Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Kansas -na przekór wszystkim spróbuje wybudować za 200 tys.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 652
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jutro podobno Cinek przyjeżdża kończyć montaż, wiec pokaże szczegóły montażu, podobno jest w tym dobry:-)

Wrzucam również zdjęcia robót elektryków rozpaprali w zeszłym tygodniu ale ich mróz przegonił, może po niedzieli dokończą.

IMG_20180316_152447_resized_20180322_023202547.jpg

IMG_20180315_172709_resized_20180322_023201756.jpg

IMG_20180316_132713_resized_20180322_023202192.jpg

Cieszy człowieka jak robota idzie, szkoda że urzędy tak sprawnie nie działają, nie mogę złożyć wniosku o kredyt bo nie mogę się doczekać podziału działki, urzędnicy na wszystko mają czas.

Mróz niestety pokrzyżował plany, tynki przesunięte, ale korzystając z pięknej soboty postanowiliśmy z zoną zagruntować ściany gruntem Grundiermittel 60 z firmy Knauf.Gesty grunt rozmieszany w proporcji 4:1, 15 kg pozwoli zagruntować wszystkie ściany.

Jeszcze przed świętami na elementy betonowe pójdzie Betokontakt, potem oklejanie okien i można przystąpić do tynkowania.

IMG_20180324_152819_resized_20180326_055319857.jpg

IMG_20180324_172258_resized_20180326_055320367.jpg

Dziś skończyliśmy gruntować ściany, zacząłem gruntować Betokontaktem i powiem że po zagruntowaniu jednego sufitu w pokoju uważam że to była najgorsza robota jaką robiłem na budowie,okropnie pryska, beznadziejnie się naklada, strasznego nerwa chwyciłem, dobrze że jak miałem nerwa to wystarczy że popatrzylem sobie na okna i humor wracał.

Wczoraj Cinek był dokończyć montaż okien, dopiankowanie, doklejenie taśm oraz uszczelnienie połączeń, zdjęcia wrzucę jutro ale już mogę napisać że to był najlepszy wybór jakiego mogłem dokonać, okna zamontowane perfekcyjnie(pojecie mam jak ma wyglądać montaż)dopieszczone w każdym szczególe, teraz nie żałuję że wybrałem Vetrex no i montaż Cinka.

Dziś był też gość od fotowoltaiki ,miał mieć super ofertę pod warunkiem podpisania umowy przedwstępnej, ale to co przywiózł to go wyśmiałem bo wiedział że mam ofertę na tych samych komponentach 1500-zl taniej, i telefonicznie mnie poinformował że ofertę przygotuje lepszą.Nie wiem na co liczył bo cena była dalej wysoka.

A jako że dziś dzień był ciekawy to był jeszcze gość od oczyszczalni ścieków, zaproponował Kingspana za 12 tyś, muszę przetrawić ofertę bo liczyłem zmieścić się w 10 tyś ale produkt wydaje się dobry.Ktoś ma i podpowie?

Edytowane przez maciuspala

Więc okna zamontowane:-)

Jeśli chodzi o same okna, wyszły bardzo fajnie, czy Vetrex był dobrym rozwiązaniem okaże się w użytkowaniu. A dzień dzisiejszy powiem tylko że kolor bardzo ładny, bardzo ciężkie czyli na zbrojeniu nie szczędzili, zgrzewy najładniejsze jakie w życiu widziałem;-) Akurat jeśli chodzi o zgrzewy to najbardziej zwracam na to uwagę a techologia stosowana przez Vetrex odpowiada mi idealnie, po prostu są piękne:-)

Montaż wykonany fachowo,ciepłe parapety z firmy Vetrex, taśmy Illbrucka, piana Soudal Flexi, taśmy klejone na primer zwiększający przyczepność( widać na zdjęciach mokre miejsca koło taśm)ważne to bo dużo wykonawców oszczędza na primierze bo taniej i szybciej, sporo uszczelnień czarną masą(nie wiem jak się ona nazywa) która nie jest tania, a weszło podejrzewam kilka kiszek.

Montaż na specjalnych kotwach Knelsena, każda bardzo starannie obklejona taśmą, ogólnie bardzo starannie wykonany montaż, jeśli ktoś wacha się bo Cinek powiedział parę stów więcej za montaż to zapraszam do mnie pokaże za co się płaci;-)

IMG_20180328_163647_resized_20180329_051301611.jpg

IMG_20180328_163745_resized_20180329_051300053.jpg

IMG_20180328_163751_resized_20180329_051302391.jpg

IMG_20180328_163812_resized_20180329_051301203.jpg

IMG_20180328_163838_resized_20180329_051300796.jpg

Mróz niestety pokrzyżował plany, tynki przesunięte, ale korzystając z pięknej soboty postanowiliśmy z zoną zagruntować ściany gruntem Grundiermittel 60 z firmy Knauf.Gesty grunt rozmieszany w proporcji 4:1, 15 kg pozwoli zagruntować wszystkie ściany.

Jeszcze przed świętami na elementy betonowe pójdzie Betokontakt, potem oklejanie okien i można przystąpić do tynkowania.

[ATTACH=CONFIG]410003[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]410004[/ATTACH]

Za mały wałeczek sobie wzięła żonusia;-)

Za mały wałeczek sobie wzięła żonusia;-)

No nie do końca....testowaliśmy najnowszy wałek z firmy Blue Delphin, który teraz będzie wchodził na rynek, bardzo dobrze się malowało choć dużym było by szybciej.2 małe wałki zagruntowaly ponad 400 m2 i po umyciu sae dalej w doskonałym stanie.Nakladanie gruntu na ściany to była przyjemność, gorzej z gruntem na sufity, niestety to jedns z nsjgorszych robót jakie wykonywałem.

Cześć, to gruntowanie i Betokontakt to się w jakim celu stosuje? Żeby lepiej tynk trzymał?

Oglądam Twoje ostatnie zdjęcia i mam pytanie o poziom zero - ile masz zaplanowane schodów wejściowych? A jak będziesz robił taras to dasz trochę gruntu rodzimego pod spód, czy całość będziesz wypełniał piaskiem/pospółką.

Pozdrawiam.

Betokontakt stosuje się na beton aby zwiększyć przyczepność, w sklad wchodzi piasek który pozwala lepiej trzymać się materiałom a sliskich podłożach.

Jeszcze nie planowałem schodów narazie skupiam się na wnętrzu, ale dom ma stać na kopcu przy wejściu pewnie bedzie 3 schody a od tarasu planuje wybudować ramę z pustaków szalunkowych, od zewnatrz obsypać ziemią i kamykami, od wewnatrz przygotować grunt jak pod kostkę prawdopodobnie ttatas bedzie z płyt ozdobnych z wstawkami kostki.

Dom musiał być podniesiony gdyż działka jest -30 cm od drogi a w dodatku na działce sama glina i splywajaca woda nie wsiąka w grunt.

Zonie podoba się dom na skarpie więc przód jedynie ściągnięcie humusu i na to podbudowa pod kostkę a cały dom obsypany kamieniami i ziemią.Ale na to jest jeszcze czas.

IMG_20180328_163520_resized_20180403_044251794.jpg

IMG_20180328_204547_resized_20180403_044252386.jpg Uwaga zdjęcie inwestora w akcji:-)

jak już wcześniej wspominałem gruntowanie betonu to najgorsza robota jaką robiłem na budowie u siebie, niestety sobota musi być poświęcona na zrobienie wszystkich sufitów a całą niedziele na domycie się z tego czerwonego pieroństwa, mimo kombinezony, czapki dalej wszystko jest upaćkane.

Ok wezmę drewniany sztyl i w sobotę atakuje.

Jutro ma się elektryka wewnętrzna skończyć zostanie tylko oswietlenie zewnętrzne, elektryka kotlowni oraz zasilania awaryjnego.

Niestety z tynkami kicha, z powodu mrozów tynkarze mają ogromne zaległości i nikt nie chce przyjechać na szkolenie.A tynki czekają:-(