maciuspala 05.06.2018 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Dziś 3 dzień tynkowania, góra zrobiona, sufity na parterze gotowe, jutro salon z kuchnią a w czwartek korytarz i pokój na dole.Dziś cały dzień robili Diamantem i efekt jest piorunujacy, wyglada cudnie.Wczoraj późnym wieczorem był hydraulik, oglądał skrzynki do rozdzielaczy, niestety rurki do wymiany, wyrzucamy fi 22 a dajemy fi 28.W sobote sprzatanie po tynkach i pomału ukladamy styropian, oszczednygrzes robi instalacje WM, a 16 lipca wchodzi hydraulik, 20 lipca wylewki.W sobotę wnętrze bedzie wyglądało jak dom a nie budowa:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 07.06.2018 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Hurra tynki gotowe, budowa zamieniła się w dom, białe ściany już wyglądają jak dom, jeszcze wylewka i prawie gotowy dom jest:-) Od poniedziałku wielki sprzątanie, skrobanie resztek z podłóg i jedziemy ze styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 07.06.2018 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.06.2018 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 A szpalety jak będą obrabiane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 07.06.2018 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Szpalety okien dachowych?Jeszcze nie wiem, prawdopodobnie konstrukcja z GK i w do środka wciśnięte maksymalna ilość wełny.To akurat będzie robił ktoś inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.06.2018 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Tak okien. Myślałam, że tam się daje ten sam tynk co na ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 07.06.2018 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 No nie bardzo, boki jeszcze pewnie by jakoś obrobili np. XPS i na to tynk ale góra i dół wymaga konstrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 08.06.2018 05:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 (edytowane) Wczoraj był odbiór tynków i tylko powiem tyle....nie było do czego się przyczepić.....Wyszło rewelacyjnie, ściany jak szkło, nawet do tego stopnia że jeśli chce położyć kamień w korytarzu to muszę zastosować grunt szczepny bo klej zjedzie:-) Reasumując tynki wykonane perfekcyjnie, po wyschnięciu zostaną przeszlifowane papierem i pomalowane, gładzi nie widzę potrzeby. Kolejna ekipa która mogę polecić z czystym sumieniem. Dziś policzy metry i będzie matki pieniężnej. Przyznam że to była ciężka robota i naprawdę szacun dla ludzi którzy robią tynki. jeśli koś z moich okolic potrzebuje zrobić tynki i nie boi się młodych ludzi z okropnym poczuciem humoru chętnie dam numer telefonu w następnym roku znajda na pewno termin:-) A tak przy okazji to mój dom został zamieszkały, mam nowych lokatorów, ptaszek zainstalował sobie gniazdo w skrzynce prądowej składając tam 5 jaj, byłem pewny że tynkarze wyrzuca gniazdo a oni ściągli obcieli butelkę 5 l, wsadzili gniazdo po wytynkowaniu przykręcili z powrotem gniazdo, mam nadzieje że ptaszyna nie odrzuci potomstwa;-).Porządne te chłopaki:-) Edytowane 8 Czerwca 2018 przez maciuspala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 08.06.2018 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Wczoraj był odbiór tynków i tylko powiem tyle....nie było do czego się przyczepić.....Wyszło rewelacyjnie, ściany jak szkło, nawet do tego stopnia że jeśli chce położyć kamień w korytarzu to muszę zastosować grunt szczepny bo klej zjedzie:-) [ATTACH=CONFIG]414545[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]414546[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]414550[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]414551[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]414552[/ATTACH] Reasumując tynki wykonane perfekcyjnie, po wyschnięciu zostaną przeszlifowane papierem i pomalowane, gładzi nie widzę potrzeby. Kolejna ekipa która mogę polecić z czystym sumieniem. Dziś policzy metry i będzie matki pieniężnej. Przyznam że to była ciężka robota i naprawdę szacun dla ludzi którzy robią tynki. jeśli koś z moich okolic potrzebuje zrobić tynki i nie boi się młodych ludzi z okropnym poczuciem humoru chętnie dam numer telefonu w następnym roku znajda na pewno termin:-) A tak przy okazji to mój dom został zamieszkały, mam nowych lokatorów, ptaszek zainstalował sobie gniazdo w skrzynce prądowej składając tam 5 jaj, byłem pewny że tynkarze wyrzuca gniazdo a oni ściągli obcieli butelkę 5 l, wsadzili gniazdo po wytynkowaniu przykręcili z powrotem gniazdo, mam nadzieje że ptaszyna nie odrzuci potomstwa;-).Porządne te chłopaki:-) Super robota;-) Pozazdrościć. To co teraz? Na kolana i styropian podłogowy, czy zlecasz to wylewkarzom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 08.06.2018 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 No samemu, w następnym tygodniu upragnione wakacje ale od 18 czerwca klękamy i jedziemy ze styropianem. Za układanie chcą 1200 zł więc zrobimy to sami.Jestem wyposażony w 2 kartony pianek, dobry nóż i prawie 20 m3 styropianu:-)Najgorsza będzie pierwsza warstwa i chowanie instalacji potem pójdzie gładko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 08.06.2018 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 No samemu, w następnym tygodniu upragnione wakacje ale od 18 czerwca klękamy i jedziemy ze styropianem. Za układanie chcą 1200 zł więc zrobimy to sami. Jestem wyposażony w 2 kartony pianek, dobry nóż i prawie 20 m3 styropianu:-)Najgorsza będzie pierwsza warstwa i chowanie instalacji potem pójdzie gładko. No to elegancko. Jaką dajesz folię na chudziaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 08.06.2018 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Na sam dół daje folie 0,3 atest, zobaczę jak się będzie rozkładało, jeśli będzie ładnie leżeć to na to styropian, jeśli rurki będą mocno przeszkadzać to dodatkowo ta sama folia po pierwszej warstwie styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 09.06.2018 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Dziś zadzwonił kierownik że chce tynki odebrać, podjechał na budowę, wyciągnął łatę 2 metrową i.....sprawdził każdą ścianę w domu włącznie ze szpaletami, sufitami na pietrze oraz nawet sufit w salonie, resztę sufitów zostawił w spokoju wierząc że są ok. Gość przez godzinę znalazł 2 odchylenia po 2 mm, jedno w salonie koło balkonu oraz na klatce schodowej i skomentował że dawno tak dobrze tynków zrobionych nie widział, ja w szoku że latał tyle czasu z poziomicą a on że tynkarze potrafią tak prosto tynki zrobić Po raz kolejny kierbud mnie zadziwił swoją dokładnością, teraz mam zadzwonić po wylewkach bo skoro sam będę styropian układał to wierzy że zrobię sobie to dokładnie.i nie musi tego sprawdzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 11.06.2018 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Dziś dograłem szczegóły fotowoltaiki, będzie 24 panele full black 300W firmy EXE Solar, inwerter Fronius Symo, całość 7,2kWs, i teraz mam zagwozdkę jaką taryfę wybrać .Instalacje mam nadzieje uruchomić koniec sierpnia żeby trochę "nabiła kWh ", ale skoro jest rozliczenie półroczne to pierwsza zima plus wygrzewanie wylewek częściowo będzie z bieżącej produkcji a częściowo normalnie 100% płatne chyba ze źle rozumuje, ogólnie te 7,2kWs ma ogarnąć cały dom prąd bytowy i ogrzewanie, choć pierwsza zima może być droga z uwagi na wygrzewanie i wysuszanie budynku. Więc zastanawiam się czy od razu brać G11 czy może pierwszy rok pokombinować z G13 bo w dzień prąd szedł by z paneli a w nocy po 27 gr a nie po 58 gr. Ktoś coś doradzi, podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 12.06.2018 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Witaj!Fajnie to wygląda. Rozglądałeś się za drzwiami wejściowymi?Masz już coś upolowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 12.06.2018 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Dziś dograłem szczegóły fotowoltaiki, będzie 24 panele full black 300W firmy EXE Solar, inwerter Fronius Symo, całość 7,2kWs, dużo taka zabawa kosztuje? liczyłeś po ilu latach ci sie zwróci inwestycja? Czy masz może jakieś dopłaty do fotowoltaiki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 12.06.2018 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Witaj! Fajnie to wygląda. Rozglądałeś się za drzwiami wejściowymi? Masz już coś upolowane? Drzwi wejściowe mam już wybrane, po ekspozycyjne z firmy w któr3ej kiedyś pracowałem, niestety biorę ich na przetrzymanie aby zbić cenę, Są to Stolpawy otwierane czytnikiem linii papilarnych. Jeśli nie dogadamy się coś się znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 12.06.2018 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 dużo taka zabawa kosztuje? liczyłeś po ilu latach ci sie zwróci inwestycja? Czy masz może jakieś dopłaty do fotowoltaiki? Cenę mam sporo poniżej cen rynkowych, jeśli ktoś zainteresowany zapraszam na priv, panele mono full black z najdroższym inwerterem, czas zwrotu...mhhhmmm..licząc II taryfę i oszczędzanie ok 15-17 lat, nie patrząc na taryfy i korzystając z G11 jakieś 7-9 lat, ale ja to przeliczyłem że dojdzie mi 160 zł do raty kredytu i mam prąd bytowy, ogrzewanie i CWU więc mi się opłaca. W dodatku panele są czarne i dodają uroku dachowi a nie wyglądają jak solary niebieskie ze srebrnymi ramami. Dopłat nie ma, jeśli by były to cena wyjściowa minus dotacja i tak wyszły by drożej niż płacę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 12.06.2018 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 No i zmiana tematu....Kilka lat temu czytając dzienniki innych inwestorów zastanawialem się że przewraca się im w glowie bo budują dom i jadą na wakacje....skąd mają poeniadze....no i ja jadę....już jutro, niestety tylko na 5 dni ale to z uwagi na pracę.Więc w kraju jest coraz lepiej skoro buduje dom i jeszcze takie fanaberie jak wakacje....nie byliśmy na wakacjach od kilku lat a dawniej 2xdo roku się jeździło.Więc na tydzień opuszczam forum, nie będę zaglądał, w telefonie przekierowanie połączeń, laptop zostaje w domu, tylko cisza i spokój.Mam świetną miejscowke jak wrócę to podzielę się wrazeniami z wyjazdu.See you next week..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 18.06.2018 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 (edytowane) Już wróciłem, nie było mnie 5 dni ale chyba nikt nie tęsknił.5 dni spędziliśmy w Gorcach....Trochę reklamy zrobię.....Domek na samym szczycie góry, widok na Tatry, z górki widać Zalew Czorsztynski, i nie ważne że rewelacyjne jedzenie, nie ważne że drogo jak na agroturystyke, nie ważne że na gorkę trzeba wyjeżdżać z rozpędu na jedynce, jak braknie mocy to trzeba cofać i znów nacierać, nie ważne że nie ma tv w pokoju, nie ważne że grzyby rosną na pół metra bo nie ma kto ich zbierać, nie ważne że jagody aby zebrać garść trzeba rozgnieść ich trzy bo tyle ich jest tu, liczy się tylko Gazdzina Marta z Piaseczna która potrafi zaczarować dom oraz ludzi przebywajacych w nim, każdy kto wyjeżdża już tęskni, łezka w oku się kreci czasami płacz jest prawdziwy nawet u gości którzy przyjeżdżają tylko na 2-3 dni, a dom nazywa się Jagodowa Polana i jest jednym.z najpiekniejszym miejscem na ziemi, i nie tylko z uwagi na miejsce tylko atmosferę.PS najbliższe wolne terminy po 9 września, 99% gości to z polecenia.A wracając do budowy, jadąc Ochotnicą, Kroscienko czy Szczawnica co drugi dom panele fotowoltaiczne 8 szt tj 2 kW, gmina zadbała żeby znaleźć dofinansowanie oraz znalazła budżet aby dołożyć mieszkańcom z kasy gminy....a i mnie to co cheile tylko Biedronki otwierają..... Edytowane 18 Czerwca 2018 przez maciuspala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts