maciuspala 17.05.2018 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Żeby zrobić OZC nie miałem żadnych obiekcji, a co do projektu podlogowki dlugo się wahałem, dużym plusem jest to że Asolt ma do mnie rzut beretem i jak dobrze pójdzie to będzie robił mi podłogówkę na podstawie swojego projektu.Gdybym nie miał OZC to bralbym pompę 9'kW a wychodzi że 6kW bedzie miała jeszcze zapas.Błędów starałem się unikać, czesto byłem na budowie, KB był ze 20 razy i wiedział że będę czepiał się szczegółów, wybierając teraz ekipy nie kieruje się ceną ale dobrą opinią, do wylewek biorę najlepszą miejscową ekipę mimo iż są kilka zlotych droźsi niż inni, elewacje też wybrałem ekipę która wiem że mocno przyłoży się do szczegółów wykonania, podlogowkę też chce zlecić Asoltowi bo widziałem zdjecia z wykonania i widać że pilnuje szczegółów, okna robił Cinek a zrobił je perfekcyjnie.Staram się żeby mostków było jak naj mniej, na każdym etapie staram się dołożyć jeszcze ocieplenia.Teraz łatwo poprawiać błędy później będzie problem.Cały czas bije się z myslami czy robić klime w salonie, niby pompa trochę chłodzi, ale split taki standardowy to mocno dmucha chłodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 17.05.2018 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Jak mówię, nie uważam tego absolutnie za błąd. Masz prosty, przewidywalny, dom, sporą wiedzę własną i dobre rozeznanie rynku. Jak przypilnujesz wykonawców to spokojnie wszystko zadziała. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.05.2018 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Gdybym nie miał OZC to bralbym pompę 9'kW a wychodzi że 6kW bedzie miała jeszcze zapas. Cały czas bije się z myslami czy robić klime w salonie, niby pompa trochę chłodzi, ale split taki standardowy to mocno dmucha chłodem. Wszystko zależy czy chcesz grzać tylko w II taryfie czy cały czas. Jak cały czas to starczy mniejsze mocy pompa , bo nie musi szybko "zmagazynować" energii w betonie. Mi zależało na grzaniu w II taryfie i aby pompa działała bez użycia grzałek ... Co do chłodzenia domu pompą PW to robiłem u nas taki test i delikatnie można zejść z temperaturą , ale temperatura podłogi np. 10-15 stopni nie jest komfortowa i w domu robi się bardzo nieprzyjemnie. Szybko zrezygnowałem z takiego chłodzenia i teraz zamawiam klimę split. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 18.05.2018 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 U mnie będzie grzanie całą dobę bo zakładam PV więc nie ma różnicy kiedy grzeje bo będzie G11.Co do chłodzenia to sam nie wiem, wolałbym teraz zrobić instalację niż potem niszczyć elewację i ryć w salonie tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 20.05.2018 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 No i muszę szukać wykonawcy ogrzewania podlogowego gdyż sam chce kupić materiał a wychodzi że to boli hydraulików że zarobić nie mogą na materiale....nerwa mam więc przemilcze szczegóły.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 20.05.2018 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 No i muszę szukać wykonawcy ogrzewania podlogowego gdyż sam chce kupić materiał a wychodzi że to boli hydraulików że zarobić nie mogą na materiale....nerwa mam więc przemilcze szczegóły.... No cóż nie jest tajemnicą że większość fachowców ma swoje zaprzyjaźnione hurtownie i tam rabaty. Klient dostaje WZ z normalnymi cenami a fachowiec później dostaje fakturę z cenami już z rabatem i dodatkowy zysk dla niego ... Często też fachowcy zaniżają cenę usługi a później sobie to rekompensują zyskiem z materiałów ... U mnie podłogówkę robił ten sam hydraulik co robił mi hydraulikę i jeszcze jak robił hydraulikę zapytałem się czy też robi podłogówkę i ile bierze za m2 usługi. Materiały niemalże wszystkie ja sam kupowałem , bo chciałem mieć możliwość wpływu na to co kupuję i zależało mi aby było to dobrej jakości. Ale skończyło sie że rury kupiłem przez instalatora , bo cenę miał taką jak na Allegro , wiec nie widziałem sensu sam zamawiać . Są też instalatorzy którzy robią na materiałach tylko im znanych i sprawdzonych i nie robią na materiałach z marketów ... Powodzenia w poszukiwaniach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 21.05.2018 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 No i muszę szukać wykonawcy ogrzewania podlogowego gdyż sam chce kupić materiał a wychodzi że to boli hydraulików że zarobić nie mogą na materiale....nerwa mam więc przemilcze szczegóły.... A co tam, nie milcz, dawaj szczegóły. Ja jestem właśnie bo bardzo nieprzyjemnej rozmowie z dekarzem, ale się nie "rozstaliśmy". Ta rozmowa odbyła się zaraz po tym, jak okazało się, że wszystko kupiłem sam i to nie we wskazanym składzie. Wszystko - jak się okazuje - kupiłem złe, kiepskie w II gatunku itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 21.05.2018 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Sam walczę że jeśli moi klienci wykonawcy nie biorą materiału na siebie to żeby ich przyprowadzali a ja caly towar im sprzedam, wykonawca ma od tego gadżety, narzędzia oraz czasami jakaś szlifierka czy wiertarka się zakręci.Znam to z życia i wiem że kryje się za tym czyjś interes.Więc siedząc w tym po uszy nie mam zamiaru sponsorować komuś, bonusów, punktów czy innych korzyści finansowych.Znajomy robił ogrzewanie w dużym domu za podlogowkę i grzejniki hydraulik za 2,5 dnia roboty wziął 4 tyś tylko policzył za pexa 4 zl i po wz wyszło że na materiałach zarobił 5000 zl.Ludzie stają się coraz bardziej pazerni.Zwlaszcza hydraulicy....Zamawialem elektryka nawet nie zapytalem czy można taniej, stolarz też krzyknął cenę i zaakceptowałem, elewacje czy wylewki nawet nie pytałem o cenę tylko od miesiecy z hydraulikami walczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 21.05.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Ja z kolei słyszałem o niewolnictwie za 5%. Umowa z hurtownią, cała budowa idzie od jednego dostawcy, za gift w postaci 5%. Ale cóż to? Nie ma materiałów? Nie dowieźli na czas? Dzień albo dwa zwłoki...może by tak zadzwonić i pogonić, hę....? Nie no, ale te 5%....no to czekamy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 21.05.2018 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 (edytowane) U mnie nie ma 5% ale jeśli gość robi u mnie elewacje to jak potrzebuje wiadro tynku to magazynier wysiada z widlaka i miesza tynk a kietowca TIRa wściekły ale cóż,trzeba dbać o wykonawców.A pustaków nie ma czy ze znajomosciani czy bez....jak nie ma skąd wziąść to sier nie wyczaruje.I uwierz mi przy SSO 5%to ja mam całej marży, a na pustaku to czesto na 0,a gorzej jak na minusie.Nie wiem jakie ceny trzeba by było wywalić aby odpalić 5% wykonawcy.... Edytowane 21 Maja 2018 przez maciuspala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 28.05.2018 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Yes,yes,yes w środę ruszają tynki tzn oklejanie okien, gruntowanie oraz przyklejanie listew i narożników.Jutro jedzie auto z tynkami na budowę aby mieli co robić, wreszcie wnętrze bedzie przypominało dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 28.05.2018 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Yes,yes,yes w środę ruszają tynki tzn oklejanie okien, gruntowanie oraz przyklejanie listew i narożników.Jutro jedzie auto z tynkami na budowę aby mieli co robić, wreszcie wnętrze bedzie przypominało dom.Czlowiek na co dzień pracuje przy tynkach i cieszy się jak dziecko z własnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 01.06.2018 04:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 W środę 4 ludzi