi to trochę przesada:( ludzie mają coraz więcej kasy a łazienki robi się raz na 10 lat więc tutaj wg Mnie towar z najwyższej półki ma uzasadnienie. Zawsze można zmienić meble, fronty i blat w kuchni, drzwi ale łazienkę to już nie bardzo.

Wysoka półka to słowo umowne dla nie których to coś kto nie ma nikt inny byle sąsiad zazdrościł a inni kupują produkt który jest kompromisem między jakością a ceną.Mam Polstyr podłoga dach 0,031, macałem Knaufa 0,38 i nie wiem czym się zachwycacie, to nie Etixx. Zresztą Etixx jest bardzo dobry ale o tyle żeby zapłacić 50 zł więcej niż za zwykły cięty z bloku?

Wyższa półka w dachówce to to że wziąłem najdroższy model dachówki betonowej który jest o wiele tańszy niż najtańsza ceramika-dla mnie to wysoka półka dachówki betonowej.

Rozpoczynając budowę domu chciałem wybudować mały domek, ocieplony 15 cm styropianu, opalany ekogroszkiem zbudowany z Solbeta przykryty najtańszą cementówką.W miarę budowania, dokształcania się zmieniłem sporo koncepcji, podwyższyłem standard materiałów gdyż jestem świadomy budowania i konsekwencji oszczędzania na tym etapie.

Czy uda mi się wybudować dom za 200 tyś? Do stanu deweloperskiego uda mi się.

Powodzenia w budowie, przy wykończeniach to się zacznie dopiero :D

Z tym Max-Fliz i nowbogackimi to trochę przesada:( ludzie mają coraz więcej kasy a łazienki robi się raz na 10 lat więc tutaj wg Mnie towar z najwyższej półki ma uzasadnienie. Zawsze można zmienić meble, fronty i blat w kuchni, drzwi ale łazienkę to już nie bardzo.

Ok każdy ma inne dewiacje skoro potrzebny Ci grzejnik łazienkowy wyglądający jak zbroja średniowiecznego rycerza za 15 tyś to sorry, mi nie.

Tylko powiedź mi jak umyć sobie ręce w umywalce która zamontowana jest na siodełku starego roweru?

Zonie spodobały się kinkiety do lustra ale cóż 1600 zł za szt. Nie nasza liga ani cenowa ani koncepcyjna.

Ostatni remont w bloku robiliśmy w 2008 roku, w kuchni nie zmieniłbym nic taka samą mógłbym zamontować sobie w nowym domu( no może z lepszych materiałów bo wtedy kasy nie było), łazienka fakt zmieniłbym dużo choć dalej mi się podoba i remontu nie planowałem przez najbliższe lata.

Edytowane przez maciuspala

Na dzień dzisiejszy aby móc wykańczać dom potrzebuje mieć zrobione:

-hydraulikę

-elektrykę

-tynki

-wylewki

-wstawione okna oraz drzwi.

-kotłownia

Całość wyceniam na 70 tyś.

Do tego elewacja 16 tyś i mamy deweloperkę poniżej 200 tyś z ogrzewaniem pompą ciepła.

Oczywiście kasy wejdzie jeszcze mnóstwo i na dzień dzisiejszy każdemu budującemu dom który ma tylko 200 tys. rozradzam budowę bo to czyste szaleństwo.

Mój dom wcale nie jest mały, po podłogach ponad 130 m2, dobrze ocieplony, skosy lane betonowe, ogrzewany będzie pompą ciepła.

Jeśli ktoś porywa się na takie przedsięwzięcie to tylko dom parterowy bez lanego stropu, powierzchnia max 90 m2 i bez szaleństw:-)