maciuspala 22.07.2018 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Dziś od niepamiętnych czasów trochę wolnego, więc podliczę koszty:W styczniu stan surowy zamknięty zakończyłem na kwocie 118 001,10 zł całość w tym 85 550 za materiały, nadzień 22-07 mamy-silikat na podmurowanie okien N24-120 zł-woda i kanalizacja w środku domu 4000 zł-piony podłogówki plus skrzynki do rozdzielaczy 1000 zł-okna zaliczka 12 000 zł-klej H40-2 worki 90 zł-syrlep 3 worki 60 zł-styropian 3 cm grafit Termonium podłoga 0,3 m3 -60 zł-płytki ścienne do kotłowni 277 zł-xps 8 cm 4 paczki 400 zł-łaty na dach zaległy rachunek 180 zł-rata kierownik budowy 1100 zł-dopłata do okien 5000 zł-elektryka zaliczka 2000 zł-projekt podłogówki 500 zł-listwy przyokienne z uszczelką 50 szt -250 zł-czyścik do piany -2 szt 40 zł-grunt do betonu pod tynki -500 zł-grunt do silikatu pod tynki -400 zł-płytki grsowe do kotłowni i wiatrołapu 462 zł-wałek do gruntu -10 zł-Tynk Knauf MP75 L-400 zł-tynk Knauf MP75 SL-400 zł-tynk Knauf MP75Long -400 zł-tynk Knauf Diamant -2000 zł-Baumit MPI25 Speed -600 zł-folia do okien -46 zł-taśmy do okien 120 zł-Baumit obrzutka 100 zł-siatka tynkarska 120 zł-naroznik alu 0,7 Knauf 250 zł-robocizna tynki 6400 zł-materiały na elektrykę 2698 zł-grunt Master mas 10 l -50 zł-grunt Knauf Farba i Grunt -6 szt -300 zł-farba lateksowa Guardi 2,5l-4 szt 240 zł-rurki Frankisch 17x2 plus nakrętki 2500 zł-piana pistoletowa -12 szt 240 zł-styropian EPS 80-0,6 m3 -123 zł-styropian EPS 100-6 m3 1440 zł-styropian grafit termonium plus 0,9 m3 200 zł-folia 0,3 atest 200m 2 -240 zł-kołek 6x60-200 szt -12 zł-taśma stalowa -50 zł-tarcza 125x1,0-2,2 zł-led oświetleniowy -150 zł-rozdzielacze strawa -1200 zł-otuliny, spinki do podłowgówki 500 zł-folia pod ogrzew. podłogowe 350 zł-robocizna podłogówka 2400 zł-dylatacja 3 rolki -30 zł-piasek 28 ton 440 zł-cement 3,3 tony 1300 zł-robocizna wylewki 1750 złDaje to nam kwotę: 55 500 zł +118 000 = 173500 zł, z tego sprzedałem deski i stemple za 2000 zł mamy 171500 zł.Aby był stan deweloperski potrzebuje:-drzwi zewnętrzne 4000 zł-pompa ciepła 20000 zł-elewacja 22000 złCo daje nam kwotę 217 500 zł z tym że w tym jest kupiony materiał na gruntowanie wszystkich ścian, wymalowanie kilku pomieszczeń farba lateksowa w kolorze, oraz płytki do kotłowni i wiatrołapu.Ceny tu podane to są ceny obowiązujące na składach budowlanych, a robocizna średnia rynkowa z dnia budowy.W moim przypadku po wykonaniu elewacji i pompy ciepła jeszcze sporo jestem poniżej 200 tyś.Niestety aby wybudować dom za 200 tys to musi być w innym standardzie niż mój, bo niestety za nic nie da rady wybudować nie mając składu pod reką jak ja lub całego batalionu pomocników którzy pracują za Bóg zapłać.....jak niektórzy.Teraz mam zamiar wziąć kredyt na 200 tyś i ledwo wystarczy na zamieszkanie nie mówiąc już o ogrodzie ....Dziennik ten zakładałem 2 lata temu gdzie abstrakcją było dla mnie posiadanie 200 tyś, mieliśmy odłożone jakieś 50-60 tyś plus zamiar sprzedać mieszkanie w bloku warte 150 tyś.Nie przyjmowaliśmy z zoną do wiadomości że wybudowanie domu może być tak drogie bo nie mieliśmy mieć więcej, zmiana pracy, pomoc rodziny żony dała nadzieje że możemy wybudować dom nowoczesny i bardzo oszczędny, i mimo problemów z kredytem jakoś doszliśmy do tego momentu.Jestem dumny z tego co posiadamy, bo wszystko zawdzięczam sobie i mojej żonie, mimo iż nie potrafię zrobić wiele w budowlance, podstawowe prace wykonywałem sam,w ramach wolnego czasu,częściowo korzystając ze znajomości swoich klientów którzy oprócz tego że robili dokładniej niż zawsze u mnie to zawsze taniej.Zawsze staram się odwdzięczyć za pomoc wszystkim moim wykonawcom za to że poświęcili