pojechało na moją budowę przygotować ściany do tynkowania, spędzili 8 godzin u mnie i......tak fajnie chłodno było i tak sennie że przespali 6 godzin..... Jak mi mówili że spali to myślałem że żartowali, zajechałem wieczorem a tam tylko na piętrze narożniki osadzone, zagruntowany sufit, i przyklejone listwy do 1 okna....dziś zona jedzie na budowę pokrzyczeć i troszkę popilnować ich....ech....co za czasy....Zona zapytała się tylko " mam nadzieje że my im na godziny nie płacimy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 02.06.2018 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 Wczoraj tynkarze się zrehabilitowali, pracowali od 7,00 do 19,00 w pocie czoła:-) Zrobione sufity na piętrze i obydwie łazienki...efekt....rewelacyjny... Jedynie co narzekali to że strasznie grube kable dał elektryk i grubo tynku trzeba dawać , ale to chyba dobrze że elektryka solidna:-) No i od wczoraj mam prąd na działce, cały dzień Tauron robił podłączenie i wieczorem zamontował skrzynkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.06.2018 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 U mnie nie ma 5% ale jeśli gość robi u mnie elewacje to jak potrzebuje wiadro tynku to magazynier wysiada z widlaka i miesza tynk a kietowca TIRa wściekły ale cóż,trzeba dbać o wykonawców. A pustaków nie ma czy ze znajomosciani czy bez....jak nie ma skąd wziąść to sier nie wyczaruje. I uwierz mi przy SSO 5%to ja mam całej marży, a na pustaku to czesto na 0,a gorzej jak na minusie. Nie wiem jakie ceny trzeba by było wywalić aby odpalić 5% wykonawcy.... Gratuluję postępów w budowie! Rzeczywiście jest taki problem z dostępnością pustaków? Długo trzeba czekać u Ciebie w składzie na ceramikę? Właśnie słyszałem, że jest duży problem z dostępnością materiałów, natomiast mijając składy widzę palety stojące na placach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 02.06.2018 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 U mnie w głównej siedzibie na placu leży jakieś 100 tys pustaków, a do sprzedania leiera nie ma ani sztuki, Winerbergera jest 150 szt:-)Jest okropna bida z towarem. To nie jest tak że towar jest, jak jest klient zapłaci to szuka się jak załatwić ten towar.Ceny poszły mocno do góry i współczuje jak ktoś się buduje. Podrożały i materiały i robocizna, co mnie mocno boli bo sam jestem na etapie wykańczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.06.2018 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 Klątwa przedstawicieli wyżu w lat 80-tych. Jak kupowałem mieszkanie 9 lat temu też był boom budowlany, teraz to samo czeka mnie przy budowie domu Jestem umówiony z przedstawicielem pobliskiej cegielni (będę budował z Maxa) - podpiszę umowę na spokojnie teraz i będę miał zapewniony materiał na wiosnę z gwarancją ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 02.06.2018 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 Przez pewien czas byla zła passa ale coś pomału się odwraca, tynki się robią, wentylacja ma się robić za jakieś 2-tyg, prąd już jest na działce, hydraulik do podlogowki chyba już zaklepany za rozsadne pieniądze, wylewki czekają na sygnał.Jest dobrze..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.06.2018 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 No to oby tak dalej Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 02.06.2018 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 Znalazlem hydraulika, widzialem roboty, ja przyczepić się nie mam czego, ma robić wg projektu Asolta, nie ma zastrzeżeń skoro jest projekt, stwierdził że on zrobi pętlę max 80 mb ale skoro rura bedzie fi17 to nie ma problemu że pętlę są po 100 mb.Cena robocizny 20 zl za m2,jak bedzie na budowie to wyceni przygotowanie kotlowni pod PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts