Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Kansas -na przekór wszystkim spróbuje wybudować za 200 tys.

Recommended Posts

Wczoraj zrobiliśmy 3 podejście do Ikea, całe popołudnie spędzone w tym molochu między tabunami ludzi biegajacymi i podniecającymi się tandetą.

Szukaliśmy inspiracji, fakt kilka fajnych pomysłów dotyczących wyposażenia szafek widzieliśmy ale 90% to tania tandeta za którą ludzie oddali by życie. Nie rozumiem tego spędu bydła popychajacego się i rozpychajacego. Próbowaliśmy zrozumieć o co w tym chodzi ale widać że wieśniaki jesteśmy i nie nadajemy się do tak wspaniałym sklepów.

Nawet żonie oznajmiłem, jest kasa na karcie, szalej jak coś Ci się spodoba..... Kupiła 2 paczki rurek do napoi za całe 7,98 zł.

• Odpowiedzi 652
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wczoraj zrobiliśmy 3 podejście do Ikea, całe popołudnie spędzone w tym molochu między tabunami ludzi biegajacymi i podniecającymi się tandetą.

Szukaliśmy inspiracji, fakt kilka fajnych pomysłów dotyczących wyposażenia szafek widzieliśmy ale 90% to tania tandeta za którą ludzie oddali by życie. Nie rozumiem tego spędu bydła popychajacego się i rozpychajacego. Próbowaliśmy zrozumieć o co w tym chodzi ale widać że wieśniaki jesteśmy i nie nadajemy się do tak wspaniałym sklepów.

Nawet żonie oznajmiłem, jest kasa na karcie, szalej jak coś Ci się spodoba..... Kupiła 2 paczki rurek do napoi za całe 7,98 zł.

Pięknie opisane, mieliśmy tak ponad rok temu jak wykańczaliśmy się i szulaliśmy tego czegoś....... .

Ja też tak myślałem, ale jak dostałem wyceny zabudów i szaf na wymiar oraz pooglądałem z bliska co oferują polskie marki uważające się za marki "premium" typu BRW, itp., to szybko się przeprosiłem z IKEA.

Ikea jak Ikea ...

Ma niektóre ciekawe produkty i mniej ciekawe ...

Co do jakości to no cóż , gusta się zmieniają i nie robi się już produktów na całe życie ...

Obecnie meble mają być tanie , bo ludzie często zmieniają wystrój lub lokale i meble później nie pasują.

U nas wielokrotnie zmienialiśmy wystrój , bo po prostu nasz gust się zmieniał.

Ja Ikea lubię , ale też nie znaczy że wszystko mamy z Ikea. Są rzeczy i produkty które mi się podobają i pasują do naszego wnętrza ale są także takie co za darmo bym nie chciał.

Co do innych producentów mebli (np. Forte , BRW ,Bodzio , BogFran i itd) to często oferują one jeszcze niższą jakość i jeszcze wyższą cenę niż Ikea ..

To nie są meble na "zawsze" ale na pewien czas , ale jak się one dba i dobrze złoży to naprawdę mogą służyć latami ...

Ja wiele mebli z IKEA jak nas się "znudziły" i nie pasowały do wnętrza sprzedawałem i problemu ze odsprzedażą nie miałem nigdy :)

Edytowane przez kaszpir007

Właśnie zamówiłem fotowoltaikę, za jakieś 2-3 tygodnie montaż, panele Exe full black, mono 300w do tego falownik Fronius, całość 7,2 kWs, co przy zużyciu Energi na CO +CWU na poziomie 8400 kW dzieląc przez COP 3 daje 2800 kW, do tego 3000 kW na cele bytowe daje 5800 kW, zakładając błędy Ozc, błędy wykonawcze oraz rozliczanie 80% za każdy oddany kW, dom powinien być samowystarczalny tj powinny być do płacenia same abonamenty.

Przy okazji poznałem najgorszą firmę jaką znam w naszym kraju, po ostatnich wyczynach nasza Poczta Polska musi się poddać i oddać prym naszemu Tauronowi jako przykład najgorszej firmy dla klienta indywidualnego. Obym więcej nie musiał mieć nic z nimi wspólnego niż 17,50 zł abonamentu z opcją fachowca w razie awarii.... Wykorzystam limity co do złotówki.

Dziś dostałem 4 wycenę oczyszczalni ścieków, niestety mocno nie doszacowalem tej inwestycji, liczyłem 6-7,tys a wychodzi że 12 tys to minimum.

Pierwsza wycena sąsiad z budowy robi oczyszczalnie, poleca tylko i wyłącznie Biopura choć inne na życzenie zamontuje, cena 12 tyś, wydawała mi się kosmiczna, druga duża firma z Brzeska, okazało się że proponują tylko.... Biopura.... Cena 15 tyś, 3 telefon jest zmiana Ekopol 2500 cena.... No na pewno poniżej 15 tys nie zejdziemy, dziś pojawił się 4 jegomość, widać że wie co robi(20lat montuje oczyszczalnie) oczywiście jeśli oczyszczalnia to tylko Biopura, ale do oczyszczalni montuje przepompownie, pompy rozsączające, betonuje pod zbiornik i..... 14,800 zł, cóż do 10 tys nie ma mowy się zbliżyć.

Ta część budowy to jest moja największa klęska kosztorysowa.

Mam dostęp do oczyszczalni Gama Plast ale nikt o niej nic nie słyszał, i nikt nie da gwarancji na montaż.

Gama zamieściła by się w cenie 9 tys z montażem ale czy warto ryzykować 3 tys? Wiem nikt mi nie odpowie na to pytanie....

Dziś dostałem 4 wycenę oczyszczalni ścieków, niestety mocno nie doszacowalem tej inwestycji, liczyłem 6-7,tys a wychodzi że 12 tys to minimum...

Nie wiem jak dużą masz działkę i jakie warunki gruntowe , ale u mnie montowałem oczyszczalnie drenażową. Wybrałem oczyszczalnie 2-komorową polskiej firmy Frukko z długą gwarancją i dobrze wykonaną . Drenaż 48m . Kamieni nie żałowałem (zamówiłem 20ton) , oczyszczalnie montował mi wykonawca (miałem brać firmę która zajmuje się montażami a zagadałem z wykonawcą i okazało się że też montują i cenę lepszą dostałem).

Wyszło mnie to chyba coś koło 5000zł. Później od gminy dostałem zwrot 1000zł :)

Więc da się w rozsądnej cenie :)

15 tysięcy bym nie wydał. Chyba już wolałbym dać szambo i czekać na kanalizację ...

Choć u mnie boję się że bym się nie doczekał ...

Studnia też własna i też cenowo źle nie wyszło :)

Działka duża, ale dość wysoki poziom wód gruntowych, nie ma gdzie rozsączyć drenażu, dla tego albo kopiec albo studnia drenażowa.

Szambo z montażem ok 4-5 tyś, do tego 2 tys wywóz rocznie koszty kosmiczne, kanalizacji nie ma i nie będzie w najbliższych 100 latach.

Z gminy dotacji nie ma, kiedyś była i z dotacją wychodziła 2 tyś. drożej niż bez dotacji i się wycofali.

Studnie mam, koszt zrobienia przez miejscowego super specjalistę menela poniżej 2 tyś, nie pamiętam dokładnie, wody mnóstwo i to czyściutka. Nie daje do badania bo 300 zl mnie nie swędzi a pił jej nie będę , robi się projekt podpięcia do wodociągów.

Edytowane przez maciuspala

Dziś dorwałem komputer to wrzucę kilka zdjęć z malowania tynków:

IMG_20180814_153900_resized_20180824_055903698.jpg

IMG_20180816_140818_resized_20180824_055904058.jpg

IMG_20180817_161524_resized_20180824_055903376.jpg

Tynk wydawał się biały dopóki nie wymalowałem go farbą gruntującą, dopiero widać różnicę;-)

całość wyszlifowana, zaprawki porobione, tutaj chciałem pochwalić maszynę firmy Modeco tj szlifierkę do gipsu zwaną żyrafa, świetny sprzęt za 650 zł, sprzedaje takie, ale pełny obraz można mieć jak się używa takich urządzeń, super sprawa.

Edytowane przez maciuspala

Mam meble BRW systemowe kosztujące sporo i okleina z papieru, jakość skandaliczna.

Meble o szafy robi mi kolega stolarz, wyposażenie salonu kupię pewnie w miejscowych punktach.

Będę celował w produkcję Kalwaria/Brody bo oni jeszcze robią tradycyjnie i nowocześnie.

BRW, Ikea, Agata i inne sieciówki oferują podobną jakość, raczej taką sobie. Na szczęście jest wiele małych producentów, którzy produkują z litego drewna meble naprawdę dobrej jakości. Ostatnio odwiedziłem saoln firmy Woodica spod Wadowic (https://www.woodica.pl/). Mają salon w Jankach pod Warszawą. Meble super, nie ma porównania z tym co oferują sieciówki.

Dziś przypadkowo kupiłem zmywarkę i to firmy której nie brałem pod uwagę, teściowa chciała kupić lodówkę a był rabat na drugi produkt to zaszalelismy. Po namiętnej dyskusji ze sprzedawcą i uświadomieniu go że wiem iż od konkretnych firm ma dodatkowy bonus, oraz wycieczki wybór padł na zmywarkę Beko, model DIN 28321, 60 tka, z 1/2 załadunku, wnętrze inox, 3 kosze, wskaźnik pracy na podłodze oraz zużycie 6 l na cykl ekonomiczny, cena 1649 zł, zapłaciłem 1166 zł, więc warto.... Opinie ma dobre, widać że taka lepsza zwłaszcza że na zmywarkę nie miałem wydać więcej niż 1200-1300 zł. A za to kupiłbym Boscha bez kosza na sztućce, bez 1/2 wsadu i z plastikowym wnętrzem....

Na nieszczęście murarzy kierownik jest projektantem, konstruktorem i w dodatku inspektorem Dekry z doświadczeniem w Mostostalu, Strabagu oraz Skalski.

Wiedza jego jest ogromna i w dodatku rewelacyjnie się rozumiemy.

Odchudzanie więźby polegało na zmniejszeniu murłaty z 16x16 na 14x14, likwidacja słupów i mieczy z uwagi na strop skośny lany oraz zmniejszeniu jętek z 10 na 4 szt.W dodatku brak kominów powoduje zmniejszenie konstrukcji wzmacniającej koło tych kominów.

Do tej pory kierownik był na budowie ponad 10 razy i każdy etap musi być przez niego odebrany.

Ciężko chłopy mają przy nim....tak upierdliwego kierownika nigdy nie widzieli...

Mi pasuje bo wiem że wszystko jest ok i żadna fuszerka nie przejdzie.

W dodatku KB na co dzień pracuje z silikatem i zna wszystkie jego bolączki i wspólnie pracuejmy żeby dom był mocno energooszczedny

Witam, czy mógłby Pan podać namiar na swojego kierownika, który jest konstruktorem? Szukam doświadczonego konstruktora, który zaadaptuje nam poddasze użytkowe na lane skosy.

Z góry dziękuję.

Witam, czy mógłby Pan podać namiar na swojego kierownika, który jest konstruktorem? Szukam doświadczonego konstruktora, który zaadaptuje nam poddasze użytkowe na lane skosy.

Z góry dziękuję.

Przy lanym skosie filozofii nie ma, u mnie projektu nie było, kierownik przekazał wytyczne murarzowi, ten wykonał, kierownik sprawdził, wniósł uwagi, 2 godziny poprawek i pozwolił zalewać.

Jeśli budowa okolice Krakowa czy Brzeska to mogę dać numer, ale na priv...

Dziś zadzwoniłem do stolarza bo miał wycenić kuchnie, schody i szafy, zaskoczenia nie było, kuchnia ogromna bo 11 mb, cała ściana pełna, szafki do sufitu, łącznie 30 m2 lakierowanej płyty, cena... 16 tys bez agd, schody dąb bez poręczy(sam zamawiam) 7 tys zł, 2 szafy 4 tyś. Dojdzie jeszcze szafa w wiatrołapie i mamy 30 tyś.

Na domiar złego(a może dobrego) zadzwonilem do gościa od fotowoltaiki czy ustalił termin montażu a on że we wtorek montują.....

Wziąłem 2 dni wolnego będzie czas na malowanie, do dopilnowanie PV, w dodatku mam następnego gościa do oczyszczalni z polecenia za podobno dobrą cenę, i gość ma być od barierek na balkonach.... Dzieje się, oj dzieje....

Dziś był ciężki dzień, dalej maluję gruntem tynki, dziś poszedł sufit w sypialni, oraz salon oraz garderoby już na gotowo. Na biało użyłem farby Caparol Samtex 7, fajnie kryje niby satynowa a dla mnie matowa, efekt wizualny bardzo ładny.

Dziś był elektryk, założył esy, podpiął prądy w całym domu oraz zrobił drugą rozdzielnie w kotłowni, zamontował wyłączniki nadprądowe do pompy ciepła oraz licznik energii abym wiedział ile pompa pobiera energii.

W poniedziałek jeszcze elektryk ma zrobić gniazdo siły oraz wbić szpilki do bednarki.

Po liczy teraz dokładnie gniazdka i włączniki bo czas już zamówić cały zestaw, po konsultacji z elektrykiem i z uwagi na dostęp do produktu będzie Polmark wersja Rosa, na dole grafit, a u góry platyna. Koszt myślę że akceptowalny, zrezygnowalismy z szklanych ramek, może i fajne ale koszt ogromny.