swój czas a mogli gdzieś indziej zarobić więcej.Aby osiągnąć sukces trzeba szukać wykonawców dobrych a tanich, na każdym etapię można oszczędzić mnóstwo pieniędzy, kilka razy któryś z kolegów zarzucił mi na PW że ja mam taniej, zawsze pisałem w wycenie ile materiał jest warty lub ile robocizna jest warta, za tynki nie zapłaciłem 6400 zł tylko sporo mniej ale cena rynkowa to 12 zł m2 więc tyle wpisałem, wczoraj 4 chłopaków pracowało u mnie przy wylewkach mimo że w soboty nie pracują i powinni za robotę wziąść 1750 zł a wzięli sporo mniej....Za to szukając hydraulika do podłogówki miałem różne kosmiczne wyceny, za moje 120-130 m2 krzyczeli od 3 tyś do ponad 6 tyś a zrobiło mi to 2 ludzi w 2 spokojne dni, codziennie kończyli o 15,00 i za dniówkę wyszło im 600 zł to mało?Nie to rozsądnie ale taki co chciał 6000 zł to dniówkę miał mieć 1500 zł?Niektórzy jak dowiedzieli się że sam materiał kupuje to rezygnowali bo chcieli mnie jeszcze okraść na materiale, mi na najwyższej półce materiałów wyszło 60 zl m2 a co chwile słyszę że za 80 zł to na najtańszych materiałach a na dobrych to 90-100 zł.Więc budując oszczędnie nie trzeba tylko szukać tanich materiałów tylko szukać rozsądnych ludzi, znać wartość pieniądza i pracy i uczciwie płacić za uczciwą pracę.Także czytającym mój dziennik forumowiczom a jest ich codziennie ok 200-250 mimo iż się nie udzielają to życzę aby budowa to była przyjemność ale niestety gdy w grę wchodzi brak pieniędzy każdą złotówkę trzeba oglądać kilka razy jak ja to robię.Budując dom korzystałem z forumowych kolegów, sporo pomógł mi John mimo że odmówił mi wykonania WM, oszczędnygrześ który ta wentylację zrobił fachowo i za bardzo normalne pieniądze, Cinek który wykonał profesjonalny montaż, Asolt który wykonał OZC i projekt podłogówki ale nie znalazł czasu na jej wykonanie, p.Łukaszowi Zalewskiemu z muratorfinanse za pomoc w kredycie który mam nadzieje będzie lada dzień, więc uważam że warto korzystać z kolegów na forum, że to ludzie z pasją do swojej pracy.Za to wszystkim wielkie dzięki.Alem się rozpisał widać że zony z synem w domu nie ma, i dorwałem własny komputer po kilku miesiącach okupcji syna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.07.2018 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Takich szczęściarzy którzy mogą mieć fachowców prawie za darmo to chyba nie ma ... Po co ma fachowiec pracować prawie za darmo jak może u innego po normalnej stawce ? Jakiś idiota czy co ? Co z tego że kolega i itd ? Mi by było głupio aby zrobił mi taniej ze względu że jest moim kolegą . Jedynie miałbym nadzieję że mnie nie oszuka i zrobi to profesjonalnie i najlepiej jak potrafi ... Ja miałem dość tanich wykonawców. Namiary wielu dał mi deweloper i ceny były bardzo ciekawe Ale raczej zbliżone do standardowych , za darmo nie robili. Szukałem raczej tanich wykonawców i fachowców , ale nie oznacza to że najtańszych i że cena była najważniejsza. Niektórzy mimo lepszej ceny odpadli , bo przy rozmowie okazywało się że nie do końca mi odpowiadają ... Co do budowania po "taniości" aby udowodnić że da się tanio , to na początku o tym myślałem , ale stwierdziłem że nie jestem deweloper i buduje dla siebie i dla naszej rodziny i nie na wszystkim jest sens oszczędzać a czasami trzeba "przepłacić" za coś lepszego i sporo droższego .. U nas było wiele rzeczy gdzie można by mocno zaoszczedzić. A to wybrać dachówkę 3x tańszą, a to zrezygnować w wysokich sufitów , a to dać sporo mniejsze okna. Mówimy o duuuużych oszczędnościach ... Tyle że nie o to chyba chodzi , bo wybiera się jakiś projekt i się w nim "zakochuje" i raczej chce aby on tak wyglądał jak w oryginale , nawet jak koszty będą spore ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 22.07.2018 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 (edytowane) Za stan SSO ile gość krzyknął tyle zapłaciłem, wtedy wydawało mi się to okropnie drogo a teraz z biegiem czasu uważam że zapłaciłem mało, hydraulik pierwszy i drugi wzięli normalną stawkę tylko nie ostrzygli mnie, tynkarz policzył przez palce mimo że dniówka wyszła chłopakom spoko, gdyby mieli zarobić po 200 zł to i tak zapłaciłbym więcej bo widziałem ile pracy w to włożyli, wylewkarzom wyszła stawka 300 zł na osobę za 5 godzin więc też śpię spokojnie, gość od łazienek ma podobno wsiąść 5 tys od sztuki i tu mnie boli choć sam go wybierając wiedziałem że jest drogi.Ja rozumiem że każdy chce zarobić ale w tych czasach czasami ludzie przeginają....W moim domu na niczym nie oszczędzałem, teraz z perspektywy czasu dałbym dachówkę ceramiczną Brass czarną glazurę zamiast betonowej ale w styczniu nie miałem wolnych 5 tyś, a tak to wszystko jest zrobione wg dla mnie akceptowalnego standardu.W sierpniu montuje panele PV, firma obca targowalem dobre 3 miesiące, zeszli z 39 tyś na kwotę sporo niższą, mimo że wszystko ma być z górnej półki, czasami trzeba dużo rozmawiać i uświadamiać firmom że lepiej sprzedać tanio niż w ogóle.Kaszpir007 często rodzina pomaga, brat, wujek,ojciec i tutaj są ogromne oszczędności, kuzyn mój 90% wykończenia zrobił córce sam, więc tutaj są czasami spore oszczędności. Edytowane 22 Lipca 2018 przez maciuspala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 22.07.2018 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 (edytowane) Imienniku jako tynkarz powiem Ci że nawet stawka 12 zł za robociznę tynków była ale 2 lata temu teraz to bardziej 16-20 zł.Czasem da się taniej niż rynkowa cena i nie musi to oznaczać oszukiwania. Ja przy elektryce miałem różnice ok 7tys , dekarz 16 tys, instalator też różnice wyjdą ok 16-17 tys. Ale skoro ktoś mi wysyła wycenę i biorę zaznaczam robię wyszukaj w Google i wyskakują mi ceny kilkaset zł mniej to wg mnie to nie jest za ciekawe... Mówię mu że ułoże cały styropian i folie i on tylko rurki a w wycenie mam maty styropian. Mówię że będzie tylko podłogowką w całym domu parterowym czyli ok 600-700 mb rury a on mi proponuję rozdzielacz i pompa i mieszaczem za 1800 zł. Edytowane 22 Lipca 2018 przez ag2a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 22.07.2018 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 A w temacie cen, kupiłem do kotłowni płytki po kilka złotych ,fliziarz od moich łazienek powiedział że za nic nie będzie tego dziadostwa układał (bierze 50 zł za M2 plus otwory plus szlifowanie)zwłaszcza że klejenie do sylikatu bez tynku, w sierpniu przychodzi gość który kładł te same płytki u klientów i stwierdził że są świetne i po 30 zł to spokojnie może je układać.Co fachowiec to inne podejście.Zaklepalem sobie gościa na kilka dni zrobi kotłownie, obróbki okien dachowych, wstawi parapety,zrobi ściankę działową i fundament pod pompę ciepła.Jeśli będę zadowolony to będzie robił ogrodzenie i tarasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 22.07.2018 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Imienniku jako tynkarz powiem Ci że nawet stawka 12 zł za robociznę tynków była ale 2 lata temu teraz to bardziej 16-20 zł. No u mnie za 14 robią bez problemu, 12 to bardzo biednie ale zdarza się, na Krakowie stawka rośnie do 16-20 i zawsze przechodzi, ale tynkarzom nie chce się dojeżdżać wolą robotę koło domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 22.07.2018 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Dziś od niepamiętnych czasów trochę wolnego, więc podliczę koszty: W styczniu stan surowy zamknięty zakończyłem na kwocie 118 001,10 zł całość w tym 85 550 za materiały, nadzień 22-07 mamy -silikat na podmurowanie okien N24-120 zł -woda i kanalizacja w środku domu 4000 zł -piony podłogówki plus skrzynki do rozdzielaczy 1000 zł -okna zaliczka 12 000 zł -klej H40-2 worki 90 zł -syrlep 3 worki 60 zł -styropian 3 cm grafit Termonium podłoga 0,3 m3 -60 zł -płytki ścienne do kotłowni 277 zł -xps 8 cm 4 paczki 400 zł -łaty na dach zaległy rachunek 180 zł -rata kierownik budowy 1100 zł -dopłata do okien 5000 zł -elektryka zaliczka 2000 zł -projekt podłogówki 500 zł -listwy przyokienne z uszczelką 50 szt -250 zł -czyścik do piany -2 szt 40 zł -grunt do betonu pod tynki -500 zł -grunt do silikatu pod tynki -400 zł -płytki grsowe do kotłowni i wiatrołapu 462 zł -wałek do gruntu -10 zł -Tynk Knauf MP75 L-400 zł -tynk Knauf MP75 SL-400 zł -tynk Knauf MP75Long -400 zł -tynk Knauf Diamant -2000 zł -Baumit MPI25 Speed -600 zł -folia do okien -46 zł -taśmy do okien 120 zł -Baumit obrzutka 100 zł -siatka tynkarska 120 zł -naroznik alu 0,7 Knauf 250 zł -robocizna tynki 6400 zł -materiały na elektrykę 2698 zł -grunt Master mas 10 l -50 zł -grunt Knauf Farba i Grunt -6 szt -300 zł -farba lateksowa Guardi 2,5l-4 szt 240 zł -rurki Frankisch 17x2 plus nakrętki 2500 zł -piana pistoletowa -12 szt 240 zł -styropian EPS 80-0,6 m3 -123 zł -styropian EPS 100-6 m3 1440 zł -styropian grafit termonium plus 0,9 m3 200 zł -folia 0,3 atest 200m 2 -240 zł -kołek 6x60-200 szt -12 zł -taśma stalowa -50 zł -tarcza 125x1,0-2,2 zł -led oświetleniowy -150 zł -rozdzielacze strawa -1200 zł -otuliny, spinki do podłowgówki 500 zł -folia pod ogrzew. podłogowe 350 zł -robocizna podłogówka 2400 zł -dylatacja 3 rolki -30 zł -piasek 28 ton 440 zł -cement 3,3 tony 1300 zł -robocizna wylewki 1750 zł Daje to nam kwotę: 55 500 zł +118 000 = 173500 zł, z tego sprzedałem deski i stemple za 2000 zł mamy 171500 zł. Aby był stan deweloperski potrzebuje: -drzwi zewnętrzne 4000 zł -pompa ciepła 20000 zł -elewacja 22000 zł Co daje nam kwotę 217 500 zł z tym że w tym jest kupiony materiał na gruntowanie wszystkich ścian, wymalowanie kilku pomieszczeń farba lateksowa w kolorze, oraz płytki do kotłowni i wiatrołapu. Ceny tu podane to są ceny obowiązujące na składach budowlanych, a robocizna średnia rynkowa z dnia budowy.W moim przypadku po wykonaniu elewacji i pompy ciepła jeszcze sporo jestem poniżej 200 tyś. Niestety aby wybudować dom za 200 tys to musi być w innym standardzie niż mój, bo niestety za nic nie da rady wybudować nie mając składu pod reką jak ja lub całego batalionu pomocników którzy pracują za Bóg zapłać.....jak niektórzy. Teraz mam zamiar wziąć kredyt na 200 tyś i ledwo wystarczy na zamieszkanie nie mówiąc już o ogrodzie .... Dziennik ten zakładałem 2 lata temu gdzie abstrakcją było dla mnie posiadanie 200 tyś, mieliśmy odłożone jakieś 50-60 tyś plus zamiar sprzedać mieszkanie w bloku warte 150 tyś.Nie przyjmowaliśmy z zoną do wiadomości że wybudowanie domu może być tak drogie bo nie mieliśmy mieć więcej, zmiana pracy, pomoc rodziny żony dała nadzieje że możemy wybudować dom nowoczesny i bardzo oszczędny, i mimo problemów z kredytem jakoś doszliśmy do tego momentu. Jestem dumny z tego co posiadamy, bo wszystko zawdzięczam sobie i mojej żonie, mimo iż nie potrafię zrobić wiele w budowlance, podstawowe prace wykonywałem sam,w ramach wolnego czasu,częściowo korzystając ze znajomości swoich klientów którzy oprócz tego że robili dokładniej niż zawsze u mnie to zawsze taniej.Zawsze staram się odwdzięczyć za pomoc wszystkim moim wykonawcom za to że poświęcili swój czas a mogli gdzieś indziej zarobić więcej. Aby osiągnąć sukces trzeba szukać wykonawców dobrych a tanich, na każdym etapię można oszczędzić mnóstwo pieniędzy, kilka razy któryś z kolegów zarzucił mi na PW że ja mam taniej, zawsze pisałem w wycenie ile materiał jest warty lub ile robocizna jest warta, za tynki nie zapłaciłem 6400 zł tylko sporo mniej ale cena rynkowa to 12 zł m2 więc tyle wpisałem, wczoraj 4 chłopaków pracowało u mnie przy wylewkach mimo że w soboty nie pracują i powinni za robotę wziąść 1750 zł a wzięli sporo mniej.... Za to szukając hydraulika do podłogówki miałem różne kosmiczne wyceny, za moje 120-130 m2 krzyczeli od 3 tyś do ponad 6 tyś a zrobiło mi to 2 ludzi w 2 spokojne dni, codziennie kończyli o 15,00 i za dniówkę wyszło im 600 zł to mało?Nie to rozsądnie ale taki co chciał 6000 zł to dniówkę miał mieć 1500 zł?Niektórzy jak dowiedzieli się że sam materiał kupuje to rezygnowali bo chcieli mnie jeszcze okraść na materiale, mi na najwyższej półce materiałów wyszło 60 zl m2 a co chwile słyszę że za 80 zł to na najtańszych materiałach a na dobrych to 90-100 zł. Więc budując oszczędnie nie trzeba tylko szukać tanich materiałów tylko szukać rozsądnych ludzi, znać wartość pieniądza i pracy i uczciwie płacić za uczciwą pracę. Także czytającym mój dziennik forumowiczom a jest ich codziennie ok 200-250 mimo iż się nie udzielają to życzę aby budowa to była przyjemność ale niestety gdy w grę wchodzi brak pieniędzy każdą złotówkę trzeba oglądać kilka razy jak ja to robię. Budując dom korzystałem z forumowych kolegów, sporo pomógł mi John mimo że odmówił mi wykonania WM, oszczędnygrześ który ta wentylację zrobił fachowo i za bardzo normalne pieniądze, Cinek który wykonał profesjonalny montaż, Asolt który wykonał OZC i projekt podłogówki ale nie znalazł czasu na jej wykonanie, p.Łukaszowi Zalewskiemu z muratorfinanse za pomoc w kredycie który mam nadzieje będzie lada dzień, więc uważam że warto korzystać z kolegów na forum, że to ludzie z pasją do swojej pracy.Za to wszystkim wielkie dzięki. Alem się rozpisał widać że zony z synem w domu nie ma, i dorwałem własny komputer po kilku miesiącach okupcji syna. A to tylko 107m2.. kazdy powinien ten post przed budowa przeczytac. Ten wpis powinien byc gdzies przypiety! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 22.07.2018 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Teoretycznie to 107 M2 użytkowego,a tak na prawdę jakieś 117 M2,a całkowitego po podłogach 140 M2. Robociznę liczy się po M2 podłogi.Domek miał być mały a całkiem mały to on nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 23.07.2018 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Właśnie kończy się etap budowy a zaczyna wykończeniówka, jeszcze drzwi,rolety i zostanie tylko wyposażenie.I tu jest ogromny problem z wyborem płytek w łazience, z AGD w kuchni, na szczęście podłogi już wybrane, drzwi wewnętrzne też nie będą problemy.Dziś znów zmieniła się koncepcja kuchni, AGD miało być czarne a teraz znów srebrne, nie wiemy na co zwrócić uwagę przy indukcji bo nigdy nie mieliśmy, była na promocji płyta Gorenje za 999 zł,a na necie 1300 zł tylko obsługuje się ją kółkiem a my nie wiemy czy ton dobrze czy źle,w sklepach nie podłączą płyty i sami nie mają pojęcia jak to działa.Ech.... ciężki ten etap będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 24.07.2018 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Co do płyty indukcyjnej to zwróć uwagę na sterowanie, aby każde pole miało osobne sterowanie mocy grzania. Niektóre płyty mają tak, że najpierw wybierasz pole, a potem określasz moc; czyli jedno sterowanie zakresem mocy na całą płytę i trzeba dużo klikać jak chcesz szybko zmienić moc na kilku polach. Ja mam osobne sterowanie do każdego pola i jest to duże ułatwienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 24.07.2018 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Muszę dorwać kogoś kto ma indukcję, jak na złość wszyscy wokoło mają płyty gazowe,lodówka wybrana, został piekarnik, płyta i mikrofala, zmywarkę kupię najtańszą 60 tke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 24.07.2018 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Uważaj z tymi najtańszymi zmywarkami. Ja wzięłam taką (ok 900zł) do wynajmowanego mieszkania, z myślą o pozostawieniu jej. W porównaniu z poprzednią dramat. Nie dosusza. Piekarnik wzięłabym najtańszy, będzie rzadziej używany. Zmywarkę wstawia się codziennie, ważne, żeby dobrze domywała i dosuszała. Zwróć też uwagę na głośność.A indukcja jak indukcja. Poza dobrą radą pstawika każda ma jakieś wady i zalety ale ogólnie jedna chwała. Piszę jako użytkownik 3 płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 24.07.2018 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Chciałem firmy Gorenje model 635 coś tam, ale ma to kółko do sterowania, ta dla tego że jest tania,ma częściowo pole kwadratowe a i sama firma godna zaufania, w podobnej cenie jest Bosch ale zaufania do niej nie mam za grosz....Jeśli ma być wszystko jednej marki(,no lodówka nie będzie bo wybraliśmy Haiera)to raczej będzie to Gorenje,Elektrolux lub Samsung.Zmywarki żona nie chce kupię gdyby zdanie zmieniła ale będzie to coś za ok 1000 zł, jakieś Beko czy Whirlpool. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 25.07.2018 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Wczoraj obudziłem się z ręką w nocniku, drzwi wejściowe które miałem kupić dalej nie staniały i nie będę komuś przysługi robił aby się wyzbył drzwi wystawkowych i jeszcze na nich zarobił, więc dowiedziałem się że trzeba szybko zamówić bo czas oczekiwania to 8 tygodni...A chciałem wstawiać drzwi na początku września:-(Udało mi się żonę przekonać do nowoczesnego wzoru drzwi który wcześniej jej się nie podobał na katalogi(a mi tak;-) )ale jak zobaczyła na zywo to zmieniła zdanie, więc będzie Wiatrak model WP28 INOX, cena ...mhhh drogie ale cóż to wizytówka domu:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 25.07.2018 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Co do zmywarki, to myślę podobnie jak aaisaa. Nie kupuj badziewia Nie napalaj się na wiele programów i mycie połowy wsadu. Ja to mam (zmywarka Bosch) i tego nie używam. Z programów używam tylko "automatyczny" i szybkie mycie (30minut), które sprawdza się jak jest impreza. Inne programy to wg mnie przerost formy nad treścią. Piekarnik najprostszy (mam electrolux), indukcja też prosta, ale żeby miała użyteczne sterowanie (mam electroluxa). Nie było mowy o pralce, ale wg mnie nie warto brać z dużym wirowaniem. Myśmy mieli do wyboru dwa takie same modele z wirowaniem 1000 i 1200. Do szybszej była dopłata 150zł. Mimo, że to nie jest wielka kasa, ale rzadko kiedy wirujemy na 1200 (pomięte ubrania). Lodówkę braliśmy energooszczędną A+++. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 25.07.2018 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 (edytowane) cześć to ja też wrzucę swoje 3 grosze. mam zestaw elektroluxa - zmywarka, piekarni, płyta - bo akurat była promocja, że trzecia sztuka najtańsza 50% taniej. jestem bardzo zadowolona. Płyta ma z lewej strony łączone pola, choć rzadko tego używam. Najwygodniejsze jest osobne sterowanie do każdego pola i możliwość ustawienia dla każdego pola czasu pracy, po którym to czasie pole się wyłącza i jest sygnał dźwiękowy. używam do gotowania jajek, makaronu, ryżu, albo jak kończę zupę i wiem, że jeszcze tylko 15 min, jej wystarczy piekarnik - szukałam z pyrolizą. Tylko