Busters 17.07.2018 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Jaka cena takiego rozdzielacza i rurek dla zwyklego zjadacza chleba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 17.07.2018 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Rozdzielacze 7 i 9 obiegów plus zawory kulowe 1 cal - kpl dla "zjadacza chleba" to ok 1300 zł brutto na 23%.Oczywiście znając hydraulików sprzeda 1500 zł n a8% vat. Rurka Frankische oficjalnie 3,5 zł brutto m2 ale mogę załatwić sporo taniej:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 17.07.2018 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Hydraulik jest zachwycony rurka Frankische Możesz wyjaśnić z ciekawości co tak zachwyciło hydraulika w tych rurkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 17.07.2018 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Konstrukcja niestety po rozmowie z nim teraz już tak kolorowo nie jest, ciężko się gną dużo ciężej niż Wavin, dodatkowo rurka jest FI17.Ogólnie dalej twierdzi że rurka jest rewelacyjna ale cięższa do układania i tak ładnie nie da ułożyć jak zwykłego pexa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 17.07.2018 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Zdjęcie na szybko od hydraulika, efekt zobaczę dopiero na wieczorem jak pojadę zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 17.07.2018 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Dół gotowy zdjęcia dopiero jutro, chłopaki pracują spokojnie bez nerwów i dokładnie,okropnie mnie się boją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 18.07.2018 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Kilka zdjęć z wczorajszej roboty, fachowcy robią powoli i dokładnie rozbili robotę na 2 spokojne dni. Robią zgodnie z projektem i mimo iż nie będę montował regulatorów w pokojach izolują dojścia rurki do rozdzielaczy ale gdyby kiedyś mi się umyślało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 18.07.2018 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Dziś droczę się z instalatorem i dystrybutorem pompy Samsung wg karty gwarancyjnej przegląd 2 x w roku po 500 zł, jeśli mam dom ogrzać za 800 zł rocznie to czemu mam wydać 1000 zł za przeglądy....jeden jeszcze rozumiem ale 2 po 500 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.07.2018 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 (edytowane) Dziś droczę się z instalatorem i dystrybutorem pompy Samsung wg karty gwarancyjnej przegląd 2 x w roku po 500 zł, jeśli mam dom ogrzać za 800 zł rocznie to czemu mam wydać 1000 zł za przeglądy....jeden jeszcze rozumiem ale 2 po 500 zł? Zapewne musi sobie "odbić" niższą cenę pompy U mnie w LG instalator mówił o 300 zł i raz na rok , ale z tego co czytam to dużo zależy tutaj od zachłanności instalatora .. Przy 1000 zł na rok nie wiem czy nie warto pomyśleć by o rezygnacji z gwarancji .. I tak producent MUSI zapewnić 2 lata rękojmi ... Jak dla mnie chciwość i pazerność instalatorów pomp ciepła jest olbrzymia ... Co ciekawe w książce serwisowej dołączonej do mojej pompy LG jest podane co należy "serwisować" i szczerze mówiąc to nawet 100 zł było by kwotą zbyt wysoką za sprawdzenie ciśnienia wody w instalacji (czas dobicia ciśnienia u mnie to kilka sekund (otwarcie dopływu wody do instalacji) , wyczyszczenie filterka (jeszcze nie czyściłem ale po drodze mam 2 duże filtry wody) , sprawdzenie "elektryki" i obejrzenie "wizualne" . Można jeszcze "przedmuchać" jednostkę zewnętrzną. Jak pytałem się przy montażu klimatyzatora Split ile biorą za przegląd i co jaki czas to powiedział mi instalator (z firmy oddalonej o ponad 100km !!) że kosztuje to 150zł i raz na rok , a jakby nie patrzeć przy splicie mają więcej czyszczenia niż przy pompie PW ... Dobrze że Samsung nie wymaga przy swoich lodówkach także 2 przeglądów co rok Edytowane 18 Lipca 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 18.07.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 (edytowane) Jak dla mnie chciwość i pazerność instalatorów pomp ciepła jest olbrzymia ... Żeby to stwierdzenie było prawdziwe, musiałbyś wiedzieć ile przycinają inni instalatorzy. Przecież przy instalacji WM też sobie liczą ponad 30% a rekordziści nawet 50% wartości systemu (dlatego WM do domu parterowego 120m2 niektórych potrafi kosztować 20-25 tys. zł). To samo jest z kotłami na paliwa stałe, z tym że tam jeszcze ludziom wciskają większe kotły niż im potrzebne i szkodzą podwójnie. Itd. Niemniej o tym właśnie pisałem (w innym wątku), normalny instalator, jak się dogadać, klepnie gwarancję za grosze na odległość w ogóle nie pojawiając się na miejscu i nie marnując jałowo kasy na dojazd (bo jak mniemam to robi największe koszty takiego przeglądu, a im ma dalej do punktu instalacji tym policzy więcej) wiedząc doskonale że nic tam przeglądu nie wymaga. Jak nie, to zwyczajnie trzeba zmienić instalatora. Dobrze że Samsung nie wymaga przy swoich lodówkach także 2 przeglądów co rok LG też nie, i pompy w lodówkach w moim obecnym domu działają odpowiednio 12 i 15 lat. Aczkolwiek niedawno podpiąłem lodówkę pod watomierz, który kupiłem aby mierzyć zużycie prądu przez auta elektryczne, i się okazało że lodówka żre za dużo prądu. Wysunąłem, odkręciłem tylny panel i ku mojemu zdziwieniu okazało się że z tyłu była chłodnica i wiatraczek (nie sądziłem że się montuje wiatraczki chłodzące w lodówkach), który się "zaciął" i nie dmuchał. Pogmerałem, ruszył i zużycie energii spadło o POŁOWĘ. Niemniej lodówka działała bez problemu, chłodziła i chłodzi jak trzeba (tylko się pewnie więcej sprężarka zużyła). Edytowane 18 Lipca 2018 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.07.2018 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Żeby to stwierdzenie było prawdziwe, musiałbyś wiedzieć ile przycinają inni instalatorzy. Przecież przy instalacji WM też sobie liczą ponad 30% a rekordziści nawet 50% wartości systemu (dlatego WM do domu parterowego 120m2 niektórych potrafi kosztować 20-25 tys. zł). To samo jest z kotłami na paliwa stałe, z tym że tam jeszcze ludziom wciskają większe kotły niż im potrzebne i szkodzą podwójnie. Itd. Po prostu Ci co chcą pompę czy też WM czy nawet płytę fundamentową od razu są mocno "krojeni na kasę" , bo przecież mają jak takie sobie fanaberie wymyślają .. Dla mnie przegląd pompy powinien kosztować nie więcej niż 100-150zł , czyli max tyle co klimatyzatora SPLIT. Powyżej jest to zwykłe zdzierstwo i tyle ... Ale jaki instalator zrezygnuje z łatwego i szybkiego zarobku ? Wie że jedynie ten co montował może przystawić pieczatkę , bo tylko ten co montował będzie to później serwisował w czasie gwarancji. Myślisz że ktoś zrezygnuje z łatwego zarobku ? Jak już to szukać instalatora mniej zachłannego .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 18.07.2018 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Tak tylko instalator który chce za przegląd 300 zł wycenił pompę 5 tyś drożej a inni byli jeszcze drożsi. problem jest taki że gdy ktoś serisuje to też musi naprawić bo tak jest w gwareancji, więc jeśli wezmę Miteka z pod sklepu z uprawnieniami za flaszkę to i tak instalator pompy się wypnie przy awarii bo powie żeby Mietek naprawiał skoro serwisuje.I koło się zamyka. Prawdopodobnie będzie 2 lata rękojmi ten rok można odpuścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 18.07.2018 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 (edytowane) Właśnie miałem telefon że robota skończona, próba ciśnieniowa zrobiona, sprzątają i pakują manatki.czyli licząc na szybkiego 7860 zł za 130 m2 podlogówki, na najwyższej półce materiałów co daje 60 zl za m2.GHS na Frankische i sporo gorszych rozdzielaczach wycenił na 80 zł co podobno było bardzo tanio.Gość co mi robi podłogówkę za m2 z materiałem (rurka Wavin, rozdzielacze Capricorn) bierze 50 zł za m2, u mnie wyszło trochę drożej ale samych spinek weszło 2x tyle co do PEX-a, a izolacji weszło 10x tyle.ile daje normalnie. Edytowane 18 Lipca 2018 przez maciuspala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 18.07.2018 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 No i zrobiłem odbiór podłogówki, dla mnie wygląda ok, miało wejść ok 920 mb rurki i tyle weszło,w poniedziałek wylewają wylewkę.Z pozytywnych informacji jest pozytywna wstępna decyzja kredytowa z ING, kilka dokumentów brakuje ale powinno być ok, jeśli kasa będzie do 2-3 tygodni, to szybko zamawiam PV, i jest duża szansa że w grudniu się wprowadzimy.Niby nic na siłę ale było by super gdyby dom był gotowy na święta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 19.07.2018 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Zdjęcia ukończonej roboty: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 20.07.2018 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Dziś odebrałem telefon że jutro o 6,30 leją wylewki....hurra, w niedziele będzie ,można już się wprowadzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 21.07.2018 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2018 (edytowane) Po 6 godzinach ciężkiej pracy wylewki gotowe, dom już wygląda cudnie, wylewki wyglądają na idealne mając najlepszą okoliczną ekipę jestem pewien że są zrobione idealnie.Do wylewek poszedł testowy cement nowej generacji, niestety nie podszedł ekipie, był za mocny i za szybko wiązał.....Końcówkę zrobili na zwykłym cemencie do posadzek i ten był dużo lepszy do obróbki.Tak więc weszło ok 22 tony piasku, 92 worki cementu po 20 kg oraz 32 worki normalnego po 25 kg.U góry na całości 7,5cm, na dole od 8 cm do 10 cm.Zdjęcia wrzucę po niedzieli....Jak znajdę chwilę to podsumuje wydatki do tego momentu. Edytowane 21 Lipca 2018 przez maciuspala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 21.07.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2018 25 ton cementu, mocne będziesz miał posadzki też czeka mnie właśnie podlogowka i posadzki max za miesiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 21.07.2018 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2018 Dobra .....22 tony piasku.....ale przynajmniej ktoś czyta i znajduje błędy:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 21.07.2018 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2018 Podłogowkę wg tych zdjęć masz prima sort u mnie będzie na Ręce i zobaczymy jak wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts