Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Kansas -na przekór wszystkim spróbuje wybudować za 200 tys.

Recommended Posts

Problem elektryki rozwiązany, słup stoi w złym miejscu i prąd zamiast 5 mb bezie ciągnięty z 55 mb, znów sąsiad okazał się pomocny i udostępnił swój słup i pozwolił rozkopać sobie działkę.

Otrzymałem też ofertę na fotowoltaikę z innego źródła, za 3kW z inwerterem 8,2 kW cena kosmos prawie 21 tyś , ale mam ofertę na 7,84 kW z tym samym inwerterem firmy Fronius, w cenie 35 tyś, cena kW 4500 zł, na markowych elementach i dodatkowo raty 0%, kazałem sobie zrobić symulację i zobaczę czy raty 0% są na prawdę 0%:-)

Przy wyłożeniu 15 tys gotówki gdybym miał ratę 170 zł to mniej więcej tyle co rachunek za oświetlenie i gotowanie a instalacja ma opędzić wszystko razem z CO i CWU.

Na pewno warto to przemyśleć.

Mróz trzyma, a mnie trzymają tynki a przed tynkami, okna i elektryka, boje się ze do 19 marca nie zdążę z instalacjami, a i mury będą zmrożone.

• Odpowiedzi 652
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mróz , zimno, ciemno, nic się nie robi, z panelami PV na razie odpuszczam, wg instalatorów czas zwrotu 7 lat, wg moich wyliczeń ledwo 20 lat się mieści, mamy chyba inne kalkulatory.

Gość przysłał symulację rat 0% a tak naprawdę to ukryte koszty bo RRSO wychodzi 12%, więc jak kredyt gotówkowy w banku.

nadszedł czas na szukanie kredytu, postanowiłem wspomóc się naszym forumowym doradcą p. Łukaszem Zalewskim, oferty takie same jak w banku, nic lepiej nic gorzej,

Dziś mialem wolne więc zagospodarowalem go na wizytę u instalatora pompy ciepła, decyzja podjeta, Samsung Spilit, montaż Neoklima z Krakowa, produkt w dobrej cenie, majacy dobre opinie, instalator 50 km od budowy, Samsung posiada jako nieliczny serwis,a nie bycie na łasce intalatora, caly osprzet popularny dostepny w standardowej hurtowni hydraulicznej.

Podlogowkę robi Asolt, zbiornik CWU, zawory, zrobi miejscowy hydraulik, a pompę zamontują chlopako z Neoklimy, widać że pompy to ich pasja.

Pompa wygrala z Atlantikiem niższą o 4-5 tyś ceną, a z Hitachi bliskością serwisu i instalatora no i oczywiście jeszcze większą różnicą w cenie.

• 2 weeks później...

Zrobiło się ciepło więc zaczyna się coś dziać, dziś okleiłem okna styropianem grafitowym a jutro wyrownam szpalety, bo Cinek przygotowywuje się do montażu okien, niestety muszę się spieszyć bo od 19 marca startują u mnie tynki, a ja bez okien i elektryki.

Niestety zima trochę utrudniła i przesuneła prace ale tynków przestawić nie mogę.

Jak bedzie elektryka oraz tynki to oznaczało bedzie że dom nadaje się już do wykończenia, na maj planuje podlogowkę i wylewki.Ogrzewanie podlogowe robił będzie Asolt, wyszło że wcale taki drogi nie jest jeśli samemu ukladam styropian a cena zawiera projekt i profesjonalne wykonanie.

No i okazało się że obróbka szpalet nie jest takie proste jak się wydaję brak mi umiejętności manualnych, cóż każdy umie co innego, ja się do takich rzeczy nie nadaje:-(

Mialem sam plytki kłaść w kotlowni i odpuszczę szkoda nerwów bo znów będę miał doła przez kilka dni, a od doła strasznie mnie głowa boli.(no dobra od wisniowki na bimbrze).

Dziś było wielkie sprzatanie, jutro mam spotkanie z forumowym doradcą Łukaszem Zalewskim, skladam 3 wnioski o kredyt, zobaczymy czy bedzie kasa na dalsze etapy, w środę generalne sprzatanie, ostatnie szlify bo w czwartek wchodzą elektrycy, a w piątek rozpoczyna montaż Cinek.

W poniedziałek tynki w formie szkolenia, można będzie podpatrzeć jak dobrze wykonać 4 rodzaje tynków, pod okiem szkoleniowca firmy produkującej tynki.Po szkoleniu wpada ekipa dokończyć resztę tynków i mam nadzieje że nie będą musieli poprawiać po uczacych się wykonawcach:-)

Po tynkach bedzie montaż WM i na razie odpoczywamy i czekam na zastrzyk bankowej kasy.

Najlepszą ofertę miał BGŻ ale zdolności brak:-( , porównywalną ma ING 1,8%, trochę gorzej wychodzi Raiffeisen mimo marży 1,69% oraz Millenium 2 % ale jak ING odmówi to trzeba brać co jest.Nie tylko marża jest ważna bo wszędzie jest podobna a między ING a Millenium jest 9-tyś różnicy na całości mimo iż samych odsetek jest tylko 2700 zł różnicy:-)

Sporo jest kosztów około kredytowych.

Dziś ma być u mnie doradca a ja nie wiem ile wziąć kredytu:-)Cały czas po głowie chodzi mi fotowoltaika.

Liczyłem niby zwrot i wychodził ponad 15 lat ale z drugiej strony, koszt 8kW plus odsetki bankowe daje dodatkowy koszt do raty 175 zł, teraz w bloku za prąd płacimy 140 zł miesięcznie, gaz 50 zł za gotowanie i ciepłą wodę oraz 120 zł zaliczki na ogrzewanie więc daje to 310 zł, więc odliczając abonamenty i inne jakieś tam dodatki to co miesiąc byłbym ponad 100 zł do przodu. A dom to nie mieszkanie 36 m2 wiec rachunki mogą być troszkę większe.

Teraz mieszkając w bloku rachunki na utrzymanie mieszkania to w granicach 550-600 zł miesięcznie a po kredycie gdy wynajmiemy mieszkanie to odliczając wynajem dołożymy max 200-300 zł miesięcznie do raty a rachunki zostaną do płacenia tylko za wodę.

Edytowane przez maciuspala

Dziś miałem spotkanie z p.Łukaszem Zalewskim doradcą kredytowym muratora, muszę powiedzieć że gość lubi to co robi i ogolnie spoko czlowiek, wg wstepnych kalkulatorów zdolność jest w 3-bankach ale najlepiej gdyby siadl ING, kredyt wiekszy bo jednak będę finansował fotowoltaike na dach.

Pomału rozeznalem temat i próbuje ogarnąć czego należy unikać.

Informacji na temat fotowoltaiki mało, o inwerterach już trochę wiem gorzej z panelami bo jest ich mnóstwo firm, wg OZC potrzebuje ok 3300 kW(pompa ciepla z COP 3) plus 3000-kW, pradu bytowego.Myślę że 8 kW powinno zbilansować na zero zuzucie energii.

Dziś ruszyła robota elektryki, cały dzień zeszlo na wiercenie i kłucie pod puszki oraz skrzynkę.Jutro idą już kable.

Elektrycy pierwszy raz robią w silikacie i dziś stwierdzili że znów wtopili z wyceną bo po 4 godzinach puszki powinny.być wywiercone, a tu po 9 h zostało jeszcze 4 do wywiercenia a wiertarka na moich murach prawdopodobnie zakończy żywot.

W kotłowni będzie osobna skrzynka a do niej podlaczona pompa, rekuperator, podlogowka, zasilanie zewnętrzne oraz zasilanie z agregatu.

Przyznam że dziś to była ciężka robota a koszt robocizny elektryki jest dość niska w porównaniu do robocizn innych etapów robót np hydrauliki czy filziarstwa.

No i mrozy znów zmieniły plany, elektrycy zeszli z budowy dziś o 12,00 bo mróz powodował pekanie izolacji w kablach, mróz też spowodował przestawienie terminu tynków.

Elektrycy prawdopodobnie dokończą robotę w nastepny weekend, ale tynki to wielka nie wiadoma.

Dobrze że okna już zamontowane.

Więc obiecane sprawozdanie z montażu okien.

W czwartek na budowę podjechało 4 auta i wyskoczyli z nich montażyści;-)

Z mojej winy( a także pogody oraz mojego braku umiejętności) szpalety były tylko oklejone ale nie wyszpachlowane, chłopaki w ciągu 40 minut sprawę sprawnie załatwili.

O godzinie 16,30 montaż okien został zakończony tj parapety przyklejone, okna zamontowane na kotwach Knelsena, opianowane lecz bez przyklejania taśm, bo musimy poczekać na lepszą pogodę:-)

IMG_20180316_101214_resized_20180320_105127843.jpg

IMG_20180316_103812_resized_20180320_105128358.jpg

IMG_20180316_103822_resized_20180320_105129116.jpg

IMG_20180316_103826_resized_20180320_105128742.jpg

IMG_20180316_110104_resized_20180320_105129448.jpg

ciąg dalszy zdjęć

IMG_20180316_110154_resized_20180320_105202136.jpg

IMG_20180316_113928_resized_20180320_105203173.jpg

IMG_20180316_113935_resized_20180320_105201752.jpg

IMG_20180316_113939_resized_20180320_105202836.jpg

IMG_20180316_113942_resized_20180320_105202481.jpg

Cinek jako jeden z nielicznych montażystów wysłuchał moich potrzeb, dostosował się do nich mimo iż stwarzały pewne problemy, i doradził co zrobić aby było jeszcze lepiej.

Nie widział problemu z montażem wysuniętym o 4 cm w ocieplenie, w standardzie zaproponował ciepłe parapety, oraz nie miał przeciwskazań do montażu okien w jednym skrzydle do otworu 150x150.

Ogólnie widać profesjonalizm, a patrząc na robotę ekipy widać że nie był to ich pierwszy montaż:-)

Przy wyborze okien odrzuciłem wszystkie tanie firmy i skupiłem się na czołowych producentach, faworytem był właśnie Vetrex oraz Oknoplus, cenę porównywałem ze sławetnym Oknoplastem.

Cena najniższa była w Oknoplusie lecz nie do końca podobał mi się profil, sposób montażu był po mojej myśli wiedza sprzedawcy była ogromna, ekipy niestety nie znam, Oknoplast był droższy od Vetrexa o jakieś 3-4 tysiące, niestety nie akceptują okien 150x150 w jednym skrzydle( bo szyby 3 mm) a okucia na oknach i przesuwce były z innej firmy bo co chwile coś zmieniają.

Dlaczego wygrał Vetrex? Cena była przyzwoita, montażysta znany i polecany na forum, okucia Roto, profil Veki ładniejszy od Salamandra, no i Cinek spełnił wszystkie moje zachcianki bez zająknięcia:-)

Na dzień dzisiejszy jestem bardzo zadowolony, okna nawet bez regulacji super się otwierały, jak będzie ciepło Marcin dokończy przyklejanie taśm, zaloży klamki oraz przereguluje jak będziemy się wprowadzać.

ciąg dalszy zdjęć

[ATTACH=CONFIG]409674[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]409675[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]409676[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]409677[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]409678[/ATTACH]

Cinek jako jeden z nielicznych montażystów wysłuchał moich potrzeb, dostosował się do nich mimo iż stwarzały pewne problemy, i doradził co zrobić aby było jeszcze lepiej.

Nie widział problemu z montażem wysuniętym o 4 cm w ocieplenie, w standardzie zaproponował ciepłe parapety, oraz nie miał przeciwskazań do montażu okien w jednym skrzydle do otworu 150x150.

Ogólnie widać profesjonalizm, a patrząc na robotę ekipy widać że nie był to ich pierwszy montaż:-)

Przy wyborze okien odrzuciłem wszystkie tanie firmy i skupiłem się na czołowych producentach, faworytem był właśnie Vetrex oraz Oknoplus, cenę porównywałem ze sławetnym Oknoplastem.

Cena najniższa była w Oknoplusie lecz nie do końca podobał mi się profil, sposób montażu był po mojej myśli wiedza sprzedawcy była ogromna, ekipy niestety nie znam, Oknoplast był droższy od Vetrexa o jakieś 3-4 tysiące, niestety nie akceptują okein 150x150 w jednym skrzydle( bo szyby 3 mm) a okucia na oknach i przesuwce były z innej firmy bo co chwile coś zmieniają.

Dlaczego wygrał Vetrex? Cena była przyzwoita, montażysta znany i polecany na forum, okucia Roto, profil Veki ładniejszy od Salamandra, no i Cinek spełnił wszystkie moje zachcianki bez zająknięcia:-)

Na dzień dzisiejszy jestem bardzo zadowolony, okna nawet bez regulacji super się otwierały, jak będzie ciepło marcin dokończy przyklejanie taśm, zaloży klamki oraz przereguluje jak będziemy się wprowadzać.

Tośmy pozamykali chałupy;-) Gratuluję. Wrzuć foty zamontowanych okien z zewnątrz.

Pozdraw.

Powiedz proszę, jak zamawiałeś te okna? Zamawiałeś w innej firmie, a montował Ci kolega z FM? Czy u niego zmawiałeś (VAT 8%) i on Ci robił montaż?

Jaki masz okno tarasowe: przesuwne czy rozwierane? Jak przesuwne, to robiłeś jakieś specjalne zabiegi pod ciepły parapet?

I gdzie zamawiałeś ciepłe parapety?

Gratulacje i pozdrawiam!!!

Okna zamówiłem u Cinka, akurat mamy blisko siebie.

Okno mam przesuwne Patio, akurat maił być pod oknem klinaryt ale musiałbym kuc pustaka ceramicznego i murować silikatem szerszym niż 18 cm więc pod Patio jest poszerzenie systemowe montowane na specjalnych kątownikach

Ostatnia porcja zdjęć

IMG_20180316_125553_resized_20180320_105340870.jpg

IMG_20180316_131211_resized_20180320_105341953.jpg

IMG_20180316_131248_resized_20180320_105341567.jpg

IMG_20180316_134814_resized_20180320_105340497.jpg

IMG_20180316_134918_resized_20180320_105341210.jpg

Parapety oryginalne Vetrex wliczone w koszt montażu.

IMG_20180316_125553_resized_20180320_105340870.jpg

No i bardzo, bardzo, zacnie.

Nie jestem specem, ale absolutnie nie rozumiem dlaczego taki system (na wydłużonym pustaku) montażu stolarki okiennej jest tak mało popularny.

A oknami 150x150 w jednej części się nie przejmuj. Jak profil jest mocny to nic się dziać nie będzie. Ja mam takie od 9 lat i działają (profil Schuco).

pzdr

PS. Masz w dobrej cenie papę na pełne deskowanie? Daj znać na priv.