taki brałam pod uwagę, wolę ustawiać samej temperaturę niż korzystać z gotowych programów. Podoba mi się w elektroluxie, ze grzeje od 30stopni - korzystam przy drożdżowych wypiekach i jako że ma pyrolizę to grzeje do bardzo wysokich temperatur, chyba powyżej 300stopni - korzystam przy pizzy (no nie 300, ale 270 ) poza tym oczywiście fajne jest alarm, gdzie albo tylko daje sygnał dźwiękowy, albo się wyłącza piekarnik. Ale też można ustawić o której godzinie piekarnik ma się włączyć i jak długo działa. Jeszcze nie korzystałam, ale siostra często korzysta z tej opcji weekendowo, kiedy wstawia mięso i wyjeżdża na zakupy albo coś załatwić i wie, że będzie w domu na określoną godzinę. zmywarka - faktycznie nie korzysta się z wielu programów, 30 min., 1h i 1h20min - tego ja używam. ma szufladę na sztućce - to jest ekstra, bo w koszyku nigdy mi się nie domywały, bardzo często korzystam z opóźnionego startu. ja mam model sprzed 2 lat, ale moja siostra kupowała w lutym i w nowszym modelu po zakończeniu mycia drzwi zmywarki same się uchylają! to jest czad jak ustawisz np. na noc to rano wszystko jest już suchutkie i nie ma szans na jakiś dziwny zapach, przez to że zmywarka była przez wiele godzin zamknięta. żałuję, ze tego nie było 2 lata temu. ogólnie co do marki to wybór jest duzy, masz w czym wybierać, chodziło mi o nakreślenie fajnych opcji aha i jeżeli pasuje Ci do kuchni biała płyta to polecam. Edytowane 25 Lipca 2018 przez mania_ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 25.07.2018 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Dzięki o to mi chodziło, zmywarki żona nie chciała i dalej nie chce, może się przekona, piekarnik mam tani model Elektroluxa i bardzo jesteśmy zadowoleni, płyt wybiorę z osobnym sterowaniem każdego pola, bo widzę ze to wygodniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyjter83 25.07.2018 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 To i ja sobie pozwolę na wpis odnośnie płyty indukcyjnej.Nie wiem na ile dużo gotujecie, ale warto rozważyć szersza płytę niż standardowe 60cm. Obecnie użytkuję indukcję, płyta w domu też będzie indukcyjna, ale szeroka, żeby komfortowo zmieści większe garnki lub patelnie. Przy 60cm trochę z tym ciężko, ale to kwestia indywidualna, uzależniona od ilości gotowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 25.07.2018 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Tak szeroka indukcja jest super ale cena mocno zabija, już lodówka będzie 50% drozsza niż planowo, indukcja tez 50% a pewnie piekarnik też będzie nie z tych co myślałem, w dodatku mikrofalówka o sensownym wyglądzie kosztuje j 2x tyle co te najtańsze.Z AGD miałem się zmieścić poniżej 8 tyś a widzę że będzie ciężko zwłaszcza że lodówka kosztuje 4 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 25.07.2018 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Ludzie oszaleje....nie bierzcie kredytów bo idzie nerwicy się nabawić, od kilku tygodni praktycznie codziennie dosyłam jakieś dokumenty związane z kredytem, czy to zaświadczenia czy dokumenty do wyceny, co chwilę pojawia się nowy problem i analitycy chyba mają ubaw że codziennie mnie gonią.Rano dostałem maila że jakaś tam mapka jest wysłana jako zdjęcie a musi być skan, wieczór znów mail że ni chuja nie będzie decyzji bo pozwolenie jest na działkę 33 ary, kredyt musi być na działkę poniżej 30 arów więc podzieliłem na pół, podział trwał 7 miesięcy,a teraz dla analityka muszę dostarczyć nowe pozwolenie na budowę tylko z wpisaną nową połową działki, przecież to znów miesiącami się będzie ciągło....Oszaleć idzie....normalny człowiek nie jest tego wstanie ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts