maciuspala 04.07.2018 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Projekt robił Asolt i miał robić ale nie znalazł czasu.....podłogówkę robi miejscowy hydraulik za 50% jego ceny, wg jego projektu.Dziś mam nadzieje otrzymać wytyczne do kotłowni na pompę i ten sam hydraulik ma ją zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 04.07.2018 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 No i zamówiłem pompę, Samsung 6kW 1-fazowa z modułem WiFi, do tego uwaga zbiornik CWU Panasonica 192l z grzałką, zawór 3 drogowy Honeywell z silownikiem, filtr magnetycxny Ferdom FM1,a to wszystko będzie pracowało na rurkach Frankische 17x2,na oryginalnych zlaczkach mosieżnych wpiete w rozdzielacze Strawa z nierdzewki z rotometrami.A to wszystko w atrakcyjnej cenie którą dziś negocjowalem ponad 2-godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 05.07.2018 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Ale bardziej wyrażona w PLN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 05.07.2018 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Z ciekawości drogo taki projekt podłogówki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 05.07.2018 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Ale bardziej wyrażona w PLN? Tak z grubsza licząc z podlogowką, rozdzielaczami, zbiornikiem oraz pompa liczę zmieścić się poniżej 27 tyś. Oczywiście wymaga to trochę zachodu ale myślę że warto, najtańszą kompleksową ofertę na pompę z zbiornikiem emaliowanym oraz podlogowkę miałem na 31 tyś a dopłacajac do nierdzewki 2 tyś wyszło by 33 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 05.07.2018 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Z ciekawości drogo taki projekt podłogówki??? O cenę warto zapytać Asolta, on mi robił a raczej jego syn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 05.07.2018 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Jak z podłogówką to całkiem nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 05.07.2018 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Jak z podłogówką to całkiem nieźle Też tak myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 07.07.2018 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Styropian praktycznie ułożony, zeszło 2 całe dni w 2 osoby oraz 3 wieczory 1 osoby, łącznie ok 45 roboczogodzin.Ciężko to idzie jak chce się zrobić dokładnie.Ogólnie teraz zmienilbym trochę materiał i z czasem robota idzie coraz lepiej, dziś jakbym znów zaczynał zmniejszylbym czas wykonania o dobre 15 h.Po niedzieli rozkladam folię pod podlogowkę i wchodzi hydraulik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 09.07.2018 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 A możesz napisać na jaki materiał byś zamienił? Pisałeś o termoorganice Gold EPS100. Dawałbyś w warstwach 5cm+15cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 09.07.2018 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Dla wygody, powtarzam dla wygody układania EPS 100, czy to Termoorganika czy Polstyr, po prostu łatwo się robi, i można spokojnie po nim chodzić. Niestety cena zabija Ja układałem warstwy po 5 cm a teraz dałbym 1 warstwa 5 cm potem 10 cm a na górę 5 cm. Płyty 10 cm są sztywniejsze i lepiej się chodzi za to gorzej docina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 09.07.2018 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Zamówiłem dziś rozdzielacze stalowe nierdzewne z Pol-strawa, i dowiedziałem się że przy mojej pompie Samsung i podłogówce rurki miedziane Fi 22 spokojnie wystarczą, w programie gość wyliczył że przy wewnętrznym przekroju fi 20 moc 2 krotnie przekracza moje zapotrzebowanie i wkładanie miedzi fi28 to z grubsza spora przesada.Więc zdobyłem wykres charakterystyki pompy wodnej zamontowanej w PC i w czwartek będę wiedział na100% czy jest potrzeba zmiany rurek...oby nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 12.07.2018 04:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Wrócił temat rolet, znajomy co kiedyś pracowaliśmy w jednej firmie zaproponował mi rolety, z tym ze mam się zastanowić co z silnikami.Standardowe silniki to chińskie silniki udające polskie Inel 5 lat gwarancji, kablowe z możliwością rozbudowy o nadajniki radiowe w przyszłości cena 6700 zł brutto za 10 rolet plus później gdy chce rozbudować ok 1000 zł.Niestety czasami mogą być problemy z tymi silnikami więc kazał mi się zastanowić nad Somfy, nigdy nie miał reklamacji, łatwo i bezproblemowo da się je wyregulować i w wersji ekonomiczej model Salus (odpowiednik Inel) bez przeciążeniówki dopłata 1000 zł, ale najlepiej wziąć Ilmo wersja z krańcówkami z tym ze dopłata 2000 zł do całości i właśni szukam ile mogło by kosztować nadajniki do nich aby kiedyś jak mi się umyśli zrobić je radiowe.Dom miał być tani i ekonomiczny, a jest ekonomiczny i trochę drogi, ale chcę uniknąć wielu awarii które mogą występować przy eksploatacji w przeciągu pierwszych kilku lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 13.07.2018 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 Wczoraj na budowę wjechała ogromna góra piachu na wylewki i oczywiście cement. Więc po ułożeniu reszty styropianu spokojnie można robić wylewki. Rurki Frankische 17x2 już na budowie, rozdzielacze dziś kurier dostarczy. Można robić Z powodu przeciągającego się podziału działki dopiero 2 tygodnie temu udało się złożyć wnioski o kredyt, całą operacją kieruje forumowy specjalista p. Łukasz Zalewski, na dzień dzisiejszy jestem bardzo zadowolony z jego pracy, wnioski złożone w 3 bankach i już wiem że WBK odpadło, wstępnie zdolność była ale analityk wniosek odrzucił. Na polu walki zostało ING i Millenium. Pasowała by jakaś kasiorka bo własna już się skończyła;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.07.2018 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 Wrócił temat rolet, znajomy co kiedyś pracowaliśmy w jednej firmie zaproponował mi rolety, z tym ze mam się zastanowić co z silnikami. Standardowe silniki to chińskie silniki udające polskie Inel 5 lat gwarancji, kablowe z możliwością rozbudowy o nadajniki radiowe w przyszłości cena 6700 zł brutto za 10 rolet plus później gdy chce rozbudować ok 1000 zł. Niestety czasami mogą być problemy z tymi silnikami więc kazał mi się zastanowić nad Somfy, nigdy nie miał reklamacji, łatwo i bezproblemowo da się je wyregulować i w wersji ekonomiczej model Salus (odpowiednik Inel) bez przeciążeniówki dopłata 1000 zł, ale najlepiej wziąć Ilmo wersja z krańcówkami z tym ze dopłata 2000 zł do całości i właśni szukam ile mogło by kosztować nadajniki do nich aby kiedyś jak mi się umyśli zrobić je radiowe. Dom miał być tani i ekonomiczny, a jest ekonomiczny i trochę drogi, ale chcę uniknąć wielu awarii które mogą występować przy eksploatacji w przeciągu pierwszych kilku lat. Nie kupuj badziewia ... Nie ma sensy kupować czegoś co planujesz w przyszłości modernizować , bo w większosci kończy się że nie zostanie nigdy zmodernizowane lub będzie to droższe niż jakby od razu kupić i zamontować takie coś jakie miało byc docelowo .. Co do silników to sam zanim zamówiłem rolety sporo czasu spędziłem aby kupić te tanie i dobre aby było ekonomicznie i bezawaryjnie na długie lata .. Ale cudów nie ma ... Te najtańsze silniki nie są zbyt żywotne i często są problamatyczne ... Rozmawiałem z kilkoma "serwisantami" i powiedziano mi że jak już kupować to silniki z systemem antyprzeciążeniowym . Większość polecała Somfy , bo bezawaryjne i długowieczne ... Mój sprzedawca zaproponował silniki włoskiej firmy ASA (wchodzi w skład grupy Somfy). Silniki z system antyprzeciążeniowym , radiowe. Powiedział że nie ma w ofercie silników bez systemu antyprzeciążeniowego i nie oferuje tańszych już silników , bo miał z nimi sporo reklamacji i awarii a chyba żadna szanująca się firma nie będzie oferowała produktów które są awaryjne ... Mamy 9 rolet sterowanych radiowo pilotem i powiem że komfort jest rewelacyjny. Rano naciskam przycisk w pilocie i wszystkie rolety się zamykają i nie trzeba latać po wszystkich pokojach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 14.07.2018 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 (edytowane) Wrzucam tu post którego umieściłem w ABC instalacji, może przyda się komuś kiedyś ta wiedza Nadchodzi właśnie dzień w którym będę miał robioną podłogówkę, więc wrócił temat pionów do rozdzielaczy. Gdzie bym nie zapytał to każdy przerób na Fi28 bo takie musi być.Zamawiając bardzo wysokiej klasy rozdzielacze w ramach współpracy partnerskiej oraz przyjacielsko pomocnej dłoni otrzymałem wspaniałą lekcję na temat przepływów ogrzewania podłogowego. Więc mając rurki Fi22 przepływ mam fi20 i biorąc pod uwagę projekt podłogówki wykonany przez Asolta, wykres charakterystyki pompy Grundfos UMP3 która jest w pompie ciepła Samsung, biorąc pod uwagę iż hydraulik zrobi kilka błędów typu kolanka przewężenia, oraz biorąc najbardziej pesymistyczne dane do obliczeń i fakt iż pogorszą się parametry za 40 lat użytkowania wyszło iż jeszcze mam ok 80% rezerwy w przepływach, a głośność przepływu na parterze mieści się w górnej granicy szumu( a raczej jego braku) a na piętrze będzie całkowicie bezgłośnie.Poniżej wklejam obliczenia które wymagają sporo pracy za co dziękuje Łukaszowi kierownikowi do klientów kluczowy z firmy Pol-strawa za profesjonalne doradztwo i pomoc, która mnie utwierdziła w przekonaniu że nie musze wyrzucać 1000 zł w błoto.[ATTACH=CONFIG]416253[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]416254[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]416255[/ATTACH] Edytowane 14 Lipca 2018 przez maciuspala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.07.2018 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 W starym domu deweloper "oszczędzał" i jak dobrze pamiętam tam miałem całą kotłownię wykonaną na rurach fi22 PP + miedż. Miałem rozdzielacz z chyba 8 rotamterami i spore problemy z przepływem. Miałem zamontowaną mocną pompę 25/60 i ustawioną na wysoki bieg a i tak miałem na rotametrach max 2l/min ...NA pierwzym biegu miałem wtedy tylko 1l/min ... W nowym domu instalator dał rury fi28 stalowe. Jak poprzedni hydraulik kładł rury z wodą , hydraulikę a później podłogówkę to kazałem mu tak wszystko przygotować aby później ograniczyć do minimum połączenia i ilość rur a co za tym idzie koszty. CNC stosuje tanie rury PP . Nie wiem jaki daje średnicy ,ale zapewne zmiana średnic nie zmienia aż tak bardzo kosztu końcowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 14.07.2018 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Pompa i cała instalacja będzie na fi28 tylko piony do podłogowymi będą z fi22,wg obliczeń mam spory zapas.Wyleczyłem się z oszczędzania, pompa na jakiś drogich rurkach stalowych, dobry zawór 3 drogowy,filtr magnetyczny do zbierania syfu z instalacji,rozdzielacze ręcznie sprawdzane przez kontrolę jakości (w opakowaniu jest nazwisko Helmuta który dokonał kontroli)rurka niemiecka,oryginalne eurokonusy(2 razy droższe niż zwykłe na hurtowni)ma to śmigać bezproblemowo przez lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 17.07.2018 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Po kilku dniach walki ze styropianem dziś hydraulicy przystąpili do montażu podłogówki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 17.07.2018 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Ledwo wczoraj do 21,00 zdążyłem skończyć rozwijać folię a dziś kończyłem rano łazienkę na piętrze. Hydraulik jest zachwycony rurka Frankische i rozdzielaczami ze Strawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts